Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-06-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/6/2004
  • [02] Τιτλοι Εφημερίδων
  • [03] Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [06] Μαθηματικός τύπος - Δημόσια έργα
  • [07] Ασφαλιστικό
  • [08] Εκσυγχρονισμός Εργατικής Εστίας
  • [09] Μηχανογραφικό - ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [10] Υπογεννητικότητα
  • [11] Πανωτόκια
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Δημόσια Έργα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/6/2004

    Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, το ασφαλιστικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τιτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.579 προσλήψεις σε Δημόσιο, Ταμεία. Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχίζει το ξήλωμα της διαπλοκής. Ο Γ. Σουφλιάς καταργεί τον "Μαθηματικό Τύπο" στα δημόσια έργα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με επετηρίδα. Δημόσιο: Απόρρητη εισήγηση για αλλαγές στον τρόπο διορισμών.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις 1.242 μόνιμοι 2.284 εποχικοί. Μέσα στον Ιούλιο λήγουν οι προθεσμίες. Ποιες υπηρεσίες ζητούν προσωπικό.

    Η ΑΥΓΗ: Ιράκ: Ελληνική εμπλοκή. Το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζουν την κυβέρνηση οι τραπεζίτες. Επέβαλλαν τελικά κουτσουρεμένη λύση για τα πανωτόκια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ασφαλιστικό εν όψει...Η βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει. Τα ταμεία των τραπεζών και η ένταξη στο ΙΚΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιστωτική κάρτα για τους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας. Φόρμουλα πολλαπλών παροχών και ευνοϊκοί όροι για τραπεζικές συναλλαγές.

    ΕΘΝΟΣ: 1.178 νέες προσλήψεις στις συγκοινωνίες. Και μπαράζ με 2.664 εγκρίσεις από το υπουργικό συμβούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με βαριά ανάσα ολόκληρη η Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη και .....ΑΝ .....θα χάσει η Μάνα το παιδί και το παιδί τη Μάνα. Όνειρα για την Κούπα. Θα βαφτεί η Λισαβώνα μπλε!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στα ταμεία. Έβαλε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7.665 νέες προσλήψεις σε ΕΘΕΛ, υπουργεία, νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλέξαμε τα μίλια μας...Σύγχυση από την αοριστία της κυβέρνησης - το θέμα στη Βουλή.

    ΕΣΤΙΑ: Τα βρετανικά πανεπιστήμια. Τα 50 καλύτερα, σύμφωνα με τους Τάιμς.

    ESPRESSO: Το ξέσπασμα της Καλομοίρας μετά τη νίκη! Όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του FAME STORY.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράδοση - έκπληξη στο Ιράκ. Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση μέσα σε κύμα βίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργείται ο μαθηματικός τύπος...στα δημόσια έργα. Τον Αύγουστο στη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγίδες και μυστικά στο Μηχανογραφικό. Κλειδί επιτυχίας η σειρά επιλογής των Σχολών.

    Η ΝΙΚΗ: Αφερέγγυος ο Καραμανλής. Πελαγοδρομεί στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση. Αφού τα έδωσε όλα στον Ερντογάν, τώρα ζητά ανταλλάγματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονισμένη επιτελική επίθεση κατά των λαών. Σύνοδος ΝΑΤΟ: "Ευρωσύνταγμα" - "Τρομονόμος".

    TRAFFIC NEWS: Χρυσά συμβόλαια για τις δυο κυρίες της TV. Τατιάνα Στεφανίδου- Ελένη Μενεγάκη. Πάνε "πακέτο" στον ALPHA.

    Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 3.500 νέες θέσεις σε Δημόσιο, δήμους.

