Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα- ΕΕ
  • [04] ΝΔ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ελλάδα - ΕΕ - Αμυνα
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Τέμπη-Τραγωδία
  • [09] "17 Νοέμβρη"
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/2003

    Η τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές και μαθήτριες στα Τέμπη, η υπογραφή της διεύρυνσης της ΕΕ και το άτυπο συμβούλιο κορυφής στην Αθήνα, οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νταλίκες-λαιμητόμοι. Τι φταίει για τα αλλεπάλληλα πολύνεκρα δυστυχήματα;

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόντιος Πιλάτος το κράτος. Κανένας υπεύθυνος για το έγκλημα. Ο θρήνος συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θυσίασαν 21 για 35 δις. Δέκα χρόνια μελέτες για να παρακαμφθεί η κοιλάδα του θανάτου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ζωή εν τάφω σε 6 χωριά. Θρήνος (για τα 21 παιδιά) και αναπάντητα ''γιατί''...

    Η ΑΥΓΗ: Πέντε ερωτήματα για το έγκλημα. Επιτάφιος θρήνος για τα 21 παιδιά στα Τέμπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη ο υφυπουργός Μαλέσιος. Ντροπή και αίσχος κύριε Σημίτη. Παρ' του επί τόπου το κεφάλι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σαράβαλα του τρόμου. Η τραγωδία των μαθητών αποκαλύπτει το πιο θανατηφόρο σκάνδαλο. Περισσότερα από τα μισά φορτηγά είναι άνω των 20 ετών. Ατελές και διάτρητο το σύστημα τεχνικού ελέγχου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού οι παγίδες θανάτου της Εθνικής. Ο χάρτης με όλα τα απαγορευμένα σημεία.

    ΕΘΝΟΣ: Ιδού οι ένοχοι για το έγκλημα διαρκείας. Αδέσποτες νταλίκες-λαιμητόμοι σκορπίζουν τον θάνατο στις εθνικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ουτε ο Χάρος δεν θα' θελε να χάσει έτσι τα παιδιά του! Η Ελλάδα θρηνεί τους 21 μαθητές που, τόσο άδικα, έσβησαν στα Τέμπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, αποκαλύπτει: Χάος-διάλυση στο ΙΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 21 άγγελοι ζητούν δικαίωση. Τραγωδία: Καραμπόλα οι ευθύνες από υπουργείο σε υπουργείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Βαγδάτη των δρόμων μας. Νόμοι ανεφάρμοστοι, ασύδοτοι οδηγοί, ''αρχαία'' οχήματα.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ευθύνες για τις νταλίκες. ''Κλειστό'' επάγγελμα χωρίς οργάνωση.

    Espresso: Είμαι έγκυος! Θέλω 10.000 ευρώ για να μη μιλήσω! Εκβιασμός γνωστού μοντέλου. Ο επιχειρηματίας έβαλε ντεντέκτιβ και ανακάλυψε την απάτη και τις ροζ ιστορίες της ζωής της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύματα της υπανάπτυξης. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε το πλήθος των ελλειμμάτων μιας χώρας χωρίς δομές και κανόνες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εθνικό πένθος. Ποιός φταίει για τα 21 λευκά φέρετρα; Πλήθος κόσμου συνόδευσε τους αδικοχαμένους μαθητές στην τελευταία τους κατοικία.

    ΤΑ ΝΕΑ: 21 κατηγορώ για τα φορτηγά καρμανιόλες. Κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους. Ανασφάλιστη η ρυμούλκα.

    ΝΙΚΗ: Ζητείται ευθιξία. Παραιτήσεις υπευθύνων ζήτησε ο Κακλαμάνης. Ερευνα διέταξε ο Κρουσταλάκης. Διώκεται για κακούργημα ο οδηγός. Θρήνος στις κηδείες των 21 μαθητών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτικές ευθύνες για το νέο έγκλημα. Πανελλήνιος θρήνος για την τραγωδία στα Τέμπη.

    Traffic News: Δολοφόνησαν 21 αγγελούδια. Θρήνος και σπαραγμός σε όλη την Ελλάδα.

    Η ΧΩΡΑ: Τα σκότωσαν τα μεγάλα συμφέροντα. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία. Το ανεξέλεγκτο και η ατιμωρησία θρέφουν τη ζούγκλα στους δρόμους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στους δρόμους. Τραγικές ανεπάρκειες κόστισαν τη ζωή των 21 παιδιών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σας κλαίει η άνοιξη παιδιά, παιδιά αδικοχαμένα... Αναταράξου, μαύρη γης.

    [03] Ελλάδα- ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''η Ευρώπη αλλάζει, και η νέα ''ταυτότητά '' της σφραγίζεται στη Σύνοδο της Αθήνας, αύριο που χαρακτηρίζεται ιστορική με την υπογραφή προσχώρησης των δέκα νέων μελών. Ανάμεσά τους και η Κύπρος που εισέρχεται στην ΕΕ και ξεκινά μια νέα πορεία, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας πλέον και η Αθήνα μιλά για ''μέρα γιορτής''.

