Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-06-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Αντιδράσεις
  • [05] Γ' ΚΠΣ
  • [06] Γ. Παπανδρέου
  • [07] Ακίνητα
  • [08] Ασφαλιστικό
  • [09] Κουφοντίνας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Η αδυναμία απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ, ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση, οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου:

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφαλιστικό: Επτά ρυθμίσεις. Ανακοινώσεις Αλογοσκούφη - Τσιτουρίδη και σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μυστηριώδης περιοδεία του Γιακίς. Συναντήσεις με τους ψευτομουφτήδες της Θράκης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο ΙΚΑ οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο Ρέππα.

    Η ΑΥΓΗ: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών στη χώρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκλητική επίσκεψη Τούρκων στη Θράκη. Ενώ παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφείο στις Βρυξέλλες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χαράτσι για το F-16 θέλουν να ζητήσουν οι Τούρκοι. Εν είδει πολεμικής αποζημίωσης. Προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας - Πώς αντιδρά η Αθήνα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευκαιρίες για φθηνό σπίτι. Αναλυτικοί πίνακες της RE/MAX για όλη την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Οι Τούρκοι τον... χαβά τους. Το ειδύλλιο με την Αθήνα κράτησε μόνο τρεις ημέρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μορατόριουμ με φουρτούνα στα μπατζάκια μας. Πριν στεγνώσουν οι υπογραφές για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ντόρας -Γκιούλ, οι στρατηγοί άρχισαν την καταστρατήγηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ομολογεί την τραγική αποτυχία του. Δεν τραβάνε οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου και τους αλλάζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράλογα μπλόκα για Παιδεία και Εμπορική. Αντιπολίτευση και... άλλες δυνάμεις λένε "όχι" στο μέλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απαντούν με νέο συλλαλητήριο. Παρά την κυβερνητική αναδίπλωση, ζητούν διάλογο με κοινή ατζέντα.

    ΕΣΤΙΑ: Το πρόγραμμα της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια. Γιατί καθυστέρησε να το εφαρμόση δύο ολόκληρα χρόνια;

    ESPRESSO: Η εκδίκηση του Ψινάκη: "Θα κάνω τον Κώστα Μαρτάκη νέο Ρουβά" λέει στους φίλους του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδυναμία απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ. Κίνδυνος απώλειας 11,3 δις. εφέτος. Αζήτητα 2 δις. για την Πληροφορική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προβοκάρουν με "νταήδες" και "αιώνιους". Τορπίλη στον διάλογο από σύμβουλο της υπουργού.

    Η ΝΙΚΗ: Ζητάνε τα ρέστα και η κυβέρνηση σωπαίνει. Προκαλεί η Άγκυρα για αποζημίωση του F16.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ζωγραφίζουν" νέο Κουφοντίνα για την επίθεση στον Βουλγαράκη. Η Αντιτρομοκρατική ψάχνει όπως μια επιτυχία μετά τα απανωτά φιάσκα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα όλοι στις διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Να μην κατατεθεί το αντιδραστικό κατασκεύασμα.

    TRAFFIC NEWS: Τα μυστικά ραντεβού στη σουίτα του τέως. Ποιους συνάντησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η ΧΩΡΑ: Κάρτα ασφάλισης σε μισθωτούς - συνταξιούχους. Καταργούνται τα βιβλιάρια των Ταμείων.

    City Press: Νέα άδειασμα από Άγκυρα. Η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί σε περίπτωση "θετικής έκθεσης" αποζημίωση για το τουρκικό μαχητικό που κατέπεσε, σκοτώνοντας τον ήρωα Ηλιάκη.

    METRO: Μας τρώει το εργασιακό άγχος. Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 55% είναι αγχωμένοι με τη δουλειά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έρευνα στην Κεντρική Μακεδονία: Η μεγάλη φυγή των βιομηχανιών.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Τα πέντε σημεία που αλλάζουν το τοπίο στο ασφαλιστικό. Στα "σκαριά" η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα καταρτίσει το νέο σχέδιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Kα Αράπογλου προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Θέλει να οικειοποιηθεί τα έργα που δεν έκανε 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι "και τώρα ζητούν τα ρέστα... Ο λόγος για τους Τούρκους οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αποζημίωση από την Ελλάδα, για τη συντριβή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους κατά την σύγκρουσή του με ένα ελληνικό F16, αφήνει ανοικτό η Τουρκία".