    City Press: Το ΝΑΤΟ και στο Ιράκ. Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    Μetro: Μένουμε από Έλληνες! Σήμερα κινδύνου για την υπογεννητικότητα στέλνει η Στατιστική Υπηρεσία, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η κάθοδος των ....μορίων. Πτωτικές τάσεις στις βάσεις των Σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιράκ :Ελεύθερο-Ανελεύθερο. Δυο μέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

    [03] Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

    Η CITY PRESS υποστηρίζει ότι "στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε η διεύρυνση της δράσης της Συμμαχίας και των χωρών -μελών. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανέλαβαν να εκπαιδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα που καλούνται να συμβάλουν στην επιβολή της τάξης στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Αποφασίστηκε, επίσης, η ενίσχυση και γεωγραφική διεύρυνση της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέκλεισε από την Κωνσταντινούπολη το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ και αρνήθηκε την ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "άλλο ένα κλικ επί το ατλαντικότερον έκανε χθες ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι 26 ηγέτες αποφάσισαν την εμπλοκή των χωρών τους στα αμερικανικά σχέδια στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την "ευρύτερη Μέση Ανατολή". Οι ηγέτες αποφάσισαν να στηρίξουν κατ΄αρχήν πολιτικά την κυβέρνηση των αμερικανικών ανδρείκελων στη Βαγδάτη και να σηκώσουν το κύριο βάρος της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως αποστολή της έχει τη λήψη μέτρων ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ένα πιο αποφασιστικό εργαλείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της "νέας τάξης πραγμάτων" και των ιδιαίτερων σχεδίων που επεξεργάζεται για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική".

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι "την ώρα που η πολιορκημένη πλατεία Ταξίμ φλεγόταν από τους Τούρκους και ξένους διαδηλωτές που εξέφραζαν τα αντι-ΝΑΤΟϊκά τους αισθήματα, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αποφάσιζαν για την εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων" .

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη στάση που θα κρατήσει αναφορικά με τη ΝΑΤΟϊκή συνδρομή στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος φαίνεται πως εμπλέκουν εξωτερική και αμυντική πολιτική, ως μη έδει. Ο Καραμανλής προτίμησε χθες να αντιπαρέλθει όσα δήλωσε ο υπ. Αμύνης. Γίνεται πάντως λόγος για πακέτο ελληνικών προτάσεων για το Αιγαίο . Το θέμα πάει στη Βουλή".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι " σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει από τον Ρ. Ερντογάν συγκεκριμένες κινήσεις βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, με αντάλλαγμα τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας από την Ελλάδα".

    [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τα μέσα Ιουλίου καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την περίοδο αυτή έχουν προκηρυχθεί 3.500 θέσεις τακτικού και εποχικού προσωπικού, οι οποίες αφορούν κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και εργαζόμενους σε κρατικούς οργανισμούς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "κρίσιμοι τομείς του δημόσιου τομέα ενισχύονται με την πρόσληψη μονίμων και εποχικών. Στις αστικές συγκοινωνίες εντάσσονται με μόρια 1.178 ειδικευμένοι οδηγοί, που θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι 23 Ιουλίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "επετηρίδα διετούς διάρκειας για τις προσλήψεις που διενεργούνται στο δημόσιο τομέα τόσο με τη διαδικασία των γραπτών διαγωνισμών όσο και με τη διαδικασία των μορίων προτείνουν με απόρρητη εισήγήση τους στον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, και στο ΑΣΕΠ αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "την πρόσληψη εκατοντάδων ατόμων, από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) , διαφόρων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 12 μήνες κατ΄ανώτατο όριο, αποφάσισε βάσει σχετικής έγκρισής της η αρμόδια επιτροπή ενώ παράλληλα έδωσε την έγκρισή της για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως 8 μήνες για την κάλυψη αναγκών των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων Βόλου και Κοζάνης του υπουργείου Δικαιοσύνης".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, "σε θρίλερ εξελίσσεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους. Ούτε η τρίτη συνεδρίαση της ολομέλειας των δικαστών ήταν αρκετή για να υπάρξει οριστική απόφαση".

    H TRAFFIC NEWS τονίζει ότι "αύριο θα συνέλθει για τέταρτη φορά η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οπότε και αναμένεται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του προεδρικού διατάγματος σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων".

