Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 03/07/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Σκόπια

  • [5] Προτάσεις Ο.Ο.Σ.Α. για Παιδεία

  • [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [7] ΕΕ - Τουρκία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της πανελλήνιας συνδιάσκεψης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Πέμπτη, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στους γάμους του γιου του έκπτωτου μονάρχη και οι προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για την Παιδεία είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γάμος: κουφέτο" για το ΠΑΣΟΚ. Εκμεταλλεύεται τα ακίνδυνα φιλοβασιλικά αισθήματα για να αποπροσανατολίσει το λαό".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ναός" διαστροφών. Σημεία και τέρατα στην 'κλινική' στην Ηλιούπολη. Δισεκατομμυριούχος ο αρχηγός. Νεοναζί ο 'γκουρού'".

    ΑΥΡΙΑΝΗ:" Η Μιμή χρίζει το διάδοχο. Πραξικόπημα στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν οι αχυράνθρωποι της αυλής. Με αποχώρηση απειλούν Σημίτης, Βάσω, Πάγκαλος, Τσοβόλας, Αυγερινός".

    ΕΘΝΟΣ:" Φόρεσαν κορώνα στη ΝΔ. Συμφωνία στο Λονδίνο για φιλοβασιλική φράξια. Τζιτζικώστας: θέλει να γυρίσει σαν βασιλιάς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:" Καραμανλής: δεν έπρεπε να πάνε. Οργισμένος για τους δέκα βουλευτές που πήγαν στο γάμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η υψηλή κοινωνία της Ελλάδος στο γάμο. Κωνσταντίνος: ραντεβού κάποια μέρα στην πατρίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κωνσταντίνος: ραντεβού στην Ελλάδα. Αεροπλάνο και φεράρι δώρα για τους νεόνυμφους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι βαθμοί κλειδιά επιτυχίας στις Γενικές Εξετάσεις. Ευνοούνται οι πρώην υποψήφιοι που κατοχύρωσαν βαθμούς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επίθεση Λαλιώτη κατά δελφίνων. Μιλάει για ΠΑΣΟΚ - Συνδιάσκεψη".

    ΝΙΚΗ: "Εδώλιο για δέκα επίορκους. Μιλτιάδη... πάρε θέση".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "συνεχίζει η Αγκυρα τις συστηματικές της προκλήσεις κατά της Αθήνας, φθάνοντας τώρα στο σημείο να διατυπώνει και "συστάσεις" για την ακολουθητέα ελληνική πολιτική, ώστε να μη θίγεται η τουρκική ευαισθησία! Εκφραστής των νέων προκλήσεων ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος επανήλθε στη γνωστή "θεωρία" της συνεργασίας της Ελλάδας με την τρομοκρατία για να υποδείξει στην Αθήνα "να είναι πιο προσεκτική στα λεπτά θέματα, όπως είναι η τρομοκρατία", αν επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ενοχλεί την Αγκυρα η ελληνική συμπαράσταση στους Κούρδους".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία αναφέρει ότι "σε πρωτοφανή πρόκληση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών, προέβησαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, οι κατοχικές δυνάμεις πυρπόλησαν χθες το πρωί φυλάκιο - παρατηρητήριο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κοντά στην Πύλη Πάφου, στη Λευκωσία (περιοχή "Λήδρα Πάλας") όπου διεξάγονται τα νέα οχυρωματικά έργα του Αττίλα. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι από επιτόπιες εξετάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποδεικνύεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε κακόβουλα από τους Τούρκους. Το παρατηρητήριο απείχε 20 πόδια από το μέρος όπου οι Τούρκοι κατασκευάζουν εδώ και μερικές μέρες οχυρωματικά έργα".

    [4] Σκόπια

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε δεινή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ. Στοιχεία του οικονομικού επιμελητηρίου των Σκοπίων αποκαλύπτουν ότι η Οικονομία τους βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ο Γκλιγκόροφ αδυνατεί να προχωρήσει στο διάλογο με την Ελλάδα, πιεζόμενος από την αντιπολίτευση, ενώ βρίσκεται και μπροστά στην εκδηλωθείσα "συμπάθεια" του Λευκού Οίκου προς τα Τίρανα. Ο Γκλιγκόροφ φαίνεται να έχει στραφεί τελευταία προς τον ευρωπαϊκό παράγοντα και απηύθυνε έκκληση στην ισπανική προεδρία για μεσολαβητικό ρόλο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επικαλούμενη τηλεγράφημα του πρακτορείο Τανιούνγκ, αναφέρει ότι "οι άνεργοι στα Σκόπια ανέρχονται σε 200.000 ενώ 60.000 βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια, 70.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και 10 μήνες, 120.000 εργάζονται με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, ενώ 60.000 οικογένειες, δηλαδή το 12% του πληθυσμού βρίσκεται υπό την κρατική πρόνοια".

    [5] Προτάσεις Ο.Ο.Σ.Α. για Παιδεία

    "Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η καταβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ, η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ανωτατοποίηση ορισμένων τμημάτων των Τ.Ε.Ι., και κατάργηση της επετηρίδος των εκπαιδευτικών, είναι μερικές από τις αλλαγές που προτείνουν για την Παιδεία στην Ελλάδα οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Πολλές από τις ριζικές αλλαγές που εισηγείται ο Ο.Ο.Σ.Α. σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενδέχεται να υιοθετηθούν από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε ζητήσει την εξέταση του εκπαιδευτικού μας συστήματος από τον Διεθνή αυτόν Οικονομικό Οργανισμό", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ακόμη ότι "προτάσεις της επιτροπής ακόμη είναι: Απεμπλοκή των Λυκείων από το ρόλο της προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου. Ανωτατοποίηση ορισμένων τμημάτων Τ.Ε.Ι.. Κατάργηση της επετηρίδας διορισμού καθηγητών, δασκάλων. Νέο τρόπο αξιολόγησης καθηγητών και μαθητών. Αλλαγή των βιβλίων, των προγραμμάτων και της διδασκαλίας στα Λύκεια. Ακόμη προβλέπεται αποκέντρωση πόρων και εκπαιδευτικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τη συνεργασία με την Αλβανία και στο στρατιωτικό τομέα θα προωθήσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα επίσημα τα Τίρανα". "Η επίσκεψη γίνεται ένα χρόνο περίπου μετά το επεισόδιο στην Επισκοπή και δείχνει το καλό κλίμα που έχει αποκατασταθεί στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Αμυνας επισκέπτεται τα Τίρανα, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σ. Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Α. Μέξι, τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ενώ θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Σαφέτ Ζουλάλ και τον αρχηγό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγο Κουσόβε. Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η διμερής στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του υγειονομικού και της καλύτερης φύλαξης των συνόρων. Τον κ. Αρσένη συνοδεύει ο υπαρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α.".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν την "αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, που εξέφρασε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι "αντιμετωπίζει το μέλλον με ηρεμία" και πρόσθεσε ότι γίνεται όλο και μεγαλύτερη η συνείδηση της ανάγκης φιλικών σχέσεων των δύο χωρών. Δήλωσε ακόμη "ευτυχής" για τον αριθμό των Ελλήνων επιχειρηματιών που επενδύουν στην Αλβανία. Σε ό,τι αφορά τα θέματα των Αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ο κ. Μπερίσα παρατήρησε ότι "το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό" και ότι οι δύο πλευρές θα εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της σχετικής υποεπιτροπής που εξετάζει το νομικό καθεστώς των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα".

    [7] ΕΕ - Τουρκία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πιέσεις προς τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση, με σκοπό την έγκριση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο, το φθινόπωρο. Το γεγονός αποκάλυψε η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκρίν, μιλώντας σε σεμινάριο για το Κυπριακό, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου. Η κ. Γκρίν εξέφρασε μάλιστα την απορία της γιατί η Ουάσιγκτον δεν έρχεται απευθείας στο Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίξει το αίτημά της".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Monday, 3 July 1995 - 11:29:30