Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/04/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ελληνική Εκκλησία  Οικ. Πατριαρχείο
  • [05] Οικονομία
  • [06] Δημόσιοι υπάλληλοι
  • [07] Πανωτόκια
  • [08] Συντάξεις
  • [09] Αγρότες-Μέτρα
  • [10] Προμήθειες-Εξοπλισμοί
  • [11] ΠΑΕ
  • [12] Εργαζόμενοι-Οικονομική πολιτική
  • [13] Ολυμπιακά έργα
  • [14] Δημοσίευμα - Καταγγελία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/04/2004

    Το Κυπριακό και οι σημερινές συνομιλίες του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας με την ελληνική πολιτική ηγεσία , οι σχέσεις της Ελληνικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι δηλώσεις του νέου Διοικητή της ΑΤΕ για μέτρα που αφορούν τους αγρότες καθώς και η κατάσταση της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.513 προσλήψεις σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας. Θέσεις μόνιμου προσωπικού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ''Λουκέτο'' σε 13 ΠΑΕ. Βόμβα στο ποδόσφαιρο, λόγω απίστευτων χρεών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηλεκτρονικό ''μάτι'' για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Παυλόπουλος προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το προσωπικό μητρώο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιές συντάξεις ανεβαίνουν. Δώρο 15% σε ΙΚΑ-ΔΕΚΟ. Από 1ης Ιουλίου χωρίς εισφορά.

    Η ΑΥΓΗ: Μαύρη Τρύπα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Υπέρβαση 1 δις. ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Χρ. Φώλιας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εχει και άλλη 3ώροφη βίλα η ιδιαιτέρα του Σημίτη! Το είχαν ρίξει στο φαΐ, τις αρπαχτές και στις βίλες όλοι οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σήματα κινδύνου για την Οικονομία. Ανησυχητικές διαπιστώσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παγώνουν οι πλειστηριασμοί. Η πρώτη απόφαση του νέου διοικητή της ΑΤΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Κόκκινη κάρτα σε 17 ομάδες. Ποδόσφαιρο-μπάσκετ: Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν οτι πρέπει να βάλουν λουκέτο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέα και... ευρύχωρη σελίδα ανοίγουν στο Κυπριακό. Καραμανλής και Παπαδόπουλος συντάσσονται σε κοινό αγώνα για την αξιοποίηση του ''ΟΧΙ''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διώξεις για τα σκάνδαλα στους εξοπλισμούς. Ποιοί θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανωτόκια: Μέτρα-ανάσα για τους δανειολήπτες. Τράπεζες: Πλαφόν στις οφειλές σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσέγγιση με παράδες και εδάφη. Ενόψει βρετανικής πρότασης για διευκολύνσεις στον βορρά.

    ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896. Τα έργα καθυστερούσαν! Στο ''παρά πέντε'' έσκαβαν την Μαραθώνιο διαδρομή.

    Espresso: Το επεισόδιο που έφερε τη ρήξη Βίσση-Φραγκολιά. Ολοι λένε οτι χώρισαν οριστικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο 3,3% το έλλειμμα του 2003. Αναθεώρηση από τους ελεγκτές της EUROSTAT. Η οικονομία θα ελέγχεται τακτικά από Βρυξέλλες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ευθυγράμμιση Αθήνας-Λευκωσίας. Σήμερα η συνάντηση του Τ. Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα φέρνει ο ευρω-έλεγχος. Ξεπέρασε το 3% το έλλειμμα με την απογραφή.

    ΝΙΚΗ: Σε διπλό ταμπλό η ΝΔ. Χωρίς καθαρή θέση για ελληνοτουρκικά-Κυπριακό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο επίκεντρο ανάγκες-αιτήματα της εργατικής τάξης. Μπροστά στην Πρωτομαγιά.

    Traffic News: Είναι κοντός, άσχημος και φαλακρός ο Ευταξίας. Ο Κωστέτσος άνοιξε πυρ στο στυλίστα του Fame Story.

    Η ΧΩΡΑ: Πανωτόκια: Παγώνουν όλοι οι πλειστηριασμοί. Απόφαση της ΑΤΕ λυτρώνει χιλιάδες αγρότες-Ακολουθεί η Εθνική.

    City Press: ''Μεγάλη Παρασκευή'' για την Εκκλησία. Αμεσος κίνδυνος κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Οικουμενικού Πατριαρχείου-Αρχιεπισκοπής.

    MetroRAMA: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες ασφαλισμένες. Αυξήσεις από το ΙΚΑ σε συντάξεις και επιδόματα μητρότητας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λουκέτο σε ΠΑΕ-ΚΑΕ. Υπό ανάκληση οι άδειες 18 εταιριών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μαύρη τρύπα 1 δις. ευρώ στο Γ' ΚΠΣ. Εκτακτα μέτρα ''σωτηρίας'' από το υπουργείο Οικονομίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είχαν καθυστερήσει τα ολυμπιακά έργα της Θεσσαλονίκης.

