Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΔ
  • [04] Οικονομία
  • [05] Δημοσκοπήσεις
  • [06] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [07] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Πόθεν έσχες βουλευτών
  • [10] Ιράκ-Ελλάδα
  • [11] Χρηματιστήριο
  • [12] Κυβέρνηση
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Η πορεία στη Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/2003

    Η κατάθεση του κ. Θωμαδάκη στη Βουλή για το χρηματιστήριο, οι πληροφορίες για τις κινήσεις που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, το Κυπριακό και η δίκη της 17 Νοέμβρη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):2.620 προσλήψεις σε ΕΛΤΑ και υπουργεία. Αναλυτικά οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Οι νέοι μισθοί και συντάξεις. Από 26 Μαϊου οι αυξήσεις και τα αναδρομικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Για όλα φταίει ο μακαρίτης...Ατόπημα στη Βουλή από τον πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Τέλος! Τρεις νέες δημοσκοπήσεις -φωτιά: Το ΠΑΣΟΚ 7,2% πίσω από τη ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ:Τα δύο διαπλεκόμενα αντίπαλα μπλοκ εξουσίας. Μετά τις καταγγελίες για το ΠΑΣΟΚ, βιβλίου του Γ. Κύρτσου για τη ΝΔ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Αίσχος.Τώρα ξύπνησε η κυβέρνηση και το ΣΔΟΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ιδιότυπη ''ομερτά'' για τις καταγγελίες επιλέγουν τα δύο κόμματα αλλά.... Οι σκελετοί της διαπλοκής βγαίνουν απ΄τις ντουλάπες!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    ΕΘΝΟΣ:Από τι θα κριθούν οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τα ''Μυστικά του Βάλτου'' των σκανδάλων θα...λύσει από την Βαλτική!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Η έκθεση του Εισαγγελέα. Για τη λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Βαρύτατες ευθύνες στον ''τσάρο'' της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και στη ΔΕΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Μισθοί: Οι πίνακες με τις (πενιχρές) αυξήσεις. Δημόσιο: Οι τελικές αποδοχές για υπαλλήλους, στρατιωτικούς και συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Δύο σεισμοί στην οικονομία μας. Οψεις της ελληνικής εξωστρέφειας, με συνέπειες.

    ΕΣΤΙΑ:Τι ορίζει ο νόμος για το ''πόθεν έσχες''. Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον Πρόεδρο της Βουλής.

    Espresso:Ολέθριος γάμος και επεισοδιακός χωρισμός. Πολιτικός πάει με τη γυναίκα του στα δικαστήρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Λογοδοτούν αμαρτωλές εταιρίες. Υφαρπαγή 7,97 δις. διαπιστώνει το ΣΔΟΕ στον Ομιλο Μπατατούδη-Ελεγχος και σε άλλες εισηγμένες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων. Στις 25 Μαϊου καταβάλλονται οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους.

    ΤΑ ΝΕΑ:Μεταναστεύουν θέσεις εργασίας. Γιατί κλείνουν βιομηχανίες στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ:Καταλογισμός ευθυνών. Δεν τον κάλυψε ο Χριστοδουλάκης. Δριμεία επίθεση Κακλαμάνη σε Θωμαδάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:''Ισχυρό χαρτί'' ...με νέα αντεργατικά μέτρα απολύσεις-λιτότητα-ανεργία. Δηλώσεις Χριστοδουλάκη για οικονομική πολιτική.

    Traffic News:Ετσι θέλησαν να σκοτώσουν τον Πατριάρχη. Αποκαλύψεις-σοκ του Αλ. Κούγια στην traffic για τα συμβόλαια θανάτου στους Αγίους Τόπους.

    Η ΧΩΡΑ:Που θα πάνε μισθοί και συντάξεις. Αυξήσεις-ψίχουλα από 26 Μαϊου μαζί με 5 μήνες αναδρομικά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Αδιάφθοροι σε εφορίες-τελωνεία. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Σιωπή αποφάσισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για τελείως διαφορετικούς λόγους...

    [03] ΝΔ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''σιγήν ιχθύος τηρούν στη ΝΔ για το βιβλίο Κύρτσου, ύστερα από εντολή της Ρηγίλλης. Οι καταγγελίες Κουρή που εμπλέκουν βουλευτές της ΝΔ στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου έχουν ενοχλήσει κορυφαία στελέχη του κόμματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''έμφαση και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής φαίνεται να δίνει η ΝΔ παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής εκμεταλλεύθηκε την ειδική συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες για να διατυπώσει και πάλι τις βασικές θέσεις του κόμματος στα ζητήματα των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών στους κόλπους της ΕΕ''.

