Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-11-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/11/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εκλογές ΗΠΑ
  • [04] Ολλανδικό γάλα
  • [05] Κυβέρνηση
  • [06] Μέτρα για χαμηλόμισθους - συνταξιούχους
  • [07] Ασφαλιστικό
  • [08] Σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [09] Δηλώσεις Αράπογλου - Αντιδράσεις
  • [10] Δήλωση Κακλαμάνη
  • [11] ΠΑΣΟΚ
  • [12] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/11/2004

    Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, τα ελληνοτουρκικά, το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο απόηχος από τις δηλώσεις του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Και πάλι τα ίδια... "Λευκή επιταγή" στον Μπους από τους Αμερικανούς πολίτες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα του τ. Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για τους διαπλεκόμενους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διοξίνες σε ολλανδικό γάλα. Έκλεισαν 140 φάρμες που τροφοδοτούσαν όλη την Ευρώπη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καταδίκη Εθνικής αλαζονείας. Έντονη δυσφορία για την περιφρόνηση στους μικρομεσαίους.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλογή-τρόμος για τον πλανήτη. Σκληρά διλήμματα για την Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα είπε έξω από τα δόντια ο Κακλαμάνης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπους και άγιος ο θεός! Οι δεξιοί ευαγγελιστές έδωσαν τη νίκη. Ο εκφραστής του νεοσυντηρητισμού και πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δίδυμη θητεία. Ο φόβος των Αμερικανών έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους.

    ΕΘΝΟΣ: Τι κρύβει η νέα τετραετία. Μουδιασμένη η Ευρώπη-Πανηγυρίζουν Μπλερ-Πούτιν-Μπερλουσκόνι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έλιωσαν σαν κερί τα όνειρα του Κέρι. Πάλι αφεντικό στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μελέτη-βόμβα στο ασφαλιστικό. Γυάλινα τα πόδια του - Παρουσιάζει δραματική επιδείνωση σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αμερική μίλησε.... τελευταία. Εντυπωσιακή νίκη του Μπους με ψήφους-ρεκόρ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελέω... Θεού πλανητάρχης! ΩΧ...Αϊο, τρόμος και θρησκεία έστεψαν ξανά Μπους.

    ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη αντίδρασις στις δηλώσεις Αράπογλου. Του επετέθη σύσσωμο το σοσιαλιστικό κατεστημένο.

    ESPRESSO: Έβγαζαν γυμνές τις πρώην φίλες τους στο Ιντερνέτ. Στα χέρια της Αστυνομίας οι εγκέφαλοι του "site της εκδίκησης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απόλυτη η κυριαρχία Μπους. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος αναμένουν την εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ την επόμενη τετραετία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανανεώνει θητεία στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Ο. Μπους. Κογκρέσο και Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με τη βοήθεια θεού και Μπιν Λάντεν. Θρησκευόμενοι και τρομο-υστερία έβγαλαν τον Μπους.

    Η ΝΙΚΗ: Κλίμα πρόωρων εκλογών. Σε ετοιμότητα Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παρέμβαση-στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    TRAFFIC NEWS: Όποιος προκαλεί θα φύγει. Τέρμα οι ακραίες συμπεριφορές. Η παραγωγή του FAME STORY ετοιμάζεται να μοιράσει κόκκινες κάρτες.

    Η ΧΩΡΑ: Τι επιδόματα θα πάρουν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι. Μέχρι και 1.000 ευρώ ενίσχυση από το 2005.

    City Press: Ο Μπους τα πήρε όλα. Κέρδισε με διαφορά 3,5 εκατομμυρίων ψήφων, αξιοποιώντας τη συμμετοχή-ρεκόρ των ψηφοφόρων.

    METRO: Παλιά συνταγή ή νέο ξεκίνημα; Πώς είδαν κυβέρνηση και κόμματα στην Ελλάδα την επανεκλογή του Τζ. Μπους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ράβε-ξήλωνε με τα στρατόπεδα. Θεσσαλονίκη: "Στον αέρα" ο σχεδιασμός των δήμων από το ΥΕΘΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέξας νίκησε Βοστώνη. Στις αμερικανικές εκλογές.

