Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων:
  • [03] Κυβέρνηση-Δάση - Νομοσχέδιο
  • [04] Εκπαιδευτικοί-Κυβέρνηση
  • [05] Συμβασιούχοι δημοσίου
  • [06] ΕΕ- Αγροτικά προϊόντα
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Κυπριακό - ΕΕ - ΗΠΑ
  • [09] Φαρμακοβιομηχανίες
  • [10] OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 24/09/2003
  • [11] Δασικές εκτάσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/2003

    Οι μισθολογικές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ο νόμος για τα δάση που προωθεί η κυβέρνηση, η απόφαση δικαστηρίου για συμβασιούχο του δημοσίου, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απόφαση - βόμβα για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ άνοιξαν το δρόμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μοιράζουν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Προς άγραν ψήφων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Παράθυρο'' για 250.000 συμβασιούχους. Δικαστική απόφαση δικαιώνει εργαζομένους του ΥΠ.ΠΟ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιοι θα χτίσουν στις δασικές εκτάσεις. Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το πακέτο με τους αποχαρακτηρισμούς.

    Η ΑΥΓΗ: ''Βάζει φωτιά'' στα πανεπιστήμια. Μια μέρα πριν από τη συνάντηση Πανεπιστημιακών-Χριστοδουλάκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ το καρτέλ των φαρμακοβιομηχάνων. Εξετάζονται εξονυχιστικά οι συνταγές και τα τιμολόγια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκληρά παζάρια για τους μισθούς. Τακτική ''μαστιγίου και καρότου'' από την κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δασονόμος: Τι προβλέπει για τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων.

    ΕΘΝΟΣ: Ανάβει πράσινο για 55 εκ. στρέμματα. Δασικές εκτάσεις: Ποιες περιοχές και με ποια κριτήρια αποχαρακτηρίζονται και παραχωρούνται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέο...φέσι στο Κυπριακό από τον θείο Σαμ! Οι Αμερικανοί συνδέουν, πάλι, το Κυπριακό με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρώνουν το ασφαλιστικό. Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πρωθυπουργός και υπουργοί διαβεβαίωναν ότι το θέμα έκλεισε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φτάνει πια. Ψάχνουν ψήφους και στα ...δέντρα. Κυβέρνηση: ''Τυλίγουν'' τα δάση σε προεκλογικό πακέτο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρήξη με ΑΕΙ. Σάλος μετά την οδηγία για κόψιμο αποδοχών κατά την αποχή.

    ΕΣΤΙΑ: Αδιέξοδο στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνησις εμπαίζει βάναυσα τους καθηγητές.

    Espresso: Εμφύλιος πόλεμος για τα παιδιά στην οικογένεια Αλεξανδρή. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη από τη γυναίκα του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύματα παροχών και τα δάση. Την Πέμπτη ανακοινώσεις για εκατοντάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων..Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: ''Καίει'' το πακέτο για τα δάση. Στο τραπέζι ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

    ΝΙΚΗ: Τέλος οι εκκρεμότητες στις δασικές εκτάσεις. Στο σχέδιο πόλης 263 περιοχές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη Ραμάλα με τον Αραφάτ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

    Traffic News: Συμμορίες Κινέζων στην Αθήνα. Μια νέα σκληρή μαφία προβληματίζει την Αστυνομία.

    Η ΧΩΡΑ: Οικόπεδα και στα δάση. Αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν από χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    City Press: Συνεταιρισμοί, οικόπεδα και σε δάση. Ανοίγει ο δρόμος για ''οικιστική ανάπτυξη'' συγκεκριμένων περιοχών.

    MetroRAMA: Κόντρα μέχρι τελικής πτώσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ενώ στο ''χορό'' των κινητοποιήσεων μπαίνουν δάσκαλοι και καθηγητές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετωπική καθηγητών-υπουργείου. ''Στον αέρα'' η εξεταστική των φοιτητών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδού το χάος στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αποκαλυπτική έρευνα σε 1.477 εταιρίες των ΟΤΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατέλαβαν σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Αναστάτωση στην Παιδεία λόγω κινητοποιήσεων.

