Anaskophsh A0hnaikoy Typoy, 07/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada (grnewsca@sympatico.ca)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 7.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [4] ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΣΚΟΠΙΑ

  • [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/06/1995 (ΑΠΕ):

    Τα αποτελέσματα της ελληνικής πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση των κυανοκράνων που κρατούνται ως όμηροι από τους Σέρβους της Βοσνίας και για την εκτόνωση της κρίσης στην πρώην αυτή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, το Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας και ο Ρωσικός πετρελαιαγωγός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Η Μιμή στον εισαγγελέα. Φθάνει η ώρα της κρίσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "Ιστορίες τρέλας στα οικονομικά υπουργεία. Ανακαλύφθηκε άγνωστη "μαύρη τρύπα" ύψους 230 δις. Αστεία τα περί "λευκής τρύπας" 511 δις".

    Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Μισοαδειανά χέρια. Παπούλιας - Αρσένης γύρισαν με υποσχέσεις για απελευθέρωση μερικών κυανοκράνων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Κατεδαφίζεται η βίλα της Μιμής".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Βουλευτές προσκυνούν το στέμμα" αναφέρει βουλευτές της ΝΔ που αποδέχθηκαν την πρόσκληση για το γάμο του γιου του έκπτωτου μονάρχη.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Ρε παιδιά λίγη ντροπή. Ε, όχι και ότι οι Σέρβοι περίμεναν τον Παπούλια..."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Ομαδικά στον ανακριτή. Εκτιμητές στο ανάκτορο της Εκάλης για να κοστολογήσουν την αξία του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "Με νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνονται εξώσεις-εξπρές μέσω ειρηνοδικείου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ανάσα ειρήνης με βούλα ελληνική. Διεθνής απήχηση από την πρωτοβουλία των δύο υπουργών. Με δόσεις ελεύθεροι από τη νύχτα οι όμηροι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Εκεί που δεν έφταναν τώρα μας περισσεύουν", γράφει ότι "από διαχειριστική αταξία τα (επιπλέον) 511 δις ασφαλιστικών οργανισμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "Σημείωσε επιτυχία η ειρηνευτική αποστολή στη Σερβία των Παπούλια-Αρσένη. Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές του Ανδρέα με τον Κάρατζιτς".

    ΤΑ ΝΕΑ έχουν τίτλο "Ομήρων Οδύσσεια στη Βοσνία. Προς την ελευθερία 58 με ελληνική μεσολάβηση".

    Η ΝΙΚΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "η "Καταιγίδα" σε επιφυλακή, παρά τη θετική μεσολάβηση των Αθηνών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ καλεί τους εργαζόμενους "Σε μέτωπο πάλης ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα της "λευκής βίβλου".

    [2] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι προοπτικές ειρήνης ξανοίγονται, μετά την επιτυχή έκβαση της ελληνικής πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση από τον Κάρατζιτς, των ομήρων κυανοκράνων. Ήδη, χθες, αφέθηκαν ελεύθεροι 58 από τους 250 ομήρους και αναμένεται σταδιακά η απελευθέρωση και των υπολοίπων. Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλάζει, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αποστολή τους οι υπουργοί Αρσένης και Παπούλιας. Ελπίδα ειρήνης από τους Έλληνες γράφει και ο ξένος τύπος. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είδε με "ικανοποίηση" την ελληνική πρωτοβουλία. Ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε ανωτάτου επιπέδου επαφή στα αμέσως επόμενα 24ωρα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, έβαλαν τα θεμέλια για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση της Βοσνίας. Η ελληνική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη αφού κατέδειξε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη σταθεροποίηση και στην ειρήνευση της περιοχής. Για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των συνομιλιών ήταν διαρκώς ενήμερος ο πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι θα δεχθεί τους δύο υπουργούς στην Εκάλη, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την ελληνική πρωτοβουλία. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και φυσικά θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τ' αποτελέσματα της ελληνικής μεσολάβησης στη βοσνιακή κρίση".

    "Μεγάλη εθνική επιτυχία αποτελεί η απελευθέρωση άλλων 100 κυανοκράνων από τον Κάρατζιτς, γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ, η οποία σημειώνει ότι ο Αρσένης άνοιξε το δρόμο για λύση στη Βοσνία".