    [03] Κυπριακό

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι '' η απόκρουση της ύπουλης προσπάθειας του Λονδίνου, που εξαντλεί τις μέρες αυτές τις δυνατότητες για άσκηση πιέσεων ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει απευθείας επαφή με τα Κατεχόμενα είναι ίσως το πρώτο από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι '' σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τα δημοψηφίσματα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από τον Κύπριο πρόεδρο να κάνει σαφές το στίγμα του για την επόμενη ημέρα και κυρίως σε ποια κατεύθυνση επιθυμεί να μπει πλέον η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού ώστε να συντονιστούν οι δύο πλευρές. Ειδικότερα, ο Τ. Παπαδόπουλος θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο το σχέδιο Αννάν παραμένει στο τραπέζι και εάν υπάρξουν οι απαραίτητες διεθνείς εγγυήσεις να υπάρξει νέο δημοψήφισμα, ή εάν επιθυμεί νέο κύκλο διαπραγματεύσεων''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''με εκχώρηση μερικών εδαφών και ρυθμίσεις στα περιουσιακά όπως προβλεπόταν από το σχέδιο Αννάν θα επιχειρήσουν την προσέγγιση οι τουρκοκύπριοι. Η Λευκωσία που θεωρεί την κίνηση αυτή καλοδεχούμενη φέρεται πρόθυμη να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους σήμερα στο Λουξεμβούργο με πιθανή απόφαση για τον κανονισμό της ''πράσινης γραμμής''. Καραμανλής και Παπαδόπουλος συζητούν στην Αθήνα την κοινή στρατηγική στο Κυπριακό που το θεωρούν ανοιχτό και τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ''διολίσθηση'' προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ΕΕ''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ''την αποτροπή της έμπρακτης αμφισβήτησης της κυβέρνησης της Λευκωσίας ως της μόνης νόμιμης μοναδικής συνομιλητού με την ΕΕ θα προσπαθήσουν να πετύχουν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων των κοινοτικών χωρών (ΚΟΡΕΠΕΡ) οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''στη συνήθη τακτική της επικοινωνιακής σύγχυσης κατέφυγε η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας άφησε ο γγ του ΟΗΕ ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιδιώκουν να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή δήλωση του προέδρου του πριν την 1η Μαΐου''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''μάλλον έχει υπερβή τα όρια ο επί της Διευρύνσεως Επίτροπος της ΕΕ. Και καλό θα ήταν να του γίνουν οι δέουσες επισημάνσεις πριν προχωρήση σε άλλα ατοπήματα, που μόνον την επίλυση του Κυπριακού δεν εξυπηρετούν''.

    [04] Ελληνική Εκκλησία  Οικ. Πατριαρχείο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι ''ένα βήμα πριν από το σχίσμα βρίσκονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος που ανταλλάσσουν μεταξύ τους βαρύτατες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς''.

    Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''απάντηση στην αντικανονική όπως τη χαρακτηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαδικασία της Ιεραρχίας μέσα από την οποία πληρώθηκαν οι κενές θέσεις των τριών μητροπόλεων των Νέων Χωρών, ετοιμάζει και μέσα από διευρυμένη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος''.

    Η City Press αναφέρει ότι ''στο Φανάρι επικρατεί η άποψη πως η εκλογή αποσκοπούσε στην ''επίδειξη αλαζονικής δύναμης'' από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο αιφνιδίασε τον κ. Βαρθολομαίο και συνιστά ''εκκλησιαστικό πραξικόπημα'' που θα αντιμετωπιστεί ''όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη''.

    [05] Οικονομία

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "στη λήψη μέτρων λιτότητας, με κοινοτική εντολή, οδηγείται η κυβέρνηση μετά τον ευρω-έλεγχο που η ίδια προκάλεσε με τη δημοσιονομική της απογραφή".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "τρία ηχηρά μηνύματα αγωνίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απεστάλησαν με αποδέκτη την κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η ελληνική οικονομία εισέρχεται κατά πάσα βεβαιότητα πια στη ζώνη του δημοσιονομικού ελέγχου από τις Βρυξέλλες. Η έκθεση που παρέδωσαν οι ελεγκτές της Eurostat στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ανεβάζουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 στα επίπεδα του 3,3% του ΑΕΠ, θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα στον κύκλο των χωρών της Ευρωζώνης που ελέγχονται για υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα".

    [06] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου, στο οποίο θα καταχωρίζεται όλη η δραστηριότητα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Από αυτήν τη "δεξαμενή" -στην οποία δεν θα έχουν πρόσβαση τρίτοι- θ' αντλούνται πληροφορίες που θα αξιοποιούνται αναλόγως, χωρίς να γίνεται χρήση των προσωπικών δεδομένων".