    [03] Κυβέρνηση-Δάση - Νομοσχέδιο

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 55 εκατ. στρεμμάτων αφορά το νομοσχέδιο για τα δάση, που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Ρυθμίζονται θέματα απελευθέρωσης από τη δασική προστασία και απόδοσης στην οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''βσικό κριτήριο για τον χαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων αναδεικνύονται οι αεροφωτογραφίες του 1945 και σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει γενική ρύθμιση για όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''η κυβέρνηση ανασύρει εν όψει εκλογών από τα συρτάρια και συζητεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα δάση. Ηδη, το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τις υπηρεσίες να ενημερωθεί σχετικά με τα αιτήματα που υπάρχουν για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι '' κάλπες με την παραχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης σε υποψήφιους ψηφοφόρους επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση καθώς σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό περίπου 35 εκατ. στρεμμάτων δασικής έκτασης''.

    H ESPRESSO αναφέρει ότι ''στο νομοσχέδιο καθορίζονται με σαφήνεια όλες οι δασικές εκτάσεις της χώρας, τα ιδιωτικά δάση, οι περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, εκείνες που πρέπει να αποχαρακτηριστούν γιατί η κατάσταση με αναδασώσεις δεν μπορεί να αναστραφεί και τέλος όλες εκείνες οι εκτάσεις στις οποίες επιτρέπεται η δόμηση''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι ''ο αποχαρακτηρισμός θα γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1960 ενώ όσα δάση κάηκαν πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση από τους συνεταιρισμούς''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι '' χτίζουν οριστικά εκατόν πενήντα από τους 215 οικοδομικούς συνεταιρισμούς''.

    Κατά τη ΧΩΡΑ, ''σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί ο Γ. Δρυς μεθοδεύεται η νομιμοποίηση και επέκταση των οικοδομικών συνεταιρισμών ενώ αποχαρακτηρίζονται και οι καμένες δασικές εκτάσεις. Ωστόσο τα κόμματα αλλά και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς χαρακτηρίζουν τις αναμενόμενες αυτές ρυθμίσεις αντισυνταγματικές''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για τις δασικές εκτάσεις βάσει των σημερινών συνθηκών και των επιταγών του αναθεωρηθέντος Συντάγματος προχωρεί η κυβέρνηση''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''μετά τον χάρτη των αυθαιρέτων, αλλάζει και ο δασικός χάρτης της χώρας-παραμονές εκλογών γαρ- καθώς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Δασικό Νομοσχέδιο που για χρόνια και μετά πολλών εμποδίων επεξεργάζεται το υπουργείο Γεωργίας''.

    Σύμφωνα με τη City Press,''με τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί ''μη αναστρέψιμη καταστροφή'' η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στην οικιστική ανάπτυξη περιοχών που μέχρι σήμερα θεωρούνται δασικές και ευνοεί τα σχέδια τουλάχιστον 150 οικοδομικών συνεταιρισμών που θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε τέτοιου είδους περιοχές''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνησις για τα δάση θα σημάνη τον αφανισμό τους. Προωθεί αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων που είχαν και πριν από το 1975''.

    [04] Εκπαιδευτικοί-Κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε τεντωμένο σκοινί θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα ο διάλογος Χριστοδουλάκη-πανεπιστημιακών για τα οικονομικά του κλάδου, καθώς η κυβέρνηση, παραμονές της κρίσιμης συνάντησης, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, ζητώντας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να περικόψουν, όπως προβλέπεται εκ νόμου, τις αποδοχές των διδασκόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της αποχής από τα καθήκοντά τους. Παραίτηση Ευθυμίου ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Χρ. Τρικαλινός, ενώ ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Βαβούρας, αναφερόμενος σε 'απειλή', δηλώνει στην 'Ε' ότι θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου να ρίχνει 'λάδι στη φωτιά', ζητώντας, με επιστολή του προς τους πρυτάνεις και τους προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, να εφαρμόσουν το νόμο και να περικόψουν τις αποδοχές και τα επιδόματα των καθηγητών για όλες τις ημέρες που απέχουν από το διδακτικό τους έργο - και όλα αυτά μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση των πανεπιστημιακών καθηγητών και εκείνων των ΤΕΙ με τον υπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "σκληρή γραμμή θα επιδιώξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους πανεπιστημιακούς, εμμένοντας στην πρόταση για αύξηση αποδοχών κατά 7% το 2004. Δεν αποκλείεται, όμως, να αποδεχθεί οριακές μεταβολές με στόχο η σημερινή συνάντηση να είναι η τελική".

