Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/8/2007
  • [02] Ομόλογα-Ζορμπάς
  • [03] Γιάννης Παπακωνσταντίνου
  • [04] Ψηφοδέλτια ΚΚΕ
  • [05] Δημοσκοπήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/8/2007

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα Ζορμπά, καθώς και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ, κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρώτη εισαγγελική δίωξη, αλλά Πασόκου! Αυτή είναι "βόμβα" για τα ομόλογα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 41,6%. Πρώτη η κυβερνητική παράταξη σύμφωνα με γκάλοπ της εταιρείας GPO.

    Η ΑΥΓΗ: Υποχωρεί ο δικομματισμός. Η εικόνα των πρώτων δημοσκοπήσεων της προεκλογικής περιόδου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Έχασε ο Γιώργος τη μάχη των γκάλοπ. Μόνο το 15,9% του εκλογικού σώματος πιστεύει σε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνουν οι δημοσκοπήσεις της GPO και της Metron Analysis.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πλειοψηφία ακυβερνησίας. Το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής. Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις προσεχείς εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 κακουργήματα για το "δεξί χέρι" του Γιώργου. Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Κήρυξαν πόλεμο στον Ζορμπά. Μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου για το πόρισμα - φωτιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 2007 Γεώργιος Ζορμπάς: "Εύρον ομόλογα μπλε κάκιστα". 1912 Γεώργιος Ζορμπάς (Αλέξης) με τηλεγράφημα προς Καζαντζάκη από Σκόπια: "Εύρον πέτραν πράσινην ωραιοτάτην, ελθέ τάχιστα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κοκτέιλ φανατισμού από Ζορμπά - ΠΑΣΟΚ. Ρίχνουν νερό στον μύλο του ΠΑΣΟΚ με διαρροές και στόχο την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα πρώτα γκάλοπ δίνουν φαβορί τον Καραμανλή. Στο 1,5% και 1,6%, αντιστοίχως, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στις μετρήσεις των δύο εταιριών 24 ημέρες πριν από τις κάλπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάγωσαν. Έρχεται και 2ο πόρισμα. Η κυβέρνηση ψελλίζει δικαιολογίες για να το υποβαθμίσει.

    ΕΣΤΙΑ: Όψιμοι κατήγοροι για τα ομόλογα. Η στάσις του ΠΑΣΟΚ προκαλεί θυμηδία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιπαράθεση για τα ομόλογα, προβάδισμα ΝΔ. Μονοθεματική πολεμική από το ΠΑΣΟΚ. Διαφορά 1,5 μονάδας σε δημοσκοπήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπροστά η ΝΔ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βγάζουν... τρελό τώρα τον Ζορμπά. Πρωτοφανής επιχείρηση διασυρμού από ΝΔ.

    Η ΝΙΚΗ: Ένοχη σιωπή. Συντονισμένη επιχείρηση υποβάθμισης του πορίσματος Ζορμπά.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Κάλπες των... εισαγγελέων και των πορισμάτων. Η δίωξη για 4 κακουργήματα στον πρώην διευθυντή του Γιώργου, "απάντηση" στις αποκαλύψεις για τα ομόλογα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψηφοδέλτια μάχης για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Στις εκλογές να κοντύνει ο δικομματισμός με ισχυρό ΚΚΕ.

    ΧΩΡΑ: Υπόνοιες για τη φωτιά Ζορμπά. Πυρακτώνεται το προεκλογικό κλίμα.

    City Press: Μετωπική λόγω Ζορμπά. Η δημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων της έκθεσης Ζορμπά προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πολιτική θύελλα. Η έκθεση Ζορμπά βάζει φωτιά στις εκλογές.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Στην ανεργία δεν χωρά... εφησυχασμός". Δήλωση - δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δεύτερη τετραετία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σαμποτάζ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το συλλαλητήριο που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    [02] Ομόλογα-Ζορμπάς

