Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 6/7/1995


PERIEXOMENA

  • [1] TITΛOI EΦHMEΡIΔΩN

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Ελλάδα - ΗΠΑ - Τουρκία

  • [4] Επίσκεψη Αραφάτ

  • [5] Ισπανία - Ελλάδα - Κύπρος

  • [6] Σκόπια


  • [1] TITΛOI EΦHMEΡIΔΩN

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αντίδραση της Αθήνας στις πληροφορίες των ΗΠΑ για τρομοκρατικό κτύπημα, η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απειλή Ανδρέα στους δελφίνους: θα σας θάψω όλους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σκάνδαλο στη Βουλή. Τσιφλίκι των 'φίλων' Παιδεία και Πανεπιστήμια. Εξεγέρθηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την υφυπουργό-ευνοούμενη της Δήμητρας. Γ. Παπανδρέου: με παραπλάνησαν".

    Η ΑΥΓΗ: "Ενδεια μέτρων για την ανεργία. Δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα βροντάει ο Τσοβόλας. Ισχυρό ράπισμα για Ανδρέα-δελφίνους σε εκρηκτική συνέντευξη στο Κανάλι 5".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Ανδρέας ξεκαθαρίζει τα πάντα σήμερα: 'Δεν ήρθε η ώρα για τη διαδοχή'".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκοψαν τον Εθνικό Υμνο από τα δύο κρατικά κανάλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χρυσές βίλες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται από τον Σαρτζετάκη στον Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν το κουνάω - Ο Ανδρέας αφοπλίζει τους... λοχαγούς. Ούτε να ακούσει για θέμα διαδοχής του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τζάμπολ διαδοχής. Ο Ανδρέας ξεκαθαρίζει στο γήπεδο Περιστερίου. Στελέχη αξιώνουν κανόνες από Ανδρέα. Εντονη παρουσία επιδιώκουν οι '4'".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναδρομικά σε υπαλλήλους με μετρητά και όχι ομόλογα. Θα δοθούν σε πέντε άτοκες ετήσιες δόσεις από το προσεχές έτος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά του. Ξεκαθαρίζει σήμερα το μελλοντικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ. Ενότητα και συνέχεια απαιτεί ο δημοκρατικός λαός".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αναρχία στις τιμές των τροφίμων. Εως 152% οι διαφορές από μαγαζί σε μαγαζί".

    ΝΙΚΗ: "Βασικά Ανδρέας. Εγγύηση ενότητας και ομοψυχίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επίδομα ανεργίας στους μεγαλοβιομήχανους. Και νέα ροή δισεκατομμυρίων στην ολιγαρχία εξήγγειλε η κυβέρνηση".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πέντε πολυβολεία και υπόγειες σήραγγες μέσα από τις οποίες μπορούν να περάσουν άρματα μεταφοράς προσωπικού κατασκευάζουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη γραμμή αντιπαράταξης στο τείχος της Πύλης Πάφου. Η κυβέρνηση της Κύπρου αποφασίζει σήμερα αντίμετρα, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν για έγκριση στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αποφασισθούν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη και με τη συμμετοχή του υπουργού Αμύνης και της ανωτάτης ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο θ'αποφασιστούν αντίμετρα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή οχυρωματικών έργων στην "πράσινη γραμμή". Τα Ηνωμένα Εθνη δεν κρύβουν την ανησυχία τους απ'την τροπή των πραγμάτων, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, στην Κύπρο, του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, ο Γκουστάβ Φέϊσσέλ, ο οποίος έγινε δεκτός απ'τον πρόεδρο Κληρίδη επί του ζητήματος. Τα έργα των Τούρκων, στα τείχη της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, δεν μοιάζουν με παιδότοπο, όπως ισχυρίζονται εκείνοι, δήλωσε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, κ. Μπάουτσερ. Ο ίδιος έθεσε το θέμα και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αλλ' εξέφρασε την άποψη ότι τα αντίμετρα δεν είναι λύση".

