Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-03-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/03/2004
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Παιδεία - Αλλαγές
  • [05] Δημόσιο- Συμβασιούχοι
  • [06] Ασφάλεια σχολικών εκδρομών
  • [07] Φορολογία Ακινήτων
  • [08] Πορεία Οικονομίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/03/2004

    Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, οι θεσμικές αλλαγές στην Παιδεία, η ασφάλεια των σχολικών εκδρομών και η πολιτική για τους συμβασιούχους του δημοσίου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: Πως θα κερδίσετε θέση στο Δημόσιο. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέες συντάξεις με τη διαδοχική ασφάλιση. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Απασχόλησης για 1,5 εκ. ασφαλισμένους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεστ στο Δημοτικό και επίδομα 103 ευρώ στους δασκάλους. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μείωση φόρων στα ακίνητα. Κυβερνητικό πακέτο για την ανάπτυξη μετά την Ολυμπιάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Σημίτης υπονομεύει τον Γιώργο. Μαζεύουν υπογραφές για έκτακτο Συνέδριο τα λαμόγια των... εκσυγχρονιστών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορολογικό: Τι αλλάζει για τους μικρομεσαίους. Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο 4 σημείων για τους συμβασιούχους. Ποιοί εργαζόμενοι ευνοούνται και ποιοί ''όχι''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ''χαρτί'' του ''γκρίζου λύκου'' και της Αγκυρας παίζεται στην Λουκέρνη! Ριγμένοι και με το νέο (4ο) σχέδιο Αννάν οι Ελληνοκύπριοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζάρι χωρίς έλεος στο Κυπριακό. Ασφυκτικές πιέσεις από ΟΗΕ και Αμερικάνους σε Ελληνες και Κύπριους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκδρομές: Μέτρα τώρα για την ασφάλεια των παιδιών. Ενα χρόνο μετά τα Τέμπη: Σοκ από το νέο τροχαίο με 17 τραυματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 48ωρο θρίλερ με 8 σημεία-φωτιά. Κυπριακό: Αγριο παζάρι στα χιόνια γα το νέο σχέδιο Αννάν.

    ΕΣΤΙΑ: Ολοσέλιδη σήμερα η αφίσσα του 1896. Μεθαύριο η συνέντευξις του Δημ. Βικέλα στην ''Εστία'' του 1894.

    Espresso: Αποκαλύψεις για όργια σε μαθήματα γιόγκα στην Αθήνα. Μετά τη σύλληψη του Ρουμάνου γκουρού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πέντε καυτά ερωτήματα στον κ. Αννάν. Οι ενστάσεις στο νέο Σχέδιο για το Κυπριακό.

    Traffic News: Ελένη Μενεγάκη: Θέλω να κάνω και 2ο παιδί. Ο Αγγελος έχει ανάγκη από αδελφάκι.

    Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: ΦΠΑ 8% στο φόρο μεταβίβασης. Ποιές αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

    City Press: Δύο εκθέσεις ''αναβάλλουν'' τις παροχές. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική και οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας ''προσγειώνουν'' στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

    MetroRAMA: Εντονο παρασκήνιο και πιέσεις για το Κυπριακό. Χοντρό παζάρι με παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ για την επίτευξη λύσης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο χάρτης της ρύπανσης. Θεσσαλονίκη: Μεγάλες συγκεντρώσεις επικίνδυνων τοξικών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τελευταία (;) ευκαιρία για το Κυπριακό. Κρίσιμες συνομιλίες από σήμερα στη Λουκέρνη.

    [03] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "με τη διαδικασία του πάρε-δώσε άρχισε από το πρωί το 48ωρο θρίλερ για το Κυπριακό υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στόχος του Αννάν είναι, αφού διευθετηθούν τα 8 σημεία-φωτιά, και οι 4 πλευρές θα δεσμευθούν υπογράφοντας τη συμφωνία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται, τονίζοντας οτι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση από τη συμφωνία της Ν. Υόρκης. Η Τουρκία προειδοποιεί οτι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία αν δεν ικανοποιηθεί στο θέμα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "βαραίνουν στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης οι ενστάσεις για κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού, τη στιγμή που κορυφώνονται οι διεθνείς πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Σήμερα παραδίδεται στις δύο πλευρές το νέο Σχέδιο του κ. Αννάν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ο Κόφι Αννάν αναμένεται να παραδώσει στις 11.00 ώρα Ελλάδος το τέταρτο αναθεωρημένο σχέδιό του στις εμπλεκόμενες πλευρές, ωστόσο από χθες άρχισαν να κορυφώνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου το σχέδιο να παρουσιαστεί τελική όχι ως δοτή, αλλά ως συμφωνημένη λύση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "για μια ακόμη φορά ετοιμάζονται Αμερικανοί, Τούρκοι και Ντενκτάς να παίξουν το δικό τους χαρτί για την Κύπρο, να την "δολοφονήσουν εν ψυχρώ", να παραμερίσουν και να περάσουν τις εξελίξεις στα δικά τους μέτρα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "το "νέο" σχέδιο Αννάν αποτελείται από περισσότερες των 9.000 σελίδες και είναι γραμμένο σε 4 δισκέτες. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από το κυρίως κείμενο της "Θεμελιώδους Συμφωνίας" - που είναι γύρω στις 250 σελίδες- νομοθεσίες, διεθνείς συμβάσεις, χάρτες επί του εδαφικού και τα Συντάγματα των δύο συνιστωσών κρατών".