    Η Espresso αναφέρει ότι "στα λόγια, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει για φέτος η "πρώτη επίσημη" της παράτασης κατά ένα μήνα του θερινού μορατόριουμ στο Αιγαίο, που αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μόλις το περασμένο Σάββατο. Η νέα συμφωνία προβλέπει την έναρξη και χρονική διάρκεια της θερινής ανακωχής από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, αντί του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου που ίσχυε μέχρι τώρα. Λίγα όμως 24ωρα μετά την επίσημη αναγγελία της οι στρατοκράτες της Άγκυρας τη "σπάνε" κατά τρόπο προκλητικό και ξαναβγάζουν το στόλο και τις αεροπορικές τους δυνάμεις στο Αιγαίο στα πλαίσια της άσκησης "Beyaz Firtina" ("Λευκή Φουρτούνα").

    Η City Press γράφει ότι "η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί σε περίπτωση "θετικής έκθεσης" αποζημίωση για το τουρκικό μαχητικό που κατέπεσε, σκοτώνοντας τον ήρωα Ηλιάκη. Οι στρατηγοί ψαλιδίζουν τη διάρκεια του συμφωνηθέντος μορατόριουμ. Ο Γκιούλ αποκλείει την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Συνεχίζεται η ρουτίνα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Οι Τούρκοι προσπαθούν να προβάλουν με πολυμελή αποστολή και θέμα μειονότητας στη δυτική Θράκη".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μηνύματα αδιαλλαξίας στέλνει η Άγκυρα προς την Αθήνα, μόλις λίγες μέρες μετά τη "θερμή" υποδοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και τις διαβεβαιώσεις "φιλίας" και "καλής γειτονίας" Τούρκων αξιωματούχων".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "γεράκι" θεωρείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, που από σήμερα περιοδεύει στη Θράκη, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Γιακίς με τη σημερινή ιδιότητά του, του προέδρου της Επιτροπής Εναρμόνισης της Τουρκίας με την ΕΕ, αποτελεί το σύνδεσμο, ανάμεσα στην ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν και το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο, σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι ο ισλαμιστής πολιτικός που ταυτόχρονα εμπιστεύονται και οι Τούρκοι στρατηγοί, γι' αυτό ασκεί σοβαρή επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η Άγκυρα εγείρει θέμα... πολεμικής αποζημίωσης για το τουρκικό F-16 που έπεσε στη θάλασσα μετά το τραγικό περιστατικό ανοιχτά της Καρπάθου το οποίο στοίχισε τη ζωή σε έναν έλληνα πιλότο. Η προκλητική αυτή δήλωση του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση "σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας" της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της κ. Α. Γκιούλ, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως μήνυμα των τούρκων στρατηγών προς την κυβέρνηση Ερντογάν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "θα ζητήσουν και τα ρέστα; Ναι, θα ζητήσουν και τα ρέστα... Ο λόγος για την φίλη και γείτονα Τουρκία, η οποία δηλώνει διατεθειμένη -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες- να ζητήσει αποζημίωση για την συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους της κατά την πρόσφατη μοιραία σύγκρουση πάνω από την Κάρπαθο".

    [04] Αντιδράσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "Μαριέττα-Κωστάκη ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", φωνάζουν σήμερα το μεσημέρι φοιτητές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι, συνδικάτα στο κέντρο της Αθήνας. Στις 406 οι καταλήψεις. Οι καθηγητές συνεχίζουν την απεργία. Παρά την κυβερνητική αναδίπλωση, προειδοποιούν: "Εχουσι γνώσιν οι φύλακες". Και ζητούν διάλογο με κοινή ατζέντα, όχι με το σχέδιο νόμου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "πρωτοφανείς είναι οι αντιδράσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και διάφορες δυνάμεις, για δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις (πανεπιστήμια και επένδυση Γάλλων στην Εμπορική) που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποφέρουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "διαδηλώνουν σήμερα φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Ο αγώνας μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Ο νέος νόμος-πλαίσιο δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται. Καθολική απαίτηση είναι να μην κατατεθεί. Κανένας διάλογος για το περιεχόμενο των ανατροπών που έχει παραγγείλει το κεφάλαιο και στις οποίες συμφωνούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στα Προπύλαια στις 12μ και σε όλες τις πανεπιστημιακές πόλεις, φοιτητές και καθηγητές δίνουν απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ και αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια ιδρύματα. Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση είναι οι εντολές που θα δοθούν προς τα ΜΑΤ και αν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας της περασμένης εβδομάδας".

    [05] Γ' ΚΠΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "σε κίνδυνο βρίσκονται 11,3 δις. του Γ' ΚΠΣ για τα οποία θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις έως το τέλος του χρόνου. Ο,τι δεν δεσμευτεί σε υπάρχουσα σύμβαση χάνεται, με δυσμενέστατες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Από την έναρξη του Γ' ΚΠΣ έως το τέλος Μαΐου 2006 απορροφήθηκαν 14,9 δις έναντι συνόλου 34,2 δις. ευρώ. Έως το τέλος του 2008 απομένει να απορροφηθούν πόροι ύψους 19,3 δις. ευρώ. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα χρόνο παράταση, για να πετύχει περισσότερες εισροές, αλλά προβλέπεται ότι οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν το αίτημα".

    [06] Γ. Παπανδρέου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε δεινή θέση έχει περιέλθει πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφορικά με τις επιλογές προσώπων που έχει κάνει από τη στιγμή που βρέθηκε στην ηγεσία του Κινήματος για την στελέχωση των οργάνων -και όχι μόνον- του Κινήματος. Η πρόθεσή του να προχωρήσει σε "αναδόμηση" των δύο κορυφαίων οργάνων του Κινήματος, του Πολιτικού Συμβουλίου και του Συντονιστικού, τα οποία ο ίδιος συγκρότησε πριν από ένα περίπου χρόνο, θέτει επί τάπητος μια σειρά από ερωτηματικά, που αφορούν -πρωτίστως- στις δικές του ευθύνες".

    [07] Ακίνητα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "αύξηση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων σε ποσοστό 3% παρατηρείται τους πρώτους μήνες του 2006 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX".

    [08] Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "επτά ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που δεν εφαρμόστηκαν με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και απορρέουν από τις διατάξεις των νόμων 2084/92, 2676/99 και 3029/02, θέτει προς υλοποίηση η κυβέρνηση έως το 2008 και προχωρά παράλληλα στην σύσταση Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή, μελέτη και προβολή του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ριζικές αλλαγές για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2007. Καταργούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα πρόσθετα δικαιολογητικά για την ασφάλιση, τα ένσημα, το ύψος των αποδοχών, την περίθαλψη και ενσωματώνονται σε μια ενιαία ηλεκτρονική κάρτα όλα τα δικαιώματα και οι παροχές των ασφαλισμένων. Διαβεβαιώσεις από Σ. Τσιτουρίδη ότι πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "αξιόπιστα τεχνικά στοιχεία, που θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, επιθυμεί να θέσει ως βάση του διαλόγου για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με βαθιά γνώση των κοινωνικών θεμάτων θα υποβάλουν σε εύλογο χρόνο έκθεση με τα δεδομένα και τις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος".

    [09] Κουφοντίνας

    Το ΠΟΝΤΙΚΙ αναφέρει ότι "σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, στην αντιτρομοκρατική θεωρούν ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μια κλειστή ομάδα, ίσως πενταμελής, με δύο ιθύνοντες νόες, οι οποίοι ιδεολογικά (και όχι επιχειρησιακά) θεωρούνται "συγγενείς" προς τη 17 Νοέμβρη. Ειδικότερα για τον έναν από τους δύο, λένε ότι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον ρόλο του στην οργάνωση, ενδεχομένως την επιχειρησιακή του ικανότητα, αλλά και την ιδεολογική του συγκρότηση, μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί έναν... Κουφοντίνα υπ' αριθμόν δύο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 June 2006 - 21:06:05 UTC