Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/2004
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Απεργία
  • [05] Συμβασιούχοι
  • [06] Χριστόδουλος-Πολιτικοί αρχηγοί
  • [07] Ολυμπιακή Φλόγα
  • [08] Απόστρατοι αξιωματικοί

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/2004

    Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η χθεσινή πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και το θέμα των συμβασιούχων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέχρι 180.000 ευρώ επιδότηση σε μικρές επιχειρήσεις. Νέες προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχέδιο αποκατάστασης των διωχθέντων αξιωματικών. Για τα θύματα του κομματικού οργίου του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελείωσαν τα ψέματα για την Κύπρο. Ο Αννάν έθεσε τα μεσάνυχτα το δραματικό δίλημμα:'Η αυτό ή τίποτα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Το τελικό σχέδιο για τους συμβασιούχους. Χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες προχωρεί η κυβέρνηση στη λύση.

    Η ΑΥΓΗ: Εντολή για νέους αγώνες. Επιτυχημένη η χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν μάσησε στις πιέσεις είπε ''όχι'' στον Μπους. Ο πρωθυπουργός μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των Αμερικανών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ναυάγιο στο χιόνι . Δεν συμφώνησαν στη Λουκέρνη. Στα δημοψηφίσματα η ''τελευταία λέξη''. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο γγ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε το αναμενόμενο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιστωτικές : Στο 6% κατεβάζουν τα επιτόκια οι τράπεζες. Κορυφώνεται η μάχη στην αγορά.

    ΕΘΝΟΣ: Στα χέρια του λαού η ιστορική απόφαση. Κυπριακό: Τελεσιγραφικά ο Κόφι Αννάν παρέδωσε χθες τα μεσάνυχτα το τελικό σχέδιο για δημοψήφισμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραολης-Δημητρίου ζουν, αυτοί τους οδηγούν! Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε το Σχέδιο - έκτρωμα του Καρνάβαλου της Νέας Υόρκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η τύχη της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη Λουκέρνη Καραμανλής- Παπαδόπουλος απέρριψαν και τις τελευταίες εναλλακτικές προτάσεις Αννάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δραματικό όχι στο σχέδιο - παγίδα και τους εκβιασμούς. Κυπριακό: Λευκωσία και Αθήνα απέρριψαν το φιλοτουρκικό έκτρωμα Αννάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ώρα των Κυπρίων. Δημοψήφισμα για ένα σχέδιο απελπισίας.

    ΕΣΤΙΑ: Ναυάγιο στην Λουκέρνη. Επιβεβλημένη η απόρριψις του σχεδίου Ανάν.

    Espresso: Τα μεγάλα ερωτηματικά για το τραγικό τέλος της ελευθερίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικό ''όχι'' στο Σχέδιο Αννάν. Καραμανλής: Δυστυχώς δεν επετεύχθη συμφωνημένη λύση. Ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει με δημοψήφισμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Ναυάγιο στη Λουκέρνη. Δεν απέδωσαν οι ύστατες προσπάθειες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ποντάρει Ευρώπη η Κύπρος - λέει όχι σε Αννάν. Με στόχο λύση μετά την ένταξη.

    ΝΙΚΗ: Ιστορικό ''όχι''. Ο Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο τελικό σχέδιο Αννάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητική αδικία σε βάρος της Κύπρου τα σχέδια Αννάν. Χωρίς συμφωνία τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη.

    Traffic News: Αστραψαν στιλέτα στο ''FAME STORY''. Το ξέσπασμα της ανιψιάς της Μοσχολιού.

    Η ΧΩΡΑ: Γενναίο όχι από την Κύπρο. Απορρίφθηκε το σχέδιο Αννάν, διπλωματικό θρίλερ με συνάντηση Καραμανλή- Ερντογάν τη νύχτα.

    City Press: Καραμανλής: Δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνημένη λύση. Ο γγ του ΟΗΕ κ. Αννάν έδωσε χθες τις τελικές του προτάσεις.

    MetroRAMA: Εσβησε μια φλόγα...και άναψε μια άλλη. Με αντικρουόμενα συναισθήματα πάει σε δημοψηφίσματα το σχέδιο Αννάν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ωρα ευθύνης. Ελληνική και Κυπριακή ηγεσία μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Κύπρος ψηλά στο βάθρο της ιστορικής της ευθύνης. Με αποφασιστική συμπαράσταση Καραμανλή.

    [03] Κυπριακό

    Το metroRAMA γράφει ότι ''η φλόγα της ελπίδας για κοινής αποδοχής βιώσιμη λύση του Κυπριακού έως την 1η Μαΐου, με βάση το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ φαίνεται πως έσβησε χθες το βράδυ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, έπειτα από αρκετές ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σε ναυάγιο κατέληξε η συνδιάσκεψη στη Λουκέρνη. Η Κύπρος ποντάρει τώρα πως μετά την ένταξη στην Ευρώπη, την 1η Μαΐου, θα μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση, παράλληλα όμως ρισκάρει και την παγίωση της διχοτόμησης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''Λευκωσία και Αθήνα αρνήθηκαν να απαντήσουν με ένα ''ναί'' ή ''όχι'' επί του σχεδίου Ανάν. Εκριναν μη ικανοποιητικές τις τροποποιήσεις που κατέθεσε προφορικώς ο γγ του ΟΗΕ παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας. Ο Ερντογάν δήλωση πρόθυμος να υπογράψει το σχέδιο Αννάν. Συγκρατημένος ο Καραμανλής δήλωσε : ''Δυστυχώς δεν επετεύχθη λύση'' αλλά προέτρεψε τους Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ''με σύνεση και διορατικότητα''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''τα ψέματα τέλειωσαν για το θέμα της Κύπρου. Χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελβετίας) ακριβώς με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει ο ΟΗΕ, ο γγ του Οργανισμού Κόφι Αννάν έκανε την τελευταία έκκληση στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να στηρίξουν τη λύση που η διεθνής κοινότητα καταθέτει''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ''δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση'' δήλωσε νωρίς τα ξημερώματα από το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μετά το τέλος των δραματικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μεταφέροντας εμμέσως και τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για τον χειρισμό της υπόθεσης από τα Ηνωμένα Εθνη και τον διεθνή παράγοντα''.

    Η City Press προσθέτει ότι ''ο γγ του ΟΗΕ κ. Αννάν έδωσε χθες τις τελικές του προτάσεις. Θετική η Αγκυρα, κρατάει αποστάσεις η Αθήνα. Δεν είναι ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το παράλληλο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Αρχίζει μάχη διπλωματικού και πολιτικού παρασκηνίου με στόχο τη διαμόρφωση των εξελίξεων''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είπε ''ΟΧΙ'' χθες το βράδυ στο ετεροβαρές υπέρ των τουρκικών θέσεων σχέδιο του Κόφι Αννάν με βασικό αιτιολογικό ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις και οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ηταν αναμφίβολα μια δύσκολη απόφαση και με υψηλό ρίσκο, ωστόσο, όπως εξελίχθησαν τα πράγματα ήταν ίσως η μοναδική διέξοδος που υπήρχε προκειμένου να αποφευχθεί η υποθήκευση και του ελεύθερου τμήματος του νησιού και να μην περιέλθει και αυτό υπό τον ''πολιτικό έλεγχο της Τουρκίας''.

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''προηγήθηκε ένα πραγματικό θρίλερ πιέσεων και εκβιασμών από τον γγ του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε βάρος της κυπριακής και ελληνικής αντιπροσωπείας. Στον κυπριακό λαό μεταφέρονται τώρα οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την απόσπαση της έγκρισης του ''σχεδίου Αννάν'' στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε χθες τα μεσάνυκτα η συνδιασκεψις της Λουκέρνης ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Δεν αποκλείεται να ήταν και δρομολογημένο. Ο γγ του ΟΗΕ κ. Κόφι Αννάν επέδωσε το πέμπτο κατά σειρά σχέδιό του με διατάξεις που ήταν αδύνατον να γίνουν δεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατ΄ουσίαν δεν επρόκειτο για λύση αλλά για περαιτέρω περιπλοκή του Κυπριακού''.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ''ιστορικό ''όχι'' στο σχέδιο Αννάν είπε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος αντιστεκόμενος μέχρι τέλους στις πολύπλευρες πιέσεις που ασκήθηκαν από πολλές κατευθύνσεις εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς προκειμένου να αποδεχθεί η Λευκωσία μια ''λύση'' που όχι μόνο δεν ήταν ''δίκαιη ,βιώσιμη και λειτουργική'' αλλά ευνοούσε προκλητικά την Αγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''στη Νέα Υόρκη θα παιχτεί τελικά το τελευταίο δραματικό κεφάλαιο για το Κυπριακό. Εκεί, ο κ Αννάν θα επιχειρήσει μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην οδηγηθούν σε ναυάγιο οι δυσμενείς για την Κύπρο και την Ελλάδα προτάσεις που έκανε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''σήμερα ο Καραμανλής 23 μέρες μετά την πρωθυπουργοποίησή του κατά πάσα πιθανότητα λέει ''ΟΧΙ'' στον Αμερικανό πρόεδρο για την λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το σχέδιο Αννάν και κανένας δεν γνωρίζει πλέον ΠΟΣΟ καιρό θα μείνει ακόμα ...Πρωθυπουργός!!''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν χθες με αφορμή τα διαδραματιζόμενα στο Μπουργκεντστοκ της Λουκέρνης τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ. Σημίτη, που καθυστέρησε τόσο πολύ την προσφυγή στις κάλπες ενώ γνώριζε οτι το εθνικό θέμα είχε εισέλθει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και θα χρειαζόταν να έχει έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα χειρισμών η νέα κυβέρνηση. Αρκετοί μάλιστα υποστήριζαν ότι η καθυστέρηση προκήρυξης των εκλογών με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού συνιστά διττό πολιτικό έγκλημα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: η ελληνοκυπριακή πλευρά πέτυχε στη Λουκέρνη να μην υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις και να μην κάνει αποδεκτό το σχέδιο Αννάν στα σημεία όπου ήταν ολοφάνερο ότι προωθεί μια ετεροβαρή λύση υπέρ της Τουρκίας. Η σκληρή διαπραγμάτευση δεν οδήγησε τελικώς στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, διέσωσε όμως το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής διπλωματίας. Ο κ. Αννάν και μαζί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας απαιτούσαν ουσιαστικά να λυθεί με εκβιαστικό τρόπο μέσα σε λίγες ώρες ένα πρόβλημα 30 χρόνων''.

