Η προέλαση των Κροατών στην Κράινα, τα επεισόδια στην Κύπρο κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, το Σκοπιανό και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μήνυμα Ψηλού απ' την Κρήτη. Τώρα αρχίζει ο αγώνας! 30 βουλευτές, 7.000 πολίτες αποθέωσαν τον Μητσοτάκη".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τελειώνει όπου να'ναι το ΠΑΣΟΚ. Εγιναν 4 κομμάτια".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ενα ένα πηδάνε τα 'ποντίκια' από το σκάφος του ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει. Την έσφαξε με το γάντι ο Λαλιώτης".
ΕΘΝΟΣ: "Πέφτουν μέχρι και 2 μονάδες τα επιτόκια για επιχειρήσεις, στεγαστικά και κατανάλωση. Φθηνά δάνεια από τις Τράπεζες".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Πικέρμι στη σκιά του... Ψηλορείτη. Αρχηγική η ομιλία του Ψηλού στα Χανιά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τύμπανα πολέμου στη γειτονιά μας. Και αυτοί... ελουντίζονται - Αφαντος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Δήμητρα αδιαφορεί προκλητικά στις επιθέσεις των δελφίνων. Τους έχει γραμμένους".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κροατική θύελλα με 2 'νονούς'. ΗΠΑ - Γερμανία ευλογούν λύση 'ντε φάκτο' - Υπόνοιες για 'σικέ' με Μιλόσεβιτς - Παίζεται η τύχη του Κάρατζιτς".
ΤΑ ΝΕΑ: "Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλάει στα "ΝΕΑ".
ΝΙΚΗ: "Κίνημα 30 κατά Εβερτ. Νέα αποστασία από τα Χανιά".
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Με λιθοβολισμούς, ρόπαλα, αλλά και με σφαίρες αντιμετώπισαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα 2.000 περίπου Κύπριους μοτοσικλετιστές που πραγματοποίησαν μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση. Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή Σκουριώτισσα (στη Μόρφου στη ΒΔ Κύπρο) και κατέληξε στη Δερύνεια κοντά στην Αμμόχωστο".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Χτύπησαν οι Αττίλες στην Κύπρο".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "Γροθιά στον Αττίλα".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Με ιδιαίτερη απαισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Βοσνιακού, μετά από τη δραματική επιδείνωση της κρίσης που προκλήθηκε από την επίθεση του κροατικού στρατού στην Κράινα. Ο υπουργός Εθν. Αμύνης Γερ. Αρσένης βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνει για τις εξελίξεις, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό και τους Ευρωπαίους ομολόγους του".
Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "Σε επιτελική ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στην Κράινα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους περίπου 20 Ελληνες αξιωματικούς που βρίσκονται στο Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι συνεχώς ανοιχτοί, όπως και με το ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Γ. Αρσένης έχει τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του των χωρών - μελών της συμμαχίας. Σήμερα στο Πεντάγωνο πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) στο οποίοι θα συμμετάσχουν ο υπουργός και οι υφυπουργοί Αμυνας, οι αρχηγοί των Επιτελείων, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, όπου θα εξετασθεί η κατάσταση στην Βαλκανική και η κατάσταση ετοιμότητας του Ελληνικού Στρατού. Σε δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Αρσένης είπε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι οι εχθροπραξίες θα είναι περιορισμένες σε χρόνο και γεωγραφική έκταση".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "Προβληματισμός και επαγρύπνηση είναι τα δύο στοιχεία που επικρατούν στο ελληνικό Πεντάγωνο".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες στην οργάνωση επιχείρησης για τη μεταφορά στην Ελλάδα τραυματιών των αντιπάλων δυνάμεων από τις περιοχές της Κράινα και την περίθαλψή τους σε ελληνικά νοσοκομεία. Η νέα αυτή πρωτοβουλία για τη μεταφορά και περίθαλψη στην Ελλάδα τραυματιών από τις εμπόλεμες πλευρές στα μέτωπα της πρώην Γιουγκοσλαβίας εντάσσεται και αυτή στην πάγια ελληνική θέση για την παροχή όλων των καλών υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της συνολικής πολιτικής λύσης της κρίσης".
Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "εντυπωσιακή είναι η απόλυτη σιγή της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση των Κροατών εναντίον των Σέρβων της Κράινα. Με εξαίρεση τη φραστική καταδίκη της επίθεσης από την Μόσχα αργά το απόγευμα του Σαββάτου, οι χώρες της Δύσης, λαλίστατες άλλοτε για τα τεκταινόμενα στην Βοσνία, δεν είχαν ούτε μία λέξη να πουν για τη σφαγή στην Κράινα".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι αν "αυτές τις μέρες σ'όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου γίνεται λόγος για άμεση απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στα Βαλκάνια, η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση μίας ιδιάζουσας μακαριότητας". Και διατυπώνει τα ερωτήματα: Μήπως δεν παίρνουν καμιά πολιτική πρωτοβουλία, επειδή γνωρίζουν ότι πίσω από τις νέες γιουγκοσλαβικές εξελίξεις βρίσκονται οι Αμερικανοί και δεν επιθυμούν να φανούν δυσάρεστοι στους υπερατλαντικούς συμμάχους; Μήπως, τυφλωμένοι από τις εσωκομματικές ίντριγκες και από τις προσωπικές φιλοδοξίες, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τίποτε σοβαρότερο. 'Η μήπως σιωπούν, επειδή έχουν αποδεχθεί μία άλλη "επιχείρηση Κράινα" στο βαλκανικό νότο, προς "επίλυση" του Σκοπιανού;
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους του Ο.Η.Ε. "ο κροατικός στρατός χρησιμοποίησε τους κυανόκρανους ως ανθρώπινες ασπίδες, συνέλαβε και κράτησε εκατοντάδες άλλους και προέβη σε σοβαρές λεηλασίες των σπιτιών των Σέρβων του Κνίν".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα δύο περασμάτων στα σύνορα Ελλάδος - Βουλγαρίας, καθώς και για το θέμα των ποταμών Νέστου και Εβρου, ενώ οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του βουλγαρικού Κοινοβουλίου κ. Βλαγκοβέστ Σέντοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σέντοφ είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφανόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε να υπογραφούν οι συμβάσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Βουλγαρία το φθινόπωρο".
Το ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει στο σημερινό του φύλλο συνέντευξη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στην οποία τονίζει ότι "υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ να συζητήσει το όνομα. Νομίζω, λέει, υπάρχει καλή πίστη στο θέμα αυτό και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ζήσουν αρμονικά με σεβασμό στο θέμα των συμβόλων, στα ονόματα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς "υπάρχει μία εντατικοποίηση στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος και στα Σκόπια υπάρχει κατανόηση για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως βεβαίως, υπάρχουν και διαφορές απόψεων. Ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι "η ηγεσία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας επιθυμεί πρόοδο στο θέμα της σημαίας και θέλει να ξαναρχίσει το εμπόριο και να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και η Ελλάδα, αναφέρει, νομίζω ότι θέλει να θέσει τέλος στη διαμάχη με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας γιατί την επηρεάζει αρνητικά στην ευρωπαϊκή αρένα, καθώς και το ελληνικό εμπόριο". Επισημαίνει δε ότι "η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έχει συνδεθεί συναισθηματικά με το θέμα, το οποίο θεωρεί ως θέμα αρχής. Ομως, η άποψη, που χωρίς αμφιβολία επικρατεί στην κοινή γνώμη των δύο χωρών είναι υπέρ της επίλυσής του".
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζει ότι "η κυβέρνηση αυτή έχει να επιδείξει πολλά θετικά στον οικονομικό τομέα" και "το 1996 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για την Οικονομία διότι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει, αναφέρει, βρίσκεται σ'ένα κρίσιμο στάδιο. Το 1996 θα είναι ο χρόνος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος της σταθεροποίησης, ο δε πληθωρισμός θα πέσει στο 5%. Αυτός ο στόχος θα είναι και ο άξονας της εισοδηματικής πολιτικής, αφήνοντας, βεβαίως, και κάποια περιθώρια και για μικρές πραγματικές αυξήσεις σαν αυτές που έχουν συντελεστεί το 1994 και το 1995, το ύψος των οποίων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τον διάλογο που θα ξεκινήσουμε με τις κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση, τονίζει, εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος, ενώ σε ερώτηση πόσο θα κρατήσουν οι περιορισμοί και η λιτότητα, απαντά "δεν βάζω χρόνο λήξης. Η κυβέρνηση το 1996 θα δώσει μάχη για την ανάπτυξη και μέσα από την ανάπτυξη θα υπάρξει η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων". Επίσης, δηλώνει ότι "το οικονομικό επιτελείο δεν φοβάται αναζωπύρωση του πληθωρισμού γιατί "η αντιπληθωριστική τάση έχει επιβεβαιωθεί", υπογραμμίζει πώς "η Ελλάδα θα είναι συνεπής με την υποχρέωσή της να πετύχει τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης του 1997 και να μπούμε στη νομισματική ένωση το 1999. Για την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι "ήδη υπογράφηκε η σύμβαση για το αεροδρόμιο στα Σπάτα, ανοίχτηκαν οι προσφορές για τη λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας, το Μετρό όπως και το φυσικό αέριο προχωρούν κανονικά, η εθνική οδός Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και η Εγνατία δημοπρατούνται και προχωρούν και αυτές επίσης κανονικά, το Ρίο-Αντίρριο θα κλείσει πολύ σύντομα, ενώ η μόνη εκκρεμότητα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο υπάρχουν προβλήματα με τις Τράπεζες και τα οποία ελπίζω ότι θα λυθούν σύντομα.
Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες χαρακτήρισε θέμα ζωτικής σημασίας για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία την ανάγκη εκτόνωσης της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο Κλάες επισήμανε ότι χώρες - μέλη της ίδιας συμμαχίας πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για αμοιβαία κατανόηση. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τις δύο χώρες να επιδείξουν περισσότερη λογική προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Αναφερόμενος στη στρατηγική θέση της Τουρκίας υποστήριξε ότι αυτή παίζει ρόλο - κλειδί στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία".