Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-03-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 1/3/2007
  • [02] Παιδεία
  • [03] Ένσημα
  • [04] Εθελουσία έξοδος
  • [05] Ντόρα Μπακογιάννη
  • [06] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [07] Απόβλητα
  • [08] ΠΑΣΟΚ
  • [09] Φάρμακα
  • [10] Ναυτικοί
  • [11] Κ. Λαλιώτης
  • [12] Ασφαλιστικό
  • [13] Αγρότες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 1/3/2007

    Το κλίμα που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας, οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει για το θέμα των καταλήψεων, τα απόβλητα που απειλούν την Ελλάδα, καθώς και το αυστηρό μήνυμα που αποστέλλει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσω της "Κ" προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξάνεται κατά 25% το εφάπαξ των ναυτικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισακτέοι: Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον αριθμό τους. Η υπουργός Παιδείας ικανοποίησε το αίτημα των πανεπιστημιακών.

    Η ΑΥΓΗ: "Λευκή επιταγή" για το ασφαλιστικό. Ανοιγοκλείνουν θέμα ορίου συνταξιοδότησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεσάλωσαν οι βιομήχανοι φαρμάκων. Αυξήσεις 25% σε σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Σουφλιάς προειδοποιεί: Βόμβα αποβλήτων απειλεί την Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εξαγορά ενσήμων σε όλα τα Ταμεία. Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους.

    ΕΘΝΟΣ: Λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πράσινο φως από τη Μαριέττα για "τετραετή προγραμματισμό" περικοπών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Πέφτουν στο μούστο της Παιδείας. Η μία μετά την άλλη οι πανεπιστημιακές σχολές καταβάλλουν προσπάθειες να "σώσουν" την εξεταστική, βάζοντας τέλος στις καταλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εθελουσία έξοδος σε ΔΕΚΟ - τράπεζες. Ήδη άνοιξε το κουτί της Πανδώρας ο ΟΤΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με παζάρι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Αιφνιδίασε η Γιαννάκου με τροποποίηση στο νόμο-πλαίσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πληρώστε για να πάρετε πτυχίο! Απίστευτη πρόταση του προεδρεύοντος των πρυτάνεων Κ. Μπαγιάτη.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεύθυνη δημαγωγία από το ΠΑΣΟΚ. Τι θα έκανε εκείνο αν ήταν στην Κυβέρνηση.

    ESPRESSO: Έμπλεξε ο πατέρας της ωραίας Δήμητρας. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία ο τραγουδιστής-επιχειρηματίας Δημήτρης Ματσούκας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυστηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα. Συνέντευξη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Π. Χηνοφώτη στην "Κ" για τις τουρκικές αμφισβητήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διχασμένη η εκπαιδευτική κοινότητα... ενώπιον της Βουλής για το νόμο-πλαίσιο. Αποδέχτηκε η Γιαννάκου αίτημα των πρυτάνεων για τον αριθμό εισακτέων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέο ψαλίδι στους εισακτέους. Παζάρι υπουργείου - πανεπιστημιακών με το νέο νόμο.

    Η ΝΙΚΗ: Ιός ακρίβειας στα φάρμακα. Νέες αυξήσεις από Δευτέρα σε 866 σκευάσματα.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το σύνδρομο του γκάλοπ και του νταβατζή "ζαλίζει" το ΠΑΣΟΚ. Ύστατη απόπειρα του Γιώργου από σήμερα έως την Κυριακή να σημάνει την αντεπίθεση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της αγροτιάς. Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ στη Θεσσαλία.

    Η ΧΩΡΑ: Οι νέες τιμές 749 φαρμάκων που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα. Αυξομειώσεις από 20% έως 42%.

    City Press: Εμφύλιος για τις καταλήψεις.

    Metro: Συμπλοκές με φόντο το συλλαλητήριο. Νέο... ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια έχουν σήμερα καθηγητές και φοιτητές.

    Metropolis: Νέες τιμές σε 974 φάρμακα από την ερχόμενη Δευτέρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η μακεδονική γη αποκαλύπτεται. Σημαντική αρχαιολογικά ευρήματα στο φως.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: 7.000 άνεργοι νέοι γιατροί στον ΟΑΕΔ...

