Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/07/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Αεροδρόμιο Σπάτων

  • [3] Ενοπλες Δυνάμεις

  • [4] Ελληνοσκοπιανό

  • [5] ΠΑΣΟΚ

  • [6] Νέα Δημοκρατία

  • [7] Ελληνοτουρκικά


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/07/1995 (ΑΠΕ)

    Η συμφωνία για την κατασκευή του αεροδρομίου Σπάτων, οι αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση του Κώστα Σημίτη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στις σημερινές πρωινές και απογευματινές εφημερίδες. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μ. Εβερτ ο Πρωθυπουργός - Τον υποστηρίζουν και οι μεγαλοεκδότες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αχρηστα τα μικρά οικόπεδα - Με προεδρικά διατάγματα κανείς πια δεν θα μπορεί να κτίσει - Νέο πλήγμα στην ιδιοκτησία".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Σημίτης σκιτσάρει το νέο Πρωθυπουργό - Απορρίπτει πρόωρες εκλογές και απαντά στα "εκβιαστικά" σενάρια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να φύγει αμέσως ο άχρηστος Ανδρέας - Την απόλυτη ανικανότητα της ετοιμόρροπης κυβέρνησης ομολόγησε δημόσια και ο Κώστας Σημίτης".

    ΕΘΝΟΣ: "Αυξήσεις στο δημόσιο από το παράθυρο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αερομαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα Σπάτα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαύρος Σεπτέμβριος - Προάγγελος κακών ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρουφήχτρα τα Σπάτα. Εκθεση-ντοκουμέντο για το "χορό" των δισεκατομμυρίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προσλήψεις στο Στρατό από τον Αρσένη - Νέα δομή και λόγω Βοσνίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τελικά, ομαλή η προσγείωση στα Σπάτα - υπογράφεται η σύμβαση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο συμβαλλομένων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε θέση μάχης ο στρατός μας - Νέο αμυντικό δόγμα υιοθέτησε το συμβούλιο Αμυνας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Και κάρτα ελέγχου του θορύβου, για ΙΧ, δίκυκλα, κέντρα, βιομηχανίες".

    ΝΙΚΗ: "Οχι στους βηματοδότες. Σταθεροί οι σφυγμοί της δημοκρατίας - υπό κατασκευήν "δοτοί" πρωθυπουργοί".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνεχίζεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας - η σειρά της ΕΤΒΑ για "εξυγιαντικό" ξεπούλημα".

    [2] Αεροδρόμιο Σπάτων

    Εκλεισε χθες αργά το βράδυ η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική κοινοπραξία "ΧΟΧΤΙΦ" για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων και αναμένεται σύντομα να αρχίσει το έργο, γράφουν οι εφημερίδες. Η σύμβαση θα επικυρωθεί σε περίπου 10 ημέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις αρχές Αυγούστου θα κυρωθεί από τη Βουλή, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι αποτελεί "εθνικό έγκλημα η υπόθεση των Σπάτων" προσθέτοντας οτι υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες προσθέτει η εφημερίδα, κατά τις διαπραγματεύσεις, εξασφαλίστηκε και η συμμετοχή των ελληνικών εταιριών σε ποσοστό έως και 70% για την κατασκευή του έργου.

    Η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει γιγαντιαίο το έργο εις βάρος όμως της Αττικής.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι η κυβέρνηση συμφώνησε με την κοινοπραξία μετά τη θύελλα που προκάλεσε η εμπλοκή αλλά και τις γερμανικές αντιδράσεις.

    Μπαίνουν μπροστά τα Σπάτα, γράφει το ΕΘΝΟΣ και η τελική αναπροσαρμογή αναμένεται να ανέλθει σε 7-8 δις δραχμές. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου πριν από την επικαιροποίηση είναι περίπου 440 δις δραχμές, ενώ το συνολικό κόστος επένδυσης διαμορφώνεται περίπου στα 565 δις δραχμές, προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται στο χρονικό διάστημα των 22 μηνών που χρειάστηκε για να υπογραφεί η σύμβαση.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε απάτη πρώτου μεγέθους εξελίσσεται το αεροδρόμιο των Σπάτων και οτι η κυβέρνηση εκτινάσσει στα ουράνια το κόστος κατασκευής με διάτρητη σύμβαση".

