Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/10/2007
  • [02] Πετρέλαιο
  • [03] Κυβέρνηση - ΦΠΑ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Όρια φτώχειας
  • [06] Δημοσκοπήσεις
  • [07] Φόροι
  • [08] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [09] Καραμανλής
  • [10] Προσλήψεις
  • [11] ΠΑΣΟΚ
  • [12] Ευρωσύνταγμα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/10/2007

    Η φρενήρης άνοδος του πετρελαίου διεθνώς, η κυοφορούμενη αύξηση του ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό, καθώς και η νέα καταιγίδα ανατιμήσεων στα προϊόντα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.472 προσλήψεις στο Δημόσιο. Η κατανομή των θέσεων κατά ειδικότητα και φορέα.

    Η ΑΥΓΗ: Ερήμην των πολιτών το νέο "Ευρωσύνταγμα". Αλ. Αλαβάνος: Να γίνει δημοψήφισμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Βενιζέλος κερδίζει τη ΝΔ με 37,6% έναντι 37,1% που παίρνει ο Καραμανλής, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της έγκυρης GPO.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού...Φορο-θύελλα. ΚΑΙ αύξηση των φόρων στα καύσιμα ΚΑΙ φόρος κατοχής στα ακίνητα ΚΑΙ αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 21%.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ για καλύτερη σύνταξη. Πλήρης ασφαλιστικός οδηγός από την ΠΟΠΟΚΠ.

    ΕΘΝΟΣ: ΚΗΛΙΔΑ πετρελαίου...στις τσέπες μας. Έφοδος κερδοσκόπων και μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φτώχεια : απειλεί το 21% των Ελλήνων. Πετρέλαιο: στα 88,05 δολάρια το βαρέλι. Ασφαλιστικό: στα 65 έτη και βάλε...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κώστας καλεί "γκρινιάρηδες". Και τους 151 βουλευτές της Ν.Δ. θα δει ο Κώστας Καραμανλής σε τετ α τετ συναντήσεις στο Μαξίμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανασφαλείς 7 στους 10 Έλληνες. Έρευνα σε 6.000 οικογένειες για τη "γενιά των 450 ευρώ" που αντιμετωπίζει το μέλλον με απαισιοδοξία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγώνας διαδρόμου. Μάχη εντυπώσεων αντί ουσιαστικών πολιτικών θέσεων.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού πως αυξάνονται οι φόροι στην Ελλάδα. Η διαχρονική εξέλιξις κατά την τελευταία 20ετία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθολικές αντιδράσεις για τον ΦΠΑ. Προβληματισμένος ο πρωθυπουργός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 21% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας. Πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της ανέχειας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαίρια στη Ν.Δ. για ΦΠΑ, επίδομα θέρμανσης, ενώ συνεχίζεται η κούρσα του πετρελαίου.

    Η ΝΙΚΗ: Βάζουν "βέτο" στον Καραμανλή. Εκρηκτικό κλίμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοσία και συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Μεγάλη νίκη των εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Η ΧΩΡΑ : Η Τουρκία βάζει φωτιά στον "μαύρο χρυσό". Στα 88 δολ. εκτινάχθηκε το βαρέλι.

    City Press: Φωτιά παίρνει το πετρέλαιο.

    Metro: "Συναγερμός" για το πετρέλαιο. Σε πρώτο πλάνο επανέρχεται δυναμικά το αίτημα για επίδομα θέρμανσης.

    Metropolis: Φτώχεια και δανεικά πιέζουν τους Έλληνες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΦάΠα στην κυβέρνηση. Βροντερό "όχι" από την αγορά στην αύξηση.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο ένα δισ. ευρώ τα κέρδη από το φόρο ακινήτων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φρένο στην αυθαιρεσία των εφοριών βάζει το ΣτΕ. Δικαιώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχίζει αύριο ο μαραθώνιος για το ασφαλιστικό με συμμετοχή των φορέων.

