Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 25.8.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ

  • [3] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [4] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ

  • [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [8] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

  • [9] ΣΚΟΠΙΑ

  • [10] ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/08/1995 (ΑΠΕ):

    Η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με αφορμή το αίτημα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, η αυριανή κοινή συνάντηση στα Γιάννενα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και οι εξελίξεις στην οικονομία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το μενού της Μιμής. Απίστευτη επίδειξη χλιδής με 24 φαγητά για εικοσάλεπτο ταξίδι στην Τήνο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βουτιά εισαγγελέα σε πισίνα Ανδρέα-Δήμητρας".

    Η ΑΥΓΗ: "Τις ελπίδες μας στη Μεγαλόχαρη. Ο Πρωθυπουργός αναζητώντας πολιτική στην Τήνο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εισαγγελέας για τις πισίνες".

    ΕΘΝΟΣ: "Πακέτο Ανδρέα στη Δ.Ε.Θ.. Σφιχτή πολιτική μισθών. Μέτρα για την ανεργία. Ενίσχυση στα μικρά εισοδήματα. Χρήματα για την Υγεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με τα έργα τους ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΝΔ πλήττουν την Οικονομία και... κουβαλάνε νερό με σουρωτήρι...."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εισαγγελέας για την πεθερά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βουτιά κάθαρσης στην πισίνα της Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βοήθα Παναγιά μου... Ο Ανδρέας προσευχήθηκε για το έργο του και το έθνος και μετά έκανε τάμα στον Εβερτ: Θα περιμένει πολύ κι αν είναι αρχηγός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θετικό κλίμα από τη μείωση των γερμανικών επιτοκίων. Η Τράπεζα Ελλάδος αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρωθυπουργός και το 2000, αποστομωτική απάντηση του Ανδρέα στα φληναφήματα του Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Υπ' ατμόν 30 χιλιάδες για μετάταξη στο Δημόσιο".

    ΝΙΚΗ: "Απάντηση Ανδρέα προς Εβερτ και Δελφίνους. Οψόμεθα το 2.000".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πανεξόρμηση ενημέρωσης και δράσης του Κ.Κ.Ε.".

    [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ

    Να σταλεί αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία για να δει επιτόπου την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και να ζητήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και σ'όλη την τουρκική επικράτεια, όσον αφορά τους Κούρδους, το σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης, ώστε να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες στις φυλακές και να δοθεί μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα με διαπραγματεύσεις. Αυτό ζητά, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Στρατής Κόρακας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μαρτίνες.

    [3] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει "νέο κύκλο πτώσης των τραπεζικών επιτοκίων ανοίγει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει το επιτόκιο των τίτλων του Δημοσίου. Οπως έγινε ήδη γνωστό, στην έκδοση εντόκων, στο τέλος του μήνα το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω του 15%, δηλαδή 14,75% για τα ετήσια.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και οι διοικητές των εμπορικών τραπεζών στη συνάντηση που θα έχουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θ' αποφασίσουν για μείωση των επιτοκίων μέχρι μια ποσοστιαία μονάδα, ποσοστό που επιτρέπει και η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στο 8,3%.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "εντυπωσιακή αύξηση 3% σημείωσε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή".

    [4] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ευρεία οικονομική διάσταση έχει η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας που πραγματοποιείται αύριο στα Γιάννενα. Η συνάντηση που γίνεται με ελληνική πρωτοβουλία, δεν αποβλέπει στην δημιουργία κάποιου περιφερειακού πολιτικού άξονα, τον οποίο απορρίπτουν και οι τρεις χώρες. Στα Γιάννενα θα συζητηθεί το φλέγον θέμα των οδικών ευρωπαϊκών αξόνων, δύο από τους οποίους έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Πρόκειται για τους άξονες Θεσσαλονίκης-Σόφιας-Βουδαπέστης-Βερολίνου και Αλεξανδρούπολης - Φιλιππούπολης-Βουκουρεστίου-Ρωσίας, που αυτόματα αναβαθμίζουν τις δύο ελληνικές πόλεις σε πύλες της Ευρώπης. Εμφαση εξάλλου, αναμένεται να δοθεί στην προσέγγιση των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία καθοριστικό ρόλο επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα", γράφει η ΝΙΚΗ.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι τους υπουργούς θα συνοδεύουν "εκπρόσωποι Τραπεζών και στελέχη επιχειρηματικών ενώσεων. Οι τομείς στους οποίους θα υπάρξει προσπάθεια συντονισμού είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές. Η Ελλάδα είναι ήδη από τους σημαντικούς επενδυτές και στις δύο χώρες, οι επενδύσεις όμως δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από καμιά πλευρά".

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, χαρακτήρισε "μεγάλης σημασίας την αυριανή συνάντηση στα Γιάννενα" γράφουν τα ΝΕΑ και στην οποία θα συζητηθούν εκτός των άλλων και θέματα που έχουν σχέση με την κρίση στα Βαλκάνια.

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι στον ΟΗΕ προσφεύγει η Κυπριακή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου, από δύο τουρκικά αεροσκάφη τα οποία φωτογράφισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Πάφο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι η Τουρκία αναζητά τρόπους προκειμένου να βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", η τουρκική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διευρύνει το περιεχόμενο της υπογραφείσας πρόσφατα "συμφωνίας παράκτιου εμπορίου" με το ψευδοκράτος ώστε να του δώσει τη δυνατότητα για την εξαγωγή κάθε είδους προϊόντων και προς τις δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και το Ισραήλ.

    [6] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μεγάλο διθάλαμο Μακεδονικό Τάφο με τρεις σαρκοφάγους που προέρχονται από επιτύμβια μνημεία του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον ταφικό τύμβο του δυτικού νεκροταφείου της Πέλλας. Οι μαρμάρινες πλάκες απεικονίζουν ανάγλυφες ανδρικές μορφές και μια από αυτές που έχει ύψος δύο μέτρα φέρει ανδρική μορφή να φοράει κρηπίδες στα πόδια, μακρύ ένδυμα και καυσία στο κεφάλι. Ο τάφος έχει μήκος 8,5 μέτρα και πλάτος πέντε".

    [7] ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ο κίνδυνος πίεσης των βορείων ελληνικών συνόρων από προσφυγικά κύματα που θα προέλθουν από το μαζικό εποικισμό του Κοσσυφοπεδίου με Σέρβους της Κροατίας απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [8] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, ο Σοσιαλιστής ηγέτης Λιονέλ Ζοσπέν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ο πρώην Γερουσιαστής Τζον Μπραδήμας, ο ηθοποιός Σέρ Πήτερ Ουστίνοφ και άλλες διεθνείς προσωπικότητες θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση συνάντηση των Αθηνών που οργανώνει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Hagen και το διεθνές ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

    [9] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Αυστρία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα υπογράψει ένα ευρύ σύμφωνο συνεργασίας με τα Σκόπια. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο των Εξωτερικών στη Βιέννη, η συμφωνία αυτή θα αφορά τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στους τομείς της οικονομίας, γεωργίας, τεχνολογίας και βιομηχανίας. Μοναδικό εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι, όπως έγινε γνωστό, το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Η αυστριακή πλευρά επιθυμεί προς το παρόν την υπογραφή της συμφωνίας με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

    [10] ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι στο τέλος του μήνα θα έλθει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Α. Σερέκι, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Παπούλια στα Τίρανα. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής είναι ο αριθμός και το καθεστώς των Αλβανών εποχικών εργαζομένων στην Ελλάδα και η λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλβανός Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι, επανέλαβε στην ηγεσία της Ομόνοιας ότι η κυβέρνησή του επιμένει να λειτουργήσουν τρία μειονοτικά σχολεία , στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο, με πέντε ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας την εβδομάδα και εφ'όσον συμπληρωθεί ο αριθμός των 32 μαθητών ανά τάξη. Η αλβανική πλευρά επιμένει ακόμη ότι αυτή η ρύθμιση αφορά παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς είναι Ελληνες.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 25 August 1995 - 10:59:27