Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20/07/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] "Πόθεν έσχες"

  • [3] Κύπρος

  • [4] Τουρκία - Ε.Ε.

  • [5] 12 μίλια


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/07/1995 (ΑΠΕ)

    Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών, καθώς και όλων των βουλευτών και οι σχετικές αντιπαραθέσεις, η πορεία του Κυπριακού, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με αφορμή ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την Τελωνειακή Σύνδεση, είναι οι ειδησιογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι κλέφτες και οι ψεύτες - Πόθεν... αίσχος - το εγχειρίδιο του "καλού φοροφυγάδα" σε 65 χιλιάδες σελίδες και 352 κιλά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διάτρητο το "πόθεν έσχες" του Πρωθυπουργού - Δύο μοιραία λάθη του Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Κύπρος όπως Βοσνία....."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παπατζιλίκι Ανδρέα-Μιμής - Ο Πρωθυπουργός δανείζεται από φίλο του! και στη συνέχεια δανείζει στη γυναίκα του!".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέο αγκάθι με το πόθεν έσχες - 50 εκατ. δωρεά Ανδρέα στη Δήμητρα και 30 εκατ. δάνειο από Αλεξίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φαρμακώνουν εις βάρος του λαού - Πώς και γιατί πληρώνουμε τα φάρμακα χρυσά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψευδής η δήλωση του πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "280 εκατ. η βίλα; Την αγοράζουμε!!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ολα στη Δήμητρα - Με 50 εκατ. Ανδρέα και νέο δάνειο η επέκταση της βίλας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πόθεν έσχες" για γέλια ή για κλάματα. Εντονες επιθέσεις και αντεπιθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανθρακες ο θησαυρός. Στο κενό η επιχείρηση εκμετάλλευσης του "πόθεν έσχες" του Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Η Δήμητρα μου συμπαραστάθηκε όσο κανείς, εξηγεί ο Ανδρέας στο πόθεν έσχες για τη δωρεά".

    ΝΙΚΗ: "24 καρατιών η κ. Εβερτ - Κροίσος ο Μητσοτάκης - Πάμπλουτος ο Σαμαράς - "φτωχός συγγενής ο Ανδρέας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ζοφερές προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού".

    [2] "Πόθεν έσχες"

    Ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, στη δήλωσή του για το "πόθεν έσχες" εμφανίζει την κατοικία στην Εκάλη και στη δήλωση διευκρινίζεται ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου 1995, προέρχονται από υπόλοιπο της προηγούμενης δόσεως, απο δωρεά του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τη σύζυγό του, ύψους 50 εκατομμυρίων και από άτοκο δάνειο 30 εκατομ. δραχμών από τον Ιωάννη Αλεξίου, γράφουν οι εφημερίδες. Το ετήσιο εισόδημα του κ. Παπανδρέου ήταν 23.500.000 δραχμές.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, πέρα από δύο αυτοκίνητα, αλλά η σύζυγός του, Αλίκη Βάντερπουλ-Εβερτ, έχει στην κατοχή της ακίνητα, καταθέσεις, μερίδιο σημαντικής περιουσίας στις ΗΠΑ από κληρονομιά του πατέρα της και συμμετοχή σε δύο επιχειρήσεις. Το ετήσιο εισόδημα του κ. Εβερτ ήταν 19.500.000 δραχμές, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Στη δήλωση του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, περιλαμβάνονται αγροτεμάχια, σπίτια και διαμερίσματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, με συνολικό περυσινό εισόδημα 15,3 εκατ. δραχμές, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες.

    Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, διαθέτει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στα Εξάρχεια και ένα εξοχικό σπίτι 60 τ.μ. στην Κεφαλλονιά, με εισόδημα 14,8 εκατ. δραχμές, όπως αναλυτικά γράφει το σύνολο των εφημερίδων.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι είναι διάτρητο το "πόθεν έσχες" του κ. Παπανδρέου, καθώς δεν δήλωσε που βρήκε τα 50 εκατ. της δωρεάς προς την σύζυγό του, δεν δικαιολόγησε ποσό 18 εκατ. για την εξόφληση παλαιών δανείων, ενώ η Ν.Δ. από πλευρά της υποστηρίζει ότι "κλείνει την πολιτική του ζωή ο Πρωθυπουργός με φριχτά ψέματα".