    [04] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''δύο δονήσεις σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η ιστορική καπνοβιομηχανία ''Παπαστράτος'' πούλησε τον ''άσσο'' της και πέρασε στον πλήρη έλεγχο της πολυεθνικής ''Φίλιπ Μόρις''. Το 82% πλέον της ελληνικής αγοράς τσιγάρων ελέγχεται από τους ξένους. Ο δεύτερος σεισμός ήρθε με το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση της Palco στη Βουλγαρία. Ο λόγος: Μηνιαίος μισθός 1.000 ευρώ εδώ, 120 ευρώ στη Βουλγαρία. Προσπάθειες για αποτροπή 500 απολύσεων δεν έφεραν προς το παρόν αποτέλεσμα΄''.

    [05] Δημοσκοπήσεις

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία τριών δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέες έντονες αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου, επηρεάζοντας ίσως και επισπεύδοντας τις αποφάσεις του εγκλωβισμένου Σημίτη''.

    [06] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι ''τεράστιες διαστάσεις και με αρκετές παράπλευρες συνέπειες φαίνεται να παίρνει η υπόθεση που έχει ανοίξει ανάμεσα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο και το μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο, ύστερα από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του τελευταίου και ύστερα από φημολογία μηνών που τον ήθελε να επιδιώκει την εξόντωση του Πατριάρχη''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίωξη των Ελλήνων Αγιοταφιτών Πατέρων από τα Πανάγια Προσκυνήματα φαίνεται πως έχει αρχίσει. Η διχόνοια, οι οξύνσεις και γενικά το κλίμα αντιπαράθεσης και μίσους που επήλθε μετά την εκλογή στον πατριαρχικό θρόνο του Πατριάρχη Ειρηναίου δείχνουν πως είναι πλέον ζήτημα χρόνου η αραβοποίηση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων''.

    [07] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''θα πρέπει να συνεχιστεί το κλίμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τόνισε ο ΟΙκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Αθήνα και αναχώρησε το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη''.

    [08] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''απόπειρα πραξικοπήματος και εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του με υποκίνηση μεγάλων χωρών καταγγέλλει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, ετοιμάζει ''μαύρη λίστα'' με Ελληνοκυπρίους που είναι ανεπιθύμητοι στα κατεχόμενα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''σοβαρή διάσταση απόψεων όσον αφορά τον ρόλο της Αγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας''.

    [09] Πόθεν έσχες βουλευτών

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''σήμερα που ο πολιτικός βίος της χώρας κλονίζεται από καταγγελίες για διαφθορά, τον λόγο έχει ο Απ. Κακλαμάνης. Οφείλει να αναλάβη όλες τις πρωτοβουλίες που του παρέχει ο νόμος. Ωστε να λογοδητήσουν οι τυχόν ένοχοι, και παράλληλα να προστατευθή η τιμή και υπόληψις του πολιτικού κόσμου''.

    [10] Ιράκ-Ελλάδα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ελληνικής αυτοκινητοπομπής στο Ιράκ η οποία δέχθηκε επίθεση από αγνώστους το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο, η ελληνική αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με επικεφαλής τον Ελληνα επιτετραμμένο στη Βαγδάτη Ν. Γαριλίδη δέχθηκε επίθεση από αγνώστους 90 χλμ έξω από την πρωτεύουσα του Ιράκ''.

    [11] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "διαστάσεις απρόβλεπτες προσλαμβάνει η εκ νέου ανάδειξη των χρηματιστηριακών παιγνίων του 1999, με την ανάδειξη καθημερινά και νέων στοιχείων. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκ. Χριστοδουλάκης, έπειτα από τις αποκαλύψεις για την ALTEC του κ. Αθανασούλη και τον Ομιλο Intersat του κ. Μπατατούδη, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει οτι θα ελεγχθούν φορολογικά περίπου 80 εισηγμένες στη Σοφοκλέους εταιρείες, οι οποίες παρέμειναν ανέλεγκτες την τελευταία τετραετία".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "οι χρηματιστηριακές δραστηριότητες του παρελθόντος και οι σχέσεις πολιτικών στελεχών με οικονομικούς παράγοντες παίρνουν τη μορφή κρυμμένων σκελετών που βγαίνουν από τις ντουλάπες των δύο μεγάλων κομμάτων και φέρνουν σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες τους. Στο βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος της σιωπής - κατ' εντολήν ή αυτοβούλως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "καταπέλτης ήταν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αλλά και βουλευτές της ΝΔ για το... ανύπαρκτο ως δείχνουν τα πράγματα έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εν μέσω σωρείας σκανδάλων περί χρηματιστηριακών παιχνιδιών που παίχτηκαν στην πλάτη των μικροεπενδυτών, είτε από εταιρείες "μαϊμούδες" είτε από άλλους επίδοξους που είχαν απευθείας ενημέρωση για την καίρια στιγμή ανόδου ή καθόδου της τιμής διαφόρων μετοχών".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αφού δέχθηκε οργισμένη κριτική και από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ενώ η ΝΔ ζήτησε την παραίτησή του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ με χθεσινή του δήλωση έκανε γνωστό οτι στο διάστημα από 21 Μαρτίου έως 5 Απριλίου του 2000 και μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις του ΧΑΑ εντολέας της "Π+Κ Χρηματιστηριακής" με τον κωδικό 11986 κέρδισε 428.000.000 δραχμές μόνο από συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ".