    [02] Πετρέλαιο

    H City Press γράφει ότι "παρέλυσαν χθες οι διεθνείς χρηματαγορές από την εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Με την ανοδική πορεία του πετρελαίου να μην έχει σταματημό, το αργό άγγιξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα 88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα σενάρια που φέρνουν το πετρέλαιο να σπάει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο διάστημα δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- μεταξύ των οποίων και της Αθήνας- που σημείωσαν έντονη πτωτική πορεία".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "νέα ιστορικά ρεκόρ καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, κυρίως λόγω της διεθνούς ανησυχίας που πυροδοτούν η συνεχιζόμενη ένταση στην τουρκοϊρανική μεθόριο και οι απειλές της Άγκυρας για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα προϊόντων διύλισης, την εξασθένηση του δολαρίου αλλά και κερδοσκοπικές κινήσεις, το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών την Τρίτη η τιμή του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού να αγγίζει τα 88 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης".

    Η metro υποστηρίζει ότι "εκρήξεις" σε πολλαπλά μέτωπα πυροδοτούν η προοπτική της εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών του ΠΚΚ , οι ανησυχίες για την επάρκεια των αποθεμάτων πετρελαίου ενόψει της χειμερινής περιόδου , αλλά και η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, παράγοντες που διατηρούν την τιμή του αργού πάνω από τα 88 δολάρια/βαρέλι".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αυξήσεις φωτιά στις μεταφορές προκαλεί η τρελή κούρσα του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, ανατιμήσεις πρέπει να αναμένονται και στα βιομηχανικά προϊόντα - με πρώτα τα τρόφιμα".

    [03] Κυβέρνηση - ΦΠΑ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "αντιμέτωπη με τη γενική κατακραυγή και εσωκομματικές "εκρήξεις" βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω της κυοφορούμενης αύξησης του ΦΠΑ στο 21% και τη νέα άρνηση να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του 2008 έχει εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονα προβληματισμένος για την υιοθέτησή της".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τέσσερις ασφαλισμένοι στους πέντε δεν πρόκειται να θιγούν από τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Γιώργο Κουτρουμάνη. Όπως μας εξήγησε, μια ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για όλους θα θίξει περίπου 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα από το 60ό έτος, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά ένα χρόνο μόνο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "δύσκολα μπορεί να "πειραχθούν" τα όρια ηλικίας στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό με το διάλογο κυβέρνησης-συνδικάτων ο οποίος ξεκινά αύριο το πρωί στη Βουλή".

    [05] Όρια φτώχειας

    Η Metropolis σημειώνει ότι "η φτώχεια είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 21% των συμπολιτών μας (2,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με εισόδημα κατώτερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την ώρα που η Κυβέρνηση παίζει...κρυφτούλι με το ΦΠΑ, μια σειρά θεμάτων περνά στα ψιλά... Η φτώχεια μαστίζει το 21% των Ελλήνων, ενώ οι περισσότεροι ζουν με δανεικά έχοντας φορτώσει τις πιστωτικές του κάρτες. Την ίδια ώρα, η αύξηση του πετρελαίου αναμένεται να επιφέρει σειρά αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού ξεκινά αύριο με τους χειρότερους οιωνούς...".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η φτώχεια είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κομισιόν το 21% των συμπολιτών μας (2,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με εισόδημα κατώτερο του 6% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των "15" , ενώ τελευταία στη σχετική κατάταξη είναι η Σουηδία με 9%. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι φτωχοί ξεπερνούν τα 70 εκατ. ανθρώπους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "λίγες δεκαετίες πριν η λέξη "φτωχός" για τους περισσότερους από εμάς σήμαινε τον άστεγο, το ζητιάνο ή τον περιθωριακό και η φτώχεια ίσως να ήταν μια αρκετά μακρινή πιθανότητα για το μέσο Έλληνα. Σήμερα ο φτωχός είναι ένας πολύ κοντινός συμπολίτης μας που τα βγάζει πέρα με 457 ευρώ το μήνα, ζει όχι σε κάποιο γκέτο αλλά μέσα στην πόλη, συνήθως δε στην ίδια πολυκατοικία με κάποιον εύπορο αλλά στο χαμηλότερο όροφό της, σε ένα διαμέρισμα χωρίς θέρμανση και με πολλή υγρασία στους τοίχους".

