Η παραίτηση του υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού, το πόρισμα της επιτροπής για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και ο χθεσινός αγώνας της εθνικής μας ομάδας με τη Γιουγκοσλαβία στο Ευρωμπάσκετ, στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Γδέρνουν τους πάντες. Νέοι φόροι συμφορά. Ξανάρχεται ο Φ.Α.Π.".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Άρχισε το ξήλωμα" γράφει "τα σκάνδαλα τρώνε την κυβέρνηση".
Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Παραίτηση και όλοι στη ρουλέτα" γράφει ότι στην επιστολή του ο κ. Λιβανός περιέχει "βολές κατά Ανδρέα και Λαλιώτη".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ο Λιβανός εκβιάζει την Μιμή. Απειλεί ν' αποκαλύψει ποιοί άρπαξαν τις μίζες για τα καζίνο".
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι προτείνει την επιβολή "Φόρου στα σπίτια" η επιτροπή κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Ο Παπούλιας έκανε την πάπια. Ούτε λέξη ο αθεόφοβος για τις προκλήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Η Μιμή σε ρόλο Εβίτας".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι αναγορεύθηκε "Νο 2 η Μιμή και επισήμως. Σταρ στις Κάνες και πάνω από πέντε υπουργούς".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Σφαγή στο θαύμα" γράφει ότι "οι διαιτητές στέρησαν τη νίκη από την εθνική μας ομάδα στο χθεσινό πρώτο αγώνα της με τη Γιουγκοσλαβία".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει τίτλο "Στο παζάρι" τα επιτόκια των ομολόγων. Θα τ' αγοράζουν οι τράπεζες και θα τα μεταπωλούν στο κοινό.
Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ήταν "Θέματα για διαβασμένους" αυτά που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι χθες πρώτη ημέρα των γενικών εξετάσεων.
ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηρίζουν "πόρισμα σοκ για φοροαπαλλαγές" τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής.
Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Αντ' αυτού η Αλεξία" γράφει ότι θα παραστεί η κόρη του Έβερτ στους "βασιλικούς" γάμους.
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Μέτρα ανόρθωσης προτείνουν οι Κομμουνιστές" προβάλει τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αποκατάσταση και ανασυγκρότησης Αιγιαλείας.
Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επέκρινε χθες έντονα την προκλητική τακτική της πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι υπόθεση της Ελλάδας και το τι λέει η κ. Τσιλέρ δεν μας ενδιαφέρει". Ο κ. Παπούλιας είπε ακόμη ότι η Άγκυρα βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και κάλεσε την κ. Τσιλέρ αντί να κάνει κριτική στην ελληνική εξωτερική πολιτική "να διορθώσει όλα αυτά τα οποία πρέπει να διορθώσει για να προσέγγιση η Τουρκίας τους Ευρωπαϊκούς Στόχους".
"Έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία" χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Παπούλια η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στο σχόλιό τους τα ΝΕΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η "ελληνική αντίκρουση στους ισχυρισμούς της Τουρκίας υπήρξε άμεση και σθεναρή, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το καθεστώς της Άγκυρας εγκαλείται διεθνώς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πέραν του Ατλαντικού όχθη ασκούνται πιέσεις στην Ευρώπη για την άμεση επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Και θάλεγε κανείς ότι οι πιέσεις αυτές έχουν νομιμοποιητική βάση. Αν η Τουρκία έδιδε απτές αποδείξεις ότι οδεύει προς τον εκδημοκρατισμό. Και τον σεβασμό των αξιών που συνδέουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό αποτελεί μια υπόσχεση που ποτέ δεν πραγματοποιείται. Ενώ το πλεονάζον στοιχείο της τουρκικής πολιτικής είναι η πρόκληση εντάσεων και η υποκρισία. Αυτά να επιβραβευθούν?"
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "ακολουθεί κατά πόδας τις κινήσεις έντασης που κατευθύνει η Άγκυρα, κρίνοντας σκόπιμο να απαντά κάθε φορά που η Τουρκία επαναλαμβάνει την απειλή πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Αντίθετα η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια ότι "δεν έκανε τον κόπο ν' απαντήσει ούτε στις νέες απειλές της Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ εναντίον της χώρας μας - και μάλιστα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως - ούτε στις απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δια των οποίων σαφώς ενθαρρύνεται η πολιτική της Άγκυρας στο θέμα των δώδεκα μιλίων και το Κυπριακό".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης αντέκρουσε με επιχειρήματα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσης της ΔΕΕ τις προκλητικές και ανθελληνικές θέσεις που είχε παρουσιάσει από το ίδιο βήμα προχθές η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι "οι τουρκικές απειλές για πόλεμο βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε.", επεσήμανε ότι με το νέο δίκαιο της θάλασσας "οι διελεύσεις των πλοίων των γειτονικών χωρών γίνονται ευκολότερες" και χαρακτήρισε λάθος της θέση Τσιλέρ ότι "η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λοζάννης" γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη αφορά μειονότητες και όχι το καθεστώς του Αιγαίου".
Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Κουρή, στη σχολή πολέμου Αεροπορίας ότι "η ενδεχόμενη αποδοχή αμυντικής συναρμοδιότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο ή "διεθνοποίηση" του χώρου αυτού θα έχει μακροπρόθεσμα το ίδιο αποτέλεσμα που είχε το νόθο συνταγματικό καθεστώς που επεβλήθη στην Κύπρο με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δηλαδή τη φυσική διχοτόμησή του".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ ότι "όλος ο ελληνισμός από τον βορρά μέχρι την ανατολή είναι έτοιμος να δώσει το μεγάλο "παρών" σε κάθε πρόκληση απ' όπουδήποτε κι αν προέρχεται.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει "να φέρει το θέμα της ελληνοσκοπιανής διένεξης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη αυτού του μήνα υποσχέθηκε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ στο Σκοπιανό ομόλογό του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αυτό τουλάχιστον σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών που είχε με το Γάλλο πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Κατά τον Γκλιγκόροφ μάλιστα, ο Σιράκ δήλωσε ότι "πρέπει να υπάρξει κατανόηση για την υπομονή που έδειξε μέχρι τώρα η Μακεδονία και ότι πρέπει να της παρασχεθεί κάθε βοήθεια για να πάρει τη θέση που της ανήκει στους διεθνείς οργανισμούς".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Έβερτ, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ότι είναι δυνατόν και τώρα πλέον εναπόκειται στη Σκοπιανή πλευρά να καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον της.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αδιάλλακτη παραμένει η στάση των Σκοπίων και στο νέο γύρο των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες υπό την αιγίδα του διεθνούς μεσολαβητή Σάιρους Βανς, στη Νέα Υόρκη. Ανώτερη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο υπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση της χώρας του να μην ξεκινήσει άμεσος διάλογος αν δεν αρθούν πρώτα τα ελληνικά αντίμετρα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι προοπτικές για επίλυση του προβλήματος παραμένουν απαισιόδοξες. Παραμένει ακόμη αβέβαιο αν οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και σήμερα.
Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων στον ευρωαραβικό διάλογο, ιδιαίτερα ενόψει της Μεσογειακής Διάσκεψης της Βαρκελώνης, ζήτησαν οι πρεσβευτές αραβικών χωρών που δεξιώθηκαν χθες στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλια".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο κ. Παπούλιας ανήγγειλε επίσης προσεχείς επισκέψεις του στην Ιορδανία και στο Λίβανο, στο πλαίσιο της ελληνικής συμβολής ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή. Το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας στο Βοσνιακό εξήρε ο πρέσβης του Κουβέιτ Αλί Αλ Ζαίντ".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με ουσιαστικές τροποποιήσεις, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, εγκρίθηκε χθες από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση η έκθεση του Άγγλου βουλευτή Λόρδου Φίνσμπεργκ, για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον αμυντικό οργανισμό. Με τις τροποποιήσεις η Τουρκία ως συνδεδεμένο μέλος, θα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο σε ορισμένες επιτροπές και όχι στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, όπως ζητούσε ο φιλότουρκος βουλευτής".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την απολογητική εμφάνιση της Τσιλέρ, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, το κόμμα του Ορθού Δρόμου εισήγαγε προς συζήτηση 21 τροπολογίες, οι οποίες απέχουν ωστόσο πάρα πολύ από τις δεσμεύσεις της Άγκυρας προς την Ε.Ε. για εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Παρά την προφανή άρνηση της κυβέρνησης Τσιλέρ να προχωρήσει στον απαραίτητο εκδημοκρατισμό που η Ε.Ε. έχει θέσει ως όρο για την επικύρωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, η κοινοβουλευτική συζήτηση στην Άγκυρα αναμένεται να εξελιχθεί σε μεγάλη σύγκρουση".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σαρλ Μιγιόν κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό, Γεράσιμο Αρσένη του ζήτησε να συνεχιστούν οι διαβουλευτικές προσπάθειες της Ελλάδας για ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
"Την πρόθεσή του να συμβάλει προσωπικά στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό εξέφρασε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι. Σε συνέντευξη του στο ανταποκριτή της "Ντόιτσε Βέλε" στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκάλι ανέφερε ότι η προσπάθειά του θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου και στην Άγκυρα στις 16 Ιουλίου", αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τόνισε ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή προτού λυθούν οριστικά και δίκαια τα δύο μεγάλα προβλήματά της, το κυπριακό και το παλαιστινιακό", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
"Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις και τα κέρδη της βιομηχανίας παρατηρήθηκε το 1994, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας να υποβάλει εφέτος στο υπουργείο Εθν. Οικονομίας σχέδια για επενδύσεις τριπλάσιου ύψους σε σχέση μ το προηγούμενο έτος", γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην αεροναυτική δύναμη για την ασφάλεια της Μεσογείου, που έχει συγκροτήσει η Γαλλία, με την Ιταλία και την Ισπανία, προσυμφωνήθηκε χθες στο Παρίσι, κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας", γράφει το ΕΘΝΟΣ, και προσθέτει ότι "η απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη "Γιούρο Μαρ Φορ" εντάσσεται στην υιοθέτηση της νέας αντίληψης περί δημιουργίας πλεγμάτων συμμαχιών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή".