Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-11-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προϋπολογισμός
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Επιστολή Μπους σε Καραμανλή
  • [06] Απογραφή
  • [07] Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία
  • [08] Τουρκική πρόκληση
  • [09] Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2004

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2004

    Ο προϋπολογισμός του έτους 2005, το ασφαλιστικό,η επιστολή Μπους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι θέσεις της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Αλλάζουν ΜΠΟΥΣουλα οι ΗΠΑ στα Σκοπιανό. "Επίθεση φιλίας" από Μπους με επιστολή στον Καραμανλή. Υποστηρίζουν "λύση μέσω του ΟΗΕ " στο θέμα του ονόματος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Νοικοκύρεμα και όχι μείωση εισοδημάτων. Ο πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό. Η αύξηση μισθών- συντάξεων θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Υπερ αδυνάτων ο νέος προϋπολογισμός. Οικονομικός ρεαλισμός με αναπτυξιακή κατεύθυνση από την κυβέρνηση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Οι παροχές για το 2005. Κερδισμένοι του προϋπολογισμού: Μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μισθωτοί και ....4 υπουργοί.

    Η ΑΥΓΗ:Τζακ-ποτ Αλογοσκούφη! Προϋπολογισμός: Παίρνει απ΄όλους, δίνει σε λίγους. Αντιαναπτυξιακός, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις, συμπιέζει την κατανάλωση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Αβάντα στην Γιάννα απ΄τον Γιώργο! Για τις κλεψιές του 2004. Θύελλα αντιδράσεων για το μεγάλο ατόπημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:"Βάλατε πανωτόκια σε όλους τους Έλληνες!...Επεισοδιακή η χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού. Μετωπική επίθεση του Γ. Παπανδρέου-του έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακούγεται στο Κοινοβούλιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όλα όσα φέρνει ο νέος προϋπολογισμός.

    ΕΘΝΟΣ:Σε τούνελ λιτότητας οι 7 στους 10 Έλληνες. Έρευνα αποκαλύπτει το δύσκολο παρόν, ο προϋπολογισμός προδιαγράφει το ζοφερό μέλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραμανλής προς τους υπουργούς: Σφίξτε το Δημόσιο και Βγάλτε από τη μύγα ξίγκι. Όχι μείωση των εισοδημάτων αλλά ήπια προσαρμογή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Απέκλεισαν τις πολιτικές σοκ για την ανόρθωση της Οικονομίας. Κατά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και την παρουσίαση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2005.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Προϋπολογισμός 2005: Έμφαση στην ανάπτυξη και την εξυγίανση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:3 θύματα του προϋπολογισμού και απώλειες παράπλευρες. Τούμπα στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τα υπεσχημένα.

    ΕΣΤΙΑ:Οι δύο όψεις του προϋπολογισμού. Ήπια προσαρμογή χωρίς τολμηρές τομές.

    ESPRESSO:Πώς πιάστηκε ο δολοφόνος του Σαβούρα. Τον "κάρφωσε" μια γυναίκα. Το δριμύ κατηγορώ της μητέρας του θύματος Ανθής Πριόβολου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Με στόχους τετραετίας. Ο προϋπολογισμός του 2005 προδιαγράφει πολιτική μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν την αλήθεια...υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής. "Τα συμπεράσματα του ECOFIN δικαιώνουν την κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ:Σε τούνελ οι μισθοί για 3 χρόνια. 2005: 2,8%, 2006: 2,1%, 2007: 2,0%.

    Η ΝΙΚΗ:Φιάσκο ο προϋπολογισμός. Δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. "Ψαλίδι" σε μισθούς και δημόσιες επενδύσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Κρατικός προϋπολογισμός 2005.Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της πλουτοκρατίας.

    TRAFFIC NEWS: Στο σκαμνί Κεντέρης -Θάνου. Βροχή κατηγοριών από τον εισαγγελέα. Κατηγορούμενος και ο Τζέκος.