    [06] Δημοσκοπήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το πλέον καθοριστικό στοιχείο της δημοσκόπησης που διενήργησε η έγκυρη GPO απέκρυψε το MEGA προφανώς για να μην κατηγορηθεί ότι στηρίζει τον Βενιζέλο. Αυτό που αφορά την πρόθεση ψήφου αν γίνονταν σήμερα εκλογές και δείχνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τις κερδίζει με 37,6% έναντι 37,1%, που συγκεντρώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή όταν αντίπαλος του Κ. Καραμανλή εμφανίζεται ο Παπανδρέου. Με τον Γιωργάκη αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο Καραμανλής κερδίζει με άνεση τις εκλογές και σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,5% και το ΠΑΣΟΚ 36%. Μια διαφορά της τάξεως των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων".

    [07] Φόροι

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «-Το 1988, τελευταίο έτος της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, τα συνολικά φορολογικά έσοδα αντιστοιχούσαν σε 5,2 δις ευρώ (1,75 τρις δραχμές). Και ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 19,5%. -Το 2008, τέταρτο έτος διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 54,6 δις ευρώ. Και ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αντιστοιχούν σε 24,4%. Δηλαδή μέσα σε μία 20ετία οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Το 1988 το Δημόσιο εισέπραττε από φόρους το 1/5 του ΑΕΠ και το 2008 θα εισπράξη το 1/4 του ΑΕΠ».

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «με τις Βρυξέλλες να αμφισβητούν τον προϋπολογισμό και να απαιτούν αξιόπιστα μέτρα, ικανά να διαμορφώσουν σταθερές πηγές εσόδων τουλάχιστον ως το 2010, η κυβέρνηση κατευθύνεται σε πρωτοφανή φοροθύελλα. Όπως όλα δείχνουν και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αποδέχεται, και η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα επιβληθεί, και ο ενιαίος φόρος κατοχής επί των ακινήτων θα επέλθει, και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 21% θα επιβεβαιωθεί».

    [08] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας του. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής τους, με μυστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι στη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία "Thyssen Kroup".

    [09] Καραμανλής

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "καζάνι που βράζει θυμίζει πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς κοινή είναι η εκτίμηση, ότι μια σπίθα είναι ικανή να ανάψει φωτιά και να μετατρέψει σε στάχτη, τις εύθραυστες ισορροπίες που προσπαθεί να διατηρήσει σαν κόρη οφθαλμού, ο Κώστας Καραμανλής».

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «τετ α τετ επαφές και με τους 151 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει πλήρη ενημέρωση για τους "γκρινιάρηδες" της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς επίσης και για τα "αιτήματά" τους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν να κάνουν με προσωπικές πικρίες και στρατηγικές».

    [10] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «"καυτός" μήνας για τον τομέα των προσλήψεων ο Νοέμβριος, καθώς αναμένεται να προκηρυχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι εκ των συνολικά 4.671 νέων θέσεων μόνιμων διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης, σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το νέο "πακέτο" προσλήψεων περιλαμβάνει την πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού σε υπουργεία, οργανισμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, δικαστικές υπηρεσίες κ.λπ».

    [11] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «η ουσία χάνεται και η μάχη για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται κυρίως στις τηλεοπτικές εντυπώσεις, που δημιουργούν, υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, θέματα που έχουν ήδη κριθεί και έχουν κοστίσει εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που αναζωπυρώθηκε χθες στους τηλε-διαδρόμους».

    [12] Ευρωσύνταγμα

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι «μια περίληψη του περιβόητου "Ευρωσυντάγματος" προωθούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στη Λισσαβώνα. Πρόκειται για ένα κείμενο (Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ονομάζεται) που διατηρεί τη σφραγίδα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, καθώς ο "ελεύθερος ανταγωνισμός" υιοθετείται ως "μέσο" για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, το κοινωνικό κράτος αποδομείται, το περιβάλλον δεν λαμβάνεται υπόψη ως κοινωνική αξία και η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ βαθαίνει».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 17 October 2007 - 20:25:43 UTC