Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/08/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ολυμπιακοί Αγώνες- Προετοιμασία- Ασφάλεια
  • [04] ΠΑΣΟΚ-Κοινοβουλευτική Ομάδα
  • [05] ΝΔ-ΔΕΘ
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Οικονομία-Αγορά
  • [08] Προσλήψεις
  • [09] Οχήματα - Περιβάλλον
  • [10] Μείωση μαθητικού πληθυσμού
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Προϋπολογισμός - Φορολογικοί έλεγχοι

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/08/2003

    Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ασφάλειά τους, η διαδικασία επιλογής νέων υποψηφίων βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ, η προετοιμασία της ΝΔ για τη ΔΕΘ, το Κυπριακό, οι προσλήψεις, οι έλεγχοι στην αγορά και οικονομία και η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίους. Για τους τομείς του Εμπορίου, των Υπηρεσιών, της Μεταποίησης και του Τουρισμού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η πιο λαμπρή Πανσέληνος σήμερα...Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μύθοι και παραδόσεις για το Φεγγάρι του Αυγούστου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόκκινη κάρτα για Ι.Χ-δίκυκλα. Η Ευρώπη ζητεί να μειώσουμε 30%-40% τους ρύπους σε ενάμιση χρόνο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιες προσλήψεις τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι.

    Η ΑΥΓΗ: Οι αριθμοί ευημερούν για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά....Δυναμώνει η ιδιωτική παιδεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζει η SAIC για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σήμα κινδύνου! Λιγοστεύουν οι μαθητές. Η δημογραφική κρίση πλήττει (και) την Εκπαίδευση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σχέδιο πόλης. Ποια αγκάθια ξεφυτρώνουν στις επεκτάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Κλείνουν 1.553 θέσεις έως 19 Σεπτεμβρίου. Οι προθεσμίες, τα προσόντα, οι ειδικότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Κ. Σημίτης προετοιμάζεται από τη Σίφνο, να παρουσιάσει στη ΔΕΘ την ''Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης '' ο Κ. Καραμανλής...Χαρτοπόλεμο θα του κάνει την ''Χάρτα''!...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 12.000 νέες προσλήψεις. Εξ αυτών τα επτά χιλιάδες άτομα θα προσληφθούν με το σύστημα της μοριοδότησης με βάση τον νόμο 2190.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8.298 θέσεις σε Δημόσιο, Ένοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Φαγούρα'' βουλευτών για τις λίστες. ΠΑΣΟΚ: Φόβος και ανασφάλεια από δημοφιλείς υποψηφίους.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ψέματα για την οικονομία. Το ευρώ απεκάλυψε τους κυβερνητικούς μύθους.

    Espresso: Διάρρηξη μαμούθ σε δύο βίλες της πολιτείας. Άρπαξαν 200.000.000 δρχ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία για τον ''Αθήνα 2004''. Τα οργανωτικά προβλήματα των δοκιμαστικών επιβάλλουν τώρα αφύπνιση και εγρήγορση όλων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Πόλεμος'' κατά της κερδοσκοπίας. Σε εντατικούς ελέγχους από μικτά συνεργεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λίφτινγκ σε χιλιάδες σπίτια. Με 30% επιδότηση για το 2004.

    ΝΙΚΗ: ''Σωσίβιο'' από Ρόγκ. Βοήθεια στη Γιάννα μετά το ''ναυάγιο''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο με κυβερνητική βούλα.

    Traffic News: Πήγαν να λιντσάρουν τον πατέρα φονιά. Επίθεση στο τέρας που ''έβγαλε'' την καρδιά του μωρού του.

    Η ΧΩΡΑ: ''Χρυσό'' θα πάρει το 2004 η σαλμονέλα! Ντροπή. Η κυβέρνηση υπονομεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θερίζουν οι δηλητηριάσεις. Χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα από αλλοιωμένα τρόφιμα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φθίνει ο πληθυσμός των μαθητών. Εγκαταλείπουν το σχολείο, ψάχνουν για δουλειά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καύσωνας και πυρκαγιές μετέτρεψαν σε κόλαση την Ευρώπη. Καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

    [03] Ολυμπιακοί Αγώνες- Προετοιμασία- Ασφάλεια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''τα αναδειχθέντα τελευταίως οργανωτικά προβλήματα κατά την προετοιμασία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες για την επιτυχή οργάνωσή τους. Ένα χρόνο πριν από το μεγάλο γεγονός αναδεικνύεται το μείζον θέμα της οργάνωσης και του συντονισμού των δυνάμεων που θα φέρουν την ευθύνη της διοργάνωσης''.