    [06] Μαθηματικός τύπος - Δημόσια έργα

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "εντός του Αυγούστου αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και την επαναφορά του συστήματος του μειοδοτικού διαγωνισμού στην ανάθεση των δημόσιων έργων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "καθιερώθηκε από την πρώτη κυβέρνηση Σημίτη επί υπουργίας Λαλιώτη παρά το γεγονός ότι η ίδια η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε αποφανθή το 1998, ότι ως σύστημα έπασχε, καθώς δεν απέτρεπε την προσυνεννόηση των διαγωνιζόμενων ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται ο Μαθηματικός Τύπος η εφαρμογή του οποίου έχει καταγγελθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τα ελληνικά αρμόδια όργανα (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο και Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) και στη θέση του θα εφαρμοστεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός".

    [07] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η 'βόμβα' του ασφαλιστικού προβλήματος παραλίγο να εκραγεί χθες, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Αγγελόπουλος ανακίνησε -χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ακριβώς την πρόθεση της κυβέρνησης...- μία από τις κρισιμότερες πλευρές του: την ένταξη στο ΙΚΑ των λεγομένων 'ευγενών' Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ασφαλισμένοι των εν λόγω Ταμείων φοβούνται την εξίσωση προς τα κάτω, ενώ το ΙΚΑ θα φορτωθεί με πρόσθετα ελλείμματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το πολύπαθο ΙΚΑ βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια 'μαύρη τρύπα' εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία θα δημιουργήσει η προβλεπόμενη από το Ν.3029/02 (νόμος Ρέππα) ένταξη των ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών που ως βάση θα έχει το Ιδρυμα (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)".

    [08] Εκσυγχρονισμός Εργατικής Εστίας

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "'Έξυπνη κάρτα', της οποίας οι κάτοχοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αλλά και ευνοϊκούς όρους για τις τραπεζικές συναλλαγές τους, ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων της Εργατικής Εστίας, στην αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών της από 22 στους 52, στην καθιέρωση της 'έξυπνης κάρτας' και στην ενίσχυση των υπηρεσιών της με περίπου 600 νέους εργαζόμενους, προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης, μετονομάζοντας τον Οργανισμό σε 'Εστία Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης'".

    [09] Μηχανογραφικό - ΑΕΙ και ΤΕΙ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους περίπου 100 χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών (τελειόφοιτους, απόφοιτους, κατηγορία 10%) είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την 'τελευταία στροφή' στον σκληρό αγώνα δρόμου 'για μια θέση στον ήλιο' της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των 492 συνολικά Τμημάτων και Σχολών".

    [10] Υπογεννητικότητα

    Σύμφωνα με το METRO "τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα κρούει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, για να διατηρηθεί ο πληθυσμός της χώρας στα σημερινά επίπεδα, θα πρέπει να έχουμε νοικοκυριά με έναν μέσο αριθμό 2,2 τέκνων, ενώ αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχουμε νοικοκυριά με μέσο αριθμό 1,3 τέκνων".

    [11] Πανωτόκια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "τη δική τους 'λύση' επιβάλλουν τελικώς στο θέμα των πανωτοκιών οι τράπεζες, αγνοώντας ουσιαστικά το αίτημα των δανειοληπτών για πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο έχει οδηγήσει στο 'σφυρί' εκατοντάδες κατοικίες και τους ενοίκους τους στο δρόμο. Η εμμονή τους να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τα υπερκέρδη τους και ο έμμεσος 'εκβιασμός' προς την κυβέρνηση ότι θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία εάν ... χαριστεί μεγάλο μέρος των οφειλών από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνει ρύθμιση τις ... υποδείξεις τους".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Νέοι κανόνες για τα έργα. Καταργείται οριστικά ο μαθηματικός τύπος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Με φόρο 2,5% του τζίρου κλείνουν οι εκκρεμείς. Το τελευταίο σχέδιο της ρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Οι κυρίαρχοι των θαλασσών. Ποιοι είναι σήμερα οι μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Νέου τύπου διαγωνισμοί στην επόμενη γενιά έργων. Σύντομα το ν/σ θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για σχολιασμό".

    [13] Δημόσια Έργα

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι " αλλάζει άρδην το τοπίο στα δημόσια έργα. Χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε τις γενικές αρχές του νέου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 June 2004 - 14:18:43 UTC