Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 11.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΛΙ

  • [3] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε. - ΚΟΥΡΔΟΙ

  • [5] ΣΚΟΠΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [8] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι στην Αθήνα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, οι εκτιμήσεις του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα, το Κυπριακό, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις για τη δυναμική παρέμβαση γάλλων κομάντος εναντίον των οικολόγων της Γκρινπις στον Ειρηνικό, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαζέψτε τη Μιμή. Ξέσπασμα του στρατηγού - βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σπυριούνη. Χιονοστιβάδα οι επιθέσεις στην Εκάλη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γέμισε κοκαϊνη η παραλία. Τη σέρβιραν σε ντίσκο και μπαρ".

    Η ΑΥΓΗ: "Γαλλική πειρατεία για τα πυρηνικά. Ανοιχτή η αναμέτρηση με την "Γκρήνπις" στον Ειρηνικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - στρατηγός Κ. Σπυριούνης ξεσπάθωσε πρώτος και ζήτησε: Να πάει να πλένει πιάτα η Δήμητρα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ: "Ετσι άρπαξε τα παιδιά μας. Έξι οικογένειες καταγγέλλουν τον γιατρό-γκουρού Διαμαντίδη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βραβεύουμε το μαύρο μας το ... Γκάλι. Αυτά είναι τα χάλια μας την σήμερον ημέραν ...".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κυριάκος Σπυριούνης προς Δήμητρα Λιάνη: Κυρά μου στον άντρα σου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φονικά εκκαθαριστικά. 200% πάνω οι φόροι στους μικρομεσαίους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ξεσηκωμός κατά Σιράκ για τη βόμβα. Διαδηλώσεις παντού το θέμα στην Ευρωβουλή. Μποϋκοτάζ απειλούν οι Γερμανοί. Καταδίκη και από ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δραστική περικοπή απαλλαγών από φόρο. Αφορά μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η Ευρώπη λέει "ναι" στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκαμψη. Κλίμα εμπιστοσύνης στις Βρυξέλλες για την πορεία της Οικονομίας μας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρικυμία για ωράριο, τιμές, νοθεία. Διαφωνίες υπουργών και κόντρες στην αγορά".

    Η ΝΙΚΗ: "Οφσάιντ ο Λιάνης. Νέα κόντρα με Βασιλακόπουλο. Κάνει πως δεν άκουσε το σφύριγμα Ανδρέα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ωμός εκβιασμός προς τον ελληνικό λαό. "Διευθυντήριο" και κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύουν τα "νέα μέτρα".

    [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΛΙ

    Τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου είναι οι συνομιλίες που έχει με την πολιτική ηγεσία της χώρας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα για την βράβευσή του από το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε επισκόπηση, όλων των ανοιχτών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εξελίχθηκαν οι χτεσινές συναντήσεις του ΓΓ του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια. Η υπόθεση των Σκοπίων, το Κυπριακό και το κλίμα αντιπαράθεσης και έντασης που καλλιεργεί η Αγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς, τυπικά τουλάχιστον, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει υπό την αιγίδα του τις προσπάθειες διευθέτησης των δύο πρώτων θεμάτων. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις του Μπ. Γκάλι, με την ελληνική κυβέρνηση είχαν χαρακτήρα επισκόπησης και δεν αποτελούν απαρχή νέων προσπαθειών ή πρωτοβουλιών του Ο.Η.Ε.".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνει ότι ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., εμφανίστηκε "αισιόδοξος" για την επίλυση του Σκοπιανού μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ "ο κ. Γκάλι, είπε στον κ. Παπούλια, ότι αναμένει στροφή του Γκλιγκόροφ και επανάληψη των επαφών, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τους Βανς και Τσερβενκόφσκι στη Γενεύη. Οι συζητήσεις στην Αθήνα του κ. Γκάλι περιστράφησαν και στο Κυπριακό, το Βοσνιακό, τις σχέσεις Ο.Η.Ε.-Ελλάδας και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στο Βόρειο Ιράκ. Σχετικά με το Κυπριακό ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., έδειξε μάλλον απαισιόδοξος, παραπέμποντας στις "προσπάθειες για βιώσιμη λύση" που όμως έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ χαρακτηρίζει "περίεργη την αισιοδοξία Γκάλι για επίλυση του Σκοπιανού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επικρίνει τη βράβευση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος, στην κυριολεξία μας έθαψε στα εθνικά μας θέματα, το Κυπριακό και το Σκοπιανό".

