Amasj|pgsg Ahgmazjo} T}pou, 06/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada y(grnewsca@sympatico.ca)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 6.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ

  • [3] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 06/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η ελληνική πρωτοβουλία στη βοσνιακή κρίση με τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη στο Πάλε δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι στήνεται "Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στα Σκόπια, κοντά στα σύνορα με Έλληνες καθηγητές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Μπλόκο για τη βίλα. Ο εισαγγελέας παίρνει συμβόλαια-σχέδια. Δωρεά και νέο δάνειο 30 εκατομμυρίων αποκαλύπτει το "Πόθεν Εσχες" του Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ασκούνται "Πιέσεις στο Πάλε για την απελευθέρωση των κυανόκρανων", ενώ έχουν αναληφθεί "πρωτοβουλίες από Ελλάδα και Ρωσία για τη Βοσνία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Κόλαση στη ροζ βίλα. Ο εισαγγελέας Γ. Κολιοκώστας πήγε στο δικηγόρο της Μιμής και πήρε τα συμβόλαια της μεγάλης απάτης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Βρήκαμε 300 δις, Στοπ" γράφει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακάλυψε "ένα χαμένο θησαυρό που κρυβόταν στους λογαριασμούς των κρατικών ταμείων και το οποίο θα έχει επιπτώσεις θετικές στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει "Πάτροκλο του Αχιλλέα τον Τσαλδάρη, ο οποίος προσπάθησε να πνίξει την καταγγελία του Πυλαρινού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εκρηκτικό ντοκουμέντο" που δημοσιεύει ρίχνει "Φως στο αίνιγμα Βαρδινογιάννη" .

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Ο Εισαγγελέας καλεί τη Μιμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο κύριο θέμα αναφέρεται στην ελληνική πρωτοβουλία με τίτλο "Η Ελλάδα ελευθερώνει τους ομήρους. Επιτυχία η μεσολάβηση Αρσένη και Παπούλια με τις ευλογίες των ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Αυξάνονται 10% τα τέλη της κινητής τηλεφωνίας από τις 7 Ιουλίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ χαρακτηρίζει "Αποστολή ειρήνης" την ελληνική πρωτοβουλία στη Βοσνία και τονίζει ότι "αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια".

    ΤΑ ΝΕΑ έχουν τίτλο "Αγώνας για απελευθέρωση των ομήρων. Ολονύχτια ελληνική μεσολάβηση στη Βοσνία".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρεται κι αυτή στην "Γαλανόλευκη μεσολάβηση στη Βοσνία" και υπογραμμίζει ότι "Παπούλιας και Αρσένης εγγυώνται την ειρήνη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Δικαίωμα στη ζωή διεκδικούν οι σεισμόπληκτοι. Ασαφείς οι εξαγγελίες εκτιμά ευρεία σύσκεψη φορέων στα Γρεβενά".

