Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2003
  • [02] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [03] Υπουργικό Συμβούλιο - Δάση
  • [04] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [05] Δήμος Αθηναίων - Εισαγγελική έρευνα
  • [06] Κυβέρνηση - Εκπαιδευτικοί
  • [07] Κυβέρνηση - Σούπερ Μάρκετ
  • [08] Κυπριακό
  • [09] ΝΔ
  • [10] ''17Ν''
  • [11] ΠΑΣΟΚ
  • [12] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 26/09/2003
  • [14] Τιμές προϊόντων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2003

    Οι ρυθμίσεις για τα δάση που θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Τίτλοι Εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.560 θέσεις σε υπουργεία, ΕΡΤ. Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζουν τα χρέη στην εφορία. Και άλλη προεκλογική παροχή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάθηκε στο δάσος πάλι η κυβέρνηση. Χωρίς Δασολόγιο, Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες...

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο πόλεμος για τα δάση. Γιατί το υπουργικό συμβούλιο ''καθυστερεί'' το ...πολυδιαφημισμένο ''νομοσχέδιο Δρυ''.

    Η ΑΥΓΗ: Τα δάση προσάναμμα για τις εκλογές. Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γλιτώνει ο κοσμάκης από τις αρπαχτές των δασικών. Με το νέο δασικό νόμο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα μυστικά του δάσους. Ποιοι κερδίζουν ποιοι χάνουν. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τη ''δασική ανασυγκρότηση''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Οι νέες προνομιούχες περιοχές της Αττικής. Ολυμπιακά έργα, τράμ και μετρό δημιουργούν ευκαιρίες επένδυσης.

    ΕΘΝΟΣ: ''Παράθυρο'' για να κτίσουν οι συνεταιρισμοί. Ο νόμος για τα δάση: Καθιερώνεται η ανταλλαγή γης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξετέθη εμφανιζόμενος. ''Αρχάγγελος της ένοπλης βίας υπήρξε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος'', σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φωτιές στην κυβέρνηση. Διαφωνούν τα μέλη της με την υπέρμετρη παροχολογία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθηγητής εναντίον καθηγητών! Πανεπιστήμια: Επίθεση του πρωθυπουργού στους πρώην συναδέλφους του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δασο...πυρόσβεση. Τα μαζεύουν και δεν ακουμπούν το ιδιοκτησιακό.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ δεν επανεκλέγεται. Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο.

    Espresso: Θυσία 18χρονης στον σατανά ερευνά η αστυνομία. Ποιο είναι το πρόσωπο κλειδί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εγκλημα στο δάσος. Συνθήκες αποχαρακτηρισμού για 5-7 εκατ. στρέμματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τσιμέντο να γίνουν ...τα δάση. ''Πράσινο φως'' στο νομοσχέδιο έδωσε το υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρώην...δάση εκατομμύρια στρέμματα. Ανοίγει ο δρόμος για εντάξεις στα Σχέδια Πόλης.

    ΝΙΚΗ: Κόντρες στην αγορά για την ακρίβεια. Ευθύνες στους βιομηχάνους από τα σούπερ μάρκετ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκλημα του αιώνα το σχέδιο τσιμεντοποίησης των πάντων! Ομόφωνες αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

    Traffic News: Μας βίασαν γυναίκες! Εφτασαν στα δικαστήρια υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανδρών. Παιχνίδια εξουσίας με φόντο την κρεβατοκάμαρα.

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Οι λύσεις για τη διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ.

    City Press: Παροχές και από την Εφορία. Μειώνεται από 300% σε 200% το ανώτατο όριο προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών.

    MetroRAMA: ''Αποψίλωση'' δασών από την αυθαιρεσία. Απόλυτα συμβατό με το Σύνταγμα το νομοσχέδιο, τονίζει η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα: Διέξοδος για 60.000 οικοπεδούχους. Τι θα ισχύσει για 70 οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χρωστάτε; Νέα ρύθμιση Χριστοδουλάκη. Τι θα ισχύσει για ληξιπρόθεσμα χρέη και εκκρεμείς υποθέσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: EXPRO 2008: Ιστορική πρόκληση της Θεσσαλονίκης να σωθεί η Μητέρα Γή.