    [3] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι είναι "σύμφωνος με τους στόχους του Προγράμματος Σύγκλισης είναι ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για το 1995. Αυτό αναφέρεται στο κείμενο της σύστασης που απηύθυνε στην Ελλάδα το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN). Επίσης, διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών εσόδων, ενώ σημειώνεται η πρόοδος στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί κάθε νέα αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ενισχύεται συνεχώς το κλίμα εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική Οικονομία, γεγονός που καταγράφεται και στις διαπιστώσεις του χθεσινού ECOFIN (Συμβούλιο υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) για τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Στη "σύσταση" που απευθύνει το ECOFIN στην ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 1995, είναι αξιόπιστος σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης. - Η διαδικασία είσπραξης των φορολογικών εσόδων έγινε αποτελεσματικότερη. - Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει συντελέσει σημαντικές προόδους. Πέραν, όμως από τις θετικές για την οικονομική πολιτική διαπιστώσεις του ΕΚΟΦΙΝ και ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος αναμένεται, μέσα στην εβδομάδα, να δώσει τη διαβεβαίωση ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, καθώς στο πρώτο εξάμηνο τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν περίπου κατά 21% έναντι 18% που είναι η πρόβλεψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "κλείνει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χώρα μας, αν δεν μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα. Αυτό αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), το οποίο έκανε δριμύτατες συστάσεις στην Ελλάδα για το υπερβολικό έλλειμμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει "ωμό εκβιασμό" την απόφαση του ECOFIN, η οποία αναδεικνύει με δραματικό τρόπο ότι η ελληνική οικονομία έχει περιέλθει με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πλήρη έλεγχο και κηδεμονία του κοινοτικού "διευθυντηρίου".

    [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε. - ΚΟΥΡΔΟΙ

    "Συγχωροχάρτι" στην Αγκυρα αποτελεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, και "επιβραβεύει" στην ουσία την θρασύτατη πολιτική της Τανσού Τσιλέρ, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Το ΕΘΝΟΣ τη χαρακτηρίζει "έκθεση χαμηλών τόνων" και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "έκθεση χάδι για Τουρκία".

    Για "πρωτοφανή επιχείρηση πολιτικής κάλυψης της έλλειψης δημοκρατίας στην Τουρκία αλλά και της προσπάθειας εξόντωσης του Κουρδικού λαού" θεωρεί την έκθεση ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει μια ακόμη φορά τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της διεθνούς κοινής γνώμης και των πολιτικών φορέων οι οποίοι υποτίθεται ότι την εκπροσωπούν και την εκφράζουν. Η μεν "επίσημη στάση των διαφόρων δυτικών φορέων έναντι της Αγκυρας, εξακολουθεί να διαμορφώνεται με αποκλειστικά κριτήρια την γεωπολιτική επιρροή και τα οικονομικά συμφέροντα, η δε Τουρκία, ανταποκρίνεται πάντοτε με την τέχνη του παζαριού".

    Αντίθετα, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "φρένο στα σχέδια της Αγκυρας για τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία "μη ικανοποιητική". Ωστόσο, ούτε λόγος για την ... ταμπακέρα, καθώς η έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή, κατόπιν, αποσιωπά τη διακοπή της διαδικασίας αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "τρίζει τα δόντια στην Τουρκία η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας "μη ικανοποιητική" την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτι που θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για τη σχεδιαζόμενη τελωνειακή ένωση Ευρώπης-Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες, επισημαίνουν ότι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Αθήνα και πρόκειται στις 18 του μηνός να επισκεφθεί και την Αγκυρα, ήταν προσεκτικός, στις απαντήσεις του για την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ "λέγοντας πως το θέμα για τον Ο.Η.Ε., έχει μόνο" ανθρωπιστική διάσταση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "κλιμακώνεται η τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ".