    Η ΧΩΡΑ:Που θα πάνε οι μισθοί και οι συντάξεις. Όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2005.

    City Press:Προϋπολογισμός δύο όψεων. Αρκετά καλός και φιλόδοξος με βάση την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

    Μetro:Θύελλα στις τράπεζες για το Ασφαλιστικό. Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι υπάλληλοι της Εμπορικής στις 26 Νοεμβρίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Τι θα πάρουμε τι θα δώσουμε. Τα πάντα για τον προϋπολογισμό. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:"Παραβίαση" του Κανονισμού της Βουλής. Από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προϋπολογισμού 2005

    [03] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "υπό την πίεση της ΕΕ και των διεθνών οίκων που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός, σηματοδοτώντας την αφετηρία μιας νέα περιόδου λιτότητας με συμπίεση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων και πενιχρές ενισχύσεις στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σε τούνελ λιτότητας οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ο προϋπολογισμός για το 2005, που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αντί της δέσμευσης για ανάπτυξη η κυβέρνηση θέτει "κεντρικό στόχο της για το 2005 τη σταθεροποίηση στην οικονομία". Τη μείωση των ελλειμμάτων και χρεών καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που αντί αυξήσεων 8% πέρσι θα λάβουν γύρω στο 3,5% έως 4% φέτος και η ελληνική περιφέρεια, με τις μεγάλες περικοπές σε δημόσια έργα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "προϋποπολογισμό που προδιαγράφει σταθερή πορεία της οικονομικής πολιτικής με εμβέλεια τετραετίας, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ενδεικτικό ότι στον νέο κρατικό προϋπολογισμό προσδιορίζονται οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τα ερχόμενα χρόνια γεγονός που δείχνει ότι στους κυβερνητικο΄ςυ σχεδιασμούς δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "τον πρώτο ρεαλιστικό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός του 2005 αντανακλά το σταθερό προανσαρλισμό της για δημοσιονομική εξυγίανση με ήπια προσαρμογή και όχι με εισπρακτικά μέτρα που θα φόρτωναν τα λάθη του "παρελθόντος" στις πλάτες των πολιτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ρυθμό ανάπτυξης 3,9%, υποχώρηση της ανεργίας στο 10,5% και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,7 δις. ευρώ προβλέπει η κυβέρνηση για το 2005, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στη Βουλή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Α. Παπανδρέου δεν έχει όρια και φραγμούς. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και πριν καν λάβει γνώση του περιεχομένου του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της και την απαξίωση του "κύρους της αξιοπιστίας (sic) της χώρας!".

    Η CITY PRESS,στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 έχει αρκετά αξιόλογους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Επιδιώκεται κατ' αρχήν η συνέχιση μιας αρκετά δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, παρά το γεγονός ότι περνάμε περίοδο μίνι κρίσης πετρελαίου και παρατηρείται στην ΕΕ επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "προσδοκίες που δεν επιβεβαιώνονται με τον προϋπολογισμό καλλιέργησε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Τώρα με το εύρημα της απογραφής η κυβέρνηση κατήρτισε προϋπολογισμό με τον οποίο συνεχίζονται η κοινωνική αδικία (η λιτότητα και η ανεργία μεγαλώνουν τα κοινωνικά ελλείμματα) και η αδιαφάνεια (διατηρούνται τα "διπλά βιβλία")".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ , "προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις σύγχρονες προτεραιότητες της άρχουσας τάξης είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή και η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει στις 18 του Δεκέμβρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κατά τηνπαρουσίαση του προϋπολογισμού στους δημοσιογράφους διακήρυξε: Είμαστε αντίθετοι με όσους προτείνουν εισπρακτικά μέτρα. Θα πετύχουμε μείωση χρέους και ελλείμματος μέσω ήπιας δημοσιονομικής απογραφής".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει το στίγμα της άσκησης πολιτικής οικονομικής λιτότητας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το νέο κρατικό προϋπολογισμό πριν κατατεθεί στη Βουλή. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Κ. Καραμανλής εξειδίκευσε την περίφημη "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή" ως απαρέγκλιτη προσήλωση στον δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης".

