Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [3] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΒΕΡΤ

  • [4] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΑ

  • [5] ΔΑΝΕΙΑ - ΜΕΤΡΑ

  • [6] ΜΙΚΡΟΒΙΑ - ΚΙΝΔΥΝΟΙ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η κριτική που ασκήθηκε από ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων σημερινών εφημερίδων. Θέση επίσης στις πρώτες σελίδες έχουν και ο νέος τρόπος για την έκδοση οικοδομικών αδειών όπως επίσης και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ. Πρωτοσέλιδα επίσης είναι και τα συμπεράσματα διεθνούς ιατρικού συνεδρίου που έγιναν στο Μόντρεαλ Καναδά, σύμφωνα με τα οποία τα αντιβιοτικά δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα διάφορα μικρόβια. Στις πρώτες σελίδες ακόμη υπάρχει και η είδηση για τη δικαστική επέμβαση στο θέμα των πυρκαγιών. Ειδικότερα, οι εφημερίδες αναφέρουν στους τίτλους τους:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βράζει το ΠΑΣΟΚ - Η Μιμή άναψε φωτιές - Τσοβόλας: Πασόκοι αντισταθείτε".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πάρε τη Δήμητρα και φύγε - Σκληρή επίθεση Τσοβόλα κατά Πρωθυπουργού, Ε.Γ.: Ανδρέα, απολογήσου".

    Η ΑΥΓΗ: "Στον εισαγγελέα το κράτος-εμπρηστής - Ερευνα παρήγγειλε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου - Στάχτη 8.000 στρέμματα στην Αχαϊα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ - Σημίτης, Σουλαδάκης, Παπαιωάννου και Μανίκας καταγγέλλουν τον Ανδρέα - Η Μιμή οδηγεί σε διάλυση τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ - Διαφωνίες, αντιδράσεις και κόντρες στο Εκτελεστικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ηρεμιστικά θέλει το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος απαντώντας στο σενάριο Δήμητρα-βουλευτίνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπλόκο στις έρευνες για το ροζ ανάκτορο - 'Γάζωσε' το ζεύγος ο Τσοβόλας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μας πουλάει στη Μιμή - Τη 'διορίζει' βουλευτή - της δωρίζει το κόμμα - Αγριος φιλιππικός του Τσοβόλα κατά του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόντρα στο "εγώ ειμί" του Παπανδρέου - Ξέσπασμα μελών του Ε.Γ. για τις δηλώσεις Ανδρέα - Οπισθεν... τώρα για τη Δήμητρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ολοι εναντίον.... Βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν έντονα στις προχθεσινές αποφάσεις του 'αρχηγού'".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψυχρολουσία για τον Εβερτ - Οργισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υποδέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Θύελλα αντιδράσεων για τη 'θεατρική' αποχώρηση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης αδειών - Κόσκινο σ'όλες τις νέες οικοδομές".

    ΝΙΚΗ: "Ενα ψάρι που το έλεγαν Εβερτ - Ανεπαρκής για τη Δημοκρατία - Τον αποδοκίμασε και ο Πρόεδρος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρόταση SOS ανακοίνωση του Π.Γ. της Κ.Ε. για τη διάσωση των δασών".

    [2] ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τέσσερα μέλη του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο κεντρικό της θέμα αντέδρασαν χθες στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τις οποίες κατέστησε σαφές ότι εκείνος θ' αποφασίσει για τις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

    Οι αντιδρώντες διέβλεψαν παραγκωνισμό του ανώτατου κομματικού οργάνου, υπογραμμίζει η εφημερίδα. "Νέα μέτωπα άνοιξαν στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εφ' όλης της ύλης δηλώσεις του Πρωθυπουργού" σημειώνει και το ΕΘΝΟΣ, ενώ ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Βουλευτές πρώην υπουργοί και στελέχη έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του Ανδρέα και της Εκάλης και απειλούν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται ν' αποδεχθούν και αυτό το καπέλωμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαβλέπει "ότι για το Σεπτέμβριο μετατίθεται η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ αφού οι διακοπές του Αυγούστου δεν αφήνουν περιθώρια για άμεσο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που άνοιξε με τις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου". Αντίστοιχα είναι κατά σχετικά δημοσιεύματα των άλλων εφημερίδων.

    [3] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΒΕΡΤ

    Την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνουν στα πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματά τους οι σημερινές εφημερίδες. "Ψυχρότητα στη συνάντηση Προέδρου-Εβερτ", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, και προσθέτουν ότι "στον "πρωινό καφέ" του κ. Μ. Εβερτ με τους συμβούλους επικοινωνίας του κόμματος, το πρωί της Δευτέρας στη Ρηγίλλης καταστρώθηκε το "σχέδιο" της αποχώρησης του προέδρου της ΝΔ από τη δεξίωση το προεδρικό μέγαρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο άρθρο του διευθυντή του αναφέρει ότι "πολύ καλά έκανε ο Εβερτ που αποχώρησε προχθές το βράδυ, όπως πολύ καλά έκανε που εξέφρασε τις ανησυχίες του χθες στον Στεφανόπουλο και όπως πολύ καλά θα πράξει αν σκληρύνει ακόμη περισσότερο την πολεμική του σε όλα τα μέτωπα".

    [4] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΑ

    Δικαστική επέμβαση στο θέμα των πυρκαγιών γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και εξηγεί ότι "ύστερα από σύσταση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινου προς την Εισαγγελία Εφετών για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαράς παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέλαβαν πέντε εισαγγελείς", ενώ το ΕΘΝΟΣ αναφέρει πως "20 χρόνων εμπρησμοί και ατυχήματα δημιούργησαν οικόπεδα που σήμερα φιλοξενούν 150.000 εποίκους στην Πεντέλη.

    Η φωτιά ανοίγει το δρόμο στις καταπατήσεις και στις κατατμήσεις της γης". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει στο κεντρικό του θέμα ότι "συμμαχική παρέμβαση του ΚΚΕ στο πρόβλημα της καταστροφής των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος που για την Αττική παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων της, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος".

    [5] ΔΑΝΕΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    "Φρένο-ΣΟΣ στα δάνεια καταναλωτικά και σε συνάλλαγμα" γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε πρωτοσέλιδο τίτλο και διευκρινίζει ότι "μέτρα ανακοινώνει στις προσεχείς μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος μετά και το 'καμπανάκι' που χτύπησε με το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών".

    ΤΑ ΝΕΑ κάνουν γνωστό πως "με την αύξηση του κόστους των δανείων σε συνάλλαγμα αλλά και με τον περιορισμό του χρήματος στην αγορά, η τράπεζα της Ελλάδος προτίθεται τώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αυξημένης ρευστότητας των πολλών δανείων που έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες και της θεαματικής αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών".

    [6] ΜΙΚΡΟΒΙΑ - ΚΙΝΔΥΝΟΙ

    Σημαντική θέση στις εφημερίδες έχουν και δημοσιεύματα γύρω από τη δράση των διαφόρων μικροβίων με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν στο 19ο διεθνές συνέδριο χημειοθεραπείας στο Μόντρεαλ.

    "Η αλόγιστη κατανάλωση ισχυρών αντιβιοτικών" γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία ενισχύει την αντίσταση των μικροβίων και των ιών, ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 26 July 1995 - 10:43:34