    "Αγκάθια" που οδηγού σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων προκύπτουν από το "πόθεν έσχες" του Πρωθυπουργού, επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ.

    Μαθήματα απάτης τα "πόθεν έσχες" της παρέας της Εκάλης, ισχυρίζεται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ανταλλαγή "ντροπών" για τη δήλωση Ανδρέα, επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων "πόθεν έσχες".

    Εκνευρισμένη η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να δώσει πειστική απάντηση στα εύλογα ερωτήματα της κοινής γνώμης για το "πόθεν έσχες" του Πρωθυπουργού, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Εκθετη και καταγέλαστη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας - έπεσε στο κενό η επιχείρηση εκμετάλλευσης του "πόθεν έσχες" του Ανδρέα Παπανδρέου, γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Ο Πρωθυπουργός εξηγεί σε δήλωση του περί του "πόθεν έσχες" ότι δώρισε τα 50 εκατ. δραχμές στη σύζυγό του, γιατί του συμπαραστάθηκε όσο κανείς, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [3] Κύπρος

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Κύπρο και ανά τον κόσμο ελληνισμό, για την κατοχή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο.

    Είκοσι-ένα χρόνια παραμένει ασυγκίνητη η κοινή διεθνής γνώμη για τις εκκαθαρίσεις και την εισβολή στην Κύπρο, όπως και στη Βοσνία, γράφει η ΑΥΓΗ.

    Εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν χθες την επείγουσα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους εκεί, δεν επιτρέπει στις δύο κοινότητες του νησιού, να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, επισημαίνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία υποκλίνεται στα θύματα της Κύπρου και δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, μέχρι να βρεθεί λύση.

    Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος με διάγγελμά του σπίλωσε τις τελετές μνήμης που γίνονται στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι αν στη νήσο επικρατεί εδώ και 21 χρόνια ειρήνη, αυτό δεν συμβαίνει χάρη στα Ηνωμένα Εθνη αλλά χάρη στην Τουρκία, τονίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Στις καλένδες οδηγείται πάλι το Κυπριακό και ο Κληρίδης περιμένει περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Μία δίκαιη λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στην απόκρουση των αμερικανο-Νατοϊκών σχεδίων στην περιοχή, επισημαίνει το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

    [4] Τουρκία - Ε.Ε.

    Αρνητική θα ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε περίπτωση που εκαλείτο τώρα να επικυρώσει τη συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Χένς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, γράφουν οι εφημερίδες. Ο κ. Χένς τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [5] 12 μίλια

    Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης για τα 12 μίλια έχει εκδηλωθεί με αφορμή ενημερωτικό σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γράφουν οι εφημερίδες.

    "Εθνικός" θόρυβος άνευ λόγου, επισημαίνει η ΑΥΓΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση "ξεπουλάει το Αιγαίο".

    Το σημείωμα αυτό, το οποίο ορίζει την έκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, δημιουργεί ανησυχία ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επεμβάσεις της Ε.Ε. υπέρ της Τουρκίας, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται στο δίκαιο της θάλασσας και αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πράττει βάση του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η εφημερίδα και αναφέρει την Τουρκία, η οποία δεν έχει εγκρίνει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, διότι διαφωνεί με την αρχή των 12 μιλίων, προστίθεται στο σημείωμα.

    "Διμερή διαφορά" θεωρεί το "πρόβλημα του Αιγαίου", η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε ενημερωτικό της σημείωμα για το θέμα των 12 μιλίων, ταυτίζεται εμμέσως με τις θέσεις της Αγκυρας, υπενθυμίζοντας τις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις κατά τις οποίες η επέκταση των χωρικών υδάτων, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ισχυρίζεται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Πρόχειρο, χωρίς αξία το κείμενο, χαρακτηρίζει το ενημερωτικό σημείωμα η κυβέρνηση, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Διαμάχη περί των χειρισμών Μαγκάκη στα 12 μίλια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Αναφαίρετο είναι το ελληνικό δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων, απάντησε η κυβέρνηση στις ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κραυγές, επισημαίνει ο ΛΟΓΟΣ.

    "Επιθετική" πολιτική ενημέρωσης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα, στο ζήτημα των τουρκικών απειλών για τα χωρικά ύδατα της χώρας μας, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 20 July 1995 - 13:40:41