Οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, η περιοδεία του συμβούλου του αμερικανού προέδρου, Τζόρτζ Στεφανόπουλου σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία και το Σκοπιανό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΜΑΣΑ Α.Ε. για 1,3 τρισεκατομμύρια. Εταιρίες υπουργών καταβροχθίζουν τα λεφτά της Κοινότητας. Το μεγάλο κόλπο απόψε στη Βουλή".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Δήμητρα διάδοχος".
Η ΑΥΓΗ: "Ημερήσιο δελτίο αποβιομηχάνισης. Μετά την Ελευσίνα, Λάρισα - Φιλιάτες - Καβάλα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φεύγει πάλι για την Τήνο".
ΕΘΝΟΣ: "Στο σχέδιο 57 οικισμοί της Αττικής".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ψήνεται σε ναυπηγική σχάρα πριν καλά-καλά επιστρέψει ο Ανδρέας..."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σατανικό σχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανακατανομή της βιομηχανίας σε "πράσινους" επιχειρηματίες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ταρζάν ο Ανδρέας αλλά δεν τολμά να στριμώξει το Σημίτη ούτε να κάνει αλλαγές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Ενα σωσίβιο δύο ναυάγια. Κλείνουν τα ναυπηγεία Χαλκίδας και κλωστοϋφαντουργείο στους Φιλιάτες.".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οικονομία. Ενα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω. Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση το κλείσιμο ακόμη δύο βιομηχανιών".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Δεν περνούν οι εκβιασμοί. Μήνυμα προς τους αυτοανακηρυχθέντες "ισαποστόλους" έστειλε από την Κρήτη ο Ανδρέας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Επιδημία τα λουκέτα σε βιομηχανίες. Για πολιτικές σκοπιμότητες μιλάει η Γ.Σ.Ε.Ε.".
ΝΙΚΗ: "Αρχηγού παρόντος ...πάσα διαφωνία αναστέλλεται. Πέφτουν τα μποφόρ στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λεηλασία και επιχείρηση εξαπάτησης. Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες οδηγούν σε καταστροφή τη βιομηχανία".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "πολύ κοντά στην οριστική συμφωνία για τη Βοσνία με βάση το αμερικανικό σχέδιο βρίσκεται το Βελιγράδι, το οποίο θα αναγνωρίσει τη Βοσνία στο άμεσο μέλλον με την προϋπόθεση ότι η Kροατία του Φρ. Τούτζμαν δεν θα προχωρήσει σε νέα προκλητική ενέργεια σε βάρος της Σερβίας. Την εντύπωση αυτή έχει σχηματίσει το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, ύστερα και από τις τελευταίες ανεπίσημες επαφές του πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα και νυν υπουργού Εξωτερικών της Νέας Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλουτίνοβιτς".
Ο ειδικός σύμβουλος και απεσταλμένος του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Κάρατζιτς, Σλάβιτσα Ράκοβιτς, που βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες, σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ δηλώνει ότι "το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα "καζάνι που βράζει" εδώ και πολλά χρόνια, η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελέγχεται. Ολοι προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην περιοχή γιατί αλλιώς από εκεί θα αρχίσει ένας πόλεμος που δεν θα έχει σταματημό". Σε ο,τι αφορά την οπισθοχώρηση των Σέρβων μαχητών της Κράινα είπε ότι "η απόφαση ήταν στρατιωτική και όχι πολιτική". Χαρακτηρίζει φήμες και ανακρίβειες τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αδράνεια και ανεπάρκεια χαρακτηρίζουν την ισπανική προεδρία αναφορικά με το χειρισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Χαβιέ Σολάνα αρνείται να συγκαλέσει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών παρά το σχετικό αίτημα που διατύπωσαν τέσσερις συνολικώς χώρες της Κοινότητας - η Ελλάς, η Ιταλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Η ισπανική κυβέρνηση δεν συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο διότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ αγωνίζεται να διασώσει την ανύπαρκτη πλέον 'ενότητα' της Ομάδας Επαφής".
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "πιέσεις προς τους Τούρκους στρατηγούς που κρατούν όμηρο την Κύπρο, ασκεί τώρα η Ουάσιγκτον, στην προσπάθειά της να πετύχει λύση του Κυπριακού στο σύντομο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά ,που Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνουν τις πιέσεις τους στο στρατιωτικό κατεστημένο, που ασκεί ουσιαστικά την εξουσία στην Τουρκία. Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζόρτζ Στεφανόπουλος που έφτασε χθες στην κυπριακή πρωτεύουσα συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο στρατηγό Τσετίν Ντογιάν και άλλα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την απόφαση του προέδρου Μπίλ Κλίντον για άμεση επίλυση του προβλήματος και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ Στεφανόπουλος συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ".
Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Τζ. Στεφανόπουλου ειδικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου κατά την περιοδεία του στην Αγκυρα, τη Λευκωσία και την Αθήνα. Τα θέματα αυτά απασχόλησαν εξάλλου χθες και τη συνομιλία που εκτάκτως είχε ο κ. Στεφανόπουλος με τον κ. Κ. Παπούλια στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δεδομένου ότι - όπως σημειώνει σχετικά ο τουρκικός Τύπος - στις επαφές του στην Αγκυρα ο αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αντέκρουσε τις ρωσικές απόψεις για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και, κατά ορισμένες πληροφορίες, προώθησε σύμφωνο μη επίθεσης Τουρκίας-Ελλάδας".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "την αποφασιστικότητα των Η.Π.Α. και της κυβέρνησης Κλίντον στη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του φθάνοντας στη Λευκωσία - μέσω Αθηνών - από την Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα πολιτικής στρατηγικής Τζόρτζ Στεφανόπουλος. Για μια ακόμα φορά ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι δεν μεταφέρει κανένα "μυστικό σχέδιο", αλλά η περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρα-Λευκωσία-Αθήνα είναι διερευνητική και ενημερωτική".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "εκστρατεία υποβάθμισης του Κυπριακού στις προτεραιότητες των ελληνικών κομμάτων και της κοινής γνώμης εγκαινιάζει σύντομα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Τ. Νάϊλς, υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διευκόλυνση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Κοινότητας".
Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος έφθασε με άδεια χέρια στη Λευκωσία", ο ΛΟΓΟΣ ότι ζητεί "αμοιβαίους συμβιβασμούς για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό", ενώ η ΑΥΡΙΑΝΗ για "περίεργες ισορροπίες του Τζόρτζ Στεφανόπουλου μεταξύ Κύπρου και εποίκων του Αττίλα".
Η σημασία της αποστολής του Τζόρτζ Στεφανόπουλο, σημειώνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, θα πρέπει να αναζητηθεί στο έντονο ενδιαφέρον των Η.Π.Α. για διευθέτηση του συνόλου των προβλημάτων στη νότια βαλκανική και την ανατολική Μεσόγειο. "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, ότι του επεσήμανε κατά τη συνάντησή τους, "τη σημασία να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ διότι αυτό θα σήμαινε ένα 'πιο ισχυρό Πατριαρχείο'".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο, είχε πει ότι (η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) θα ενθάρρυνε περισσότερα ταξίδια στο Πατριαρχείο με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αιφνιδίασε" με τις παραπάνω δηλώσεις του.
Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η περιουσία της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας δεν έχει επιστραφεί ακόμη πλήρως. Πολλά μοναστήρια που είχαν γίνει στο παρελθόν στρατιωτικά καταλύματα δεν έχουν επιστραφεί ή έχουν καταστραφεί. Και το μόνο μοναστήρι που έχει διασωθεί και βρίσκεται στο κέντρο της Αλβανίας κοντά στο Φίερι εξακολουθεί να λειτουργεί ως τουριστικό κέντρο και ταβέρνα. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός ιερών κειμηλίων βρίσκεται στα υπόγεια διαφόρων δημόσιων κτιρίων". Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είπε ακόμη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτούργησε στους ναούς των αλβανοαμερικανικών κοινοτήτων της Βοστόνης και του Σικάγου κατόπιν προσκλήσεως τους".
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η σκοπιανή κυβέρνηση εξετάζει τώρα σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί αντί της προκαταβολικής άρσης του εμπάργκο εκ μέρους της Αθήνας (που ζητούσαν παγίως τα Σκόπια για να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις) μια δήλωση προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή η Ελλάδα θα δεσμεύεται να άρει αμέσως τα οικονομικά αντίμετρα κατά των Σκοπίων μόλις ο κ. Γκλιγκόροφ εγκαταλείψει τη σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας και αλλάξει το Σύνταγμά του. Η ελληνική πλευρά εξετάζει ήδη θετικά τη διαμόρφωση και κατάθεση αυτής της δήλωσης εφόσον γίνει σαφές ότι μια τέτοια κίνηση θα σπρώξει τα Σκόπια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ηδη πάντως Αθήνα και Σκόπια έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει στο 95% των σημείων μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων και η μόνη ουσιαστική διαφορά που παραμένει ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η "φόρμουλα" με την οποία θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις".
Η ΝΙΚΗ αναφερόμενη στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στα Σκόπια ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας Αλφρεντ Σερέκι γράφει ότι "ενδεικτικό της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών είναι το ότι ο αρχηγός του Αλβανικού Επιτελείου στρατηγός Κοσόβα θα επισκεφθεί τα Σκόπια το Σεπτέμβριο προκειμένου να υπογραφεί κοινή στρατιωτική συμφωνία".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ένταση προέκυψε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του Φαναρίου να θέσει υπό τη δικαιοδοσία του τις υπό απόσχιση από τη Μόσχα Εκκλησίες Εσθονίας και Λετονίας. Απόδειξη των τεταμένων σχέσεων αποτελεί η απουσία της ρωσικής αντιπροσωπίας από τη σημαντική Διορθόδοξη Διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Βόλο με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα άλλα Πατριαρχεία πλην αυτού της Μόσχας και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες".