Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 9/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - πρώην Γιουγκοσλαβία

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Συνέντευξη Αρσένη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μιμή, Βάσω μαλλιοτραβιούνται. Και ο Ακης πετάει πέτρες στην "αυλή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ερευνα για την Τζούλια. Εφορία: Που είναι τα 4 δις;"

    Η ΑΥΓΗ:"Θερινά μποφόρ πάλι στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγήκαν μαχαίρια στο Εκτελεστικό".

    ΕΘΝΟΣ: "Καταιγίδα στο ΠΑΣΟΚ. Ολα ανοιχτά στη δίκη του Στρατηγού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βρώμισε με... αέριο το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συμμαχία Αρσένη - Δήμητρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κωμωδία οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θανάσιμο ερώτημα: Θα χτυπήσουν οι Κροάτες την ανατολική Σλαβονία;"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γενικεύεται η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στραπάτσο του Σημίτη. Εξω από τα δόντια του τα είπε χθες στο Εκτελεστικό ο Χρήστος Παπουτσής".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο Αρσένης μιλάει στα ΝΕΑ: Ηξεραν οι Σέρβοι για την επίθεση. Συνιστά "γενικό μορατόριουμ" στις συγκρούσεις στελεχών μέσα στο ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Βάσω εναντίον Δήμητρας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επίθεση ειρήνης σήμερα στην Ακρόπολη. Συγκέντρωση για τα πενήντα χρόνια της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι".

    [2] Ελλάδα - πρώην Γιουγκοσλαβία

    "Ελληνική παρέμβαση στις διπλωματικές διεργασίες για το Βοσνιακό. Εκτός των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Αντρέι Κόζιρεφ, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες τη Μόσχα. Η χθεσινή επαφή του κ. Παπούλια με τον Ρώσο ομόλογό του όσο και η πρόσκληση που του έγινε συμπίπτει χρονικά με την πρωτοβουλία Μπόρις Γιέλτσιν για διμερή συνάντηση κορυφής του Σέρβου Προέδρου κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Κροάτη ομολόγου του Φράνιο Τούτζμαν - πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει προσωπικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και είχε "επεξεργαστεί" επί μακρόν και η οποία αργά χθες το βράδυ έγινε αποδεκτή από τους δύο προέδρους", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς δημιουργείται τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα με τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων. Οι κ. κ. Παπούλιας και Κόζιρεφ συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθούν από κοινού διεθνείς προσπάθειες με στόχο τη συντομότερη δυνατή διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή, με πολιτικό τρόπο. Επίσης, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους καθώς ο κ. Παπούλιας θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες επίσκεψη στη Μόσχα".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "οι κύριοι Παπούλιας και Κόζιρεφ στη συνάντησή του στη Μόσχα θα συζητήσουν την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Φράνιο Τούτζμαν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν να συναντηθούν στη Μόσχα. Ο Σέρβος ηγέτης, μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, θα πάει την Πέμπτη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Μπόρις Γιέλτσιν, ενώ ο Φ. Τούτζμαν δεν έχει ακόμα δεσμευτεί για την ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας χαλαρής συνομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου και Σκοπίων, στην οποία τα Σκόπια θα αποκαλούνται ως "Μακεδονία", φοβάται η ελληνική πλευρά, ως άμεση συνέπεια των δραματικών εξελίξεων στην Κροατία. Ο προβληματισμός αυτός αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση του χθεσινού Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, τόσο από τον υπουργό Αμυνας Γ. Αρσένη όσο και από τον επίτροπο Χρ. Παπουτσή, ύστερα από ενημέρωση που είχαν και οι δύο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο προς τη Νέα Γιουγκοσλαβία ύστερα από την ανοχή Μιλόσεβιτς στην επίθεση Τούτζμαν. Η άρση του εμπάργκο όμως θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, σε σημαντικές πιέσεις στην Αθήνα για άρση των οικονομικών αντιμέτρων προς τα Σκόπια και για την παροχή διευκολύνσεων προς τη σερβική πλευρά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, συνεχίζοντας την ανθρωπιστική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των Σέρβων της Κράινα, κάλεσε με επιστολές του στον Μπούτρος Γκάλι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να μεριμνήσουν για την περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι "αποτελεί μοναδική εξαίρεση, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να βρίσκονται σε διακοπές, όταν όλες οι άλλες κυβερνήσεις είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές για την κρίση στην Κράινα".

    Σε επιχείρηση αληθινής γενοκτονίας των Σέρβων της Κράινα προχωρούν οι Κροάτες, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, βομβαρδίζουν ανηλεώς τα καραβάνια των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Βοσνία. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από το Βελιγράδι, ο εφιάλτης μίας γενικευμένης σύγκρουσης άρχισε να πλανάται πάνω από τη Βαλκανική, καθώς η Κροατία ενθαρρυμένη από τη θέση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, συγκεντρώνει στρατεύματα για να καταλάβει και τη Σλαβονία, την οποία ετοιμάζονται να υπερασπισθούν δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού, αναφέρει Ο ΛΟΓΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "το ενδεχόμενο εμπλοκής της Σερβίας σε πολεμική αναμέτρηση με την Κροατία θα αλλάξει και πάλι το σκηνικό στην περιοχή, καθώς θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει 'αδιάφορη' στις πιθανές εξελίξεις η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Το Βελιγράδι φαίνεται ότι έχει αναφερθεί με λεπτομέρειες στο ενδεχόμενο αυτό σε όλους τους Ελληνες πολιτικούς που επισκέφθηκαν προσφάτως το Βελιγράδι (Εβερτ, Σαμαράς, Κωνσταντόπουλος), ενώ η κυβέρνηση δείχνει να είναι ενήμερη των προβληματισμών αυτών. Ομοίως καλώς πληροφορημένος για τα θέματα αυτά δείχνει να είναι και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, που έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εξάλλου, φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανότητα να "ξεφύγει" η κροατική πολεμική επιχείρηση από το "πλαίσιο" μέσα στο οποίο της "επιτρέπει" η διεθνής κοινότητα να κινείται, αλλά βεβαίως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκφραστούν δημοσίως οι φόβοι αυτοί, προτού εμφανιστούν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα. Με ενθουσιασμό εν τω μεταξύ υποδέχθηκαν την αποστολή της ελληνικής βοήθειας. Σήμερα, θα φθάσουν αναμένεται να φθάσουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου άλλα πέντε φορτία, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν στη Μπάνια Λούκα".

    Στο μεταξύ, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, "δημιουργείται το ενδεχόμενο και άλλης ανάμειξης στο Βοσνιακό. Στην έγκυρη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης "ΤζουμΧουριέτ" δημοσιεύονται δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Μπουλέντ Εντζεβίτ, σύμφωνα με τις οποίες "σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ Κροατών και Σέρβων, οι Βόσνιοι θα περιέλθουν σε πολύ δύσκολη θέση". Ο τέως πρωθυπουργός συμβουλεύει την Τουρκία "να πάρει από τώρα αποτρεπτικά μέτρα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Την προστασία της μειονότητας ζητάει η Τουρκία", γράφει ότι "επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα των μουφτήδων εξαπέλυσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την αποφυλάκιση του μη αναγνωριζόμενου από τις ελληνικές αρχές μουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγά".

    Συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί με ανακοίνωσή του σε υβριστικούς για την Ελλάδα χαρακτηρισμούς και μεταξύ των άλλων τονίζει: "Περιμένουμε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από διμερείς και πολύπλευρες συμφωνίες και να συμπεριφερθεί με σεβασμό στους εκλεγμένους από τη μειονότητα μουφτήδες, παραιτούμενη από τη συμπεριφορά της, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας και συνείδησης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Δεν σέβεται τίποτα η Τουρκία", υπογραμμίζει την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι "η Ελλάδα σέβεται τα δικαιώματα της Μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης, η οποία μεταξύ των άλλων απολαμβάνει πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η νόμιμη διαδικασία εκλογής Μουφτή. Αντίθετα, η πάνω από 200.000 στις αρχές του αιώνα μας ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιμβρου και της Τενέδου έχει συρρικνωθεί δραματικά μετά από συστηματικούς τουρκικούς διωγμούς. Τα παραπάνω στοιχεία αρκούν για να γίνει αντιληπτό το ποιος σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα και ποιος όχι".

