Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-09-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/9/2007
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΠΑΣΟΚ - Κυβέρνηση
  • [05] Προσλήψεις ανέργων
  • [06] Βιβλίο Ιστορίας
  • [07] Προσλήψεις-Δημόσιο
  • [08] Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • [09] Βενιζέλος-Δημοσκόπηση
  • [10] Ομόλογα
  • [11] Συνέντευξη Ζαγορίτη
  • [12] ΔΕΗ
  • [13] Διαφθορά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/9/2007

    Οι διαδικασίες για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της εκλογής προέδρου, καθώς και η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Προσλήψεις 6.000 ανέργων μέσω ΟΑΕΔ από Δήμους - Νομαρχίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του 2008 προαναγγέλλει ο Λ. Ζαγορίτης. Συνέντευξη του γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

    Η ΑΥΓΗ: Έκνομος και ο Ζορμπάς! Η κυβέρνηση σκηνοθετεί το κουκούλωμα των ομολόγων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μόνο ο Βενιζέλος κερδίζει τον Καραμανλή πιστεύει το 66,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνο το 23,7% θεωρεί ικανό τον Γιώργο να αναμετρηθεί με τον σημερινό Πρωθυπουργό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα στις συντάξεις! Οι εισφορές, τα χρόνια και οι αλλαγές. Η κυβέρνηση επισπεύδει αλλαγές, η αντιπολίτευση βραδυπορεί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΣΥ: Η ώρα της επανίδρυσης. Όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το χώρο της Υγείας.

    ΕΘΝΟΣ: Συνταγή ΤΕΒΕ για μείωση συντάξεων. Σύνδεση εισφορών - παροχών εισηγείται η "Επιτροπή Σοφών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΗΤΣΟΣ:...περαστικά στο ΠΑΣΟΚ. Ο Αρκάς, αν και διπλωμάτης, τους μίλησε ως θεράπον ιατρός ενδοκρινολόγος...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θέλουν στη Ν.Δ. Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κύμα ανατιμήσεων λόγω πετρελαίου. Ακριβότερα κατά 10% η θέρμανση και τα κοινόχρηστα, ντόμινο αυξήσεων σε αεροπορικά εισιτήρια και συγκοινωνίες. Ποια άλλα προϊόντα επηρεάζονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτα τεστ για συνύπαρξη. Οι μονομάχοι επιχειρούν καταγραφή των συσχετισμών.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού οι υπεύθυνοι για το βιβλίο Ιστορίας. Να το αποσύρη αμέσως ο νέος υπουργός Παιδείας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το βιβλίο περνάει στην Ιστορία. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: Δεν έγιναν οι διορθώσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγει το ασφαλιστικό. Με ταχείς ρυθμούς ξεκινά ο διάλογος. Λύση μέσα στο 2008 θέλει η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θα την πληρώσουν 30άρηδες-40άρηδες". Δήλωση σοκ για το Ασφαλιστικό.

    Η ΝΙΚΗ: Οι "μνηστήρες" σε πόλεμο χαρακωμάτων. Έντονο παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ πριν την τελική αναμέτρηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έτοιμη η νέα αντιασφαλιστική επίθεση στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις.

    Η ΧΩΡΑ : Έρχεται βροχή από προσλήψεις στο Δημόσιο. Αποφασισμένη η κυβέρνηση να καλύψει όλα τα κενά.

    City Press: "Καμπάνα" Σουφλιά στη ΔΕΗ για ρύπανση.

    Metro: Σανιδάς κατά Ζορμπά. Σε απλό διαβιβαστικό έγγραφο υποβιβάζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το πόρισμα.

    Metropolis: Κρατικοί υπάλληλοι επιρρεπείς στα...δώρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 92 φορτία...φαντάσματα. Τελωνείο Ευζώνων: έρευνα για κύκλωμα λαθρεμπορίου.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Φουλ οι μηχανές στη νέα κυβέρνηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα σημεία σφαγής στο οδικό δίκτυο. Ποιοι είναι οι δρόμοι - παγίδες για τους οδηγούς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα απορρίπτει τη Σκοπιανή πρόκληση με αποφασιστική δυσφορία.