    [07] Πανωτόκια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "την πρότασή της εν όψει του νέου νομοσχεδίου για τα πανωτόκια θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου".

    [08] Συντάξεις

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά οτι "από 1ης Ιουλίου καταργείται από τις συντάξεις η ειδική εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει μηνιαίο κέρδος από 15 έως και 120 ευρώ. Εν τω μεταξύ, το ΙΚΑ ανοίγει παράθυρο για αυξήσεις σε χιλιάδες γυναίκες που πήραν σύνταξη την περίοδο 1983-89 γιατί δεν τους είχαν ενσωματωθεί τα οικογενειακά επιδόματα. Πρόκειται για βελτιώσεις που θα αγγίζουν το 15%".

    Το Metrorama επισημαίνει οτι "αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα μητρότητας, που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, προβλέπει σχετική εγκύκλιος του ιδρύματος. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το επίδομα μητρότητας θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στις μισθωτές και όσες γυναίκες αποτελούν οικιακό υπηρετικό προσωπικό, για τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση σχετικού επιδόματος σε περίπτωση αποχής από την εργασία".

    [09] Αγρότες-Μέτρα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "σε "πάγωμα" των πλειστηριασμών για αγροτικά χρέη προχωρεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Ο νέος διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, εξήγγειλε ως πρώτο μέτρο της Τράπεζας για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου την αναστολή των πλειστηριασμών, ενώ δεσμεύτηκε για πλήρη υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά: Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων στους αγρότες κατά δύο μονάδες, κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σε σχέση με τα πανωτόκια και εκλογίκευση της αγροτικής πίστης, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "την ίδια ώρα και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίστοιχων ενεργειών αναφέροντας οτι τις σχετικές προτάσεις για τα πανωτόκια θα τις υποβάλει σε λίγες ημέρες στον υπουργό Οικονομίας".

    [10] Προμήθειες-Εξοπλισμοί

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις συμβάσεις σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα και προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ηδη, χθες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε τις πρώτες κακουργηματικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έπονται κι άλλες".

    [11] ΠΑΕ

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "την τελευταία προθεσμία για να καλύψουν τα οικονομικά τους ανοίγματα μέχρι το τέλος του έτους έλαβαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεκατρείς ΠΑΕ και τέσσερις ΚΑΕ. Συγκεκριμένα, υπό καθεστώς ανάκλησης βρίσκονται οι ΠΑΕ: ΑΕΚ, Αιγάλεω, Αρης, Ηρακλής, ΟΦΗ, Προοδευτική, ΠΑΟΚ, Απόλλων Αθηνών, Ατρόμητος, Γιάννινα, Πανσεραϊκός, Κιλκισιακός και Λεωνίδιο, καθώς και οι ΚΑΕ: Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, Μαρούσι, Παναθηναϊκός και Περιστέρι".

    [12] Εργαζόμενοι-Οικονομική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι '' με την κυβέρνηση να επωάζει νέα αντεργατικά μέτρα κάτω από το κουκούλι της περιβόητης ''απογραφής'' την επιδίωξή της για νέες επιβαρύνσεις στην υγεία σε βάρος των εργαζομένων, το ΣΕΒ να απαιτεί μείωση του ''εργατικού κόστους'' και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να έχει θάψει την υπόθεση των αυξήσεων στους μισθούς και στα μεροκάματα, οι εργαζόμενοι οδεύουν προς τη φετινή Πρωτομαγιά''.

    [13] Ολυμπιακά έργα

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας εξελίσσονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες το κόστος των οποίων έχει φτάσει πλέον σε ύψη δυσβάστακτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας το 2004 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα Ολυμπιακά έργα αναμένεται να είναι κατά 1 δις. ευρώ υψηλότερες από αυτές που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα θα φτάσουν τουλάχιστον στα 2,4 δις. ευρώ''.

    [14] Δημοσίευμα - Καταγγελία

    ''Εκτός από την πενταώροφη πολυκατοικία που'χει κτίσει με τις αδελφάδες της με ....ρεφενέ, η ιδιαιτέρα του Σημίτη, Μαρία Πλευράκη'', η ΑΥΡΙΑΝΗ αποκαλύπτει σήμερα ότι ''η εν λόγω κυρία ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΕΙ και ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΩΡΟΦΗ βίλα, αληθινό ανάκτορο...Η βίλα βρίσκεται στην οδό Λευκών Ορέων, αριθμός 33 και είναι βαμμένη σε σομόν απόχρωση, σαν τη βίλα της Μιμής''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 April 2004 - 14:55:17 UTC