Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση πρωθυπουργού - Κάρολος Παπούλιας
  • [04] Βασικός μέτοχος
  • [05] Τουρκία-ΕΕ
  • [06] Νέος πρόεδρος ΣΥΝ
  • [07] Εορτοδάνεια
  • [08] Παπούλιας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/2004

    Η πρόταση του πρωθυπουργού για τον Κάρολο Παπούλια ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι θέσεις των κομμάτων, η εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου ως προέδρου του Συνασπισμού και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Δυναμική με υπέρβαση Καραμανλή. Με εκλογή Παπούλια κυρίαρχος του παιχνιδιού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αιφνιδιασμός με Παπούλια! Μετά από... συναίνεση Καραμανλή-Παπανδρέου ο νέος Πρόεδρος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άλμα Καραμανλή αφοπλίζει το ΠΑΣΟΚ. Κίνηση-ματ του πρωθυπουργού με Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 2000 φθηνά δάνεια κάθε μέρα. Πιστωτική έκρηξη 600 εκατ. ευρώ από σήμερα μέχρι τέλους του έτους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπράβο Καραμανλή. Τελείωσαν οριστικά τα πάθη και τα μίση . Έντιμο ΠΑΣΟΚΟ επέλεξε ο Πρωθυπουργός για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απόφαση ηγέτη. Πολιτική υπέρβαση Καραμανλή με Κάρολο Παπούλια στην προεδρία.

    ΕΘΝΟΣ: Τι ανάγκασε τον Καραμανλή στην επιλογή Κ. Παπούλια. Φοβήθηκε τις κάλπες, αναζητά αντίδοτο συναίνεσης εν όψει 17ης Δεκεμβρίου, οικονομικής πολιτικής και σκανδαλολογίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αιφνιδίασε ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας χθες με διάγγελμα το όνομα του επόμενου Προέδρου και ...ξεπουπούλιασε τους υποψήφιους με Κάρολο Παπούλια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κώστας Καραμανλής: Γιατί επέλεξα τον Παπούλια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπέρβαση Καραμανλή με Κ. Παπούλια. Πρωθυπουργός: Απόφαση ευθύνης η πρόταση για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάρολος ο συναινετικός. Άνευ όρων δικομματική ομοψυχία από Καραμανλή για μη εκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Αιφνιδίασε η επιλογή Παπούλια. Αμφιλεγόμενη κίνησης Καραμανλής προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    ESPRESSO: 5 παιδιά στα αζήτητα. Τα εγκατέλειψαν στο "Αλεξάνδρα" οι γονείς τους μετά τη γέννα γιατί... διαφωνούσαν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ιστορικός συμβιβασμός ...για το φόβο της κάλπης. Στενό συνεργάτη του Ανδρέα πρότεινε ο Καραμανλής.

    TRAFFIC NEWS: Εμφάνιση σούπερ σταρ του Παπαχρόνη. Θέλει να κάνει οικογένεια και να ηρεμήσει ψυχικά.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση πρωθυπουργού - Κάρολος Παπούλιας

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "ο Κάρολος Παπούλιας , ένα πρόσωπο που βρισκόταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρείται ως εγγυητής της συναίνεσης, την οποία απαιτεί ο τόπος, είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αιφνιδίασε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με μία τολμηρή κίνηση επέλεξε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός κάνει πολιτικό άλμα στο Κέντρο, αφοπλίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η επιλογή του Κ. Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πιστοποιεί την αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικού κλίματος. Με την κίνηση υπέρβασης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιβάλλει κλίμα συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι " αιφνιδιάζοντας ως προς την τελική επιλογή αλλά και ως προς τον χρόνο της ανακοίνωσης της πρότασής του , ο πρωθυπουργός κλείνει οριστικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και επιτρέπει πλέον την ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών θέτοντας και τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονο΄μιας, όπου η ανασφάλεια προκαλούσε το τελευταίο διάστημα αρκετά προβλήματα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πρόκειται για μια κίνηση κατά η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή εισπράττει τα "μπράβο" του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Κάνοντας υπέρβαση ο πρωθυπουργός επέλεξε για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα έναν από τους πιο στενούς φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολύπειρο πολιτικό, αποδεικνύοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και ότι πρόθεση τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του συνολικά, είναι να αλλάξει σελίδα ο τόπος και να πάει μπροστά σε συνθήκες συναίνεσης και ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επιλέγοντας τον υποψήφιο Πρόεδρο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, δείχνει με συνειδητό τρόπο την κατεύθυνση για μια νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος που θα υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, θέτοντας υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με μια αιφνιδιαστική κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ιστορικός συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρότεινε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που υπαγορεύθηκε από τον φόβο προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρήκε άμεση, θετική ανταπόκριση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο φόβος για το αποτέλεσμα που θα είχαν πρόωρες εκλογές καθώς και η αναζήτηση συναινετικού κλίματος εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, των οικονομικών εξελίξεων και των συνεπειών που έχει η σκανδαλολογία, ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιλογή του στενού συνεργάτη του Ανδρέα αποτελεί νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του , Γ. Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "αιφνιδίασε και εντυπωσίασε χθες το βράδυ ανακοινώνοντας το όνομα του υποψήφιου διαδόχου του κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Είναι συνετός, ήπιων τόνων, γνώστης του Διεθνούς πολιτικού κόσμου, αφού χρημάτισε για πολλά χρόνια επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επί Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υποψήφιος δεν είναι άλλος από τον Κάρολο Παπούλια. Οι πρώτες αντιδράσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν άκρως θετικές γι αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού".

    [04] Βασικός μέτοχος

    Η METRO υποστηρίζει ότι "νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να πυροδοτήσει η σημερινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον "βασικό μέτοχο".

    [05] Τουρκία-ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "το γάντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος της χώρας του θέτοντας συνεχώς νέους όρους στην ενταξιακή της πορεία".

    [06] Νέος πρόεδρος ΣΥΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με πανηγυρικό τρόπο από τον πρώτο γύρο ο Α. Αλαβάνος εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 58,5%. Ειδικότερα, ψήφισαν 1.110 άτομα και βρέθηκαν έγκυρα 1.094 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Α. Αλαβάνος, 649 ψήφους, ποσοστό 58,5%, Μ. Παπαγιαννάκης 368, ποσοστό 33,18% και Χ. Παπαδόπουλος 77, ποσοστό 6,94%".

    [07] Εορτοδάνεια

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "καλές γιορτές" με εορτοδάνεια και πιστωτικές κάρτες σκοπεύουν να περάσουν οι Έλληνες. Από σήμερα και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να πάρουν στεγαστικό, καταναλωτικό ή "εορταστικό" δάνεια περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά, βάζοντας συνολικά στην τσέπη περίπου 600 εκατ. ευρώ. Με ρυθμό εκταμίευσης που αγγίζει τα 2000 δάνεια ημερησίως, το χρήμα που θα πέσει στην αγορά υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ την ημέρα".

    [08] Παπούλιας

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε χθες το βράδυ τους πολιτικούς του αντιπάλους ανακοινώνοντας το όνομα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η επιλογή του για τον πιστό φίλο και συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στη βάση, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδοκίμαζαν από τη μια μεριά την απόφαση αυτή, αλλά από την άλλη έλεγαν ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να διακινδυνεύσει προσφυγή στις κάλπες".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η κίνησης Καραμανλή δεν αποβλέπει τόσο στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όσο στους ψηφοφόρους του που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. Κυρίως αυτούς προσπαθεί να προσεταιρισθεί. Την ίδια στιγμή όμως προκαλεί απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας".

    Η City Press επισημαίνει ότι "με την πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Καραμανλής να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κλείνει μια εκκρεμότητα η οποία είχε οδηγήσει την κυβέρνηση και το επικοινωνιακό, πολιτικό σύστημα σε παράλυση".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "η καθοριστική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια έγινε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου οπότε ο κ. Καραμανλής του ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνώστης των κινήσεων του πρωθυπουργού ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υπογραμμίζει ότι "γεγονός είναι πάντως ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρά τα "ανοίγματα" -φραστικά κυρίως- και τις διακηρύξεις του, δεν απετόλμησε μια επιλογή έξω από το πλαίσιο του δικομματισμού. Υπάρχει ακόμη στη Δεξιά το αντιαριστερό σύνδρομο, που δεν επέτρεψε άνοιγμα στην πράξη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 13 December 2004 - 21:46:46 UTC