    [03] Εκλογές ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "θεία χάριτι ο Τζορτζ Μπους για άλλα 4 χρόνια παραμένει στον Λευκό Οίκο. Οι πιστοί που τον επέλεξαν, περιμένουν πλέον να φέρει στον δρόμο του Θεού και τον υπόλοιπο κόσμο με τους θεάρεστους πολέμους και τον φανατικό συντηρητισμό του. Προς δόξαν της θρησκευτικής τρομοκρατίας του Μπιν Λάντεν και μεγάλη ανησυχία του υπόλοιπου κόσμου, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί μουδιασμένα".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ο Τζορτζ Μπους είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στηρίχθηκε στις ψήφους της ευαγγελικής Δεξιάς, εκμεταλλεύθηκε τον φόβο των Αμερικανών για την τρομοκρατία, τον οποίο και ο ίδιος συστηματικά καλλιέργησε, ενώ κατάφερε να εκφράσει τον συντηρητισμό μιας κοινωνίας η οποία στρέφεται πλέον προς τον Θεό για όλα: από τον πόλεμο και την οικονομία έως την ιδεολογία και τις προσωπικές ηθικές αξίες".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μουδιασμένη η Ευρώπη δέχθηκε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Για τη νίκη του Μπους πανηγύρισαν μόνο οι Μπλερ, Πούτιν και Μπερλουσκόνι. Η νέα τετραετία των Ρεπουμπλικάνων στον Λευκό Οίκο κρύβει καινούργια μέτωπα. Ο μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ ετοιμάζεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με διαφορά όχι εκατοντάδων ή χιλιάδων, αλλά εκατομμυρίων ψήφων τούτη τη φορά, ο κ. Μπους κέρδισε τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Κέρι, επικρατώντας απολύτως και στο Κογκρέσο. Με ικανοποίηση έγινε δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γουόλ Στριτι και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όταν μετά την ολιγόωρη μάχη στην κρίσιμη Πολιτεία του Οχάιο, ο Τζον Κέρι απεδέχθη με αβρότητα την ήττα του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "λευκή επιταγή" υπέγραψαν στον Μπους εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες επιβραβεύοντας την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου, που σηματοδοτήθηκε από το δόγμα των προληπτικών πολέμων, την επέμβαση στο Ιράκ με τους 100.000 άμαχους νεκρούς και την ισοπέδωση του Αφγανιστάν".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "το θέμα είναι ένα παρ' όλα αυτά, ότι οι αμερικανός λαός έδειξε την διάθεση ν' αντιδράσει και δεν έχει σκοπό να σταματήσει με την επανεκλογή. Μάλλον η δεύτερη διακυβέρνηση θα είναι για όλους πιο δύσκολη από την πρώτη".

    Η METRO επισημαίνει ότι "με διαφορετικό τρόπο προσέγγισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και την επανεκλογή του προέδρου Μπους. Στελέχη της κυβέρνησης, η οποία είχε τηρήσει "προεκλογική ουδετερότητα", σημείωναν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην ελληνική εξωτερική πολιτική, ενώ χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Μπους".

    Η City Press ισχυρίζεται ότι "ο κ. Μπους επέτυχε στις εκλογές του 2000 μια οριακή νίκη, που στηρίχθηκε στις ιδιομορφίες του αμερικανικού εκλογικού συστήματος. Είχε περισσότερους εκλέκτορες που εξασφάλισαν την εκλογή του στην Προεδρία, παρά το γεγονός ότι έμεινε αρκετά πίσω στην ψήφο των πολιτών. Στις προεδρικές του 2004 κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 51% και να πάρει 3.500.000 ψήφους περισσότερες από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν ότι "η επανεκλογή Μπους συνοδεύτηκε και από ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο: την επικράτηση ενός ρεύματος χριστιανικού φονταμενταλισμού που έχει συνδυαστεί με επικίνδυνες ακρότητες στην αμερικανική κοινωνία και φιλοδοξεί να επιβάλει -όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από τις ΗΠΑ- τις δικές του ηθικές αξίες ως μοναδικό κριτήριο για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "μπορεί ο Τζορτζ Μπους να διευρύνει την παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία, αλλά "οι μέσοι Αμερικανοί" που έδωσαν τη νίκη στον νυν πρόεδρο στην ουσία ψήφισαν απομονωτισμό".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σταθερές και πολύ καλά εδραιωμένες" χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, ο οποίος -σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ- προέβλεψε ότι η διαφαινόμενη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους "δεν θα επηρεάσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά" την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τα ελληνικά θέματα".