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''πρόγραμμα-μαμούθ για λίφτινγκ με κρατική επιδότηση σε χιλιάδες κτίρια της Αττικής, με στόχο να αποκτήσει η πρωτεύουσα καλύτερο πρόσωπο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θέτουν σε άμεση εφαρμογή το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων. Εκτεταμένα προγράμματα αναπλάσεων ξεκινούν και στις ολυμπιακές πόλεις του Ηρακλείου και του Βόλου ''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, ''θέση ''μάχης'' παίρνει ανοιχτά η ΝΔ στο θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων επικεντρώνοντας την αυστηρή κριτική της κυρίως στην ποιότητα των έργων, αλλά και στις ''σπατάλες'' που εντοπίζονται σε πολλά από αυτά''.

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι ''αύριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των τελευταίων 365 ημερών από τους Ολυμπιακούς του 2004 με αξιόλογες εκδηλώσεις στη Λωζάνη και στις ολυμπιακές πόλεις: Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Βόλο και Πάτρα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''αποφασισμένη να μην υποκύψει στις εκβιαστικές πιέσεις της αμερικανικής εταιρίας SAIC, η οποία ζητεί να αλλάξουν ριζικά οι όροι της σύμβασης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του έργου, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Την απόφαση αυτή αναμένεται να μεταφέρει ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Τσερτικίδης στους υπεύθυνους της κοινοπραξίας με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα για να ζητήσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση του έργου''.

    [04] ΠΑΣΟΚ-Κοινοβουλευτική Ομάδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''παρασκηνιακές αντιδράσεις προκαλούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η διαδικασία επιλογής των νέων υποψήφιων βουλευτών του κόμματος που αρχίζει το Σεπτέμβριο, αλλά και η προβολή ως υποψηφίων γνωστών ονομάτων. Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει οργανωμένες διαστάσεις, εκδηλώνονται ως ...φαγούρα έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη και φυσικά οφείλονται στο φόβο και στην ανασφάλεια βουλευτών ότι μπορεί να χάσουν την έδρα τους από ένα νέο και δημοφιλή υποψήφιο''.

    [05] ΝΔ-ΔΕΘ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι''σε πηγή νέων εσωκομματικών προβλημάτων είναι πιθανόν να εξελιχθεί για τη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή η προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος του κόμματος καθώς και η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών του στενού επιτελείου του προέδρου της ΝΔ θα οδηγήσουν - μετά βεβαιότητος- σε διαφορετικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις γεγονός που μπορεί να μετατρέψει την παρουσία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη από πλεονέκτημα σε μειονέκτημα''.

    [06] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν επαφίεται στον ίδιο, αν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για προώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό και την επίλυσή του, αλλά στον Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα.''

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''την ίδια ώρα ο τουρκοκυπριακός Τύπος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για λύση του κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου του 2004, σημειώνοντας ότι το κυπριακό παύει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και παραδίδεται στον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της πολιτικής Ντενκτάς''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ''ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και στην ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία, όπως είπε, το συντομότερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι το 2007. Ουσιαστικές αποφάσεις, προσθέτει, θα ληφθούν το 2004 ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι ''σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περιπλοκές στο θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, και ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμούν πολλές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, το καθεστώς Ντενκτάς προχωρεί μέσω του ΕΦΚΑΦ σε αγωγές για διεκδίκηση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι ''πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ετοιμάζονται να αναλάβουν οι ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Νησί, αναφέρει δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης τον Ντενκτάς τουρκοκυπριακής εφημερίδας 'Κίπρισλι', ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης του ψευδοκράτους με την Τουρκία''.