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ανταπόκριση της από τη Λευκωσία γράφει ότι "οι Αμερικανοί έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το διάστημα από τις συνομιλίες του Λονδίνου, όχι μόνο για να επεξεργαστούν σενάρια, αλλά και για να καλλιεργήσουν αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Η αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό αναμένεται να αποκτήσει νέα δυναμική και ώθηση αμέσως μετά την επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή τοποθετείται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μετά τις 20 Αυγούστου θα επιστρέψουν στην Κύπρο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., Γουστάβ Φεϋσσέλ, ανανεωμένοι και με νέες προφανώς οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια περίοδο θα βρίσκεται και ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζώρτζ Στεφανόπουλος".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την Αθήνα και τη Λευκωσία επισκέπτεται στις 26, 27 και 28 Αυγούστου ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος, Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, ενώ δεν αποκλείεται, αμέσως μετά, να πραγματοποιήσει ταξίδι - αστραπή στην Αγκυρα. Στην Αθήνα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια".

    [5] Συνέντευξη Αρσένη

    Την πεποίθησή του ότι στο Βελιγράδι δεν αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση των Κροατών εναντίον της Κράινα αφού ήταν γνωστό στους διεθνείς κύκλους ότι σχεδιαζόταν, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Και υπογραμμίζει ότι "οι Σέρβοι δεν παρενέβησαν είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι υπάρχει μία διαφορετική πολιτική άποψη στο Βελιγράδι, διαφορετική στο Πάλε με τον Κάρατζιτς και ακόμη μία τρίτη άποψη με το Στρατηγό Μλάντιτς ή στο Πάλε ή στην περιοχή της Μπάνια Λούκα.

    Επιπλέον έχουμε, επισημαίνει, 80.000 ή 120.000 πολιτικούς πρόσφυγες Σέρβους από την Κράινα στη Βοσνία, που σίγουρα θα ζητήσουν την πολιτικής τους έκφραση. Είναι, τονίζει, οι Παλαιστίνιοι της Σερβίας".

    Σχετικά με την ανατολική Σλαβονία υπογραμμίζει ότι "οι Σέρβοι είναι σαφέστατοι και έχουν δηλώσει ότι αν ανοίξουν εχθροπραξίες θα πολεμήσουν". Ο κ. Αρσένης τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής λύσης, που θα στηρίζεται σε πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες εκφράζουν τις απόψεις των λαών, στα πλαίσια των οποίων "υπάρχει χώρος και για πολιτική έκφραση του μουσουλμανικού στοιχείου", αλλά εκφράζει την ανησυχία του για την "δημιουργία ενός πολιτικού κατασκευάσματος, που θα μπορούσε να δράσει ως στοιχείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή και ως χώρος επιρροής από δυνάμεις έξω από τα Βαλκάνια".

    Αναφέρει ακόμη ότι "σ'ένα μεγάλο βαθμό οι Κροάτες πέτυχαν αυτό που μερικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιθυμούσαν, αλλά δεν ήταν διατεθειμένες να διαθέσουν δικούς τους στρατούς", τονίζει ότι "αυτό που έχει σημασία και προτεραιότητα είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας γιατί τότε θα είναι δυνατή η βαλκανική συνεννόηση ανάμεσα στις χώρες της τέως Γιουγκοσλαβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας για ένα περιφερειακό σύστημα συλλογικής ασφάλειας και συνεργασίας για οικονομική ανάπτυξη και διασύνδεση αυτής της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό και αποσταθεροποιητικό λόγο.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζει ότι "η ελληνική πρωτοβουλία δεν θα περιοριστεί μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και μαζί με άλλες χώρες είτε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αν παρουσιαστούν ευκαιρίες θα πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες".

    Σχετικά με την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια αναφέρει ότι "δεν είναι σαφές πόσο προχώρησε στις συνομιλίες με το Γκλιγκόροφ, αλλά πιστεύω, λέει, επειδή έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην περιοχή είναι περισσότερο παρά πότε συμφέρον για τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους".

    Τέλος, χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις μας με την Αλβανία, οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς και για το άμεσο μέλλον υπάρχουν προγράμματα φοίτησης Αλβανών στην ελληνική ιατρική στρατιωτική σχολή.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 9 August 1995 - 12:08:28