    Το metroRAMA αναφέρει ότι "αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις τους εμφανίζονται οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν σήμερα τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη".

    [05] Συμβασιούχοι δημοσίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση 5.500 συμβασιούχων του δημοσίου καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ. αριθμ. 1976/2003 απόφασή του αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ αναγνωρίζει οτι οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελούν μια και μόνη ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''το δικαστήριο δικαίωση γυναίκα αρχιτέκτονα μηχανικό που εργαζόταν με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 1994 έως και τις 31-12-2002 στην Πρώτη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''με αφορμή τη νέα δικαστική εξέλιξη η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα αρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των συμβασιούχων''.

    [06] ΕΕ- Αγροτικά προϊόντα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι ''η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ξεκίνησε το 1992 προχώρησε τον Ιούνη του 2003 και συνεχίζεται'', δήλωσε χτες θριαμβευτικά ο αρμόδιος για τ΄αγροτικά επίτροπος Φρανς Φίσλερ ανακοινώνονται επίσημα τις φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση των ''Κοινών Οργανώσεων Αγοράς'' ελαιολάδου, βαμβακιού , καπνού και ζάχαρης με τις οποίες ''αποσυνδέεται'' η κοινοτική ενίσχυση από την παραγωγή''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''υποκλίνομαι στη θυσία του Θάνου Αξαρλιάν και τον βεβαιώνει ότι το αίμα το δικό του και των άλλων θυμάτων της τρομοκρατίας δεν πήγε χαμένο. Είμαι βέβαιος οτι δεν χαλαλίστηκε για τα εγκληματικά ''καπρίτσια'' της τρομοκρατίας αλλά για την εδραίωση της δημοκρατίας''. Με τα λόγια αυτά -γεμάτο πόνο και θλίψη- ο πληρεξούσιος συνήγορος της οικογένειας του θύματος Νίκος Λίβος έκανε τους πάντες να ...παγώσουν''.

    [08] Κυπριακό - ΕΕ - ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι δεδομένη αλλά αν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου του 2004 μπορεί να υπάρξουν περιπλοκές και η διευθέτηση του προβλήματος θα γίνει ακόμη δυσκολότερη τόνισε ο ειδικός συντονιστής του Στειτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της Κύπρου Τομας Γουέστον μιλώντας χθες το πρωί σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια. Ο αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε οτι με άλυτο το ζήτημα της Κύπρου και η Τουρκία θα έχει πρόβλημα στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ τόνισε με έμφαση οτι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέλησή του για διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Αναν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε λέγοντας οτι ''τα επιχειρήματά του για τη λειτουργικότητα του κράτους είναι λογικά''.

    [09] Φαρμακοβιομηχανίες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''στα δίχτυα του ΣΔΟΕ βρίσκονται δύο μεγάλες εταιρίες που έχουν αναλάβει εργολαβικά το καρτέλ των φαρμακοβιομηχάνων και την παρώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων με ''λαδωμένους'' γιατρούς -πλασιέ και το στήσιμο επιστημονικών συνεδρίων μαϊμού για να εξασφαλίζουν πολυτελείς διακοπές στο εξωτερικό, σ΄αυτους που μοιράζουν συνταγές με το τσουβάλι, για να αυξήσεις τις πωλήσεις αλλά και τις δικές τους προμήθειες''.

    [10] OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 24/09/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Παροχές ''στα τυφλά''...Νέα επιβάρυνση στον ελλειμματικό προϋπολογισμό από τον ''δικηγόρο του φτωχού''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Επενδύσεις 33,8 δισ. ευρώ από εισηγμένες. Εκθεση για την τετραετία 1999-2002''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Πράσινο φως στην αλλαγή του χάρτη δασικών εκτάσεων. Αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρέμματα''

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [11] Δασικές εκτάσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ο κύβος για τα δάση ερρίφθη. Μετά το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή του δασικού χάρτη της χώρας και έτσι αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το νέο δασικό νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας. Με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου θα επιχειρηθεί όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, να προσαρμοστεί η υφιστάμενη δασική νομοθεσία στο πρόσφατα εγκριθέν Σύνταγμα της χώρας και να επαναπροσδιοριστεί σε πραγματική βάση ο χαρακτήρας των δασικών εκτάσεων. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων, που μέχρι σήμερα θεωρούντο δάση και δασικές εκτάσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 September 2003 - 10:15:52 UTC