    [3] Ελλάδα - ΗΠΑ - Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Παπούλιας προς Νάϊλς: 'Μαζέψτε' την Αγκυρα", γράφει ότι "δεν χαρίστηκε στον Αμερικανό πρεσβευτή ο Κάρολος Παπούλιας. Στη χθεσινή τους συνάντηση που δεν ήταν ιδιαίτερα αβρή, ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον Τόμας Νάιλς για την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή πληροφορίες περί τρομοκρατικής ενέργειας στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ο Νάιλς χαρακτήρισε ανακοίνωση την ταξιδιωτική οδηγία σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς αρνήθηκε ότι πρόκειται για ταξιδιωτική νότα". Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Αμερικανό διπλωμάτη και για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Η Αθήνα ξεσκεπάζει την Τουρκία" αναφέρουν ότι "η Ελλάδα προχωράει στη διεθνοποίηση των τουρκικών απειλών εις βάρος της και εκτός από την ενημέρωση του Ο.Η.Ε. και των άλλων διεθνών οργανισμών, επεσήμανε και στην αμερικανική πλευρά τους κινδύνους που περικλείει η καλλιεργούμενη από την Αγκυρα τεχνητή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την απρόκλητη ανθελληνική "προειδοποίηση" της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπάρχουν πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Παπούλιας που κάλεσε χθες στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να παράσχει εξηγήσεις, του μετέφερε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, που συναντήθηκε και αυτός με τον Αμερικανό πρέσβη, του μετέφερε τη δυσαρέσκεια όλων των πτερύγων της Βουλής για την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, αναρωτήθηκε στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης των πληροφοριών των ΗΠΑ για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, ενώ διπλωματικές πηγές επεσήμαναν τη χρονική σύμπτωση με την αιχμή της τουριστικής περιόδου, το γεγονός ότι για η Τουρκία που αντιμετωπίζει υπαρκτό πρόβλημα δημόσιας ασφαλείας, το Στέητ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εκδώσει πρόσφατα οδηγίες για ανάλογα προκλητικά μέτρα. Πάντως, στην ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρμεντ, που έλαβε τη μορφή ιδιότυπης ταξιδιωτικής οδηγίας, σημειώνεται ότι και στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογες πληροφορίες χωρίς να επιβεβαιωθούν και πως η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι άριστη". Στη συνάντηση των κυρίων Παπούλια με τον Αμερικανό πρεσβευτή συζητήθηκαν ακόμη η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με έμφαση στο Κουρδικό.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει "παράξενη και επικίνδυνη τη χρονική σύμπτωση" των αμερικανικών πληροφοριών για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα στην Ελλάδα και τις προκλητικές δηλώσεις της Τσιλέρ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει "την οξύτατη καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας στις υπεκφυγές του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεχθήκαμε την σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας χωρίς ανταλλάγματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα παρά τη σκληρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε χθες στα μυθεύματα περί εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την υπόθεση αυτή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ν'ανεχθεί τις απειλές στρατιωτικής βίας από την Τουρκία και θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς και πρωτίστως στον Ο.Η.Ε. και την ΕΕ, όπως και κατά το παρελθόν".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι μπαίνει "τέλος στην ανοχή της Ελλάδος στις τουρκικές προκλήσεις", ενώ η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι "αφετηρία όλης αυτής της συκοφαντικής τουρκικής εκστρατείας ήταν το απειλητικό ψήφισμα της τουρκικής Βουλής, με το οποίο δίνεται το δικαίωμα πολέμου στην τουρκική κυβέρνηση σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Κατάπιαμε" και τις νέες προκλήσεις της Τσιλέρ", επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "απέφυγε να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής κυβέρνησης μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

    "Συστηματική και επικίνδυνη, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, την προσπάθεια συντήρησης του κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση της Αγκυρας", σημειώνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι "η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αποτελεί πραγματικό χαστούκι για τους υποκριτές του τουρκικού λόμπι που θέλουν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη σε στηρίγματα του επεκτατισμού της Αγκυρας. Προβάλλει αυτά που υποκρίνεται ότι δεν βλέπει η κυβέρνηση Κλίντον. Καιρός να αφήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου τους τεμενάδες στον αμερικανικό παράγοντα και τις εξυπηρετήσεις στην Αγκυρα και να ασκήσει διπλωματία υπέρ της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η επιλογή αποτελεί εγγύηση για τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει "φωνάζει για την Τουρκία η Διεθνής Αμνηστία, αλλά ποιός την ακούει", ενώ στο σχόλιό της τονίζει ότι όσα καταγγέλλονται από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας "τα γνωρίζουν ο Ζάκ Σιράκ και τα άλλα μέλη του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, αλλά και η Ουάσιγκτον, που υποστηρίζουν το ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό τουρκικό καθεστώς, ενώ με κάθε ευκαιρία επικρίνουν την Ελλάδα, που δεν συμπορεύεται με τον "κυνικό ρεαλισμό".

