Anaskophsh A0hnaikoy Typoy, 01/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada (grnewsca@sympatico.ca)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 1.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΣΝΙΑ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΝΑΤΟ

  • [4] ΣΚΟΠΙΑ

  • [5] Κ.Ο. Ν.Δ.

  • [6] ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

  • [7] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [8] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [10] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα βασικά θέματα είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, το Βοσνιακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Ομολογία σοκ από το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχουμε αρχηγό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφερόμενη στο βασικό θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, τονίζει ότι "Ο Έβερτ ξεκαθάρισε τα πράγματα: Αρχηγός είμαι εγώ κι εγώ αποφασίζω".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Εμπόριο δι'ευχών Παπανδρέου-Μητσοτάκη" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην περιφορά της ζώνης της Παναγίας από τους Αγιορείτες μοναχούς του Βατοπεδίου σε πολιτικούς και επιχειρηματίες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Ο Έβερτ μετράει μέρες στη ΝΔ. Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να θέσει θέμα ηγεσίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι η επιχορήγηση των κομμάτων "αυξάνεται κατά 58%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Μονομαχία στον κήπο της Ρηγίλλης" γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. "οι περισσότεροι βουλευτές με επικεφαλής τον Ψηλό, επέκριναν τον Έβερτ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Απαράδεκτη παρέμβαση Καραμανλή" γράφει ότι "έβαλε τον αδελφό του Αχιλλέα να επιτεθεί με ύβρεις εναντίον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Ανω-κάτω το υπουργείο Παιδείας. Μετά την αποκάλυψη του "Ε.Τ." αποσύρεται το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Πέντε στελέχη παραιτήθηκαν αλλά η βαρόνη του Γιωργάκη παραμένει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "Συμφωνία που έχει επέλθει με Σκόπια σπάει το εμπάργκο. Αμήχανη διαψεύδει αργά τη νύχτα η κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο "Αύξηση αντικειμενικών αξιών που σε ορισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής θα φθάσει έως το 100%".

    Ο ΛΟΓΟΣ καταγγέλλει "Νέα πρόκληση της ομαδούλας των "4". Περιφέρουν 'μανιφέστο' με βαριές κατηγορίες κατά του Ανδρέα".

    ΤΑ ΝΕΑ έχουν τίτλο "Οικογένεια Καραμανλή κατά Μητσοτάκη: "Σε φέραμε στη ΝΔ και την υπονομεύεις".

    Η ΝΙΚΗ τιτλοφορεί το βασικό της θέμα "ΝΔ: Αγνώστου Πατρός. Σφάχτηκαν στην Κ.Ο. για την ... ταυτότητα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Οδοστρωτήρας από Βρυξέλλες και ΟΚΕ χαρακτηρίζει "φωτιά" τους γενικούς προσανατολισμούς της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    [2] ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΣΝΙΑ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ο σχεδιασμός της ελληνικής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εκτόνωση της βοσνιακής κρίσης, θα αναπτυχθεί με ιδιαίτερη προσοχή και συνεκτιμώντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικός. Πάντως, και ενώ φαίνεται να εκτιμάται αναγκαίο ένα χρονικό διάστημα αναμονής, πολλές αντιπροσωπείες - όπως η ιταλική - χαρακτηρίζουν "πολύ θετική" την επιθυμία της Αθήνας να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. "Είναι εξαιρετική ιδέα και θα ήταν φανταστικό να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα μια ελληνική διαμεσολάβηση" δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ανιέλι. Έχει ενδιαφέρον δε ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν την Ελλάδα ως σημαντικό "δίαυλο επαφής" με τον Σέρβο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς τον οποίο διαχωρίζουν από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα, ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEVR), στρατηγός Τζορτζ Τζάλγουιν, όπου συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπέρη. Ο Στρατηγός Τζάλγουιν ζήτησε από την Ελλάδα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα γιατί επίκειται σειρά "ενεργειών" του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πιθανή "επέμβαση" επίλεκτων δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Σερβοβόσνιους".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΝΑΤΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "παραδίδει την Ελλάδα στην υπηρεσία των πιο επικίνδυνων και τυχοδιωκτικών σχεδίων των αμερικάνων, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα των Νατοϊκών Στρατηγείων και ιδιαίτερα της εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη της λεγόμενης "Μεραρχίας Νότου" του ΝΑΤΟ, δηλαδή της πολυεθνικής μεραρχίας ταχείας επέμβασης". Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται πως το θέμα της Μεραρχίας της Θεσσαλονίκης έχει κλείσει με την άρση των εμποδίων που έθετε η τουρκική πλευρά, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμα τα Νατοϊκά Στρατηγεία της Λάρισας. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε, προκειμένου να δεχτεί σαν έδρα της Πολυεθνικής Μεραρχίας τη Θεσσαλονίκη, να είναι Τούρκος ο πρώτης διοικητής της. Στη θέση θα εναλλάσσεται κυκλικά με Ελλάδα και Ιταλία".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της ενεργοποίησης των Νατοϊκών στρατηγείων στη χώρα μας, μετά τη χθεσινή ολιγόωρη ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα - προερχόμενου από την Άγκυρα- του στρατιωτικού διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού κ. Τζούλβαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο Νατοϊκός αξιωματούχος, συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γερ. Αρσένη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Αρσένης είχε μια μακρά συνάντηση για την ενεργοποίηση των στρατηγείων σε μια προσπάθεια άμεσης επίλυσης του θέματος πριν από τη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, όπου, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση θα θέσει θέμα αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ".