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι ''τώρα ο λαός της Κύπρου θα κληθεί να πάρει την ιστορική απόφαση για ''ναι'' ή ''όχι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου. Επιφυλακτικοί και μουδιασμένοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες. Με ''προσεκτικά'' χαμόγελα ικανοποίησης εμφανίστηκε ο Ερντογάν, ενώ ο Ντενκτάς παραμένει αρνητικός''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι ''νηφαλιότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ζήτησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου για την κρίση που θα πρέπει να γίνει ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Λουκέρνης για το Κυπριακό''.

    [04] Απεργία

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και στη βιομηχανία οδήγησαν τη χθεσινή πανελλαδική απεργία στην επιτυχία, καθώς απείργησαν καθολικά, ενώ μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ είχαν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ολοι τους έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία, οτι η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλής οικονομικής ζωής εξαρτώνται αποκλειστικά από τη στάση της: αν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας ναυαγήσουν, τότε θα υπάρξει προολυμπιακός απεργιακός μαραθώνιος''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι ''μήνυμα ότι θα υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση στη μάχη για μισθολογικές αυξήσεις 8% έστειλαν χθες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με την απεργία της ΓΣΕΕ. Απαντώντας στην κινδυνολογία του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και του κ. Γκαργκάνα οτι η οικονομία δεν αντέχει τέτοια αύξηση των μισθών, υπολογίζουν οτι η διεκδίκησή της σημαίνει αύξηση μόνον 2 ευρώ στο κατώτατο μεροκάματο''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι ''χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως. Μεγάλη ήταν και η προσέλευση στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοτζιά''.

    [05] Συμβασιούχοι

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει οτι ''οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση. Στο προεδρικό διάταγμα για τη μονιμοποίησή τους θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με βάση τα δεδομένα, ένα σημαντικό ποσοστό θα μονιμοποιηθεί με απευθείας μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ για κάποιο άλλο, που βρίσκεται στο μεταίχμιο και δεν περιλαμβάνει στην ερμηνεία του Συντάγματος, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της μοριοδότησης και η πρόσληψη με διαγωνισμό ΑΣΕΠ''.

    [06] Χριστόδουλος-Πολιτικοί αρχηγοί

    Η Traffic news σημειώνει οτι ''διάλογο εφ' όλης της ύλης φαίνεται οτι αρχίζει με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος σε μία προσπάθεια να συζητηθούν φλέγοντα θέματα που απασχολούν τόσο την Εκκλησία όσο και την Πολιτεία''.

    [07] Ολυμπιακή Φλόγα

    Η Espresso εκτιμά οτι ''η Αθήνα από χθες το απόγευμα ''φωτίζεται'' από το Φως του Απόλλωνα. Από την Ολυμπιακή Φλόγα, που υποδέχτηκαν πάνω από 30 χιλιάδες Αθηναίοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε μία μελέτη που ξεχώρισε για τη λαμπρότητα και τη λιτότητα. Μία ''αρχαιοελληνική'' στιγμή, που είδαν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι ''στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάβει πλέον από χθες η Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κατερίνα Θάνου παρέλαβε το Απολλώνιο Φως στο Ζάππειο και το μετέφερε στο Καλλιμάρμαρο, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου. Προηγούμενος σταθμός της ήταν το νησί της Αίγινας, όπου ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό άναψε τον Βωμό στον αρχαίο ναό της Αφαίας''.

    [08] Απόστρατοι αξιωματικοί

    O ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται οτι ''σχέδιο αποκατάστασης των αξιωματικών που εκδιώχθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις για κομματικούς λόγους, μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μπορεί να μην επανέλθουν ως εν ενεργεία αξιωματικοί όσοι εκδιώχθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκατασταθούν''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 April 2004 - 14:40:04 UTC