Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον και του Ρεπουμπλικάνου, Μπόμπ Ντόουλ, για τα εθνικά μας θέματα, η επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Πεπονή, στα Τίρανα, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το Σκοπιανό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.
Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μηχανή θανάτου για τους αθλητές μας. Ντόπινγκ - Χρήμα".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ελευσίνια... μυστήρια. Χοντρό παιχνίδι εις βάρος 2.000 εργαζομένων".
Η ΑΥΓΗ: "Πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια εις βάρος της Οικονομίας. Να γιατί κράτησαν μυστική τη σύμβαση!"
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δύο σουίτες για το φίλο της Μιμής".
ΕΘΝΟΣ: "Προίκα στην Ελευσίνα. Το σχέδιο σωτηρίας των Ναυπηγείων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ναυπηγούν αναδόμησι του Σημίτη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κυβέρνηση της πλάκας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προέχει η πισίνα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ναυπηγείο απελπισίας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γενική κρίση στον κλάδο ναυπηγείων".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Να φύγουν οι άχρηστοι. Αγανακτισμένος ο δημοκρατικός κόσμος αξιώνει από τον Ανδρέα. Η ανυπαρξία πολιτικής από τον Σημίτη αιτία του προβλήματος των ναυπηγείων".
ΤΑ ΝΕΑ: "Βρήκαν 110 τις οικογένειές τους. Απ'τα 'ορφανά' του "Αγίου Στυλιανού".
ΝΙΚΗ: "Στα σκαριά μακρόπνοες λύσεις για το ναυπηγείο".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λέσχη απάτης οι ιδιωτικοποιήσεις".
Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "Σύμφωνο Μη Επίθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προωθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εκφράζουν με κάθε τρόπο την ανησυχία τους για την σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου. Η Ουάσιγκτον εκτιμά συγχρόνως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, από τη στιγμή που δεν μπορεί να επιλυθεί η βασική διαφορά για τα 12 μίλια. Το Σύμφωνο Μη Επίθεσης θα δεσμεύει και τις δύο χώρες ότι δεν θα προβούν σε καμιά περίπτωση σε εχθρικές ενέργειες και θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητούν εδώ και μήνες τρόπους για την προσέγγιση Αθήνας και Αγκυρας έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κενό στο σύστημα Ασφάλειας του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και ειδικά στο Αιγαίο. Η αναταραχή που επικρατεί στα Βαλκάνια αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου φαίνεται να αναβαθμίζουν τη σημασία του Αιγαίου, της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου στο συνολικό συμμαχικό σχεδιασμό".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση αμερικανικού 'ενδιαφέροντος' για το κλείσιμο όλων των προβλημάτων της περιοχής που εμπλέκεται η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος Μπ. Κλίντον με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, έδωσε το σύνθημα για ανάληψη πρωτοβουλίας - πακέτου που θα καλύπτει τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την υπόθεση των Σκοπίων και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Στην ίδια συχνότητα και ο Μπ. Ντόουλ, αρχηγός του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία και πιθανότερος αντίπαλος του Μπ. Κλίντον στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, που δήλωσε ότι χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Μπ. Κλίντον. Κομιστής των προτάσεων του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να είναι ο ελληνικής καταγωγής σύμβουλός του, Τζ. Στεφανόπουλος, που αρχίζει τις επόμενες ημέρες επίσκεψη στο τρίγωνο Αγκυρα - Λευκωσία - Αθήνα. Στο παιχνίδι αυτό εντάσσονται και τα δύο ψηφίσματα που εξέδωσε η αμερικανική Γερουσία, όπου με το ένα καταδικάζει τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβρη του 1955 και με το άλλο εκφράζεται η υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "αποθρασυμένοι από τη δουλική υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις εντολές της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο πιθανότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων Μπόμπ Ντόουλ προχώρησαν χθες σε πρωτοφανείς προκλήσεις κατά της Ελλάδος. Με δηλώσεις του χθες στο "Μέγκα" ο κ. Ντόουλ έθεσε ευθέως θέμα ύπαρξης αλβανικής μειονότητας (!!!) στην Ελλάδα, ενώ ο Μπίλ Κλίντον διατηρώντας τη γνωστή - και απαράδεκτη - τακτική των "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κάλεσε τις δύο χώρες να παραμερίσουν τις "παλιές εχθρότητες" (sic) και να προχωρήσουν δυναμικά σε έναν ειρηνικό κόσμο για τον 21ο αιώνα".
Με τίτλο "Από λόγια πάμε καλά" ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον και ο πιθανότερος διεκδικητής της Προεδρίας από τους Ρεπουμπλικάνους, Μπόμπ Ντόουλ, έδειξαν "φιλελληνικό πρόσωπο χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα στα εθνικά μας θέματα".
Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος "με τις δηλώσεις του στοχεύει απροκάλυπτα στην ψήφο των ομογενών στις ΗΠΑ".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ήρθε επιτέλους η ώρα της δικαίωσης όλων όσων ταλαιπωρήθηκαν αλλά και ζημιώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο 1940-1944. Το "πράσινο φως" σε χιλιάδες Ελληνες που επλήγησαν από τα όργανα της Γερμανικής Κατοχής, δίνει με χθεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχία Αθηνών για να διεκδικήσουν από το Γερμανικό Δημόσιο αποζημιώσεις, ανάλογα με τη διάρκεια και το ύψος της ζημίας".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "δεν αντιδρά στους γερμανικούς ισχυρισμούς ότι το κατοχικό δάνειο εξοφλήθηκε με κοινοτικά κονδύλια", ενώ φιλοξενεί δήλωση του τέως πρωθυπουργού και Ακαδημαϊκού, Ξενοφώντα Ζολώτα, στην οποία ζητεί "να διεκδικήσουμε όχι μόνο τις πιστώσεις που πήρε το Γ' Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τους τόκους". Αποκαλύπτει δε, ότι "ακόμη και ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ' Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει και τη σχετική εντολή για την εξόφλησή τους".
"Ενα ακόμη βήμα στην πορεία εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων" χαρακτηρίζει Η ΑΥΓΗ την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Πεπονή στην Αλβανία.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Αλεξάντερ Μέξι διαβεβαίωσε τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Πεπονή, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στα Τίρανα, ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να λειτουργούν τρία δημοτικά σχολεία - στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα - δήλωσε χθες καλώς πληροφορημένη πηγή. Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος της Αλβανίας κ. Σάλι Μπερίσα κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αν. Πεπονή διατύπωσε "την εκτίμησή του για τις θέσεις της ελληνικής κυβερνήσεως σχετικώς με τις εξελίξεις στην περιοχή και χαρακτήρισε νόμιμες τις ανησυχίες των Αθηνών".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "περίεργες δηλώσεις έκανε χθες βράδυ στη σκοπιανή τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι, αφού για πρώτη φορά (!) χαρακτήρισε θετική τη στάση της Ελλάδας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι καυτηρίασε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στάση της στην πρώην Γιουγκοσλαβία".
ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kurier" εξέφρασε τη θέση ότι το φθινόπωρο Αθήνα και Σκόπια πρέπει να έρθουν σε συμφωνία". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Χατζίνσκι, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η Ελλάδα πρέπει ν' αντιληφθεί ότι για τη σταθερότητα των Βαλκανίων χρειάζεται μία ανεξάρτητη και σταθερή "Μακεδονία". Προειδοποιεί ότι "μία ένοπλη σύγκρουση στα Σκόπια μπορεί να έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα, αλλά θα εξελιχθεί σε ένα γενικό βαλκανικό πόλεμο, στον οποίο μάλιστα θα εμπλακούν δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία". Αναφερόμενος στο όνομα, επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι έχει τεθεί τεχνητά από την Ελλάδα, η ταυτότητα καταγωγής τους συνδέεται μ'αυτό το όνομα που έχουν εδώ και αιώνες, δεν έχουν καμία πρόθεση να διεκδικήσουν την καταγωγή τους από την Αρχαία Μακεδονία "είμαστε λέει σλαβικός λαός, που ήρθε στην περιοχή τον 4ο με 5ο αιώνα, εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και πήρε το όνομά του απ'αυτήν, ενώ για όσα είχε πει στην Ουάσιγκτον ότι η γλώσσα τους έχει περισσότερα κοινά με τη γλώσσα του Ομήρου απ'όσα έχει η ελληνική, διευκρίνισε ότι στην περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι σλαβικές φυλές υπήρχε ήδη, μία γλώσσα που προερχόταν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εξαιτίας αυτού υπάρχουν όροι που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ομήρου. Τονίζει ότι εφόσον "ξεπεραστεί σύντομα η διένεξη των δύο χωρών και εγκαθιδρυθούν διπλωματικές σχέσεις, είμαστε έτοιμοι ν'αρχίσουμε αμέσως συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας".
Αρχίζουν σήμερα στον Αραξο και το Νόβερνιχ της Γερμανίας δύο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ελληνικών και γερμανικών αεροπορικών δυνάμεων, στα πλαίσια της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στην άσκηση του Αραξου συμμετέχουν ελληνικά αεροσκάφη τύπου Α7Ε και γερμανικά αεροσκάφη τύπου Τορνέιντο. Οι ελληνικές δυνάμεις που έχουν μεταβεί στο Νόβερνιχ αποτελούνται από τέσσερα αεροσκάφη τύπου Α7Ε με τριακονταμελές πλήρωμα (7 χειριστές και 23 τεχνικούς).
Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "διπλωματική εκστρατεία για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να συντονισθούν οι ενέργειες για τη λήψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Προαναγγέλλοντας την εκστρατεία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ως ευμετάβλητη".
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "η αντικατάσταση του κ. Γιοβάνοβιτς από τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς (πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια) δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επαναφέρει σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας τις ελληνοσερβικές σχέσεις οι οποίες, ως γνωστόν, περνούν μία περίοδο δυσκολιών".
"Η διεθνοποίηση του Κυπριακού είναι αντιπαραγωγική", "Το θέμα της ασφάλειας είναι η κύρια ανησυχία τόσο των τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων", "Οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας", "Οι ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο δεν είναι έτοιμες να εγγυηθούν... οποιαδήποτε συμφωνία", "Απ'ευθείας συνομιλίες θα είναι ο πιο παραγωγικός τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού". Αυτές, σε γενικές γραμμές, είναι οι θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, όπως φαίνονται μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε ανώτερος αξιωματούχος της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο οποίος ασχολείται με το Κυπριακό, και που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο δημοσιογράφο της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily News (9.8.1995)".