    "Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές", υποστηρίζει ο ΛΟΓΟΣ, "ο κ. Αρσένης έγινε δέκτης ισχυρών πιέσεων εκ μέρους του αμερικανού ομολόγου του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα, εντονότερες ακόμα πιέσεις ασκούσε στην Τουρκία, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Τζούλοκαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, είπε ότι η Ελλάδα ζητά την κατανόηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το θέμα των στρατηγείων και άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης".

    [4] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζουν ότι "φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μυστική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και σκοπιανής κυβέρνησης, βάσει της οποίας "παρακάμπτεται" το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Αθήνα στα Σκόπια για να διευκολυνθεί ο διάλογος που πρόκειται να αρχίσει στις επόμενες μέρες στον Ο.Η.Ε., υπό τον Σάιρους Βανς. Σύμφωνα με ανταπόκριση του "STAR CHANNEL", από την Ουάσιγκτον, έχει προετοιμαστεί από τους κ. Βανς και Νίμιτς κείμενο "Συμφωνίας Διακίνησης Προϊόντων", η οποία πρόκειται να μονογραφηθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Ν. Υόρκη, πρέσβεις Χ. Ζαχαράκη και Ντ. Μαλέφσκι. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας στηρίζεται στην "ειδική μορφή" που επί δεκαετίες έχουν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ταϊβάν, δηλαδή να υπάρχουν οικονομικές επαφές, χωρίς να έχουν συναφθεί διπλωματικές σχέσεις. Με τη συμφωνία αυτή, φαίνεται ότι "καλύπτονται και οι δύο χώρες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση των Σκοπίων υπαναχώρησε για άλλη μία φορά και δια του εκπροσώπου της κ. Γκιούνερ Ισμαήλ απέδωσε σε παρερμηνεία της ελληνικής πλευράς την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δεν έθεσε ως προϋπόθεση την άρση του εμπάργκο για την έναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτον "Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο στην "Κ" ότι ο κ. Μ. Νίμιτς επέστρεψε από τη Ρώμη όπου είχε συνάντηση με τον κ. Κίρο Γκλιγκόροφ με τη σαφή εντύπωση ότι "όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του διαλόγου" και ότι στην ίδια εκτίμηση είχε καταλήξει ο κ. Σ. Βανς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τα ήξεις αφήξεις" των Σκοπιανών εκνεύρισαν τον κ. Βανς και όσους ασχολούνται με το Σκοπιανό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές Αμερικανός διπλωμάτης φέρεται να είπε ότι "έχει και η υπομονή τα όριά της". Τώρα όλοι οι πρωταγωνιστές για το Σκοπιανό παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι".