    [02] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''στην ανάγκη να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μεχρι τον Δεκέμβριο του 2004 συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκιας Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν χθες στη Ν. Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ οι οποίοι προετοίμασαν την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''οι προοπτικές επαναπροώθησης του διαλόγου για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Μεγαλόνησο αναμένεται να αποτελέσουν και το κύριο θέμα της ατζέντας στη συνάντηση του Ελληνα υπουργόυ Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα αναφερθούν στη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και η Μέση Ανατολή''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ''επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ σε ομιλία του στο τουρκικό πανεπιστήμιο Αιγαίου εξέφρασε την ευχή ''να προχωρήσει περισσότερο η διαδικασία προσέγγισης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με σκοπό την εξεύρεση δίκαιων, μόνιμων και περιεκτικών λύσεων στα μεταξύ μας προβλήματα''. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος είναι και ο εκφραστής του παραδοσιακού κατεστημένου της Αγκυρας επισήμανε οτι ''η διαδικασία της προσέγγισης είναι και για τις δύο χώρες σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

    [03] Υπουργικό Συμβούλιο - Δάση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''με μεγάλη ικανοποίηση, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δέχθηκε το νέο δασικό νόμο με τον οποίο μπαίνουν τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι βεβαίως αισθάνονται οι κάτοικοι της υπαίθρου καθώς και οι ξενιτεμένοι και οι μετανάστες μας θα μπορέσουν επιτέλους να αξιοποιήσουν τις περιουσίες του προς όφελος και της Εθνικής Οικονομίας''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στον ''αποχαρακτηρισμό'' εκατομμυρίων στρεμμάτων που μέχρι σήμερα προστατεύονται ως δάση και δασικές εκτάσεις οδηγεί το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση''.

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι '' το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες την εισήγηση του υπουργού Γεωργίας κ. Γ. Δρυ με τους βασικούς άξονες της (μιας ακόμη!) προσπάθειας να μπει μια τάξη στο απίστευτο χάος που επικρατεί εδώ και δεκαετίες με τα δάση της χώρας. Ουσιαστικώς πρόκειται για μια επιχείρηση ''δασικής ανασυγκρότησης '' που κινείται ωστόσο ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και ανατιθέμενες αρχές. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις αλλά και διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις από δασολόγους, νομικούς και οικονομολόγους''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''δια της πλαγίας οδού επιχειρεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Οι προσπάθειές της προσκρούουν όμως στις αντιδράσεις του Ατέ με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση του νέου Δασονόμου και να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''αντέκρουσε πρύμνα η κυβέρνηση στο δασικό νομοσχέδιο παίρνοντας πίσω σχεδόν το σύνολο των διατάξεων που προωθούσε το υπουργείο Γεωργίας''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο και για τα ίδια τα δάση είναι το δασικό νομοσχέδιο να μη κατατεθή καν. Να κρατηθή για να προωθηθή μετά τις εκλογές''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι ''σε απροκάλυπτο έγκλημα κατά του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την καταστροφική, αντιδασική πολιτική της ΝΔ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι '' καμία λύση και μεγάλους κινδύνους επιφυλάσσει η (απίθανη) περίπτωση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα δάση, που συζητήθηκε μεν στο υπουργικό συμβούλιο χθες αλλά θα δημοσιοποιηθεί αργότερα. Είναι άγνωστο πότε θα κατατεθεί στη Βουλή και είναι αβέβαιο εάν ποτέ γίνει νόμος του κράτους''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''σύμφωνα με τις αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου αλλάζει ο ορισμός του δάσους διευρύνοντας τις υπό αποχαρακτηρισμό εκτάσεις. Πλέον μια έκταση για να χαρακτηρίζεται δάσος θα πρέπει να έχει 25% δένδρα δάσους και όχι 15% όπως ισχύει σήμερα. Και την αλλαγή αυτή την παρουσιάζει η κυβέρνηση ως ...μεταφορά της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 24 του Συντάγματος''.

    Κατα τη City Press,''την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το ''επίμαχο'' νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα δάση, το οποιο χθες έλαβε την έκκριση του υπουργικού συμβουλίου''.

    [04] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "οι ...δημοσκοπήσεις στη ΔΟΕ δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών της πιστεύει πως η Αθήνα θα κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ είναι υψηλό το ποσοστό μετακινήσεων από την πλευρά των επιφυλακτικών και δύσπιστων προς εκείνη των αισιόδοξων...".

    [05] Δήμος Αθηναίων - Εισαγγελική έρευνα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "εισαγγελική έρευνα άρχισε στο Δήμο Αθηναίων για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Αρχής, επί Δημήτρη Αβραμόπουλου, έπειτα από σχετικές καταγγελίες του Χρήστου Παπουτσή στα αρμόδια δημαρχιακά όργανα και στον Τύπο και αναφορά σ΄ αυτές του δημότη Δ. Γεωργακόπουλου. Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε πταισματοδίκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε για να καταθέσουν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας τόσο τη νυν δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τους κ.κ. Παπουτσή και Αβραμόπουλου".

    [06] Κυβέρνηση - Εκπαιδευτικοί

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς, κάτι που διεφάνη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο, όπου διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δέχεται αιτήματα των εργαζομένων όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας".

    [07] Κυβέρνηση - Σούπερ Μάρκετ

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "στους πολυεθνικούς ομίλους και στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών στρέφει πλέον τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε ότι τηρείται μεν η συμφωνία για το 'πάγωμα' των τιμών, ωστόσο, η επιχειρηματική συμπεριφορά ισχυρών ξένων και Ελλήνων προμηθευτών του λιανικού εμπορίου δεν συμβάλλει στον στόχο για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων".

    [08] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "την άποψη ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό έως τον Δεκέμβριο διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, ολοκληρώνοντας τις πρώτες επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ".

    [09] ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "'Τα ψηφοδέλτιά μας είναι κατά 80 τοις εκατό έτοιμα αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως σε κανέναν υποψήφιο βουλευτή, πέρα από ορισμένες εξαιρέσεις'. Αυτό τόνισε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε δήλωσή του στην 'Βραδυνή' κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα στον χώρο των υποψηφίων βουλευτών, αλλά και τον βαθμό οργανωτικής ετοιμότητας στον οποίο βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πρόωρες εκλογές προβλέπει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, εκτιμώντας ότι η αδυναμία κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2004 από την κυβέρνηση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην άμεση προσφυγή στις κάλπες".

    [10] ''17Ν''

    Η Traffic γράφει "την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν το τελευταίο επιχειρησιακό κομμάτι της οργάνωσης, ενώ οι άνθρωποι που αποτελούν τον ιθύνοντα νου της '17Ν' είναι ασύλληπτοι, εξέφρασε χθες στην αγόρευσή της η συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Ελίζα Βόζεμπεργκ. 'Μόνο ο Γιωτόπουλος συνελήφθη. Τα γερά πιστόλια είναι εδώ', επισήμανε χαρακτηριστικά η συνήγορος"

    [11] ΠΑΣΟΚ

    H Espresso ισχυρίζεται ότι "'Αέρας αισιοδοξίας' έπνεε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίαζε για το Δασολόγιο. Με αφορμή τα στοιχεία των νέων δημοσκοπήσεων, ο Κώστας Σημίτης εμφανίσθηκε στους υπουργούς του ευχαριστημένος από το κλείσιμο της 'ψαλίδας' και το κλίμα που δημιουργείται υπέρ της κυβέρνησης".

    [12] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Το MetroRAMA υποστηρίζει ότι "επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, το οποίο μοιάζει να έχει διευρυνθεί το τελευταίο διάστημα".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 26/09/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ανοικτός πόλεμος!...Ευθεία επίθεση από τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου κατά των βιομηχανιών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Ο Κ. Σημίτης δηλώνει κατηγορηματικά: Δεν υποχωρώ σε παράλογα αιτήματα".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Στα μαχαίρια λιανεμπόριο-βιομηχανίες. Στο "στόχαστρο" των σούπερ μάρκετ οι παραγωγοί - προμηθευτές τους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Φορολογικό νομοσχέδιο "σκούπα" με κίνητρα εξόφλησης οφειλών".

    [14] Τιμές προϊόντων

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "πόλεμος μέχρις εσχάτων μαίνεται στην αγορά, με πρωταγωνιστές τους "μεγάλους " του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας (προμηθευτές) και το υπουργείο Ανάπτυξης σε ρόλο διαιτητού ή ...πυροσβέστη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 September 2003 - 16:03:34 UTC