    H ESPRESSO αναφέρει ότι ''κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης η Ευρώπη διευρύνεται γιγαντώνεται και βάζει το δικό της στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, παρά την εμφανή ''πολιτική '' και στρατιωτική της αδυναμία''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,''η επεξεργασία του μελλοντικού ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή επί ελληνικής προεδρίας ,εκτιμά ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν. Αυτό αναφέρει ο κ. Ντ΄Εστέν σε επιστολή του προς Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι, ο οποίος τον έχει καλέσει ήδη να παρουσιάσει το σχέδιο του Συντάγματος στη Ρώμη''.

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ''καθοριστική τροπή θα πάρει στην Αθήνα η νέα θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ κατά τη συζήτηση που θα έχουν αύριο το πρωί οι 15 ηγέτες με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν παρουσία των ηγετών των 10 υπό ένταξη χωρών. Το σύστημα προεδρία της διευρυμένης ΕΕ ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής η διαδικασία λήψης αποφάσεων (η επέκταση δηλαδή της ειδικής πλειοψηφίας ) είναι ζητήματα που έχουν διχάσει τα μέλη της Συνέλευσης και τα οποία ο πρόεδρος της Συνέλευσης επιθυμεί να συζητήσει με τους ηγέτες προκειμένου να λάβει τις σχετικές κατευθύνσεις''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''σε συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνοχή της όπως διαφάνηκε στον πόλεμο στο Ιράκ, η ΕΕ συζητεί στη συνάντηση της Αθήνας το μέλλον της. Κυρίως, τη δυνατότητα των 25 χωρών - μελών να αντιμετωπίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως μια ενιαία οντότητα με εκχώρηση πιθανόν δικαιωμάτων που προκύπτουν από την έννοια της εθνικής κυριαρχίας''.

    [04] ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''σε εκλογικό συναγερμό τίθεται η ΝΔ. Στη Ρηγίλλης κερδίζει έδαφος το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. το Σεπτέμβριο του 2003 (ενώ δεν αποκλείεται ο Ιούνιος) και η ηγετική ομάδα του κόμματος αμέσως μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, αρχίζει εντατικά και συστηματικά τις ανάλογες προετοιμασίας ώστε να μην βρεθεί ανέτοιμη μπροστά σε ενδεχόμενο αιφνιδιασμό από τον Κ. Σημίτη''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''νέους όρους και προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θέτει εκ των πραγμάτων η ευρωπαϊκή ένταξη της νήσου, την οποία καλείται να επικυρώσει αύριο εδώ στην Αθήνα ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Παρά τις σχετικές αναφορές που περιλαμβάνει το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες η όποια λύση θα πρέπει να κινείται εντός των πλαισίων που τίθενται στο προσχέδιο Αννάν το βέβαιο είναι όπως παραδέχθηκε και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον πως η ''η κατάσταση μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Λευκωσίας στην ΕΕ θα αλλάξει αφού όπως σημείωσε τη συνθήκη θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλαχ Γκιουλ στην Αθήνα , αύριο και μεθαύριο κατά την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό που ακολούθησε από το 1974 μέχρι σήμερα''.

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτει ότι''την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος θα υπογραφεί αύριο στη Στοά του Αττάλου την Πράξη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει συντελεστεί μια κατάκτηση της πολιτικής της Αθήνας και της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα ωστόσο η γραμμή που χωρίζει την Κύπρο στα δύο παραμένει αναλλοίωτη και θα αποτελεί ιστορική εκκρεμότητα που θα βαρύνει τη νέα πορεία της χώρας''.

    [06] Ελλάδα - ΕΕ - Αμυνα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''τη βούληση της χώρας μας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αμυντικό σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ γνωστοποίησε χθες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου στον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Στρούκ''.

    [07] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''η αγορά δείχνει αξιοπρόσεκτη δυναμική στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η αντίδρασή της συνοδεύεται από κάθετη αύξηση της αξίας των συναλλαγών, γεγονός που της επιτρέπει να απορροφά τους κραδασμούς των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων''.

