Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΕΙΣΜΟΣ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΝΑΤΟ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [5] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/06/1995 (ΑΠΕ):

    Τα θύματα, οι ζημιές και η ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής μετά το σεισμό 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το Αίγιο και την Ερατεινή της Φωκίδας, όπου κατέρρευσαν μια πενταόροφη πολυκατοικία κι ένα ξενοδοχείο, η άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί διαμεσολάβηση εκ μέρους του ΝΑΤΟ για να λυθεί το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας των Νατοϊκών στρατηγείων στην Ελλάδα, η ελληνική επιστολή διαμαρτυρίας στον ΓΓ του Ο.Η.Ε., για την προκλητική στάση της Τουρκίας σχετικά με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, η επίσκεψη του Σκοπιανού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και η συνάντηση εκπροσώπων 30 κομμουνιστικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο στην Αθήνα, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται από τις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που καλύπτουν τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το σύνολο των οποίων αναφέρεται στις επιπτώσεις από το σεισμό.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θεέ μου - 16 νεκροί - 11 θαμμένοι στα ερείπια πάνω από 59 οι τραυματίες από τον εγκέλαδο στο Αίγιο - Παράλυτο το κράτος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δολοφόνοι για λίγα χιλιάρικα - χάρτινα τα δύο κτίρια που κατέρρευσαν - πήραν τον κοσμάκη στο λαιμό τους".

    Η ΑΥΓΗ: "Τραγωδία στο Αίγιο από 6,1 Ρίχτερ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ηφαίστειο η χώρα αναμένονται νέοι μεγάλοι σεισμοί - Εγκληματίες οι εργολάβοι".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ: "Ξύπνησαν τα ρήγματα - Παπαζάχος: που περιμένουμε μεγάλους σεισμούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "... Λίβανος θα γίνει από Λιβανό εάν αποφασίσει να ποντάρει τα ρέστα του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κίνδυνος από πέντε ρήγματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σώστε με κραυγές αγωνίας από τα τσιμεντένια φέρετρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δύο τάφοι ζητούν ένοχο - Θα καταλογιστούν ευθύνες λέει ο υπουργός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θαμμένοι ζώντες και νεκροί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διαστάσεις θεομηνίας παίρνει η σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ατιμώρητοι με παραγραφή γλιτώνουν οι εργολάβοι - Συγκλονισμένη η Ελλάδα με τους νεκρούς και το δράμα των παγιδευμένων".

    Η ΝΙΚΗ: "Θεέ μου - το Αίγιο υπέκυψε στα φονικά 6,1 Ρίχτερ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ώρες θρήνου και αγωνίας περνά η περιοχή της Αιγιαλείας από το πολύνεκρο χτύπημα του εγκέλαδου".

    [2] ΣΕΙΣΜΟΣ

    Τους δεκαπέντε έχουν φθάσει οι νεκροί, ανάμεσά τους έξι γάλλοι υπήκοοι και τους 14 οι αγνοούμενοι ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από το σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο την Ερατεινή της Φωκίδας στον Κορινθιακό Κόλπο και προκάλεσε την κατάρρευση πενταόροφης πολυκατοικίας στο Αίγιο και του ξενοδοχείου Ελίκη στην περιοχή Βαλιμίτικα γράφουν οι εφημερίδες, οι οποίες με ολοσέλιδες φωτογραφίες καλύπτουν το θέμα που συγκλόνισε χθες την Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρονται στην κινητοποίηση της κρατικής μηχανής αλλά και στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην πληγείσα περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "αποδείχθηκαν αργόσυρτες και αναποτελεσματικές οι υπηρεσίες της πολιτείας για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων. Δεν υπήρχε ούτε ένα κομπρεσέρ ούτε ένα εκπαιδευμένο σκυλί'.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα σωστικά μέσα άργησαν να πάνε και έσκαβαν με τα χέρια να βρουν επιζώντες. Αβοήθητοι για ώρες έμειναν οι παγιδευμένοι".