    [04] Ασφαλιστικό

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "Την διαβεβαίωση ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να ανοίξει επανέλαβε χθες από την βουλή ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π.Παναγιωτόπουλος".

    Το metro γράφει ότι "σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, ισχυριζόμενοι ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο Ασφαλιστικό θα έχουν ως αποτέλεσμα να απολέσουν τα κεκτημένα τους".

    [05] Επιστολή Μπους σε Καραμανλή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "Με μια θερμή επιστολή την οποία ο Τζόρτζ Μπους αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό αγαπητέ Κώστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ρίχνει γέφυρα μελλοντικής συνεργασίας. Μοναδικός στόχος ήταν η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει στην επιστολή του, σχετικά με την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "Τη δέσμευση ότι θα σεβαστεί την κοινή λύση στο όνομα των Σκοπίων ανέλαβε με επιστολή του στον Κ. Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "μεν την εισαγωγή ενός νέου διπλωματικού όρου, διαπραγματεύσεις "ανοιχτού τέλους" θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να ισοσταθμίσει τη συναίνεσή της στη διαφαινόμενη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS , "οι ΗΠΑ έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά εν όψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοέμβριου στη "Μακεδονία". Ο μοναδικός μας στόχος ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη χώρα και στη γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή. Γνωρίζω ότι εσείς και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια".

    H ESPRESSO διερωτάται "ποιος ή ποιοι ήταν οι λόγοι που "υποχρέωσαν" τον Μπους να "απολογηθεί" με επιστολή στον Καραμανλή; Στο ερώτημα αυτό υπάρχει απάντηση: η ομογένεια και ό,τι αντιπροσωπεύει. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ως γνωστόν στην ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα, μία μόλις μέρα μετά την εξαργύρωση της υποστήριξης -όχι μόνο σε ψήφους αλλά και σε "ζεστό" δολάριο- των Ελληνοαμερικανών για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους".

    [06] Απογραφή

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής, τονίζοντας ότι ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, γιατί, όπως ανέφερε, ήταν αδιανόητο να πορεύεται η χώρα εξαπατώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους πολίτες".

    [07] Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "να επιστρέψει "στον ευρωπαϊκό ορθολογισμό" καλεί την τουρκική κυβέρνηση η Αθήνα, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Ανάλογου ύφους και περιεχομένου με τη δήλωση Ερντογάν ήταν και η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ".

    [08] Τουρκική πρόκληση

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τρεις....φωτοβολίδες ανέδειξαν χθες, δεύτερη φορά σε 20 ημέρες, τους κινδύνους για ένα ανεξέλεγκτο "θερμό επεισόδιο" που δημιουργούνται από τη μη υποβολή Σχεδίων Πτήσεων και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο".

    [09] Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δημόσια στήριξη που παρείχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με την οποία συναντήθηκε χθες στην Χαριλάου Τρικούπη. Την ώρα που η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" κατηγορείται για απίστευτες σπατάλες και ύποπτες συμφωνίες που εκτίναξαν στα ύψη το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Παπανδρέου έχει μόνο κολακευτικά λόγια το το ...θεάρεστο έργο της και τις έπλεξε το εγκώμιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "πολιτικό φλερτ" με φόντο τις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίστηκε από κύκλους μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/2004

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Δύσκολο στοίχημα. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Επίθεση Γ. Αλογοσκούφη στην Standard & Poor's με ανυπόστατους ισχυρισμούς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πολιτικός προϋπολογισμός. Ηπια δημοσιονομική προσαρμογή με πολλές αβεβαιότητες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χωρίς αιφνιδιασμούς ο προϋπολογισμός 2005. Με στοίχημα για ανάπτυξη 3,9% και έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 19 November 2004 - 19:01:35 UTC