    [2] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "η Δύση εναπόθεσε στην Ελλάδα τις ελπίδες της για εκτόνωση της κρίσης στη Βοσνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Κάρολος Παπούλιας και Γεράσιμος Αρσένης μετέφεραν προτάσεις προς τη σερβοβοσνιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων κυανοκράνων που κρατούνται όμηροι. Τα σερβικά πρακτορεία έκαναν ειδική αναφορά στο ότι η Ελλάδα είναι από τους ελάχιστους φίλους της Σερβίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ήταν διάχυτη χθες η αισιοδοξία σε Αθήνα και Βελιγράδι για τη θετική έκβαση της πρωτοβουλίας. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα και το Βελιγράδι μιλούσαν χθες τα μεσάνυχτα μετά βεβαιότητος για τη θετική έκβαση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου για τη μεσολάβηση των δύο υπουργών στο Πάλε, δεν προσδιόριζαν όμως το εύρος της και τον χρόνο εκδήλωσής της. Σημείωναν, ωστόσο, ότι σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη συνάντηση των κ.κ. Παπούλια και Αρσένη με τον κ .Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Το τελικό σχέδιο της ελληνικής πρωτοβουλίας ολοκλήρωσε την Κυριακή το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με τους κ.κ. Παπούλια και Αρσένη στην Εκάλη. Ο στόχος της ελληνικής μεσολάβησης ήταν διπλός: να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες της Ομάδας Επαφής με τα εμπλεκόμενα μέρη και να απελευθερωθούν οι κυανόκρανοι που σχημάτιζαν την "ανθρώπινη ασπίδα" του Κάρατζιτς για αποτροπή νέων Νατοϊκών βομβαρδισμών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί πολιτική και μόνο λύση. Η ελληνική διπλωματία λειτουργώντας ως "πυροσβέστης" προσπαθεί να σταματήσει ένα νέο, ανεξέλεγκτο κύκλο αίματος, στον οποίο υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούν και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι δύο Έλληνες υπουργοί διαβεβαίωσαν την βοσνιοσερβική ηγεσία ότι το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αντίποινα για τη σύλληψη των κυανοκράνων. Οι διαβεβαιώσεις έχουν χαρακτήρα άτυπο, και προέρχονται κυρίως από τις επαφές του Γεράσιμου Αρσένη με τη Νατοϊκή ηγεσία και ειδικότερα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γ. Πέρι. Η ελληνική πλευρά αξιοποιεί τις καλές της επαφές με την ηγεσία του Πάλε, αλλά τελευταία και με την ηγεσία των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Σύμφωνα με παρατηρητές του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση του Παρισιού ο Γ. Αρσένης δεν ενήργησε ως εκπρόσωπος μόνο της Ελλάδας αλλά ως ένας δυναμικός σύμμαχος που γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής αλλά και τις προθέσεις των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Αρσένης, στο γεύμα με τους ομολόγους του στο Παρίσι διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση της Γαλλίας και της Αγγλίας να συγκροτηθεί η πολυεθνική ταξιαρχία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Παπούλιας και Αρσένης, ανέλαβαν μείζονα ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στη Βοσνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι επετεύχθη "συμφωνία Παπούλια-Αρσένη-Κάραντζιτς τις πρωινές ώρες για την απελευθέρωση των ομήρων" και σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ακόμη ότι θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του προέδρου της Σερβίας κ. Σλ. Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των Σερβοβόσνιων κ. Ρ. Κάραντζιτς με την επίκληση του κοινού κινδύνου από την ενίσχυση των Κροατών και των μουσουλμανικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, η Αθήνα μεταφέρει στον Μιλόσεβιτς την αμερικανική πρόταση γι' αναγνώριση της Βοσνίας σε αντάλλαγμα της μερικής άρσης του εμπάργκο (εισαγωγή πετρελαίου και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της Σερβίας στο Εξωτερικό) και στον Κάρατζιτς τη σύσταση να αρκεστεί σε όσα έχει ήδη κερδίσει στο πεδίο των μαχών. Μάλλον, δε, θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "τα μεσάνυχτα η προσπάθεια των δύο Ελλήνων υπουργών άρχισε σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες από το Βελιγράδι, να δίνει ελπίδες για επιτυχή κατάληξη της ελληνικής πρωτοβουλίας. Πρώτη θετική ένδειξη, η αποστολή, εκ μέρους του προέδρου Μιλόσεβιτς, διώροφου αστυνομικού λεωφορείου, η άφιξη του οποίου στο Πάλε συνδυάστηκε με την απελευθέρωση περίπου 70 ομήρων κυανοκράνων. Οι κύριοι Παπούλιας και Αρσένης επρόκειτο να διανυκτερεύσουν στο Πάλε από όπου σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουν για το Βελιγράδι, προκειμένου να συναντηθούν με τον Σλ. Μιλόσεβιτς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στην "προετοιμασία της όλης ελληνικής παρέμβασης" στο Βοσνιακό φαίνεται να εμπλέκεται ο κ. Αρσένης που είχε την προηγούμενη Πέμπτη, μυστική συνάντηση στην Αθήνα με τον Σερβοβόσνιο "υπουργό Άμυνας" στρατηγό Κοβάσεβιτς, ο οποίος έκλεισε τη συνάντηση των δύο υπουργών με τον Κάρατζιτς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία "ειρηνική δύναμη ταχείας επεμβάσεως".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η πρωτοβουλία η οποία έχει προφανή στόχο την καταλυτική παρέμβαση της Ελλάδας στη βοσνιακή κρίση, εξεδηλώθη λίγες μέρες μετά την επιστροφή του κ. Αρσένη από τις ΗΠΑ και τις συνομιλίες που είχε εκεί με τον ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι υπό το κλίμα των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί "την κυβέρνηση ότι κατ' εντολή της Ουάσιγκτον, μετατρέπει τη χώρα σε πρόσθετο μοχλό πίεσης κατά του Βελιγραδίου και του Πάλε, εκβιάζοντας "λύση" στη βοσνιακή κρίση, σύμφωνη με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της υπερατλαντικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο των αμερικανικών εντολών, η ελληνική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε με την επίσκεψη χτες στο Πάλε των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών". Στο πλαίσιο των αμερικανικών εντολών εκδηλώθηκε και η χθεσινή ελληνική πρωτοβουλία.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "περίμεναν την εντολή από τις ΗΠΑ για ν' αναλάβουν οι Αρσένης-Παπούλιας πρωτοβουλία στη Βοσνία. Σε ύποπτο ρόλο και πάλι ο Παπούλιας".

