Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-01-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/1/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση-Αγρότες
  • [04] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό
  • [05] Δικαιοσύνη-Σκάνδαλο
  • [06] Περιβάλλον
  • [07] Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός
  • [08] Υγεία
  • [09] Αυξήσεις σε συνταξιούχους του Δημοσίου
  • [10] Βασικός Μέτοχος
  • [11] Ακρίβεια σε βασικά αγαθά
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΟΤΕ-Εθελουσία έξοδος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/1/2005

    Η ακρίβεια της τελευταίας τριετίας σε βασικά αγαθά, οι αγρότες και η θέση της κυβέρνησης, καθώς και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.378 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε ΔΕΚΟ, υπουργεία και ΟΤΑ. Όλες οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΟΤΕ: Απομακρύνονται 6.200 υπάλληλοι με εθελουσία έξοδο. Επιμένει ο κ. Βουρλούμης για να διασωθεί ο Οργανισμός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέα βόμβα στη Δικαιοσύνη. Δικαστίνα "λαδωνόταν" από εμπόρους ναρκωτικών. Μετά τον πρόεδρο Πρωτοδικών, κασέτες "καίνε" και μία ανακρίτρια.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χρυσοί μισθοί ...αλλά αμοιβές-ψίχουλα και συντάξεις πείνας! Ποιοι οι Έλληνες πατρίκιοι και πληβείοι.

    Η ΑΥΓΗ: Τα τρόφιμα... τρώνε το εισόδημα! Μεγάλες αυξήσεις μέσα στο 2004. Ψωμί 9,1%, λάδι 14,6%, νερό 5,6%.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέχρι 40% αυξήσεις στα βασικά είδη. Μόνο την τελευταία τριετία Σημίτη! Γι' αυτό στενάζει ο κόσμος από την ακρίβεια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Διαγράψτε μας, όλους μαζί!...". Η ηγεσία της ΔΑΚΕ απαντά στις απειλές της Ρηγίλλης. Στο κενό οι λεονταρισμοί του κ. Μεϊμαράκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις και δάνεια σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας. Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Μποναμάς για χιλιάδες δικαιούχους.

    ΕΘΝΟΣ: Ντόμινο αντάρτικου των... γαλάζιων πατεράδων. Επιθέσεις ΔΑΚΕ κατά Μεϊμαράκη - Αγροτών κατά Μπασιάκου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κομματική προσήλωση και πειθαρχία ζήτησε από τους συνδικαλιστές της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλιώς ξεφουσκώνει τα κομματικά "λάστιχά" τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γραμμή για σκληρή Αντιπολίτευση. Έδωσε ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καίγονται οι "αχυράνθρωποι" της διαπλοκής. Νέα ρύθμιση: Άκυρα τα ιδιωτικά συμφωνητικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφάζονται με το... βαμβάκι. ΝΔ: Αλληλοσπαραγμός για αγροτικά και "δικά μας παιδιά".

    ΕΣΤΙΑ: Ιδιωτικοποίησις στην Παιδεία. Το παράδειγμα του ΟΤΕ δείχνει τον δρόμο.

    ESPRESSO: Προειδοποίηση του ΟΑΣΠ για σεισμό στη Φθιώτιδα. 11 δονήσεις μέσα σε 15 ημέρες. Ο φόβος των ειδικών για το ρήγμα της Αταλάντης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση παλαιού και νέου στη ΝΔ. Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με δυνάμεις της "σκληρής" βάσης και αγροτοπατέρες - Θέμα διαγραφής στελεχών της ΔΑΚΕ - Επίθεση του "γαλάζιου" νομάρχη Θεσσαλονίκης στην πολιτική ηγεσία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υπό την απειλή κινητοποιήσεων. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νανο-ρύποι πνίγουν την Αθήνα. Καμπανάκι από 5ετή έρευνα του Πολυτεχνείου.

    Η ΝΙΚΗ: Μύλος η Νέα Δημοκρατία. Γενικεύονται οι "τσαμπουκάδες" σε κυβέρνηση-κόμμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο: Πλατιά συσπείρωση και ένταση των αγώνων.

    TRAFFIC NEWS: Ο Βαλάντης ανοίγει... 28.000 φακέλους απαλλαγών. Λούφα και παραλλαγή.