    Ο ΛΟΓΟΣ χαρακτηρίζει τονίζει ότι "η ελληνική διπλωματία κατήγαγε μεγάλη επιτυχία διεθνούς εμβέλειας και για να διαπιστωθεί το μέγεθός της επισημαίνεται ότι σημειώθηκε χρονικά και τοπικά εκεί που απέτυχε κάθε προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Χαρακτηριστική είναι ακόμη, η δήλωση του Κάρατζιτς, ότι η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο, όπως είπε, είχε συνεχώς τηλεφωνική επικοινωνία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επίσης, ο Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πολλά τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία την απέδιδαν στην ελληνική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Ενώ άλλα επεσήμαναν μεν το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας "ως μοναδικής χώρας που θα μπορούσε να μεσολαβήσει", αλλά υποστήριζαν ότι η απελευθέρωση ήταν "χειρονομία καλής θέλησης". Οι δύο υπουργοί αν και κατάφεραν να συσφίξουν τις σχέσεις της χώρας μας με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και να επιβεβαιώσουν το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ουσιαστικά δεν κατάφεραν να μεταβάλουν τις ισορροπίες μεταξύ Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ οι Σέρβοι της Βοσνίας δήλωσαν στους Έλληνες υπουργούς ότι "αν εντός 15 ημερών δεν προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε νέα επιθετική ενέργεια θ' απελευθερωθούν όλοι οι κυανόκρανοι που κρατούνται ως όμηροι. Οι κύριοι Αρσένης και Παπούλιας συζήτησαν στο Πάλε και στο Βελιγράδι και τις δυνατότητες για την εξεύρεση επίλυσης της βοσνιακής κρίσης. Η Σερβοβοσνιακή ηγεσία παρά τις αντιρρήσεις των αρχηγών των επί μέρους ένοπλων ομάδων και μερίδας του τακτικού στρατού έχει αποδεχθεί το σχέδιο της ομάδας επαφής να περιοριστεί η σερβική περιοχή στο 50% του συνολικού εδάφους της Βοσνίας, διαφωνεί όμως με τον τρόπο που προτείνεται να συγκροτηθεί η χαλαρή βοσνιακή συνομοσπονδία".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η Ελληνική μεσολαβητική προσπάθεια... δεν μπορεί να καταγραφεί παρά ως δείγμα των δυνατοτήτων που 'έχει η χώρα μας σε μια περιοχή. Τα προβλήματα της οποίας άλλοι Ευρωπαίοι δεν μπορούν, ή καλύτερα, δεν θέλουν να κατανοήσουν. Από το βαθμό που οι δυνατότητες αυτές εμπράκτως θα αναγνωρισθούν. πολλά θα εξαρτηθούν. Για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει την μετάβαση στο Πάλε και το Βελιγράδι των δύο Ελλήνων υπουργών ως "Επίσκεψη τουριστικού χαρακτήρα αφού οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν ήδη αποφασίσει τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων".

    "Διατεταγμένη Νατοϊκή υπηρεσία" θεωρεί ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ την αποστολή των Αρσένη και Παπούλια στο Πάλε με την οποία όπως γράφει, "ανέλαβαν ευχαρίστως το ρόλο του μοχλού πίεσης προς τους Βόσνιους Σέρβους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "οι κύριοι Αρσένης και Παπούλιας υλοποιούν τα σχέδια των ΗΠΑ στη Βοσνία".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τη δήλωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ελληνική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το αμερικανικό Πεντάγωνο εγνώριζε για την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης ο κ. Αρσένης είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι στην Ουάσιγκτον. Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμάται ως απαγκίστρωση της Ουάσιγκτον από ορισμένου τύπου μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και πίεση για να προχωρήσει η σύσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης. Προειδοποίηση προς το Πάλε απηύθυνε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ".

    "Πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και στο συμμαχικό στρατηγείο της Νάπολη", που επικαλείται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "τόνιζαν ότι επικρατεί σύγχυση, ενώ οι Αγγλογάλλοι έβλεπαν με σκεπτικισμό την ελληνική πρωτοβουλία και δεν εμπιστεύθηκαν τον Κάρατζιτς. Ο κ. Αρσένης μιλώντας στο αεροδρόμιο μετά την επιστροφή του δήλωσε ότι δικαιώνεται η ελληνική θέση ότι το Βοσνιακό πρέπει να επιλυθεί με διάλογο".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "νέος γύρος μυστικών συνομιλιών" γράφει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί παρά τις διαψεύσεις των προσδοκιών τους από τις κενές υποσχέσεις της Τανσού Τσιλέρ για ετοιμότητα προς συνδιαλλαγή, είναι αποφασισμένοι να εμπλακούν σ'ένα σκληρό παζάρεμα μέσα στο πλαίσια του "πάρε-δώσε" για να επιτύχουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Με δεδομένη πάντως την αμετάκλητη απόφαση των ΗΠΑ να πετύχουν ένα ευρωπαϊκό τουρκικό προφίλ για τους σκοπούς της τελωνειακής ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα την ετοιμότητα της κυβέρνησης Κληρίδη να προβεί σε παραχωρήσεις για ένταξη στην ΕΕ, διαφαίνονται καθαρά στο προσκήνιο οι πιέσεις που θα ασκηθούν σε βάρος της δικής μας πλευράς".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 1995 έχουν θέσει οι Αμερικανοί για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας τους στο Κυπριακό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαβιβάσει "εμπιστευτικό μήνυμα" στη Λευκωσία ότι οι προσπάθειές τους σε συνεργασία με τους Βρετανούς, έχουν ημερομηνία λήξεως, το τέλος του 1995 και ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "μέχρι του σημείου ακόμη και να εκβιάσουν με εγκατάλειψη της προσπάθειας τους, εάν δεν εξασφαλίσουν έμπρακτες δεσμεύσεις από τις δύο πλευρές για τη βούλησή τους να ενεργήσουν ώστε η διαδικασία του Λονδίνου να συνεχισθεί και να αποδώσει".