    Η Traffic news προσθέτει οτι "με τα βλέμματα στραμμένα στη Λουκέρνη, οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού περνάνε στην τελική, αλλά συνάμα και πιο κρίσιμη φάση τους".

    Η Espresso επισημαίνει οτι "ένα διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα παίζεται από χθες το βράδυ στις παγωμένες

    ελβετικές Άλπεις με ορίζοντα την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, το οποίο απασχολεί τη διεθνή κοινότητα για τουλάχιστο μισό αιώνα".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν σκεπτικισμό για την λύση που θα δοθή στο Κυπριακό. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που πιστεύουν οτι η τελική επιλογή του κ. Αννάν -διότι θεωρείται πλεον απίθανη η επίτευξις συμφωνίας των δύο κοινοτήτων- θα απορριφθή στα δημοψηφίσματα, ιδίως από ελληνοκυπριακής πλευράς. Ισως δεν έχουν άδικο. Αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αντίλογος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "μια εβδομάδα νωρίτερα, αρχίζει η εβδομάδα των παθών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου σήμερα εκτός νέου απροόπτου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να παραδώσει το τέταρτο κατά σειρά σχέδιό του, το οποίο είτε γίνει δεκτό, είτε όχι, κατά το κρίσιμο τριήμερο των διαβουλεύσεων που θ' ακολουθήσει, θα τεθεί προς κύρωση στον Κυπριακό λαό".

    Το Metrorama τονίζει οτι "ραντεβού με την Ιστορία έχουν σήμερα η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, που παραλαμβάνοντας το τελικό κείμενο-σχέδιο του Κόφι Αννάν καλούνται μέσα σε λίγες ημέρες να το απορρίψουν ή να το αποδεχθούν ως οριστική λύση".

    [04] Παιδεία - Αλλαγές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''ξεκινούν οι θεσμικές αλλαγές και στην Παιδεία. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εισάγει τέστ στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Οι εξετάσεις αυτές, όμως, δεν θα είναι προαγωγικές, αλλά ανακεφαλαιωτικές και θα προετοιμάζουν τους μαθητές για το γυμνάσιο''.

    [05] Δημόσιο- Συμβασιούχοι

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποτελούμενο από 4 σημεία επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για τους συμβασιούχους. Πρόκειται για μεικτό σύστημα μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και μοριοδότησης παλαιοτέρων υπαλλήλων''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι '' δεν υπάρχει κώλυμα - από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών- στο ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημοσίου σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους ξεκαθάρισε στο πλαίσιο συνέντευξής του στη ''Μακεδονία'' ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτσης ) σημειώνει ότι ''το όραμα για την επανίδρυση του κράτους καλείται να πραγματώσει στο μέλλον η κυβέρνηση προωθώντας μεταξύ άλλων ενέργειες τόσο για τη σταδιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών όσο και για την αποκατάσταση των χιλιάδων συμβασιούχων, δρομολογώντας λύσεις για το πρόβλημα της ''ομηρίας'' τους''.

    [06] Ασφάλεια σχολικών εκδρομών

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''οι μαθητές εξακολουθούν να πηγαίνουν στις σχολικές εκδρομές με επικίνδυνα λεωφορεία που κινούνται σε δρόμους-καρμανιόλες. Το χθεσινό τροχαίο - ευτυχώς χωρίς νεκρούς - που έγινε στην εθνική (;) Αντιρρίου - Ιωαννίνων ήρθε ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη . Χωρίς εν τω μεταξύ , να έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Εξαίρεση η εγκύκλιος που έστειλε στα σχολεία η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας στις 23 Μαρτίου''.

    [07] Φορολογία Ακινήτων

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι '' ευρύτατες αλλαγές που αποσκοπούν στη μείωση των φόρων μεταβίβασης για τα ακίνητα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτο μέτρο ο περιορισμός του ΦΠΑ από 18% στο 8% για τις μεταβιβάσεις, το οποίο αναμένεται ότι θα επιφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του, προβλέπονται και άλλες αλλαγές στην ακίνητη περιουσία που αφορούν στις κλίμακες των κληρονομιών και των δωρεών''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι '' ατμομηχανή της ανάπτυξης θέλει η κυβέρνηση την οικοδομική δραστηριότητα (ειδικά μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων) και γι αυτό προσανατολίζεται στη μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ενώ εγκαταλείπεται ο φόρος Αυτόματος Υπερτιμήματος και πέφτει ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας''.

    [08] Πορεία Οικονομίας

    Η City Press αναφέρει πως ''δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές, αν δεν περιοριστούν οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου'' , όπως επισημαίνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας. Την έκθεση θα παραδώσει σήμερα στις 11 το πρωί στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και θα παρουσιάσει στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 March 2004 - 22:01:37 UTC