    [5] ΣΚΟΠΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, πραγματοποιεί η αλβανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία εξωτερικών υποθέσεων, η οποία μεταξύ άλλων θα προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους των δύο αυτών χωρών, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα "άκαρπες" κατέληξαν στο μεταξύ οι συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, μεταξύ των αλβανών και των σκοπιανών αρχών με την μεσολάβησης του Γκέρντ Αρενς επικεφαλής της επιτροπής για θέματα μειονοτήτων της διάσκεψης της Γενεύης για το Γιουγκοσλαβικό.

    [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό -σε συνεννόηση με τον ΓΓ του Ο.Η.Ε. κ. Μπ. Γκάλι- αναλαμβάνουν μέσα στον Αύγουστο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και την πλήρη αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου. Ο κ. Γκάλι, στις χθεσινές συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου, και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλια, γνωστοποίησε ότι μετά από ειδική σύσκεψη, που συνεκλήθη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Μπίτι θα επισκεφθεί την Λευκωσία τον ερχόμενο μήνα, για να καταθέσει ειδικό ερωτηματολόγιο στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ρ. Ντενκτάς. Το αμερικανικό ερωτηματολόγιο, -δήλωση βούλησης θα ζητεί συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών για την επανάληψη του διαλόγου, ο οποίος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων ή αν θα λάβει το χαρακτήρα "μυστικών συνομιλιών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ο συντάκτης της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Γιαν Βιλεμ Μπέρτενς ζήτησε χθες στη Βόννη την αποσύνδεση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας από τη συμφωνία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έκθεση του Μπέρτενς θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. "Η λύση πακέτο που έδωσε το συμβούλιο των υπουργών σε ό,τι αφορά μια ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία ήταν ένα κακό σήμα", είπε ο Ολλανδός φιλελεύθερος. Η κάθε απόφαση θα πρέπει να κριθεί χωριστά, σύμφωνα με την υπηρεσία που προσφέρει και να αποτελέσει μια χωριστή διαδικασία". Μια ένταξη της Κύπρου στην Ενωση δεν θα πρέπει να κριθεί από μία λύση του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, υπογράμμισε χθες ο κ. Μπέρτενς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία γράφει ότι "η τηλεόραση του ΡΙΚ απεκάλυψε χθες βράδυ τουρκικό σχέδιο, που προνοεί αιφνιδιαστική επίθεση, σε περίπτωση σύρραξης που στρέφεται εναντίον της Ελληνικής πρεσβείας, των εγκαταστάσεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Βουλής, του Γενικού Νοσοκομείου και των δικαστηρίων. Το τουρκικό σχέδιο, προστίθεται, τέθηκε χθες υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο μελέτησε διάφορα μέτρα για άμεση αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων".

    [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "επίσημη επίσκεψη σε Αλβανία και Σκόπια αρχίζει από αύριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Ντεμιρέλ, συνοδεύεται και από επιχειρηματίες αλλά οι συζητήσεις του θα είναι κυρίως πολιτικές".

    [8] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν "διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας, ο οποίος θα συζητήσει με τη ρουμανική πολιτική ηγεσία διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και για την πορεία ενσωμάτωσης της Ρουμανίας στους δυτικοευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο κ. Παπούλιας θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του Τ. Μαλεσκάνου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ι. Ιλιέσκου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ν. Βακαρόιου. Στο μεταξύ, την ευαρέσκειά του για την υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα προς την Ρουμανία, ιδιαίτερα για την ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Ρουμάνος πρόεδρος κ. Ιλιέσκου. Είπε ακόμη ότι οι ελληνορουμανικές σχέσεις, είναι "θαυμάσιες" και έχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 11 July 1995 - 12:24:02