Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 17.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ

  • [4] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,17/07/1995 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνικές προτάσεις για εξομάλυνση της κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσω διαλόγου, που θα διατυπωθούν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, η περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, οι εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 21 χρόνια κατοχής, δημοσκόπηση για την πορεία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας καθώς και για το ενδεχόμενο επιβολής φορολογίας στις καταθέσεις συναλλάγματος είναι οι δημοσιογραφικοί άξονες των σημερινών απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βάζουν χέρι και στο συνάλλαγμα - Φορολογούν τις καταθέσεις ναυτικών, μεταναστών, ομογενών και μετά περιμένουν να έρθει χρήμα απ'έξω".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απορίες για το ΛΟΤΤΟ. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ προανήγγειλε τα επτά εξάρια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στα μαχαίρια Λιβάνης-Μιμή. Κι άλλοι βουλευτές ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη Λιάνη".

    ΕΘΝΟΣ: "Ψυχρολουσία με αυξήσεις - ΟΣΕ 7,5% - ΕΛΤΑ 10% - Αντικειμενικές αξίες ακινήτων 150% - Πάρκιγκ 100%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αντιηλιακό" για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη ΝΔ ψάχνει ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βάζουν χέρι στις περιουσίες - Η κυβέρνηση έβαλε στο "μάτι" τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων, των ιδρυμάτων και των οργανισμών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απίστευτο - 1 τρις ο "ροζ" τζίρος - Στο 10% του προυπολογισμού το εμπόριο του σεξ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενας στους τρεις του ΠΑΣΟΚ αναποφάσιστος σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚAΠA RESEARCH για το αν γίνονταν τώρα εκλογές".

    ΝΕΑ: "Διακοπές με έκπτωση 40% για Ελληνες - Προσφορές μετά την κρίση στον τουρισμό".

    ΝΙΚΗ: "Ο κύκλος των χαμένων διαδόχων όπως τον παρουσιάζει σε αποκλειστική συνέντευξή του ο Κώστας Σκανδαλίδης'.

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε το περασμένο τριήμερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, γράφουν οι εφημερίδες. Εμμεση, αλλά αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην υπονομεύει τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας και να μην υποβλέπει τα νησιά του Αιγαίου απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί μας τη Δήλο, προσθέτουν οι εφημερίδες. Τα νησιά μας δεν έχουν μόνο χωρικά ύδατα, έχουν υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ

    Με την κρίση στη Βοσνία θ'ασχοληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης και ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας θα παρουσιάσει τις ελληνικές απόψεις επί του θέματος, γράφουν οι εφημερίδες. Η Ελλάδα επιμένει σε διπλωματική λύση γράφει το ΕΘΝΟΣ σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Παπούλια και η χώρα μας είναι έτοιμη να προσπαθήσει την προώθηση διπλωματικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα μπορούσαν έστω κι αυτή την ώρα να δημιουργήσουν ένα έμμεσο διάλογο μεταξύ των εμπολέμων.

    Την αντίθεση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Βοσνία θα διατυπώσει για μια ακόμη φορά ο κ. Παπούλιας και σύμφωνα με δηλώσεις του οι προσπάθειες πρέπει και πάλι να στραφούν προς την κατεύθυνση της πολιτικής και διπλωματικής λύσης, όπως γράφουν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τα ΝΕΑ. Την ελληνική ειρηνευτική πρόταση μεταφέρει στο Συμβούλιο των 15 ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες ο κ.Παπούλιας, σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ.

    [4] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αναποφάσιστος δηλώνει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ βάσει έρευνας πολιτικής συμπεριφοράς της εταιρίας ΚΑΠΑ RESEARCH το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αν πραγματοποιούνταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα συγκέντρωνε στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Α'και Β' περιφέρεια Αθηνών και Πειραιά) ποσοστό 28,6% έναντι 25% του ΠΑΣΟΚ. Εν τούτοις βάσει συνυπολογισμών κάνει η ίδια η εταιρία, αναλύοντας τις ποιοτικές παραμέτρους της έρευνας το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να προηγείται κατά δύο μονάδες αφού συγκεντρώνει 36%, έναντι 34% της ΝΔ. Τα τρία μικρά κόμματα, βάσει της ανάλυσης της εταιρίας συγκεντρώνουν 7% το καθε ένα.

    Το "διάδοχο" ΠΑΣΟΚ είναι το ζητούμενο μέσω του οποίου μπορεί να γραφτεί η συνέχεια της πολιτικής ιστορίας του Κινήματος, γράφει η ΝΙΚΗ προσθέτοντας ότι ο κύκλος των χαμένων διαδόχων στο ΠΑΣΟΚ ίσως είναι -όπως σε όλα τα κόμματα άλλωστε- μια συνηθισμένη ιστορία και ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, εμμένει στο ζητούμενο με την αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα. Παρόντος του Ανδρέα Παπανδρέου, πρέπει να υπάρξει το διάδοχο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συγκροτηθεί και θα ανασυγκροτηθεί τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, και η οποιαδήποτε διαδικασία διαδοχής πρέπει να είναι μια μαζική έκφραση της βάσης του Κινήματος.

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκδηλώσεις έγιναν σε όλο το ελεύθερο νησί της Κύπρου για τα 21 χρόνια από την τουρκική εισβολή γράφουν οι εφημερίδες και προσθέτουν ότι η ανοιχτή πληγή του ελληνισμού που αιμορραγεί από δύο δεκαετίες δε λέει να κλείσει. Η μεθοδευμένη τουρκική αδιαλλαξία κρατάει χιλιάδες Ελληνες της Κύπρου ξεριζωμένους μακριά από τα σπίτια τους και εκατοντάδες άλλους αγνοούμενους. Η κερκόπορτα που ανοιξε με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 παραμένει ανοιχτή και η βαριά μπότα του "Αττίλα" συνεχίζει να δυναστεύει το 3,6% της Κύπρου που από τότε κατέχει, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [6] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Φορολογία στις καταθέσεις ναυτικών, μεταναστών, πρώην μεταναστών και ομογενών, ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, γράφουν οι εφημερίδες. Σε συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, θα συζητηθεί τρόπος φορολογησης των καταθέσεων σε συνάλλαγμα με την οποία ο υπουργός υπολογίζει να εισπράξει περί τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές αλλά οι οικονομικοί σύμβουλοι της τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνουν τον κίνδυνο μιας νέας μαζικής εξαγωγής συναλλάγματος, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Για το ίδιο θέμα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποτηρίζει ότι είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που θα εφαρμοστούν το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι δεν αντέχει άλλο τη φτώχεια ο λαός καθώς αυξήθηκαν κατά 70% τα βασικά καταναλωτικά αγαθά τινάζοντας στον αέρα τα πενιχρά εισοδήματα.

    Η εφαρμογή των τροπολογιών, γράφει το ΕΘΝΟΣ θα επιφέρει σημαντική αύξηση του φόρου που θα πληρώσουμε το 1996.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι μια δίδυμη "επιχείρηση" που αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ασανσέρ της φορολόγησης θα ανεβοκατέβει για διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και θα παρασύρει σε άνοδο και τη μισθωτική αξία των καταστημάτων.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 17 July 1995 - 11:12:07