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Φαρμάκι" οι τιμές δεκάδων φαρμάκων. Ακριβαίνουν δημοφιλή παυσίπονα και αντιγριπικά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι Έλληνες θα θεραπεύονται με αέρα!... Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στους πολίτες της να ζήσουν.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΝΩ ΚΑΤΩ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [02] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι " οι πρυτάνεις και οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα ΤΕΙ, συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και υπέβαλαν βελτιωτικές προτάσεις. Η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου έκανε δεκτή την πρόταση των πρυτάνεων να καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια το πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού και τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε αγωνία χιλιάδες υποψήφιοι μετά την αιφνιδιαστική τροποποίηση του νόμου - πλαισίου από την υπουργό Παιδείας. Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου πρότεινε να αποφασίζουν οι πρυτάνεις για τον αριθμό των εισακτέων. Έτσι, η διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ θα καθορίζεται από το παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών, όπου καθοριστικό ρόλο θα παίζει η κρατική χρηματοδότηση".

    Σύμφωνα με τη metro "εκρηκτικό έχει γίνει το κλίμα στον χώρο της Παιδείας, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ φοιτητών στη Νομική, αλλά και την αποχώρηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρου Απέκη, από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νόμου - πλαισίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων".

    H City Press γράφει: "βιαιότητες στη Νομική μεταξύ καταληψιών και φοιτητών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Αγωγή κατά της ΕΛ.ΑΣ. από συνδικαλιστές και φοιτητές για τη χρήση "επικίνδυνων " δακρυγόνων. Η κυβέρνηση προχωράει την ψήφιση του νόμου - πλαισίου ελπίζοντας σε σταδιακή επιστροφή ΑΕΙ και ΤΕΙ στην ομαλότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "διχασμένη παραμένει η εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στο νόμο - πλαίσιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου αποδέχθηκε το αίτημα των εκπροσώπων των πρυτάνεων και προέδρων να ορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα, στο πλαίσιο της τετραετούς προγραμματισμού τους, τον αριθμό των εισακτέων που είναι σε θέση να απορροφήσουν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας μεταξύ φοιτητών σημειώθηκαν χθες στη Νομική και στους δρόμους της Αθήνας. Με κλοτσιές, μπουνιές, μαλλιοτραβήγματα, μίσος και χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, μέλη της αριστερής κίνησης ΕΑΑΚ επιτέθηκαν σε ΔΑΠίτες, τους έβγαλαν έξω από τη Νομική και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέχρι την οδό Ακαδημίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "δύο θέματα κυριάρχησαν χθες στο ταραχώδες σκηνικό της Παιδείας. Πρώτον, η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να επιβληθούν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, την οποία κατέθεσε στη Βουλή και δεύτερον, το θέμα των εισακτέων: Στη μείωση του αριθμού τους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει από το 2008 η απόφαση της υπουργού να εντάξει το ζήτημα στα τετραετή προγράμματα που προβλέπει ο νέος νόμος".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "νέο "μαχαίρι" στους εισακτέους φέρνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, καθώς τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν από του χρόνου τον αριθμό. Η σύνδεση εισακτέων και χρηματοδότησης προϊδεάζει για παζάρια...".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "το υπ. Παιδείας δίνει από το 2008 στα Πανεπιστήμια την αρμοδιότητα να καθορίζουν τον αριθμό των φοιτητών τους...Αλλά καθησυχάζει ότι τελικά η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τους εισακτέους "εκβιάζοντας" τα ΑΕΙ με μείωση χρηματοδότησης".

    [03] Ένσημα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης με εξαγορά μέχρι 150 ημερών ή 6 μηνών ασφάλισης παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους φορέων μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου".

    [04] Εθελουσία έξοδος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το "πράσινο φως" προς τις διοικήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, φέρεται να έδωσε η κυβέρνηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, από τους ίδιους τους οργανισμούς και τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη, ο ΟΤΕ προχωράει στην εθελουσία έξοδο 450 ατόμων, ενώ έχει προηγηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα -"μαμούθ" για 5.600 εργαζομένους, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ".