    [02] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τις αποκαλύψεις σοκ για το ποιοι θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ασφαλιστικής "μεταρρύθμισης" έκανε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του συστήματος κ. Νίκος Αναλυτής, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σήμερα σε ηλικία 30 και 40 ετών και σε καμία περίπτωση δεν θα θίγει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μείωση συντάξεων - μέσω της σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές - και περικοπή των πρόωρων αποχωρήσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το "μοντέλο" ΤΕΒΕ ΄που η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση επισπεύδει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εκμεταλλευόμενη την αντιπολιτευτική "ατονία". Χθες ο κ. Ν. Αναλυτής αποκάλυψε προτάσεις που οδηγούν σε ανατροπή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, σε περικοπές στην πρόωρη συνταξιοδότηση και σε αύξηση ορίων ηλικίας στον δημόσιο τομέα".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "με ταχείς ρυθμούς ανοίγει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό, στο οποίο επιθυμεί να δώσει λύση μέσα στο 2008. Εντός της εβδομάδας καταθέτει το πόρισμά της η Επιτροπή Σοφών υπό τον Νίκο Αναλυτή και αμέσως ξεκινούν οι διαδικασίες για την έναρξη του διαλόγου. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα σταλεί η πρόσκληση για το διάλογο στους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ να αρνείται να προσέλθει αν δεν καθοριστεί πρώτα συγκεκριμένα ατζέντα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής επέλασης αναδεικνύει το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση με "σταδιακή" ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του νόμου Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. ΟΙ προτεραιότητες που προσδιόρισε ο Γ. Αλογοσκούφης είναι: "Ενοποίηση Ταμείων, εξορθολογισμός των αναπηρικών συντάξεων, επανακαθορισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και παραμονή στην εργασία για όσους το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μαίνεται η μάχη χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη να αυτοπροτείνονται ως υποψήφιοι απέναντι από τον Γ. Παπανδρέου και στον Ε. Βενιζέλο, ασκώντας παράλληλα κριτική σε παρόμοιες φιλοδοξίες που εκφράζουν άλλοι βουλευτές. Μετά την Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Παπανδρέου και Βενιζέλος συνεχίζουν τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις τους, και ετοιμάζονται για το πρώτο crash test, αύριο, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τεστ συνύπαρξης και καταγραφής συσχετισμών των δύο μονομάχων συνιστούν οι διαδικασίες που αρχίζουν αύριο με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακολουθούν η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, οι ψηφοφορίες για το προεδρείο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ρήγμα στον 3ο πόλο, με πρωταγωνιστές Χρυσοχοΐδη και Πάγκαλο".

    [04] ΠΑΣΟΚ - Κυβέρνηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ισχυρό σε εσωκομματικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιτελεί το θεσμικό έργο του ελέγχου της εξουσίας και να μην εξελιχθεί σε έρμαιο των ορέξεων της διαπλοκής και των βαρόνων των ΜΜΕ, θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το ενδεχόμενο διάσπασης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο εξελίξεων για το σύνολο του πολιτικού συστήματος".

    [05] Προσλήψεις ανέργων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ξεκινούν σταδιακά οι προσλήψεις 6.000 ανέργων από Δήμους και Νομαρχίες της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στα έργα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές".

    [06] Βιβλίο Ιστορίας

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι " όλοι επικαλούνται την περιβόητη συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας, που απετέλεσε την αιτία για το αίσχος με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Και παρ΄ότι το σχετικό κείμενο της Συμφωνίας έχει ήδη δημοσιευθή, λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς αναφέρει και ποιοι υπέγραψαν για να καταστή νόμος του Ελληνικού Κράτους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄Δημοτικού φερόταν έως αργά χθες το βράδυ ο πιθανότερος επίλογος ενός μακρόσυρτου σίριαλ, που έφερε να πρωταγωνιστούν στο ίδιο σκηνικό πολέμου, πολιτικοί, επιστήμονες, κοινή γνώμη και κατά πολλούς ήταν η αιτία "εξοστρακισμού" από τη Βουλή της κ. Μαριέττας Γιαννάκου".

