Οι πληροφορίες για αλλαγές στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την κυβέρνηση με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα από την Κρήτη, οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων Ελευσίνας, η περιοδεία του σύμβούλου του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Στεφανόπουλου και το Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εισβολή Σκοπιανών στη Βόρεια Ελλάδα με διαβατήρια "Ρεπούμπλικα Μασεντόνια". Υποπτη μεθόδευση ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να μας περάσουν το όνομα".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επιδρομή στα αυθαίρετα. Εφορία και πρόστιμα για το κτηματολόγιο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε καραντίνα ο Ανδρέας".
ΕΘΝΟΣ: "Ξεκινάει το FBI της εφορίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δύσκολες ώρες περιμένουν τον Ανδρέα στην Αθήνα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαλυμένο σούπερ μάρκετ η χώρα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση τζαμπατζίδων".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κατηγορώ-φωτιά για εισαγγελέα που δεν προφυλακίζει χασισοκαλλιεργητές".
ΤΑ ΝΕΑ: "Εκατόν πενήντα δις από δικαστές σε δικαστές".
ΝΙΚΗ: "Χείρα βοηθείας από την Εμπορική Τράπεζα στους εργαζόμενους των ναυπηγείων".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σχέδιο λύσης του Σκοπιανού έχει αποδεχθεί στο παρασκήνιο η κυβέρνηση Παπανδρέου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομασία που αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα θα είναι σύνθετη στην οποία περιέχεται η λέξη "Μακεδονία", προοπτική που δεν γίνεται μέχρι σήμερα αποδεκτή από καμία πλευρά. Το σχέδιο αυτό θα προωθηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση για την επίτευξη των παραπάνω προωθεί σχέδιο με δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος που ήδη υλοποιήθηκε αφορά τη δημιουργία σε όλες τις πρωτεύουσες νομών παμμακεδονικών ενώσεων από στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ώστε την κατάλληλη στιγμή να αρχίσουν να προπαγανδίζουν την αποδοχή του σχεδίου. Η σπουδαιότερη πτυχή του σχεδίου όμως είναι η εισβολή εκατοντάδων Σκοπιανών στη βόρεια Ελλάδα που φιλοξενούνται από τις εν λόγω παμμακεδονικές οργανώσεις και φέρουν διαβατήρια που γράφουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στις δηλώσεις του συμβούλου του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Στεφανόπουλου ότι η Ελλάδα "πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στα Σκόπια, ισχυριζόμενος ότι "με την ενέργεια αυτή θα ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία και η σταθερότητα στα Βαλκάνια". Αφού επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος (μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς) επιθυμεί να βρεθεί λύση στη διένεξη Ελλάδας-FYROM, προκάλεσε απορίες με τον ισχυρισμό του ότι "οι Σκοπιανοί δεν έχουν επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας".
Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ όμως ο κ. Στεφανόπουλος "εξέφρασε την πεποίθηση ότι 'το Σκοπιανό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον, και η FYROM πρέπει να δείξει ότι δεν έχει επεκτατικές τάσεις προς την Ελλάδα'".
"Καταπάτηση ανθρώπινου δικαιώματος θεωρεί την επιμονή να αλλάξουν το όνομά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Γκιουνέρ Ισμαήλ, σε συνέντευξή του προς την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αρνούμενος επίσης στη συζήτηση πάνω σε μικρά ή μεγάλα πακέτα το περιεχόμενο των οποίων το χαρακτηρίζει ως θέματα... "έρευνας αξιοπρεπών ιστορικών. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού αμερικανού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι "δεν άκουσε τίποτε καινούργιο σχετικά με τις δικές μας θέσεις".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μήνυμα του προέδρου Κλίντον που επικεντρώνεται στη χαλάρωση της έντασης στο Αιγαίο στην ανάγκη βελτίωσης των διμερών ελληνο-τουρκικών σχέσεων, καθώς και στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό - η οποία θα στηρίζεται στους απαραίτητους συμβιβασμούς όλων των ενδιαφερομένων μερών - μεταφέρει στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών ο σύμβουλός του Τζόρτζ Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι "δεν έχει προσκομίσει κάποια σχέδιο", αλλά ζήτησε "να γίνουν παραχωρήσεις και στις δύο πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση η αμερικανική πλευρά ασκεί πιέσεις".
Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ, σήμερα θα μεταβεί στη Λευκωσία "όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ενώ στην Αθήνα αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα".
Η κυβέρνηση, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, αναμένει με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία του Τζόρτζ Στεφανόπουλου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναμένει εξελίξεις στο Σκοπιανό, το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Ο Στεφανόπουλος θα ζητήσει παραχωρήσεις από Κληρίδη".
Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου στην περιοχή θα αποτελέσει αφετηρία για ενεργότερο ενδιαφέρον του προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό, ο οποίος θα ήθελε σύντομα μια κατ' αρχήν συμφωνία στο πρόβλημα και υπογραφή συμφωνίας σε πανηγυρική τελετή στον Λευκό Οίκο το 1996 με την παρουσία των κ.κ. Παπανδρέου, Κληρίδη, Ντενκτάς και της Τανσού Τσιλέρ. Ο Κλίντον χρειάζεται μια θεαματική εξέλιξη στο Κυπριακό για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο, η Λευκωσία δεν είναι αισιόδοξη για ραγδαίες εξελίξεις σύντομα στο Κυπριακό λόγω της άκαμπτης τουρκικής στάσης".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στεγανοποίησις των ελληνοαλβανικών συνόρων αποφάσισαν προχθές Σάββατο το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και Δημοσίας Τάξεως Ι. Βαλυράκης σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Ιωάννινα με τις αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές των παραμεθορίων νομών. Η μη απόδοση των μέχρι τώρα μέτρων πατάξεως της λαθρομεταναστεύσεως στον αναμενόμενο βαθμό και οι φόβοι για νέο μεγάλο κύμα προσφύγων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην βαλκανική ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη σύσκεψη αυτή. Ο κ. Βαλυράκης ανακοίνωσε ότι τα μέτρα φρουρήσεως των συνόρων θα ενισχυθούν τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή".
Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους εγκλωβισμένους που είναι γνωστή ως έκθεση Μάνζολ θα χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο από την κυπριακή κυβέρνηση για καταγγελία του κατοχικού καθεστώτος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Γίνεται επίσης αναφορά σε βασανισμούς, εκφοβισμού και άλλες μεθόδους που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων από τους 2.000 στους 400".