    [04] Ολλανδικό γάλα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ζωντανεύει και πάλι ο διατροφικός εφιάλτης στην Ευρώπη, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης διοξινών σε ολλανδικό γάλα. Στην Ελλάδα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δοθεί εντολές για εξονυχιστικούς ελέγχους στα εισαγόμενα γάλατα και κρέατα. Στη χώρα μας γίνονται σε καθημερινή βάση εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων γάλακτός, αλλά και κρεάτων προέλευσης Ολλανδίας, ενώ κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα με βάση το ολλανδικό γάλα".

    [05] Κυβέρνηση

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσία μέσω αποκρατικοποιήσεων, τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας στη διαχείριση επεσήμανε ο πρωθυπουργός ως το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μιλώντας χθες στο 15 ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου".

    [06] Μέτρα για χαμηλόμισθους - συνταξιούχους

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "γενναία μέτρα υπέρ των ευπαθών εισοδηματικά ομάδων λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αναπροσαρμόσει το οικογενειακό επίδομα, καθώς και άλλα επιδόματα έως 1.000 ευρώ ετησίως. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διαμορφωθεί η κατώτερη σύνταξη από το 2005 -συμπεριλαμβανομένων των ειδικών παροχών- στα 800 ευρώ μηνιαίως".

    [07] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την εκτίμηση ότι είναι άμεση η ανάγκη για την αναπροσαρμογή του νομικού και φορολογικού πλαισίου που διέπει τα συνταξιοδοτικά συστήματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στην Ελλάδα διατυπώνει σε μελέτη του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)".

    [08] Σενάρια πρόωρων εκλογών

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "για εκλογές ετοιμάζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο παρότι και τα δύο κόμματα δημοσίως δηλώνουν ότι επιθυμούν συναινετική λύση".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι " στην επικαιρότητα ανασύρουν εκ νέου κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη της ΝΔ το σενάριο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με αφορμή την ανάδειξη διαδόχου του Κ. Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας".

    [09] Δηλώσεις Αράπογλου - Αντιδράσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "απαράδεκτη ήταν η αντίδρασις του σοσιαλιστικού κατεστημένου της χώρας μας, στις επισημάνσεις του διοικητού της Εθνικής Τραπέζης κ. Τ. Αράπογλου για την συνεχώς μειουμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "οργή και αγανάκτηση προκάλεσε ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η αλαζονική συμπεριφορά του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου τις θέσεις του οποίου αποδοκίμασαν κυβέρνηση και κόμματα".

    [10] Δήλωση Κακλαμάνη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "βόμβες μεγατόνων κατά των επιχειρηματιών της διαπλοκής και όσων επιχειρούν να ποδηγετήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, έριξε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Κακλαμάνης έτεινε χείρα βοηθείας και εμφανίστηκε αλληλέγγυος στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση εναντίον των "νταβατζήδων".

    [11] ΠΑΣΟΚ

    H ESPRESSO αναφέρει ότι "με αιχμές ακόμη και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται τώρα σφοδρά ενοχλημένος από τις εξελίξεις τόσο στο θέμα της διαπλοκής και της διαφάνειας όσο και των εξελίξεων στην προεδρική εκλογή του Μαρτίου".

    [12] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Άγκυρας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη Λευκωσία ο Τ. Παπαδόπουλος και Ν. Αναστασιάδης τηρούν κοινή στάση αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις και με στόχο η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις της όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από τις υποχρεώσεις τόνισε είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου έστειλε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος , υποστηρίζοντας τη θέση της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 4 November 2004 - 21:16:27 UTC