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ψυχρολουσία για την κυβερνώσα παράταξη αποτέλεσε η αποκάλυψη του πορίσματος Ζορμπά για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, την πορεία του στην αλλοδαπή, τους υπεύθυνους της διαδικασίας, καθώς και η παρατήρηση ότι δωροληψία έγινε και κατευθύνθηκε προς "συγκεκριμένο πολιτικό χώρο". Η κυβέρνηση διά στόματος Σουφλιά επιχείρησε να υποβαθμίσει το πόρισμα, ως "έκθεση ενός ατόμου". Ο Γ. Ζορμπάς ξαναστέλνει το πόρισμά του, με μόνη την υπογραφή του, στον εισαγγελέα Κολιοκώστα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και δεύτερο πόρισμα, με λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι διαρροών από κύκλους του Γ. Ζορμπά και της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την έκθεση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, το οποίο συμπαρασύρει την πολιτική ζωή στον βούρκο και τη λάσπη, εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην τελική ευθεία της αναμέτρησης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "αγγίζει τα όρια του κωμικού, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παριστάνουν τον κατήγορο της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση των ομολόγων. Και μάλιστα στελέχη τα οποία είχαν καταλάβει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις κατά το παρελθόν και επομένως ευθύνονται για τα σημεία και τέρατα που συνέβησαν στον τόπο μας επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, με κορωνίδα το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι πρωταγωνιστές είναι άλλοι και παίζουν άλλους ρόλους. Έτσι, ένας άλλος Ζορμπάς "τηλεγραφεί" και λέει ότι βρήκα όχι πέτρα πράσινη, αλλά ομόλογα μπλε και μάλιστα κάκιστα. Το αν ήταν "σύννομη" η αποστολή του πορίσματος ή όχι, αυτό είναι θέμα τυπικά νομικό".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "βρίθει ενδείξεων και υποθέσεων η περίφημη έκθεση Ζορμπά, διέρρευσε στον Τύπο και έχει προκαλέσει πολιτικές φωτιές και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας. Την ίδια ώρα που τα κόμματα δίνουν την προεκλογική τους μάχη, το περίφημο πόρισμα ή, η "έκθεση" Ζορμπά, όπως τη χαρακτήρισε ο συνάδελφός του προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας, έρχεται να δυναμιτίσει το προεκλογικό κλίμα".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "όσοι από τον περασμένο Μάρτιο (που μας προέκυψε η υπόθεση των ομολόγων) προέβλεπαν ότι για ακόμη μία φορά τα σκάνδαλα θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη προεκλογική περίοδο δικαιώθηκαν. Ακόμη κι αν δεν είχαν φανταστεί ότι πρωταγωνιστής και μάλιστα αρνητικός για το κυβερνών κόμμα θα ήταν ένας εισαγγελέας, πολέμιος της διαφθοράς, στο όνομα του οποίου έπιναν νερό τα στελέχη της ΝΔ".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "σε σχέδιο προσωπικής απαξίωσης του Γ. Ζορμπά καταφεύγει τώρα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ξεφύγει από το σκάνδαλο των ομολόγων".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σε πανικό η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη από το "Εθνος" του πορίσματος για το σκάνδαλο των ομολόγων, σπεύδει να θέσει στο στόχαστρο τον Γ. Ζορμπά και τα ευρήματα της έρευνάς του".

    Το ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "η θύελλα που προκάλεσε η διαρροή τμήματος της έκθεσης Ζορμπά σχεδόν γκρεμίζει το πολιτικό σκηνικό που είχε στηθεί μέχρι σήμερα, αφού ουσιαστικά φέρνει στην ίδια εκλογική μοίρα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στη διάρκεια της "γαλάζιας" διακυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να απαξιώσει τη σημασία του περιεχομένου της έκθεσης Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων, στην οποία αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και διαπιστώνεται δωροληψία, καταβάλλει η κυβέρνηση".

    [03] Γιάννης Παπακωνσταντίνου

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «ποινικές διώξεις όχι για ένα ή δύο, αλλά για τέσσερα κακουργήματα άσκησε η Εισαγγελία κατά του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου αγόραζε ομόλογα για λογαριασμό του Ταμείου σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από εκείνες που όριζε η Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία πουλούσε στη συνέχεια σε πολύ φθηνότερες τιμές από εκείνες που όριζε η αρμόδια υπηρεσία της ΤτΕ, χωρίς ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη περίπτωση να έχει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση».