    [5] Κ.Ο. Ν.Δ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας", υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ, ότι "ακούει κάθε κριτική, κάθε πρόταση, κάθε εισήγηση με αίσθημα ευθύνης και καλής πίστης, αλλά στο τέλος είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, αναφέρει ότι ο Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, "επεσήμανε την ανάγκη ενότητας του κόμματος, αλλά αφιέρωσε μεγάλος μέρος της ομιλίας του σε αιχμές και υπαινιγμούς για χειρισμούς σειράς θεμάτων από την ηγεσία", τονίζει ότι "ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ ανέπτυξαν κριτικές θέσεις χωρίς όμως να θίγεται η ενότητα του κόμματος" και επισημαίνει την "οξύτατη κριτική κατά του κ. Μητσοτάκη που άσκησε ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής" ότι "δύο αρχηγοί δεν μπορεί να υπάρχουν. Αυτός είναι ο αρχηγός. Σε κάθε εκλογή ο απερχόμενος συμμορφώνεται με τον επερχόμενο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "τελικός νικητής αναδείχτηκε η ενότητα" και η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως ενδιαφέρουσα, αφού όχι μόνο ξεκαθάρισε μια σειρά ζητημάτων, αλλά και έθεσε σε πολλά θέματα "την χείρα επί τον τύπον των ήλων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάνει λόγο για "ανοιχτή ρήξη μεταξύ Έβερτ και επιτίμου", ενώ στο σχόλιό της σημειώνει ότι "το μόνο γόνιμο στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι επισημοποιήθηκε η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να καταστεί αντιπολιτευτικός πόλος στους κόλπους της ΝΔ, με κύριο στόχο τη φθορά της σημερινής ηγεσίας. "Είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια συνδιαλλαγής και διευθετήσεων των "διαφορών" μεταξύ της σημερινής και της απελθούσης (?) ηγεσίας της ΝΔ, θα οδηγήσει σε συναλλαγές και συμβιβασμούς οι οποίοι θα αμαυρώσουν τη νέα φυσιογνωμία που προσπαθεί να διαμορφώσει η ΝΔ και θα ανακόψουν την ανοδική της πορεία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ θεωρεί "αρχή του τέλους για τον Έβερτ", τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου δέχτηκε πυρά από το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του αμφισβητήθηκε ευθέως η ικανότητά του να ηγηθεί με επιτυχία της παράταξης. Ενδεικτικό του κλίματος που κυριάρχησε χθες στην αίθουσα "Κων. Μητσοτάκης" της Ρηγίλλης είναι το γεγονός ότι από τους 52 ομιλητές μόνο οι 12 στήριξαν ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της ΝΔ ενώ οι υπόλοιποι 40, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, άσκησαν σκληρή κριτική στην ηγεσία, τόσο για την αντιπολιτευτική της τακτική, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί το κόμμα".

    Η ΑΥΓΗ συμπληρώνει ότι "στη συνεδρίαση της Κ.Ο. επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη δύο γραμμών στη ΝΔ, για την αντιπολιτευτική γραμμή, τα Σκόπια και την εσωκομματική λειτουργία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στη συνεδρίαση της Κ.Ο. παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η ενότητα της ΝΔ, μετά την αναίτια και απαράδεκτη επίθεση του Αχιλλέα Καραμανλή προς τον κ. Μητσοτάκη. Πολλά στελέχη και βουλευτές της παράταξης, βλέπουν πίσω από τη στάση του πρώην αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, "δάκτυλο της Πολιτείας" και έμμεση παρέμβαση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ο ιδρυτής της παράταξης διαβίβασε δια του αδελφού του την οργή του για τον Κων/νο Μητσοτάκη, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον Μιλτιάδη Έβερτ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Βοσνία η Νέα Δημοκρατία. Μία η Ρηγίλλης ... δύο τα κόμματα" γράφει ότι η χθεσινή συνεδρίαση μετατράπηκε σε πεδίο αντιμαχομένων ομάδων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "ξεθύμαναν οι κυανόκρανοι" γράφει ότι "επί εννέα ώρες αντιπολίτευση στον εαυτό της έκανε η Κ.Ο. της ΝΔ. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές επιδόθηκαν σε κριτική εναντίον των αντιπάλων τους και ελάχιστοι υπέβαλαν προτάσεις για τη χάραξη ενιαίας και δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ανύπαρκτη και σπαρασσόμενη από εσωτερικές συγκρούσεις κυβερνητική παράταξη".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Μιλτιάδης Έβερτ θα πρέπει να γεύτηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. τη μοναξιά του ηγέτη αφού από τους 108 βουλευτές μόνο δύο υπεραμύνθηκαν των επιλογών και των θέσεών του".

    "Τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωκομματικό επίπεδο, κυρίως μεταξύ Εβερτικών και Μητσοτακικών, ανέδειξε και υπογράμμισε η χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία εξελίχτηκε σε μια αντιπαράθεση εφ'όλης της ύλης και επίδειξη δυνάμεων μεταξύ των δύο κυρίως ομάδων, χωρίς βέβαια να καταλήξει πουθενά", αναφέρει Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [6] ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι αποτελεί "γεγονός μεγάλης ιστορικής, πολιτικής και εθνικής σημασίας η κύρωση της συνθήκης για τα "12 μίλια". Ομόφωνα ψήφισε χθες η Βουλή τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Η αντιπολίτευση ωστόσο επέκρινε έντονα την κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας, ότι επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα το θεωρήσει casus belli , δηλαδή αιτία πολέμου".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει " την κοινή θέση που ανέπτυξαν τα κόμματα στη χθεσινή συζήτηση ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια θα ασκηθεί με "σύνεση και στον κατάλληλο χρόνο".

