Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/12/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνέντευξη Αλαβάνου
  • [05] Έλληνες - Φορολογικό εισόδημα
  • [06] Ανεργία
  • [07] Ασφαλιστικό
  • [08] Μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • [09] Δημοσκόπηση
  • [10] Σενάρια ανασχηματισμού
  • [11] Συνάντηση Καραμανλή Παπούλια
  • [12] Κυπριακό
  • [13] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ
  • [14] Εξεταστική Επιτροπή

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/12/2004

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθεί το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η θέση της Ελλάδας, τα αποτελέσματα των "Τάσεων" της MRB, η Εξεταστική Επιτροπή και η συνάντηση χθες των κκ Καραμανλή και Παπούλια είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νομιμοποίηση γης για 96 συνεταιρισμούς. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αποκτούν επιτέλους οικόπεδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανασχηματισμός εν όψει. Πιθανολογείται από τη... διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με κορόιδεψε ο Άκης για τις προμήθειες. Τι κατέθεσε ο πρώτος μεσάζων για τους TOR, Γιάννης Γιαννίκος, στη Βουλή.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μόνιμοι 68.512 συμβασιούχοι. Διορισμοί: 42.513 σε υπουργεία και 25.999 σε ΟΤΑ.

    Η ΑΥΓΗ: Τρίπτυχο Αλαβάνου για την αριστερά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλάει στην "Αυγή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέταιρος στο καρτέλ ο στρατηγός του Μιλόσεβιτς. Για ποιον προορίζεται η βίλα-φρούριο με τις 9 σουίτες ασφαλείας που έχτισε στην Ιθάκη ο αντιπρόσωπος των Ρώσων Βλ. Καμπούρογλου;

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργοί υπό προθεσμίαν. Αγωνιούν πριν από τον ανασχηματισμό. Η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λύνει τα προβλήματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των αστυνομικών. Πως διαμορφώνονται οι συνολικές αποδοχές από 1.1.2005.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοικτές πληγές οικονομία-ακρίβεια-ανεργία. Γκάλοπ: Η καθημερινότητα πλήττει την κυβέρνηση. Δεν επωφελείται το ΠΑΣΟΚ - Στο 6,3% η διαφορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έμφραγμα στο ΠΑΣΟΚ. Από τη νέα αναβολή του Συνεδρίου. Δυναμικές αντιδράσεις για την απόφαση-πρόκληση του Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπιστοσύνη και... προσδοκίες. Γκάλοπ: Πολιτικά κυρίαρχοι Καραμανλής και ΝΔ. Κόλαφος για Γιώργο-ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φθορά ΝΔ παρά την πρωτιά. Γκάλοπ: Σε πρωτοφανή άνοδο ανεργία και ακρίβεια.

    ΕΣΤΙΑ: Θέλουμε ένταξη της Τουρκίας; Τι θα σημάνη η ελεύθερη μετανάστευσις.

    ESPRESSO: Η Δήμητρα κινδυνεύει να χάσει τη βίλα της Εκάλης. Μετά τη δικαστική απόφαση που δίνει τη βίλα Μινέικο του Ψυχικού στα παιδιά του Παπανδρέου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις την παραμονή της Συνόδου. Η ΕΕ αποφασίζει για Τουρκία-Κύπρο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Έφοδοι σε υπαίθριες αγορές. Τέλος στο παρεμπόριο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η εκδίκηση της καθημερινότητας! Δυσαρέσκεια καταγράφει το γκάλοπ της MRB.

    Η ΝΙΚΗ: Στο κενό η σκευωρία. Κανένα στοιχείο και από Καμπούρογλου-Γιαννίκο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο κύμα απολύσεων μπροστά στις γιορτές. Δυναμώνει η αντεργατική επίθεση.

    TRAFFIC NEWS: "Απέδρασε" από το Fame Story. Ολονύκτιο θρίλερ με την Ανέτ Αρτάνι. Όλο το παρασκήνιο.

    Η ΧΩΡΑ: Ποια επιδόματα απαλλάσσονται από το φόρο. Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

    City Press: Στρώνουμε χαλί σε Ισλάμ και Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία περιορίζεται σε μάχη υποσημειώσεων λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ.

    METRO: Ζούμε με το άγχος των λογαριασμών. Πρώτη προτεραιότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά η πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επεκτάσεις σε 56.000 στρέμματα. Βόρεια Ελλάδα: Ποιοι δήμοι έχουν προτεραιότητα στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μάχη για την EXPO 2008 δίνει η Θεσσαλονίκη στο Παρίσι.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ένταση στη χθεσινή σύσκεψη των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ. Μόλις ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την αναβολή του Συνεδρίου για την 3η Μαρτίου του 2005, τρία κορυφαία στελέχη του κόμματος αντέδρασαν έντονα. Άννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Φλωρίδης διαφώνησαν".