    [4] Επίσκεψη Αραφάτ

    Αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για εικοσιτετράωρη επίσκεψη ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ο Γιασέρ Αραφάτ θα συζητήσει την πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως και οικονομικά θέματα. Ο κ. Αραφάτ φέρεται να ζητεί τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την προώθηση της κοινοτικής οικονομικής βοήθειας με τρόπο ώστε να μην είναι ωφελημένοι μόνον οι Ισραηλινοί. Επιπλέον, εν όψει της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης - στην οποία μετέχει το Ισραήλ, αλλά όχι και οι Παλαιστίνιοι - ο πρόεδρος της ΟΑΠ επιδιώκει το σχετικό με την περιοχή του πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας αφενός να είναι ενισχυμένο, αφετέρου "δίκαιο" για τον λαό του. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα επιδιώξει να πείσει την ελληνική πολιτική ηγεσία να δώσει κίνητρα για συμμετοχή των ελληνικών κατασκευαστικών και άλλων επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση - με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - της περιοχής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "διπλωματικές πηγές στην Αθήνα συνδέουν την επίσκεψη του Γ. Αραφάτ με τα προβλήματα που προκύπτουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και στην έξαρση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Αραφάτ πραγματοποιείται μετά από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Γερ. Αρσένη στη Συρία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι διαφωνίες αυτής της χώρας με το Ισραήλ αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα τόσο με τη Συρία, όσο και με το Ισραήλ, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, αποτελούν - τουλάχιστον - ένα καλό δίκτυο πληροφόρησης, το οποίο ο ηγέτης των Παλαιστινίων σπεύδει να χρησιμοποιήσει".

    [5] Ισπανία - Ελλάδα - Κύπρος

    "Προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων και αποκατάστασης των φιλικών σχέσεων Αθήνας- Μαδρίτης θα καταβάλλει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Φ. Σολάνα που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο κ. Σολάνα, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια και, ενδεχομένως και με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, θα παρουσιάσει την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών της ερχόμενης Δευτέρας και θα αναλύσει την τακτική της Ισπανικής Προεδρίας έναντι της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Κοινότητας.

    Η ΑΥΓΗ σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι είναι απόλυτα διατεθειμένη η ισπανική προεδρία να κλείσει, όπως το επιθυμούν οι Κύπριοι μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, το θέμα του διαρθρωμένου (δομημένου) διαλόγου της Κοινότητας με την Κύπρο για να προετοιμαστεί κατάλληλα το νησί και να είναι έτοιμο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξής του έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η καλή διάθεση των Ισπανών φάνηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συζήτησης του θέματος στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών μελών (Κόρεπερ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτός ο διαρθρωμένος προενταξιακός διάλογος θα διεξάγεται προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, δηλαδή και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων αλλά ως μόνος συνομιλητής των κοινοτικών αναγνωρίζεται ρητά η κυβέρνηση της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τις ισπανικές προτάσεις θα πραγματοποιείται ακριβώς μία συνάντηση το χρόνο των αρχηγών των κρατών - μελών της Ε. Ενωσης με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, δύο φορές το χρόνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σ'αυτές τις δύο φορές συνυπολογίζεται και η ενδεχόμενη σύγκληση εν τω μεταξύ, ενός Συμβουλίου Σύνδεσης Κοινότητας - Κύπρου.

    [6] Σκόπια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σύμφωνα με έγκυρους δημοσιογραφικούς κύκλους των Σκοπίων, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Στέβο Τσερβενκόφσκι, συναντήθηκε στη Γενεύη, χθες ή προχθές, με το διαμεσολαβητή στην ελληνοσκοπιανή διένεξη Σάϊρους Βάνς".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 6 July 1995 - 10:33:00