    [07] Προσλήψεις-Δημόσιο

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "επί ποδός βρίσκονται η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κρατικού μηχανισμού σε ανθρώπινο δυναμικό. Ύστερα από τον "απαγορευτικό" μήνα των προσλήψεων λόγω εκλογών, ο δημόσιος τομέας παίρνει θέση για εκκίνηση στον αγώνα δρόμου της προγραμματισμένης κάλυψης θέσεων, ενώ χιλιάδες ακόμη άτομα αναμένεται να προσληφθούν σύντομα σε προσεχείς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν".

    [08] Εθνικό Σύστημα Υγείας

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανίδρυση του ΕΣΥ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύστημα προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα και ικανό να ανταποκρίνεται με πληρότητα και επάρκεια στις ανάγκες τις ελληνικής κοινωνίας, είναι ο βασικός στόχος του υπουργείου Υγείας για τη νέα τετραετία. Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο τομέας της Υγείας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της νέας διακυβέρνησης, με στόχο την επανίδρυση του ΕΣΥ, χαρακτήρισε την Υγεία σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως το προηγούμενο διάστημα έγινε "σπουδαία δουλειά" στον χώρο της υγείας, "που θα αποδώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στους μήνες που έρχονται".

    [09] Βενιζέλος-Δημοσκόπηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "σαρωτική υπεροχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πιο καθοριστικό ερώτημα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ -"ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει τον Καραμανλή"- καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση (GPO), που τον φέρνει μπροστά 66,7% στην βάση των ψηφοφόρων της παράταξης. Η επικράτηση Βενιζέλου επιβεβαιώνεται συντριπτικά σε όλους τους σχετικούς δείκτες που αφορούν τα ηγετικά και τα αντιπολιτευτικά κριτήρια, καθιστώντας την υποψηφιότητά του λυτρωτική για το ξεπέρασμα της χαοτικής κρίσης στην οποία καταδίκασε το κόμμα η παταγώδης ήττα του Γιώργου στην κάλπη της 16ης Σεπτεμβρίου".

    Πετρέλαιο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "κοντά στα 60 με 61 λεπτά το λίτρο προβλέπεται να διαμορφωθεί η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, με τα τωρινά δεδομένα διεθνών τιμών και ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ".

    [10] Ομόλογα

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "σε εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο κουκουλώματος του σκανδάλου των ομολόγων, με στόχο αυτή τη φορά τον Γ. Ζορμπά. Με παρέμβασή του -που χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη- ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς χαρακτηρίζει "μη σύννομες" τις ανακριτικές δραστηριότητες του Γ. Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων, καθώς και τη σύνταξη του πορίσματός του".

    Η Metro προσθέτει ότι "πολλαπλώς μη σύννομη" χαρακτηρίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, την έκθεση Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων, στηρίζοντας έτσι την κίνηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών να την επιστρέψει στον πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, την οποία μάλιστα ο κ. Σανιδάς χαρακτηρίζει "απλή διοικητική επιτροπή".

    [11] Συνέντευξη Ζαγορίτη

    Αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στο 2008 προαναγγέλλει ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Την ίδια στιγμή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θεωρώ ότι το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού που διδάχτηκαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια δεν ανταποκρινόταν στην ιστορική πραγματικότητα". Η ψήφιση νέου νόμου, ο οποίος θα εξασφαλίζει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να συρρικνώνεται η δύναμη των μικρότερων κομμάτων, πρέπει να γίνει στον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας, έστω κι αν ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές, τονίζει ο κ. Ζαγορίτης.

    [12] ΔΕΗ

    Σύμφωνα με την City Press "ηλεκτροσόκ" επεφύλασσε χθες στη ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος χωρίς κανέναν ενδοιασμό έσπευσε να επιβάλει στην επιχείρηση πρόστιμο συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ για τη ρύπανση του περιβάλλοντος".

    [13] Διαφθορά

    Η Metropolis τονίζει ότι "για παθητική δωροδοκία συνελήφθη χθες το πρωί ο προϊστάμενος του Δασονομείου Μαρκόπουλου από αστυνομικούς της Ασφάλειας ΝΑ Αττικής, λίγα λεπτά αφότου παρέλαβε 5.000 ευρώ από γυναίκα, κάτοικο Πόρτο Ράφτη, τα οποία είχαν προσημειωθεί".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 September 2007 - 21:24:02 UTC