Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-10-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [06] Προεδρολογία
  • [07] Ελληνική οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2004

    Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που αρχίζει από σήμερα, τα σενάρια περί προεδρολογίας και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόεδρος κοινή συναινέσει. Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4.000 προσλήψεις για τα ΚΕΠ. Ως μόνιμο προσωπικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το πετρέλαιο "καιει" τον προϋπολογισμό. Βασικός πονοκέφαλος για κυβέρνηση-επιχειρήσεις-νοικοκυριά.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο κρυφός φάκελος της Μαριέττας. Ηχηρά ονόματα στο κόλπο των μετεγγραφών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κύμα αισχροκέρδειας στην αγορά. Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στην Οικονομία. Μέχρι 40% αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροαπαλλαγές: Ποιες ενισχύονται και ποιες καταργούνται. Οι αλλαγές που φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση.

    ΕΘΝΟΣ: Γαλάζια έφοδος σε εφορίες-τελωνεία-ΣΔΟΕ. Με κομματικά πιστοποιητικά η επιλογή των πρώτων 239 διευθυντών-τμηματαρχών. Έπονται άλλοι 2000 εκλεκτοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Εξεταστικές, ο Πρόεδρος και οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες περιπλέκουν τα πράγματα και τα κάνουν... "Πολιτικό σταυρόλεξο" για δυνατούς λύτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύμα ανατιμήσεων. Από την εκρηκτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για στεγαστικά και τιμές ακινήτων. Τράπεζες: Το πανόραμα δανείων και τι κρύβουν τα "ψιλά γράμματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: OIL, OIL μάνα μου. Φωτιά η τιμή του πετρελαίου, ανάσα ο καλός μας ο... καιρός.

    ΕΣΤΙΑ: Περικοπές μισθών στην Ευρώπη. Η μόνη λύσης για την εξυγίανση επιχειρήσεων.

    ESPRESSO: Καταγγέλλουν καθηγητή για περίεργες απόψεις περί ηθικής. Ανάστατοι γονείς και μαθητές από θαυμαστή του Λιαντίνη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βαρυχειμωνιά ανατιμήσεων. Από σήμερα 40% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης.

    TRAFFIC NEWS: Ο Φώσκολος απαντά στους επικριτές του. Η Καλομοίρα θυμίζει την Αλίκη.

    Η ΧΩΡΑ: Στο σχέδιο 300.000 αυθαίρετα. Σύντομα οι εντάξεις με γρήγορες πολεοδομικές μελέτες.

    City Press: Μητσοτάκης-Έβερτ: Οι πρώην υποδεικνύουν άλλες οικονομικές πολιτικές.

    METRO: Ψάχνουν την... τιμή. "Σταυρόλεξο" η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γολγοθάς. Δύσκολες μέρες για τους καταναλωτές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εφιάλτης ξανά με τα σκουπίδια. Κλειστή από χθες η χωματερή των Ταγαράδων.

    [03] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "πληγές σε 3 μέτωπα, ανοίγει το ξέφρενο ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο διεθνές Χρηματιστήριο του πετρελαίου, σειρά παίρνει η καθημερινότητα και ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να βιώσουμε στο πορτοφόλι μας, αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε μια πολύ αρνητική διεθνή συγκυρία με τον "μαύρο χρυσό" να οδηγείται προς τα 60 δολάρια το βαρέλι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μπουρλότο στην αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί η φρενήρης ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, που και αυτή τη φορά θα αποτελέσει το άλλοθι εκτόξευσης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, για να θησαυρίσουν τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην πλάτη μισθωτών, συνταξιούχων και της αγροτιάς που κυριολεκτικά επιστρέφει στην εποχή της ξυλόσομπας".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "με το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι αρχίζει η βαρυχειμωνιά των ανατιμήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ποδαρικό με 46 λεπτά το λίτρο κάνει σήμερα το θέρμανσης στα αστικά κέντρα, αλλά με περίπου 50 λεπτά στην επαρχία. Εταιρείες και έμποροι πετρελαίου προσπαθούν να προσελκύσουν καταναλωτές, με δέλεαρ "εκπτώσεις" στην τιμή, ενώ αναμένεται και εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "κατά 40% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι θα διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Αιτία; Η ξέφρενη πορεία της τιμής του "μαύρου χρυσού", που "έπιασε" ήδη τα 55 δολάρια και απειλεί την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία".

    Η METRO επισημαίνει ότι "σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες" αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το όριο στο οποίο θα καταλήξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν από σήμερα οι καταναλωτές".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα 4 μέτωπα που δημιουργεί η ξέφρενη κούρσα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι".

    Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "με αυξήσεις-φωτιά θα αρχίσει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή που θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση που αποτελεί συνέπεια της "τρελής κούρσας" του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, που άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το παρελθόν έτος θα είναι η τιμή του πετρελαίου θερμάνσεως που διατίθεται από σήμερα στα νοικοκυριά. Έτσι, η κατώτερη τιμή πωλήσεως θα διαμορφώνεται στα 46 λεπτά το λίτρο στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα κυμαίνεται από 48 έως 50 λεπτά το λίτρο".

    [06] Προεδρολογία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να απομακρύνεται. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εξεύρεση συναινετικής λύσης και η εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών είναι ότι ο Πρόεδρος θα προκύψει μέσα από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ο 'χορός' της προεδρολογίας καλά κρατεί... Οι πρώτες λίστες με τους υποψήφιους προέδρου διακινούνται ήδη στα κομματικά επιτελεία, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και ο 'χορός' των ...προξενητών".

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι "η πρώτη κίνηση στην πολιτική παρτίδα σκακιού που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε με φόντο τη συναίνεση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που καθορίζουν τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, έδειξαν διατεθειμένοι να αφήσουν κατά μέρος το 'σκληρό ροκ' και να βρουν από ... κοινού τον διάδοχο του επιτυχημένου και δημοφιλούς Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "όσα γράφονται και λέγονται, είναι για να πιέσουν καταστάσεις. Υπάρχουν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, που επιδιώκουν εκλογές, ο καθένας για προσωπικούς του λόγους. Υπάρχουν κι άλλοι που φοβούνται τις Εξεταστικές και η προσφυγή στις κάλπες θα τους έδιωχνε το 'άγχος' ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σκληρή παρτίδα σκακιού αποδεικνύεται η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ονοματολογία να έχει την τιμητική της, κάτι που δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, μέχρι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους".

    [07] Ελληνική οικονομία

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σκληρότερα οικονομικά μέτρα ζητεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας το Σάββατο με δημοσιογράφους, διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες στο πεδίο της οικονομίας, αλλά όχι τόσο αποφασιστικές όσο θα ήθελε ο ίδιος, ενώ για τον πόλεμο κατά της διαπλοκής δήλωσε ότι 'η κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεράνω' ".

    Η CITY PRESS σημειώνει ότι "τον 'κώδωνα του κινδύνου' για την οικονομία της χώρας έκρουσαν προς την κυβέρνηση διαδοχικά δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, μέσα στις τελευταίες ημέρες. Ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκκινούμενοι από διαφορετικές αφετηρίες, επί της ουσίας κάλεσαν την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 18 October 2004 - 14:39:42 UTC