    [05] Ντόρα Μπακογιάννη

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι "στη Ραφήνα και στο δείπνο Καραμανλή - Παπαδόπουλου η Ντόρα "έφαγε πόρτα". Στην Ουάσιγκτον όμως είναι πάντα καλοδεχούμενη. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια στιγμή που οι αμερικανοί οργανώνουν τον έλεγχο του παιχνιδιού για τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο έχει αρχίσει προκαλώντας τριβές και απειλώντας ισορροπίες. Όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, μια βασική παράμετρος για να εξελιχθεί ομαλά και υπό αμερικανική εποπτεία αυτή η διαδικασία της διανομής του όποιου ενεργειακού πλούτου κρύβεται στην περιοχή είναι ο έλεγχος των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    [06] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "αυστηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα στέλνει, με συνέντευξή του στην "Κ" ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης με αφορμή την αποδοχή εκ μέρους της Συμμαχίας του τουρκικού ισχυρισμού περί αποστρατιωτικοποίησης του Αγίου Ευστρατίου. "Το ΝΑΤΟ, προς όφελος της αξιοπιστίας του εν πρώτοις και της συνοχής του κατόπιν, οφείλει να προβεί το ταχύτερο δυνατόν στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες", υπογραμμίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος απέστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας με τις ελληνικές θέσεις στη στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας".

    [07] Απόβλητα

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από επικίνδυνα τοξικά υπολείμματα βιομηχανιών θάβονται ή αποθηκεύονται χωρίς άδεια και χωρίς πρόνοια για τις ζημιές που προκαλούν στο περιβάλλον και στην υγεία".

    [08] ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "η άσκησις κριτικής στην Κυβέρνηση είναι εύκολη. Πολλώ μάλλον όταν αυτός που την ασκή βρίσκεται στην Αντιπολίτευση και δεν έχει ευθύνες ανάλογες εκείνου ο οποίος κυβερνά. Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αντιτίθεται σε όλες σχεδόν τις ενέργειες της Κυβερνήσεως. Και το πράττει ο κ. Παπανδρέου με τον πλέον δημαγωγικό και ανεύθυνο τρόπο, ακριβώς επειδή δεν είναι ο ίδιος στην Κυβέρνηση, ώστε να αναλάβη τις σχετικές ευθύνες".

    [09] Φάρμακα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "αυξήσεις-φωτιά έως και 25% σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όπως παυσίπονα, έρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα. Τις αλλαγές αυτές φέρνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο υπάρχουν τιμές για 974 φάρμακα, 285 ορρούς, 4 φάρμακα που έκανε εισαγωγή ο ΙΦΕΤ και 9 φάρμακα τα οποία διεγράφησαν μετά από αίτημα των εταιρειών".

    Η Metropolis προσθέτει ότι "αναπροσαρμόζονται από την επόμενη Δευτέρα οι τιμές σε 974 φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Από αυτά θα αυξηθούν οι τιμές σε 523, σε ποσοστό έως και 20%, ενώ θα μειωθούν έως και 40% οι τιμές σε 266 σκευάσματα".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "αυξομειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "νέα οικονομική επιβάρυνση θα επιφέρουν από τη Δευτέρα σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και στα ασφαλιστικά Ταμεία οι αυξήσεις στις τιμές περισσότερων από 850 φαρμάκων ευρείας χρήσης, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση".

    [10] Ναυτικοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "νέα αύξηση στο εφάπαξ των ναυτικών κατά 25% για το 2007 συζητούν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις και σε κάθε περίπτωση πρόθεση των υπουργείων, που θα γίνει και πράξη, είναι να δοθεί το σημαντικό αυτό ποσοστό αύξησης που είναι αντίστοιχο με αυτό του 2005 και το 2006, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των ναυτικών".

    [11] Κ. Λαλιώτης

    Η Espresso γράφει ότι "επιστρέφει ή δεν επιστρέφει ο Κώστας Λαλιώτης στο ΠΑΣΟΚ; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται συχνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια και η απάντηση παραμένει ίδια και απαράλλακτη: "Δεν έφυγα ποτέ ώστε να χρειαστεί να επιστρέψω" λέει ο ίδιος όταν ερωτάται σχετικά και τονίζει ότι η πολιτική του δραστηριότητα δεν σταμάτησε ούτε περιορίστηκε ποτέ".

    [12] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "κλίμα για ανατροπές του ασφαλιστικού αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς η ίδια να δεσμεύεται προεκλογικά για τα μέτρα που θα επιβάλει μετεκλογικά, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Χ. Αλμούνια. Φαίνεται πως οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν για το ασφαλιστικό διευκολύνουν την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και την επικείμενη άρση της επιτήρησης".

    [13] Αγρότες

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "το ΚΚΕ στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και γενικότερα τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτό τόνισε χτες από την Καρδίτσα η Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας ταυτόχρονα τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 March 2007 - 21:35:48 UTC