Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή αρχηγική εμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, η επίσκεψη από σήμερα στην Αθήνα του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, Συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, η προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου προς την Τουρκία και οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γυρίζω πρωθυπουργός. Δήλωση-βόμβα Μητσοτάκη. Δεν αμφισβητώ την ηγεσία. Προβληματισμός στη Ρηγίλλης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πυρά κατά Ανδρέα-Δήμητρας. Οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε θάνατο λένε βουλευτές".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επιστρέφει ο Μητσοτάκης. Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και αποδοχή".
ΕΘΝΟΣ: "Εφιάλτης στη Ρηγίλλης. Μαχαιριά Μητσοτάκη στον Εβερτ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με τη δήλωσή του, χθες, για την Πρωθυπουργία, ο Ψηλός... Εβγαλε τον πρώτο άσσο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεσάλωσε η Μιμή".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγείο οι εξετάσεις. Τρελές οι βάσεις στην Α' δέσμη. Βατερλό αριστούχων με τη Βιολογία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τορπίλη Μητσοτάκη κατά Εβερτ. Αφωνος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Εξοδος 40.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ανένδοτος ο Ποττάκης για την εθελουσία έξοδο".
ΝΙΚΗ: "Ο Μητσοτάκης λέει ότι επιστρέφει. Εφιάλτης στα όνειρα του Εβερτ".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τα 6 από τα 20, συνολικά, ελικόπτερα "Απάτσι" που θα προμηθευτεί η χώρα μας από τις ΗΠΑ ήρθαν προχθές το πρωί στο λιμάνι του Βόλου".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Πολλαπλής εθνικής σημασίας είναι η περιοδεία που πραγματοποιεί - για τέταρτη μέρα σήμερα - στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Κατάφερε να περάσει τρία ουσιαστικά μηνύματα: το πρώτο έχει ως αποδέκτη τη γειτονική μας Τουρκία, η πολιτική ηγεσία της οποίας επιδίδεται σε προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας. Ξεκαθαρίζει κι ο ίδιος μετά την κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα δεν έχει επιθετικές βλέψεις εναντίον κανενός αλλά δεν είναι και διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν το γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει. Το δεύτερο, αφορά την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας των πολιτών και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Το τρίτο, με κομιστή τον ίδιο, σκεπάζει το γαλάζιο ουρανό ολόκληρης της χώρας μας. Οι περήφανοι Αιγαιοπελαγίτες είναι οι εγγυητές της εθνικής μας άμυνας".
"Εσφαξε με το βαμβάκι" άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τουρκία, από τη Χίο όπου βρισκόταν χθες. Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος, τάχθηκε υπέρ, όχι μόνο της τελωνειακής ένωσης της γειτονικής μας χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και υπέρ του ενδεχομένου να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε. όμως, υπό όρους. Για να μπορέσει η χώρα αυτή να γίνει Ευρώπη, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάζεται να συμβιβασθεί και να υπακούσει τις ευρωπαϊκές αρχές και να συμμορφωθεί με τη Διεθνή Νομιμότητα", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Να σταματήσει τις απειλές η Τουρκία".
Η ΝΙΚΗ: "Μήνυμα φιλίας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και νέα προειδοποίηση Στεφανόπουλου προς την Τουρκία".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Ρουκέτα" Στεφανόπουλου για Τουρκία-Ε.Ε.".
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τα εθνικά θέματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Τζορτζ Στεφανόπουλος με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα. Ο ειδικός σύμβουλος του Κλίντον αναμένεται σήμερα στην Αθήνα προερχόμενος από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Στεφανόπουλος θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, την επιθυμία του Κλίντον να υπάρξει πρόοδος στο Σκοπιανό. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασκηθούν κάποιες πιέσεις στην ελληνική πλευρά, ώστε εκτός της προώθησης του Σκοπιανού να υπάρξει και κάποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το Γιουγκοσλαβικό".
ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Στεφανόπουλος μεταφέρει από την Αγκυρα τις θέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία, όπως του ειπώθηκε από επίσημα χείλη, ανησυχεί για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι σχέσεις βρίσκονται "στο χειρότερό τους σημείο". Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να επιθυμούν έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου εδώ και τώρα και ο κ. Στεφανόπουλος αναμένεται να επαναφέρει τη δέσμη των μέτρων εμπιστοσύνης που εισήγαγε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αναφορικά με το Σκοπιανό, η Ουάσιγκτον θα κλιμακώσει αυτή την εβδομάδα τις πιέσεις της, με σκοπό την αποδοχή της φόρμουλας, η οποία προβλέπει "ταυτόχρονες κινήσεις" από την Αθήνα και τα Σκόπια στα θέματα των αντιμέτρων και της κατάργησης της σκοπιανής σημαίας, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε απαράδεκτες υποχωρήσεις στα επιμέρους θέματα του διαλόγου με την Αλβανία. Η Αλβανία φέρει αντιρρήσεις στο διορισμό εργατικού συμβούλου στην πρεσβεία μας στα Τίρανα και ζητεί νομιμοποίηση όλων των αλβανών λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Εχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις περιουσίες των ανύπαρκτων τσάμηδων, αρνούνται να δεχθούν την ίδρυση ελληνικού προξενείου στην Κορυτσά και την κατάργηση των θεωρήσεων στα ελληνικά διαβατήρια. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να ιδρυθεί προξενείο στα Γιάννενα. Στον τομέα της μόρφωσης αντί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για την εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας, προβάλουν ως αντίβαρο τα θέματα εκπαίδευσης στην αλβανική των παιδιών των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μέξι, φαίνεται ότι ελληνικά σχολεία θα λειτουργήσουν μόνο στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα.
"Αφετηρία στενής συνεργασίας" θεωρούν τα ΝΕΑ τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα και η οποία υπήρξε "ιδιαίτερα καρποφόρα και παραγωγική" σύμφωνα με τον κ. Παπούλια. Στη συνάντησή τους μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για επέκταση μέχρι του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης του οδικού άξονα Ελσίνκι-Πετρούπολης-Μόσχας-Κιέβου-Βουδαπέστης και του οδικού άξονα Βερολίνου-Σόφιας-Θεσσαλονίκης που θα είναι καθοριστικοί για την οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης".
Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η συνάντηση αυτή αποτέλεσε "αφετηρία της συντονισμένης συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από ελληνικής πλευράς, η συνάντηση των Ιωαννίνων, "εγκαινιάζει" κατ' ουσίαν μια νέα εικόνα της ελληνικής διπλωματίας, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με προώθηση και αξιοποίηση ελληνικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας και τους μηχανισμούς της Ε. Ενωσης, προς τις συνδεδεμένες χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία. Για το λόγο αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε και επισήμως από τον Κ. Παπούλια, η λειτουργία Ειδικής Υπηρεσίας διμερών οικονομικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να "εντάξει" την εξυπηρέτηση οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στην ελληνική διπλωματία". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνάντηση έδειξε η ρωσική πλευρά με την παρουσία στα Ιωάννινα του πρέσβη της στην Αθήνα, ενώ παράπονα εξέφρασαν τα Τίρανα.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με τη βάση ραντάρ που θα κατασκευαστεί στο Γιενίχισαρ του Αϊδινίου τα τουρκικά υποβρύχια θα αποκτήσουν πλήρη υπεροχή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ θα παρακολουθούν συνεχώς τα ελληνικά υποβρύχια, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" σε χτεσινό της δημοσίευμα. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για κατασκευή της βάσης με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ απέτυχε εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας. Ετσι τη βάση θα την κατασκευάσει η Τουρκία".