    [7] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "για τα συμπεράσματα σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντάλ Ινονού, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι "το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι βαρύ και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος" και πρόσθεσε ότι "ενέργειες και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δε βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή". Αντιθέτως, ο Ε. Ινονού, δήλωσε σχετικά ότι "το κλίμα (σ.σ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) είναι καλύτερο "τώρα" και πρόσθεσε: "Το μήνυμα που παίρνω είναι μήνυμα φιλίας. Από τη βελτίωση των σχέσεων θα επωφεληθούν και οι δύο λαοί". Οι δυο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου κατά τα τέλη Ιούνη, στη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου, στο Βουκουρέστι".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει "απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας καινούργιας έντασης στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κατά τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων "Καταιγίδα' και "ΕΦΕΣ" αντίστοιχα, παρά την κοινή χρονική περίοδο πραγματοποίησής των. Η μεν άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ("Καταιγίδα") θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Ιουνίου '95, ενώ η αντίστοιχη της Τουρκίας θα διεξαχθεί από 1 έως 15 Ιουνίου '95. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τη διεξαγόμενη από την Τουρκία άσκηση, αυτή θα διεξαχθεί στα διεθνή χωρικά ύδατα (νότια Σμύρνης) και -σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου - το διεθνή εναέριο χώρο Αιγαίου και στην περιοχή Ντογάν Μπέι - Σεφερίχισαρ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη χθεσινή δήλωση στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν τετραπλασιαστεί οι παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

    [8] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τις "κατευθυντήριες γραμμές που θ'ακολουθήσει η κυβέρνηση στην Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 και οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αποκρούει τη λογική των "διαφορετικών ταχυτήτων" ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Επιμένει στον κανόνα της ομοφωνίας για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, "όταν τίθενται ζητήματα που αφορούν στα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών". Θεωρεί ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. πρέπει να συνδεθεί με το ζήτημα των ιδίων πόρων της Ε.Ε. Επιμένει ότι η έναρξη της διεύρυνσης πρέπει να γίνει με την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας. Υποστηρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων. Τάσσεται υπέρ της πραγματικής σύγκλισης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των κρατών-μελών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "όπως είναι προφανές η διαδικασία της διακυβερνητικής διασκέψεως που βρίσκεται ακόμη στη φάση της προετοιμασίας της, θα είναι μακρά και διαπραγματευτικά επίπονη για όλες της χώρες-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας που μεταβάλλεται και με βάση τα δεδομένα των επιμέρους κρατών-μελών. Η Ελλάδα προσέρχεται στην Διακυβερνητική διάσκεψη του 1996 με διακηρυγμένη την πίστη της στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως και το μέλλον της Ε.Ε. Τα ζητήματα όμως αυτά δεν κρίνονται εφάπαξ".

    Η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει "αόριστο το κείμενο" τις κυβερνητικές θέσεις για την Διακυβερνητική.

    [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι αμερικανοί ομολογούν στην Κυπριακή κυβέρνηση, ότι τους κορόιδεψε η Τουρκία, ερμηνεύοντας το αδιέξοδο των συνομιλιών. Ο μεσολαβητής του Προέδρου Κλίντον Ρίτσαρντ Μπίτι, επεσήμανε πως η πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε υποσχεθεί στον αμερικανό πρόεδρο, ότι είναι έτοιμη για ουσιαστικές υποχωρήσεις, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε στάση και αιφνιδίασε την Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός μεσολαβητής, υπαινίσσεται ως στόχο της Τσιλέρ την πρόκληση διχόνοιας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας". Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει ότι έχει εκδηλωθεί ρήξη με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για την πορεία των αμερικανικής έμπνευσης, "μυστικών συνομιλιών" για το Κυπριακό.

    [10] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "πίσω από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αλβανία στις 3 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης, βρίσκεται ο αμερικανός ομόλογός του Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος προσωπικά έχει ασκήσει πιέσεις προς τα Τίρανα, για εγκατάλειψη της αδιάλλακτης στάσης απέναντι στην Αθήνα.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 7 June 1995 - 10:06:26