    Η ΧΩΡΑ: Δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους. Δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Έλληνες από το υπουργείο Υγείας.

    City Press: Πολιτικό ρίσκο με την μπάλα. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του συλλόγου διατυπώνει την άποψη ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται υπό διωγμόν.

    METRO: Χρονιά-ορόσημο για την οικονομία το 2005. Την κρισιμότητα του τρέχοντος έτους επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΤΕ: Τέλος στη μονιμότητα. Σοκ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέρμα στην πολιορκία της διαπλοκής. Με ανένδοτη επιμονή Καραμανλή-Παπαληγούρα.

    [03] Κυβέρνηση-Αγρότες

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σε πεδίο "εμφύλιου" σπαραγμού μετατράπηκε το κυβερνών κόμμα, με αφορμή την απειλή των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου ότι θα "κόψουν" τη χώρα στα δύο, εάν δεν καλυφθούν οι απώλειές τους από τις χαμηλές κοινοτικές επιδοτήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "υπαναχωρούν τα στελέχη της ΔΑΚΕ μετά την έντονη αντίδραση που προκάλεσαν οι επικρίσεις τους κατά στελεχών της κυβέρνησης αλλά και μετά την έντονη παρέμβαση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκη".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σκληρές επιθέσεις από αγρότες, αλλά και από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δέχεται η κυβέρνηση. Αφορμή αποτελούν οι χειρισμοί της σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, στα οποία η ΝΔ επένδυσε προεκλογικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "φρένο στα τρακτέρ και στις επιθέσεις της ΔΑΚΕ κατά υπουργών και συμβούλων, επιχειρεί να βάλει ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η ηγεσία της ΔΑΚΕ δεν φαίνεται να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του Μεγάρου Μαξίμου ούτε να πτοείται από τους λεονταρισμούς για "διαγραφές" του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "έντονες -και αναπόφευκτες- οι αντιπαραθέσεις πολιτικής ηγεσίας και κύκλων της οργανωμένης βάσης της ΝΔ. Οι "σκληροί" του κόμματος αμφισβητούν με διάφορους τρόπους και την απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει "κεκτημένες" επιδοτήσεις της πλεονάζουσας παραγωγής βάμβακος, αλλά και τα "κεντρώα" ανοίγματα της ηγεσίας, τα οποία περιορίζουν την έκταση της εγκατάστασης "γαλάζιων" στελεχών στην κρατική μηχανή".

    [04] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "κατά την αναχώρησή του χθες από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε πως "η επιλογή του Πούτιν να στηρίξει το σχέδιο Αννάν μας έχει ανησυχήσει, καθώς το σχέδιο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συμπλέει με τους "στρατηγούς" και γκριζάρει το Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "η Άγκυρα απέρριψε την ελληνική θέση σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη στις βραχονησίδες Ιμια, υποστηρίζοντας ότι ελληνικό αλιευτικό παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα".

    Η Espresso τονίζει ότι "θέμα επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο".

    [05] Δικαιοσύνη-Σκάνδαλο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "άλλη μία εν ενεργεία γυναίκα δικαστής παραπέμπεται στον Αρειο Πάγο, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια που... υπηρετούσε ως ανακρίτρια στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, χρηματιζόταν αδρά, αφήνοντας ελεύθερους κατηγορουμένους για εμπορία ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "μία ακόμη δικαστική λειτουργός ενέχεται στο κύκλωμα που αθώωνε ενόχους. Ερευνώνται τριάντα υποθέσεις στις οποίες "πρωταγωνιστούσαν" κυρίως έμποροι ναρκωτικών, για τους οποίους εισηγούνταν την απελευθέρωσή τους".

    [06] Περιβάλλον

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "τα επικίνδυνα νανοσωματίδια PM2,5 πνίγουν την Αθήνα. Οι συγκεντρώσεις τους είναι υπερδιπλάσιες από τα όρια των ΗΠΑ, όπως έδειξε 5ετής έρευνα του Πολυτεχνείου".