    Αντίθετα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "φαρσοκωμωδία στο Πάλε" και ισχυρίζεται ότι "η απελευθέρωση των ομήρων θα επιτευχθεί όχι βέβαια λόγω παρουσίας των δύο Ελλήνων υπουργών αλλά λόγω της παρέμβασης του ειδικού απεσταλμένου του Σέρβου Προέδρου και αρχηγού των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόβιτσα Στάνισιτς".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ήταν θέμα ενεργοποίησης, σωστών κινήσεων στο διεθνές πεδίο και ανάληψης πρωτοβουλιών, για να βγει η Ελλάδα από την απομόνωση και να διαδραματίσει τον αρμόζοντα ρόλο, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της στη Βαλκανική. Είναι, οπωσδήποτε μια ελληνική επιτυχία "η πρωτοβουλία-έκπληξη", όπως τη χαρακτήρισαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επιτέλους, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε εθνική στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική, αφού είναι γεγονός και η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η θετική στάση του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου. Πιστώνεται στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ο σχεδιασμός αυτής της στρατηγικής και στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας η εκτέλεσή της.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αβάσιμους θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους ισχυρισμούς περί δήθεν παραβίασης του εμπάργκο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας από την Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι καταγγελίες κατά της χώρας μας, δεν επιβεβαιώνονται αν και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο δραστήρια τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου"

    [3] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες, επισημαίνει ότι "το θέμα τσάμηδων έθεσε χθες στα Γιάννενα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αλβανικής βουλής και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, Βασκίν Ζενέλι. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι το "τσάμικο" είναι ένα παλαιό πρόβλημα που έχει νέες πτυχές και που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ανέφερε - περιοχές με αμιγώς τσάμικο πληθυσμό αλλά Τσάμηδες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση προβληματίζεται για την τακτική της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εγκωμιάζει τους Τουρκοκύπριους και καταλογίζει στη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας ευθύνες για το παρατεινόμενο αδιέξοδο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Γαλλία κατέστησε σαφές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ότι η Κοινότητα έχει ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτόν η γαλλική προεδρία επιχειρεί να επαναφέρει το όλο θέμα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από την κοινοτική απόφαση του περασμένου Μαρτίου, πριν από την παρέκκλιση των "μυστικών" διαβουλεύσεων που προώθησαν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "έντονα δυσαρεστημένη για την απαράδεκτη εξίσωση θύτη και θύματος στο Κυπριακό από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η Ελληνική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει και διπλωματικά την δυσαρέσκειά της, ακολουθώντας τα διαβήματα που έχει κάνει προς όλες τις κατευθύνσεις η Κυπριακή Δημοκρατία".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ο υπουργός δασών της Τουρκίας Χασάν Εκιντζί δήλωσε ότι "στην Ελλάδα εκπαιδεύονται τρομοκράτες για να προκαλέσουν ζημιές στα δάση που αποτελούν εθνική περιουσία της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Τουρκία καταφεύγει σε ελιγμούς για να στοιχειοθετήσει "ελληνική ευθύνη" για την έλλειψη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς την εμπλοκή επισήμων δηλώσεων. Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ μετέδωσε ότι στη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κάρολος Παπούλιας και Ερντάλ Ινονού στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία, ο Τούρκος αξιωματούχος πρότεινε την αναβάθμιση των υφισταμένων ελληνοτουρκικών επαφών από το επίπεδο των διευθυντών στο επίπεδο των γενικών γραμματέων την οποία αρνήθηκε ο Έλληνας ομόλογός του, υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν είναι ευνοϊκές για μια τέτοια εξέλιξη".

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ασκούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να 'σπρώξουν' το ταχύτερο δυνατόν την Τουρκία στην 'αγκαλιά' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αποτελεί τη μοναδική οδό για να ξεφύγει η γειτονική χώρα τον κίνδυνο του μουσουλμανικού φανατισμού. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Στιούαρτ Αϊζενστατ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία δήλωσε: 'Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία πρέπει να πράξουν τα απαραίτητα για να διασφαλίσουν την τελωνειακή ένωση μέσα στο 1995'. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στο καυτό θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε η Ευρώπη, ούτε οι ΗΠΑ επιζητούν "το τέλειο, το οποίο υπερβαίνει τις σημερινές δυνατότητες της Τουρκίας και η Δύση κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγο τρομοκρατίας".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 7 June 1995 - 10:08:58