    [4] ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η επικείμενη επίσκεψη του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, την ερχόμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει τα "ατού" του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σε μια κρίσιμη γι'αυτόν φάση. Η επίσκεψη Μπους ερμηνεύεται ως εκδήλωση υποστήριξης από την αμερικανική πλευρά στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού, αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο επίσημος ομιλητής στα εγκαίνια του καταστήματος της EUROBANK - ιδιοκτησίας του ομίλου Λάτση - στη συμπρωτεύουσα. Ο όμιλος Λάτση όπως είναι γνωστό, συμμετέχει στην ελληνορωσική κοινοπραξία, η οποία θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η πρόκληση προς τον κ. Μπους προφανώς δεν ήταν τυχαία". Αμερικανικός παράγων που είχε φανεί αρχικά ότι είχε αποδεχθεί την πρόταση της Τουρκίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού στο έδαφός της, φαίνεται να μεταβάλλεται ταχύτατα η στάση του λόγω των σοβαρών μειονεκτημάτων της τουρκικής πρότασης αλλά και των άλλων εναλλακτικών προτάσεων".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αν και το Καζακστάν δεν έχει ακόμα αποφασίσει για τις οδούς εξαγωγής του πετρελαίου του, θεωρεί χρησιμότατη την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου της χώρας αυτής Ουζακμπέι Καραμπαλίν προς το διαπιστευμένο και στο Καζακστάν Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα Κυριάκο Ροσουδάκη, στο περιθώριο ελληνο-καζαχικού επιχειρηματικού συμποσίου που οργάνωσε στο Αλμαατί η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και ο Όμιλος Ελλήνων Επιχειρηματιών Ρωσίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το Καζακστάν τάσσεται υπέρ της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης χωρίς όμως συγκεκριμένες πολιτικές ή οικονομικές δεσμεύσεις για τον προγραμματισμένο εκτέλεσης του μεγάλου έργου".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν ότι "Δεινή ήττα υπέστη χθες η τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ένταξη της Ελλάδας ως πλήρους μέλους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας, η Ε' Ολομέλεια της οποίας συνέρχεται από χθες στη Μόσχα. Χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό πολιτικό και διαδικαστικό επιχείρημα επιχείρησαν να διακόψουν τρεις φορές την ψηφοφορία, αποχώρησαν τελικά πλην ενός, δημιουργώντας έντονο εκνευρισμό σε όλες τις αντιπροσωπείες ακόμα και χωρών που έχουν προνομιακά καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Υπέρ της ένταξης της Ελλάδας ψήφισαν οι αντιπροσωπείες επτά χωρών (Αλβανίας, Αρμενίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας, Ρωσίας), ενώ απείχαν της ψηφοφορίας οι εκπρόσωποί του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "τουρκικό σόου κατά Ελλάδας στην ΟΣΕΠ", τονίζει ότι "η τουρκική πολιτική ηγεσία έδειξε για μια ακόμη φορά την εχθρότητά της απέναντι στην Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ τιτλοφορούν την ανταπόκρισή τους "πόδι στον Εύξεινο. Πλήρες μέλος η Ελλάδα παρά την αντίδραση της Τουρκίας".

    [6] ΣΚΟΠΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η αμερικανική διπλωματία είναι αποφασισμένη να "κλείσει" όπως-όπως το Σκοπιανό με το λεγόμενο "μικρό πακέτο" και γι' αυτό στέλνει στην ΑΘήνα στις 14 και 15 του μηνός τον ειδικό μεσολαβητή του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δεν αποκλείεται πριν ή μετά να μεταβεί και στα Σκόπια. Σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει ότι από έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι "δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με την περιοχή των Σκοπίων υπό τον όρο ότι σε όλα τα σχετικά εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα θα αναγράφεται ο όρος FYROM.

    [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού, έθεσε στον αρμόδιο επίτροπο της Κοινότητας Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, την απαίτηση της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ να την καλέσουν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάνες (26-27 Ιουνίου) με το επιχείρημα ότι η γαλλική προεδρία προσκάλεσε ήδη τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "ο Τούρκος υπουργός ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κοινοτικό επίτροπο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα αποσπάσει θετική ψήφο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο η Άγκυρα όσο και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ δείχνουν περισσότερο να διερευνούν τρόπους "απόδειξης της πορείας εκδημοκρατισμού στην Τουρκία" για να "πεισθεί" το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναμένεται να γνωμοδοτήσει τον Οκτώβριο".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 7 June 1995 - 17:29:07