    [12] Κυβέρνηση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "το βαρύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί και το οποίο συντηρείται και από τα συνεχή δημοσιεύματα-καταγγελίες που φέρουν Κυβερνητικά και Κομματικά στελέχη να εμπλέκονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο και σε φαινόμενα διαπλοκής, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμούς στα στελέχη του Κυβερνώντος Κόμματος".

    Η Espresso επισημαίνει οτι "θα τρίβετε τα μάτια σας οταν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός", υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι έγιναν γνώστες των προθέσεών του τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο πρώτος στα πολιτικά χρονικά που έχει προαναγγελθεί, θα οδηγήσει, όπως φαίνεται, αρκετούς στην πόρτα της εξόδου, ενώ το Μαξίμου θα καταβάλει προσπάθεια επιστροφής κάποιων... παραγκωνισμένων όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "μέρες μετρούν πλέον τα μέλη της κυβέρνησης Σημίτη, καθώς η 30η Ιουνίου αποτελεί μέρα-ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις του Κώστα Σημίτη σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει νέο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας την ανάγκη "πολιτικού εκσυγχρονισμού".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "διαψεύδει ο γραμματέας της κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τα σενάρια που τον θέλουν υπουργό στον ανασχηματισμό. Το γερμανικό μοντέλο με παραλλαγές εισηγείται ο Κ. Σκανδαλίδης για τις εκλογικές περιφέρειες. Ο ίδιος, πάντως, προτείνει στον πρωθυπουργό η κυβέρνηση να εισηγηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση του γερμανικού μοντέλου, με σταυρό προτίμησης και λίστα. Αντί, όμως, μονοεδρικών περιφερειών που υπάρχουν στη Γερμανία, στην Ελλάδα να λειτουργήσουν τριεδρικές ή τετραεδρικές περιφέρειες. Παράλληλα, οι σημερινές μονοεδρικές θα ενσωματωθούν στις νέες περιφέρειες".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "φουντώνει η παραγωγή "σεναρίων" για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και οι "προγραφές" δίνουν και παίρνουν, καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της "Αυριανής", ενώ η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του Γ. Κύρτσου διαμορφώνει προϋποθέσεις "αντεπίθεσης" της κυβερνητικής παράταξης, σε μια προσπάθεια συμψηφισμού των όσων δημοσιεύει ο Κουρής για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ σε σχόλιό της υπογραμμίζει οτι "τα ερωτήματα που γεννιούνται στην κοινή γνώμη είναι σοβαρά. Και κάνουν σοβαρό λάθος οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που ακολουθούν την τακτική της σιωπής και την άρνηση να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Μπορεί σε επίπεδο εντυπώσεων, ατζέντα των μέσων ενημέρωσης, το όλο θέμα να "καθίσει" ύστερα από ορισμένες μέρες. Στη συνείδηση όμως των πολιτών είναι βέβαιο οτι κατακάθεται μια απορριπτική στάση έναντι της πολιτικής, μια αντίληψη οτι "όλοι τα παίρνουν".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Αυτή είναι η οικονομία μας... Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας κλείνει τις επιχειρήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Απλά μαθήματα χρηματιστηρίου στη Βουλή. Ενταση στην επιτροπή ακροάσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Σοφοκλέους 6.500 μονάδων εναντίον Σοφοκλέους 1.750! Το ΣΔΟΕ με παρέμβαση Αλεξάκη σε 77 εισηγμένες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Παγκοσμιοποίηση με δύο όψεις στην ελληνική αγορά. Τι σηματοδοτούν η είσοδος της PH. MORRIS και η έξοδος της SCHIESSER"

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Η αγορά μίλησε. Δεδομένη η ανοδική τάση. Με κρυμμένο άσο τη μετοχή του ΟΤΕ".

    [14] Η πορεία στη Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Ανυποχώρητος" ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, που κινείται πλέον απειλητικά προς το φράγμα του εκτεταμένου κινητού μέσου όρου διακοσίων ημερών (1.819 μονάδες), η διάσπαση του οποίου αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 May 2003 - 20:28:13 UTC