    [07] Οικονομία-Αγορά

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά και τη συγκράτηση των τιμών δημιουργεί η κυβέρνηση. Η ομάδα θα αναλάβει δράση αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και οι πρώτες αποστολές της θα είναι στην Αθήνα σε κλάδους όπως τα οπωροκηπευτικά όπου κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί ακρότητες''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά γονατίσει την αγορά με τις φοροεπιδρομές για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Η αύξηση των βεβαιωθέντων φόρων ξεπερνά το 504%''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''καμμία άλλη κυβέρνησις δεν έχει επικαλεσθή τόσα ψέματα για την οικονομία, όσα η σημερινή. Επί 7,5 χρόνια η Κυβέρνησις Σημίτη ισχυρίζεται ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει προς τις ευρωπαϊκές. Όμως το ευρώ λειτούργησε ως θρυαλλίδα. Έδειξε ότι η οικονομία ήταν παντελώς ανέτοιμη για σταθερό νόμισμα και απεκάλυψε πλήρως τους κυβερνητικούς μύθους''.

    [08] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''η πόρτα του δημοσίου ανοίγει για χιλιάδες νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 12.000 ατόμων στον δημόσιο τομέα εντός του 2003. Με εγκύκλιο, την οποία έχει ήδη αποστείλει ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης προς όλους τους δημόσιους φορείς, τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τους δήμους αλλά και τα ΝΠΔΔ τους ζητάει άμεσα να προχωρήσουν στην καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων. Η καταγραφή θα γίνει κατά κλάδο και ειδικότητα ώστε να υπάρξει λεπτομερής εικόνα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''στο διορισμό 60 μονίμων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού για την κάλυψη των ισάριθμων κενών οργανικών θέσεων σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης προχωρά το υπουργείο Παιδείας''.

    [09] Οχήματα - Περιβάλλον

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''πληγή'' για το περιβάλλον και κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν τα δίτροχα δίκυκλα και τα κακοσυντηρημένα καταλυτικά ΙΧ. Οι δύο αυτές κατηγορίες οχημάτων εμφανίζονται ως οι κυριότερες πηγές εκπομπής των καρκινογόνων υδρογονανθράκων. Η ΕΕ καλεί τη χώρα μας να μειώσει τουλάχιστον 30% τη ρύπανση σε ενάμιση χρόνο. Τα ρυπογόνα οχήματα μπαίνουν αυτομάτως στο στόχαστρο''.

    [10] Μείωση μαθητικού πληθυσμού

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών στη χώρα μας, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Παρά την 'ένεση' με παιδιά μεταναστών, ο μαθητικός πληθυσμός κατά το σχολικό έτος 2002-2003 εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 0,3% στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά 2,7% στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι ''αδειάζουν οι αίθουσες των σχολείων καθώς χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι Έλληνες μαθητές. Φέτος η μείωση έφτασε στο 3% και θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τα Αλβανάκια''.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''η γενική τάση είναι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού, που πρέπει να αποδοθεί κυρίως στη μακροχρόνια μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας, μείωση που είναι ισχυρότερη, αλλά εξισορροπείται μερικά από τη συμμετοχή στην εκπαίδευση παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει ότι ''υπογεννητικότητα και διαρροή μαθητών συνιστούν τα αίτια του προβλήματος, το οποίο εμφανίζεται μικρότερο λόγω της παρουσίας πολλών αλλοδαπών''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ξετρύπωσαν'' φόρους 1,7 δις ευρώ! ''Σωσίβιο'' για τον προϋπολογισμό''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Πρόσθετοι φόροι 1,7 δις ευρώ από 11.973 εταιρίες. Έλεγχοι με διαδικασίες -εξπρές''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις τρύπες του προϋπολογισμού''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Σαφάρι φοροελέγχων για κάλυψη των ελλειμμάτων''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [12] Προϋπολογισμός - Φορολογικοί έλεγχοι

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "οι ανώνυμες εταιρίες και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ έχουν τεθεί στο "στόχαστρο" του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μέσω των ελέγχων, επιδιώκει την αύξηση των φορολογικών εσόδων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 August 2003 - 20:32:02 UTC