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «βόμβα μεγατόνων έσκασε στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης για τέσσερα κακουργήματα που ασκήθηκε, χθες, εναντίον του πρώην γενική διευθυντή του κόμματος και στενού συνεργάτη του προέδρου του, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση αγοραπωλησίας ομολόγων την περίοδο που ήταν στο "τιμόνι" του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ)».

    [04] Ψηφοδέλτια ΚΚΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «το 70% των υποψηφίων είναι εργατοϋπάλληλοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, από τους οποίους το 35% έχουν τελειώσει πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή. Το 40,48% όλων των υποψηφίων ανακηρύσσονται για πρώτη φορά. Το 20% είναι κάτω των 35 και των 30 χρόνων, το 6,10% είναι αγρότες, το 9% αυτοαπασχολούμενοι, το 7,07% είναι συνταξιούχοι. Ηθοποιοί και καλλιτέχνες το 2,20%, οι γυναίκες 23%».

    [05] Δημοσκοπήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «ήττα του Γιώργου Παπανδρέου δείχνουν οι δύο πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων φέρνουν τη ΝΔ να διατηρεί σταθερό προβάδισμα με 1,5% και 1,6%. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με τις μετρήσεις του περασμένου Ιουνίου. Εικοσιπέντε μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ».

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι «σενάριο πεντακομματικής Βουλής και οριακής πλειοψηφίας "φωτογραφίζουν" οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Αν και οι έρευνες διεξήχθησαν σε περίοδο που θεωρείται δημοσκοπικά "νεκρή", κοινή συνισταμένη τους είναι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εμφανίζονται αποδυναμωμένα, με τη ΝΔ να διατηρεί "εύθραυστο" προβάδισμα μεταξύ 1,5% και 1,6%, ενώ τα μικρότερα κόμματα παρουσιάζουν τάσεις ενίσχυσης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί από την κάλπη, τότε το πρώτο κόμμα με δυσκολία θα έχει αυτοδυναμία».

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «η όξυνση της προεκλογικής αντιπαράθεσης με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων δεν εμφανίζεται επί του παρόντος ικανή να μεταβάλει τους βασικούς συσχετισμούς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όπως είχαν αποτυπωθεί πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα της τάξης της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας».

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «στο χαμηλότερο σημείο της μεταπολιτευτικής περιόδου υποχωρεί ο δικομματισμός, σύμφωνα με πανομοιότυπα στοιχεία δύο δημοσκοπήσεων, των πρώτων της προεκλογικής περιόδου που μεταδόθηκαν χθες. Ο ένας στους πέντε πολίτες δεν θέλει κυβέρνηση ούτε Ν.Δ. ούτε ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ποσοστά των δύο μεγάλων κόμμάτων αθροιστικά μετά βίας κινούνται στο 70%. Η Ν.Δ. με αιχμή του δόρατος τον Κ. Καραμανλή διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 1,5%, ωστόσο οι πολίτες που κρίνουν θετικά το έργο της είναι 43,5%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πεντακομματική Βουλή, ενώ ενισχυμένη αναμένεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς».

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα γκάλοπ μετά την προκήρυξη των εκλογών. Στην πανελλαδική έρευνα πρόθεσης ψήφου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις της Metron Analysis, για λογαριασμό του ΑΝΤ 1, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31% έναντι 29,1% του ΠΑΣΟΚ, με ένα υψηλό, πάντως, ποσοστό αναποφασίστων (9,1%). Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του MEGA, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 36,2% έναντι 34,6% του ΠΑΣΟΚ».

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «σταθερό και αναμφισβήτητο εξακολουθεί να παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, στις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις αμέσως μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών».

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «αμετάβλητοι δείχνουν οι συσχετισμοί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνα με τις πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις οι οποίες έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 1,5 μονάδα (31% έναντι 29,5%). Στα ίδια επίπεδα κινείται και η έρευνα της GPO, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του MEGA».


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 31 August 2007 - 21:36:21 UTC