    Η ΑΥΓΗ παρουσιάζοντας το θέμα του σεισμού αναφέρει ότι προς το παρόν και μετά τους πρώτους ελέγχους των ζημιών σε σπίτια και κτίσματα, 605 χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα και άλλα 13 άμεσα κατεδαφιστέα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε τη διαδικασία χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1 εκατομμυρίου ECU, ενώ οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν από την ευρωβουλή την άμεση παροχή οικονομικής και άλλης βοήθειας.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι χιλιάδες πολυκατοικίες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν από νέο σεισμό.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες για κακοτεχνίες στα κτίσματα που κατέρρευσαν και ότι το ξενοδοχείο ήταν χτισμένο σε βάλτο.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι στο μάτι του εγκέλαδου μπαίνει ξανά η χώρα μας και όπως ανέφεραν σεισμολόγοι, συμπληρώνει ότι η απελευθέρωση ενέργειας από ένα άλλο ρήγμα, διεγείρει κάποιο άλλο ρήγμα σε άλλη γωνία της Ελλάδας. Ενώ η συμφορά γίνεται ... λερναία ύδρα, η κρατική μηχανή τρέχει γέρικο, κουρασμένο άλογο, να γιατρέψει τις πληγές που ανοίγει ο εγκέλαδος, πότε εδώ-πότε εκεί, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς σκυλιά, χωρίς ειδικές δυνάμεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που συνεχίζονται έως αργά το βράδυ και ότι θα χρειαστούν όμως βοήθεια από το κράτος, από τους πολιτικούς και από τους αρμόδιους όλους που έσπευσαν να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή, εκφράζοντας θλίψη και συμπαράσταση αλλά θα κληθούν από σήμερα να κάνουν τα λόγια έργα.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι οι νεκροί της Αχαίας, Έλληνες Αιγιώτες και Γάλλοι παραθεριστές που χάθηκαν στον ύπνο τους, τίνος θύματα είναι? Του θυμού του εγκέλαδου ή της ενδεχόμενης ασυνειδησίας των κατασκευαστών που έστησαν δύο πολυώροφα φέρετρα τη δεκαετία του '70 στο Αίγιο? Αργά το βράδυ, έφθασαν στην περιοχή ενισχύσεις ειδικευμένων ομάδων και σκύλων από τη Γαλλία και την Ελβετία ενώ χιλιάδες σκηνές στήθηκαν τη νύχτα και συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού διένειμαν ψωμί και νερό. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Φωκίδα θρηνεί σπίτια και όχι θύματα. ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι είναι συγκλονισμένη η Ελλάδα με τους νεκρούς και το δράμα των παγιδευμένων, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) προσπαθούν να αφουγκραστούν μια ανάσα στα ερείπια για να σώσουν μια ζωή. Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, προσθέτει η εφημερίδα, σπεύδει να συμπαρασταθεί στους σεισμόπληκτους και το μέγεθος της τραγωδίας απέτρεψε τους πάντες από κάθε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Οι σεισμοί και οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μέσα στο επόμενο διήμερο. Λίγες ώρες πριν ο πρώτος επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν χθες οι Πρόεδροι της ΝΔ και της ΠΟΛ.ΑΝ. κύριοι Μιλτιάδης Έβερτ και Αντώνης Σαμαράς καθώς και κλιμάκια του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Καταλήγοντας αναφέρει ότι κινητοποιήθηκε άμεσα η κρατική μηχανή καθώς κλιμάκια του Ο.Α.Σ.Π. , της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του στρατού έσπευσαν στην περιοχή και το κύριο βάρος δόθηκε στην προσπάθεια σωτηρίας των εγκλωβισμένων.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι η καρδιά της Ελλάδας από χθες τα ξημερώματα χτυπάει για το Αίγιο όπου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έσκυψε πάνω από τον τόπο της ... Αποκάλυψης και ότι σήμερα θα βρεθεί ανάμεσα στους κατοίκους ο Άκης Τσοχατζόπουλος και αύριο ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Οι ελπίδες σιγά-σιγά ανθίζουν, το χαμόγελο όμως θ' αργήσει.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από πλευράς του υπογραμμίζει την ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία η έξαρση των σεισμικών φαινομένων κάνει επιτακτικά αναγκαίο το σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων για την πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΝΑΤΟ

    Κατηγορηματικά αντίθετη με κάθε είδους μεσολάβηση ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας των Νατοϊκών στρατηγείων στην Ελλάδα εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της Τουρκίας, γράφουν οι εφημερίδες. Χθες ο υπουργός Άμυνας Μεχμέτ Γκιολάν με δηλώσεις του απέρριψε κάθε πιθανότητα διαμεσολάβησης Νατοϊκών παραγόντων και υπογράμμισε ότι η θέση αυτή της Τουρκίας είναι γνωστή και στην Ελλάδα αλλά και στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο Τούρκος υπουργός, κατηγόρησε για "φιλελληνική στάση" τον ανώτατο διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων της Ευρώπης Τζούλμαν και αρνήθηκε να δεχθεί τη διαμεσολάβηση του τελευταίου στο θέμα των στρατηγείων. Από την ελληνική πλευρά προσθέτουν οι εφημερίδες, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, είπε ότι "η Άγκυρα προσπαθεί να βρει λόγους για να μην άρει το εμπάργκο στο θέμα των στρατηγείων, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, επινοώντας την φιλελληνική στάση του νατοϊκού στρατηγού.

    [4] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Το θέμα της προκλητικής απόφασης της τουρκικής συνέλευσης για τα 12 ναυτικά μίλια ήταν το αντικείμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., Χρήστο Ζαχαράκη με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Μπούτρος Γκάλι, γράφουν οι εφημερίδες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού επιδόθηκε στο ΓΓ η ελληνική επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας.

    [5] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

    Αρχίζει αύριο το πρωί στον Περισσό, η μεγαλύτερη μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη, συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, γράφουν οι εφημερίδες. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 30 συνολικά κόμματα, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συζητήσουν κυρίως ιδεολογικά θέματα αλλά και για το παρελθόν, το παρόν και - κυρίως - το μέλλον του Σοσιαλισμού προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ


    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Άγκυρα στην επίσημη επίσκεψη του

    Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Τσερβενκόσφκι, γράφουν οι εφημερίδες

    με ανταποκρίσεις τους από την Κωνταντινούπολη. Διπλωματικές

    πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα, θα ζητήσει μεγαλύτερη πολιτική και

    οικονομική ενίσχυση των Σκοπιανών να μπορέσει η χώρα αυτή να

    διαφυλάξει τη σταθερότητά της. Η Τουρκία θέλει να υποστηρίξει με

    την ευκαιρία της επίσκεψης του Τσερβενκόφσκι ότι αντιτίθεται

    στην δημιουργία θρησκευτικών ή εθνικιστικών μπλοκ στα Βαλκάνια,

    προσθέτουν οι ανταποκρίσεις των εφημερίδων.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 16 June 1995 - 12:00:22