    [04] Συνέντευξη Αλαβάνου

    "Η ΝΔ μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε μια σκληρότερη αντιπολιτευτική τακτική", δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος στην πρώτη του συνέντευξη στην ΑΥΓΗ μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ότι πρέπει να προχωρήσει η απόφαση για την αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των άλλων συνιστωσών στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί σε δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και στον χώρο της οικολογίας. Αναφορικά με το ΚΚΕ, ο Αλέκος Αλαβάνος δηλώνει ότι ο ΣΥΝ είναι ανοιχτός σε κάθε δυνατότητας κοινής δράσης, κάτι που όπως λέει κατανοεί ο οπαδός του ΚΚΕ, αλλά όχι η ηγεσία του".

    [05] Έλληνες - Φορολογικό εισόδημα

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "εισόδημα 68,6 δισ. ευρώ δήλωσαν το 2003 5.185.515 Έλληνες, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά κατά 300 ευρώ (2,28%) και ανήλθε σε 13.234 ευρώ".

    [06] Ανεργία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "χαρακτήρα γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων παίρνει η "ήπια" προσαρμογή που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη έχουν ήδη πεταχτεί στο δρόμο ή απειλούνται άμεσα με απόλυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα".

    [07] Ασφαλιστικό

    Το metro σημειώνει ότι "ξεχωριστά θα επιδιώξει κάθε τράπεζα την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των υπαλλήλων της. Το σενάριο αυτό βγήκε στην επιφάνεια μετά το αδιέξοδο που υπήρξε χθες στη συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με την ΟΤΟΕ".

    [08] Μονιμοποίηση συμβασιούχων

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "αρχές του νέου χρόνου πρόκειται ν΄αρχίσει ο διορισμός 68.512 συμβασιούχων, οι αιτήσεις των οποίων κρίνονται τις ημέρες αυτές από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλες οι αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για διορισμό στο Δημόσιο. 42.513 αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε υπουργεία και φορείς του ΕΣΥ και 25.999 στους ΟΤΑ".

    [09] Δημοσκόπηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η ανάδειξη της καθημερινότητας - κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα- με βάση την έρευνα "Τάσεις" της MRB, είναι το βασικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που ζητεί επιστροφή στην πολιτική. Κι αυτό σε συνθήκες προσωπικής οικονομικής ανασφάλειας, καθώς οι πολίτες αναζητούν λύσεις σε προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "καθολική αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας από την πλατιά κοινωνική συμμαχία η οποία δίνει προβάδισμα στη φιλελεύθερη παράταξη 6,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις "Τάσεις" της MRB που δημοσιοποιήθηκαν χθες το κυβερνών κόμμα προηγείται με 39,7% έναντι 33,4% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ τρίτο με 7,1%, ο ΣΥΝ με 3,7% και το ΛΑΟΣ καταλαμβάνει το 3,1%".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση τα θέματα της καθημερινότητας, στα οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί λύσεις. Απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της οικονομικής τους κατάστασης. Ρωγμές και στην εικόνα Καραμανλή. Δεν επωφελείται το ΠΑΣΟΚ στο 6,3% η διαφορά στην πρόθεση ψήφου.

    [10] Σενάρια ανασχηματισμού

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "στη σφαίρα του ανασχηματισμού ή της ονομαζόμενης διορθωτικής αναδιάταξης κινείται η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγών που πιθανότατα θα γίνουν αμέσως μετά την περίοδο των εορτών και θα έχουν ως στόχο να αλλάξει η εικόνα της κάμψης που εμφανίζεται και η οποία αποτυπώνεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων".

    Η Espresso τονίζει ότι "ο ένας -ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής- έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και φυλλομετρά το μπλοκάκι όπου έχει καταγράψει τις επιδόσεις των υπουργών του. Ο άλλος -Θόδωρος Ρουσόπουλος- αφήνει να αιωρούνται ενδείξεις περί ανασχηματισμού ("είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού").

    [11] Συνάντηση Καραμανλή Παπούλια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "τρία τέταρτα διήρκεσε χθες ο πρώτο τετ-α-τετ Καραμανλή με Παπούλια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κλίμα θα παραμείνει συναινετικό όπως επιβάλλει η επιλογή του Κώστα Καραμανλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "φαίνεται πως γνώριζε τις κακές για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις ο Κ. Καραμανλής και επέσπευσε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κ. Παπούλια. Διευκολύνεται και απ' όσα λέει περί συναίνεσης ο υποψήφιος Πρόεδρος Γ. Παπανδρέου: Η συναίνεση δεν είναι δεδομένη".

    [12] Κυπριακό

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού με μεσολάβηση της Ευρώπης θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες η ολλανδική προεδρία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (που αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες) για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχυθεί και από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Αννάν στη βελγική πρωτεύουσα".

    [13] Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "παραμονή της πλέον κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Βρυξέλλες αναπτύσσεται εντονότατο παρασκήνιο επί της ουσίας των αποφάσεων που θα λάβουν οι ηγέτες των "25". Η ολλανδική προεδρία ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευση όμως, που δεν θα περιληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου. Η λύση αυτή δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους πρέσβεις των "25" στην Άγκυρα, φέρεται να είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση με διάταγμα που φέρει ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2004, έχει συμπεριλάβει και την Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης με τις οποίες η Τουρκία συνδέεται με καθεστώς τελωνειακής ένωσης. Αυξάνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η Αθήνα η οποία παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας έχει βγάλει καλού-κακού από τη Δευτέρα όλο τον Στόλο στο Αιγαίο, υπό τον "μανδύα" τριπλής προγραμματισμένης άσκησης, ενώ έχει αυξήσει και τον αριθμό των εναέριων περιπολιών των αεροσκαφών αναχαίτισης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σε σχόλιό της σημειώνει ότι "η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχει επιλέξει την τακτική "εγκατάλειψης του μεγάλου veto υπέρ των πολλών μικρών" που θα τίθενται στη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρινίζει τις θέσεις του, ούτε αναφέρει τι περιλαμβάνει η "μη λευκή επιταγή".

    Η City Press εκτιμά ότι "η ελληνική διπλωματία περιορίζεται σε μάχη υποσημειώσεων λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ. Σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Δανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε σταθερό υποστηρικτή της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εκπεφρασμένη άποψη. Θέλουν πάση θυσία να περιορίσουν το πρόβλημα. Ενώ, εμείς, παρ' ότι είμεθα οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι, ούτε καν το συζητούμε. Δηλώνουμε ελαφρά τη καρδία ότι υπό προϋποθέσεις θέλουμε την Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά δεν αναλογιζόμαστε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον".

    [14] Εξεταστική Επιτροπή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "συνέταιρος με το στρατηγό του Μιλόσεβιτς και επιστήθιο φίλο του Κάρατζιτς Γιόραν Τσέκοβιτς είναι ο αντιπρόσωπος των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα Βλάσης Καμπούρογλου που κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η εμπλοκή του Σέρβου στρατηγού Γιόβαν Τσέκοβιτς στις προμήθειες οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα έχει εξοργίσει τους Αμερικάνους, οι οποίοι πιστεύουν ότι μέσα από το σύστημα των συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι αντιπρόσωποι των Ρώσων στην Ελλάδα και τις διαδρομές τεράστιων ποσών μέσω των υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο και άλλους φορολογικούς παράδεισους πέρασε από "πλυντήριο" και η αμύθητη περιουσία που έκλεψε ο Μιλόσεβιτς από το σερβικό κράτος".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η σκευωρία που στήθηκε από τη ΝΔ εις βάρος των δύο πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Παπαντωνίου έπεσε οριστικά στο κενό μετά και τις καταθέσεις των επιχειρηματιών Βλάση Καμπούρογλου και Γιάννη Γιαννίκου, από τις οποίες δεν προέκυψε κανένα καινούργιο στοιχείο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "ο κ. Γιάννης Γιαννίκος, που, όπως υποστήριξε, διαμεσολάβησε για να γνωρίσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τους Ρώσους, "έκαψε" χθες, με την κατάθεσή του τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Θυμήθηκε τις συναντήσεις του τελευταίου με τον Μιχαήλ Βορομπιόφ στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, κατέθεσε το εξώδικο που έστειλε στον Άκη για τον παραγκωνισμό του από την προμήθεια και την απάντηση που πήρε: Μια... ευχετήρια κάρτα".

    Η Traffic News τονίζει ότι "μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία κατά του γενικού γραμματέα εξοπλισμών Γιώργου Ζορμπά κατέθεσε χθες ο Άκης Τσοχατζόπουλος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 December 2004 - 20:16:51 UTC