    [07] Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός

    Σύμφωνα με τη CITY PRESS "οι αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης μπορεί να φέρουν μεγάλες βαθμολογικές ανατροπές στο πρωτάθλημα και τη μερική απαξίωση των μεγάλων επενδύσεων στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει τους υπεύθυνους για τη βία στα γήπεδα, οι παραλείψεις όμως της Πολιτείας και η επιλεκτική αυστηρότητα μπορεί να οδηγήσουν στην κλιμάκωσή της".

    [08] Υγεία

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στην υλοποίηση της προεκλογικής της εξαγγελίας για παροχή δωρεάν περίθαλψης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι, άνεργοι, μητέρες εντάσσονται στη ρύθμιση".

    [09] Αυξήσεις σε συνταξιούχους του Δημοσίου

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "7,5% επάνω τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου. Αναδρομικές αυξήσεις στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου για 130.000 συνταξιούχους του Δημοσίου προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "χιλιάδες δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου αναμένεται να λάβουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους καθώς και αναδρομικά. Πρόκειται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τις επικουρικές συντάξεις τους, το γνωστό τριμηνιαίο μέρισμα".

    [10] Βασικός Μέτοχος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "το ένα μετά το άλλο κόβει η κυβέρνηση τα κεφάλια της 'λερναίας ύδρας' της διαπλοκής. Μετά το 'βασικό μέτοχο', ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που εξουδετερώνει τους 'αχυρανθρώπους".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "αν το ΠΑΣΟΚ διέθετε ίχνος σοβαρότητος θα έπρεπε από κοινού με την Κυβέρνηση να συμβάλη στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, το οποίο είναι η αντίθεσις του ιδίου του Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο. Αλλά, φαίνεται, είναι μάταιο να περιμένη κανείς από το ΠΑΣΟΚ να επιδείξη σοβαρότητα".

    Η TRAFFIC υπογραμμίζει ότι "υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το 'βασικό μέτοχο'. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του σχεδίου την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην απόρριψή του με απαξιωτικές εκφράσεις εκ μέρους του εισηγητή του, ενώ ο Συνασπισμός, παρότι δεν υπερψήφισε επί της αρχής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα".

    [11] Ακρίβεια σε βασικά αγαθά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με τον επίσημο τιμάριθμο στο 3,1% για το 2004 και αλχημείες με πίνακες και αστεία επιχειρήματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαψεύσει την ακρίβεια, που βασανίζει τα λαϊκά στρώματα".

    Το METRO τονίζει ότι "την ίδια ώρα, 'πονοκέφαλο' προκαλεί στην κυβέρνηση το κύμα πληθωριστικών πιέσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες σε αγαθά και υπηρεσίες. Τις ανησυχίες αυτές εντείνουν και εκτιμήσεις του γγ της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι τον επόμενο μήνα ο τιμάριθμος θα προσεγγίσει το 4%, παρά το γεγονός ότι για τον Δεκέμβριο του 2004 έκλεισε στο 3,1%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε σημαντική επιβάρυνση τόσο των νοικοκυριών, όσο και του πληθωρισμού, οδήγησαν οι αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά και υπηρεσιών που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "μεγάλες αυξήσεις μέσα στο 2004 σε είδη διατροφής ευρείας κατανάλωσης τεκμηριώνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας: το ψωμί ανέβηκε 9,1%, το λάδι 14,6%, το νερό του δήμου 5,6%".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φορολογικές"... συγχωνεύσεις. Με στόχο και ισχυρότερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εξωστρέφεια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έντονο διάβημα του ΣΕΒ για την οικονομία. Μέτρα για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε ο Οδ. Κυριακόπουλος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "1,2 δισ. ευρώ θα κοστίσει η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ. Το σχέδιο του Π. Βουρλούμη έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελπίδες για πληθωρισμό κοντά στο 3% φέτος. Πρόβλεψη για ανατιμήσεις 4% τον Ιανουάριο, από 3,1% το 2004".

    [13] ΟΤΕ-Εθελουσία έξοδος

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με τη "δαμόκλειο σπάθη" της ζημίας των 70 εκατ. ευρώ στο 2004, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, ζήτησε χθες τη συναίνεση των εργαζομένων στο σχέδιό του για την εθελουσία έξοδο στον Οργανισμό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 13 January 2005 - 22:59:55 UTC