    Μπήκε η βούλα για τα Σπάτα, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και στο ... διάδρομο απογείωσης βρίσκεται από χθες το βράδυ το αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι τελικά έγινε ομαλή προσγείωση στα Σπάτα με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο συμβαλλομένων.

    Τέλος καλό, όλα καλά για τα Σπάτα, γράφουν Ο ΛΟΓΟΣ και η ΝΙΚΗ, ενώ ΤΑ ΝΕΑ συμπληρώνουν οτι συμφωνήθηκε το οριστικό "ναι" για το αεροδρόμιο.

    [3] Ενοπλες Δυνάμεις

    Σημαντικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και διεύρυνση του θεσμού των εφέδρων πενταετούς θητείας συζήτησε η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας, γράφουν οι εφημερίδες. Οι συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια επιβάλουν "να δούμε από κοντά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωσή τους καθώς και θέματα δομής των μονάδων, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Δεν μας απειλεί η Βοσνία, δήλωσε ο κ. Αρσένης σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, προσθέτοντας οτι η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένη να στηρίξει την αποχώρηση των δυνάμεων του Ο.Η.Ε. με κατάλληλη συνδρομή από τις Ενοπλες Δυνάμεις μας.

    Με προσλήψεις εφέδρων πενταετούς θητείας, σπάσιμο των μονάδων και ενίσχυση των συνόρων και λόγω Βοσνίας και Τουρκίας αλλάζει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [4] Ελληνοσκοπιανό

    Το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια αν δεν λυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα. Τη σταθερή αυτή θέση της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε χθες ο Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στον Πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι, γράφουν οι εφημερίδες με αφορμή το διήμερο ταξίδι του στη Γιουγκοσλαβία.

    [5] ΠΑΣΟΚ

    Τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν πρόκειται να τον διαδεχθεί ο κ Εβερτ αλλά εκείνος, ο οποίος θα δώσει στον ελληνικό λαό προοπτική και ελπίδα και θα δημιουργήσει την πεποίθηση οτι η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια να παίξει η χώρα ρόλο στη διεθνή σκηνή δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Κώστας Σημίτης ,γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο Σημίτης σκιτσάρει το νέο Πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι από το ΠΑΣΟΚ αρκεί να δώσει ελπίδα στο λαό και να παίξει διεθνή ρόλο, σημειώνει η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτα δυναμική δημόσια εμφάνιση τη χθεσινή ομιλία του κ. Σημίτη.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι το μέλλον ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και σε λίγο το ΠΑΣΟΚ θα μπει στο ... μουσείο του λαϊκισμού προσθέτοντας οτι ο κ. Σημίτης προβάλλει διαρκώς αρχηγικό προφίλ.

    Πρωθυπουργός εν αναμονή δήλωσε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Βιομηχανίας Κώστας Σημίτης σε μια νέα ηγετική εμφάνισή του, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Ανεβαίνει και πάλι το "θερμόμετρο" για τη διαδοχή με τη νέα αρχηγική εμφάνιση του Κώστα Σημίτη, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    "Εμείς μετά τον Ανδρέα κ Εβερτ" δήλωσε ο Κώστας Σημίτης όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Εμφάνιση διαδόχου από το Σημίτη και απάντηση στον Εβερτ οτι η εξουσία θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ προς τους εσωτερικούς του "αντιπάλους" δήλωσε οτι χρειάζονται νέες κατευθύνσεις και όχι αλαζονική αυτοϊκανοποίηση, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ξαφνική στροφή Σημίτη, γράφουν για τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου ΤΑ ΝΕΑ.

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Αποστάσεις από τις θέσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη κράτησε ο Πρόεδρος της παράταξης Μιλτιάδης Εβερτ σε θέματα που άπτονται άμεσα των ενεργειών του Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Τον Εβερτ ως πρωθυπουργό υποστηρίζουν και οι μεγαλοεκδότες, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    [7] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στην πρωτοβουλία του αρχηγού της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος καλεί τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της παράταξης να ενημερώσουν το συντομότερο όλα τα μέλη των διεθνών φόρουμ για την παρατηρούμενη δυστοκία της Τουρκίας να προσαρμοσθεί στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό γίγνεσθαι και να γίνει από όλους αντιληπτό οτι η χώρα αυτή παραμένει, σε πείσμα των δημοκρατικών αρχών και αντιλήψεων, ο "μεγάλος ασθενής". Να ξεσκεπασθεί η Αγκυρα ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ με εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 19 July 1995 - 10:20:55