    [08] Τέμπη-Τραγωδία

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει οτι "το πελώριο "γιατί", που συνοδεύει τα είκοσι ένα αδικοχαμένα παιδιά στην τελευταία τους κατοικία, θα μείνει τελικά αναπάντητο. Γιατί αν είχε απαντηθεί όλες τις άλλες φορές, θα είχαμε σταματήσει να πληρώνουμε ως χώρα τον παράλογο φόρο αίματος στους ελληνικούς δρόμους. Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "στην Ελλάδα, οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με τον πλέον απηρχαιωμένο και επικίνδυνο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφ' ενός λόγω του ανεπαρκούς σιδηροδρομικού δικτύου, κυρίως όμως λόγω του διάτρητου καθεστώτος αδειοδοτήσεως των φορτηγών "δημοσίας χρήσεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του προσθέτει οτι "η αλήθεια είναι οτι για το αίμα που χύνεται κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους φταίνε όλοι αυτοί, αλλά και όλοι εμείς. Το "εγώ τα ξέρω όλα". Η χορήγηση διπλωμάτων με πλάγιους τρόπους, η ανύπαρκτη οδική παιδεία, η παραβίαση όλων των κανόνων οδικής συμπεριφοράς από μικρά και μεγάλα οχήματα και φυσικά η έλλειψη αστυνόμευσης και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες έχουν τα τραγικά αποτελέσματα που ακούμε συνεχώς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "και έπειτα από κάθε πολύνεκρη τραγωδία, η αναζήτηση ποινικών ευθυνών, η έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων... Των "υπευθύνων" εκείνων, που με μία σειρά πράξεων ή παραλείψεων καθορίζουν τη ζωή και τον θάνατο. Εκείνων, των οποίων μία λανθασμένη εκτίμηση αρκεί για να σβήσει 21 παιδικές ζωές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "οι 21 μαθητές τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στο φοβερό δυστύχημα της Κυριακής στα Τέμπη. Ενα σημείο-καρμανιόλα της Εθνικής Οδού που παραμένει ίδιο εδώ και δεκαετίες, γιατί το έργο, κατά την κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, μια νταλίκα-δρεπανηφόρο άρμα, σαν και αυτές που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες εντελώς ανεξέλεγκτα στους δρόμους -γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνές και γρήγορες μεταφορές προϊόντων- έγιναν αιτία αυτής της φοβερής τραγωδίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "οι πάντες γνωρίζουν όλα αυτά τα "ματωμένα περάσματα", όμως κανείς αρμόδιος δεν δείχνει το σθένος και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για να ελαττωθεί ο φόρος αίματος. Τις ίδιες ώρες συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τις παραβιάσεις από τα μεγάλα φορτηγά, που μόνο στις δύο πρόσφατες τραγωδίες, στον Αλιάκμονα και τα Τέμπη, εμπλέκονται άμεσα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "ο δρόμος στα Τέμπη, υπερβολικά στενός, θυμίζει την ντροπή της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζωνων, που παραμένει ημιτελής 15 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, χάρις στη φαεινή ιδέα του ΥΠΕΧΩΔΕ να μοιράσει το έργο σε πλήθος μικρών εργολαβιών των 10-15 χλμ, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες των εγχώριων εργοληπτικών εταιρειών".

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "τα περισσότερα από τα 37.000 φορτηγά κουβαλούν βάρος δύο και πλέον δεκαετιών στις πλάτες τους, 3.000 νταλίκες κυκλοφορούν παράνομα, τα ΚΤΕΟ κάνουν τα στραβά μάτια, πολλοί ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τους κανόνες ασφάλειας και οι οδηγοί δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπισμένοι για τα βαριά οχήματα που οδηγούν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "τραγικά μεγάλος είναι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που προκλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε από φορτηγά 3,5 τόνων και άνω. Μόνο το 2002, επί συνόλου περίπου 29.000 οχημάτων αυτού του τύπου, προκλήθηκαν 420 θανατηφόρα ατυχήματα. Την ίδια χρονιά επί συνόλου 5.000.000 ΙΧ σε ολόκληρη τη χώρα, προκλήθηκαν 1.125 θανατηφόρα τροχαία".

    [09] "17 Νοέμβρη"

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "με τις αναγνωρίσεις των Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρού στην υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και με την αναγνώριση του Βασίλη Τζωρτζάτου στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, όπου τραγικό θάνατο βρήκε ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν, συνεχίστηκε χθες για 5η εβδομάδα η πολύκροτη δίκη της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων".

    Σύμφωνα με την Traffic news "ύστερα από συνεχόμενες εντολές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων τελικά εννέα μάρτυρες από υποθέσεις που έχουν ήδη εξεταστεί κατέθεσαν χθες στη δίκη των φερόμενων ως μελών της "17Ν". Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων αυτών έκλεισε και η διερεύνηση συνολικά 23 υποθέσεων μέσα σε διάστημα 29 συνεδριάσεων".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ακόμη χειρότερο το ισοζύγιο. Στο Α΄δίμηνο 2003 στις τρέχουσες συναλλαγές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Με το βλέμμα στον DOW JONES η Σοφοκλέους. Προσδοκίες από τα κέρδη τριμήνου".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Η μερική απασχόληση αντίδοτο στην ανεργία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Οιωνός ύφεσης η μείωση της ψαλίδας στο ισοζύγιο. Σε συνδυασμό με την πολεμική αβεβαιότητα".

    Σημείωση: η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 April 2003 - 14:40:47 UTC