Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνική προεδρία ΕΕ-Ιράκ
  • [04] Ιράκ-ΗΠΑ
  • [05] Ελλάδα-Αντιδράσεις-Πόλεμος Ιράκ
  • [06] Καραμανλής-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Σημίτης-Γ. Παπανδρέου
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Πόλεμος Ιράκ-Επιπτώσεις.

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/03/2003

    Οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, τα αποτελέσματα του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ και η δίκη της ''17Ν'', είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κτηνωδία. Χτύπησαν παιδιά οι ''έξυπνες'' βόμβες. Κόλαση σε Βαγδάτη, Βασόρα, Μοσούλη. Κυνική δήλωση Ράμσφελντ: ''Ακόμη δεν είδατε τίποτα''. Παγκόσμια κατακραυγή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση στη Βαγδάτη. Ισοπεδώθηκαν δημόσια κτίρια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατακραυγή για τους δολοφόνους της ειρήνης. Διαδηλώσεις οργής σε όλο τον κόσμο. Πρωτοφανής και η διπλωματική αντίδραση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αίμα και πόνος. Επιστροφή στον πρωτογονισμό.

    Η ΑΥΓΗ: Ποτάμι οργής. Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα σήμερα στις 12.30μμ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεσκεπάζουν τη μεγάλη απάτη με τα κανάλια. Καταπέλτης για τους απατεώνες το υπόμνημα του εκδότη της ''Α'' Γ. Κουρή στο ΕΣΡ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πυρπολείται η Βαγδάτη. Καίγονται τα παλάτια του Σαντάμ. Η αρχή έγινε με έξυπνες βόμβες-ο πόλεμος συνεχίζεται με χερσαίες επιχειρήσεις. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο. Η

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι στρατιές της ειρήνης και η επιχείρηση όλεθρος.

    ΕΘΝΟΣ: Η καταιγίδα της ειρήνης κόντρα στην καταιγίδα του ολέθρου. Τα νιάτα του κόσμου στέλνουν μήνυμα αντίστασης και ζωής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενδέχεται να λυσσάξει και να μας δαγκώσει. Αμπαρωμένος στον Λευκό Οίκο ο Πλανητάρχης καταριέται και απειλεί όσους αντιδρούν στο... απελευθερωτικό του έργο στο Ιράκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο άγνωστος πόλεμος Σημίτη-Γιωργάκη στις Βρυξέλλες. Εξω φρενών ο πρωθυπουργός με τα καμώματα του υπουργού του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποκάλυψη τώρα. Πόλεμος: Επιθέσεις κατά κύματα στη Βαγδάτη, φωτιά στις πετρελαιοπηγές από τον Σαντάμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή λαών. Ξεσηκωμός σε όλο τον πλανήτη κατά του παράνομου πολέμου, αλλά η συμμορία σπέρνει βόμβες και φήμες.

    ΕΣΤΙΑ: Κρύβουν την αλήθεια. Οχι στον πόλεμο-Ναι στις διευκολύνσεις.

    Espresso: Σκοτώστε τον τώρα. Το πόκερ της CIA με το κρησφύγετο του Σαντάμ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαίνεται ο πόλεμος. Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται, μάχες γύρω από τη Βασόρα. Ιρακινοί πύραυλοι βάλλουν κατά στόχων στο Κουβέιτ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιράκ: Γη βαμμένη με αίμα. Κλιμακώνεται η επιχείρηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυτοί τον τρόμο κι εμείς στον δρόμο. Κόλαση φωτιάς στη Βαγδάτη.

    ΝΙΚΗ: Εγκληματίας πολέμου. Ο Μπους βομβαρδίζει τη Βαγδάτη χωρίς έλεος.

    POST: Μαζί με την κομμώτρια έριξε... τον κόσμο στην κόλαση. Η τηλεόραση ξεσκεπάζει τον κυνισμό του Μπους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πόλεμος. Φονικοί βομβαρδισμοί και χερσαίες επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Απεργία! Ξεσηκωθείτε! Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!

    Traffic News: Παγκόσμια πρωτιά των Ελλήνων δημοσιογράφων. Επιασαν ''στον ύπνο'' τα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

    Η ΧΩΡΑ: Ολοκαύτωμα. Αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων τη νύχτα με ρίψη χιλιάδων βομβών. Φλόγες, καπνοί, ερείπια και δεκάδες θύματα στη Βαγδάτη και τη Βασόρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σταματήστε! Παγκόσμιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις με πρωτοπόρους τους μαθητές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πόλεμος παντού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να σταματήσεις αμέσως τον πόλεμο ο Πούτιν. Αν δεν μας κοροϊδεύουν όλοι.

    [03] Ελληνική προεδρία ΕΕ-Ιράκ

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''χθες, την ώρα που οι αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ κλιμακώνονταν, η κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης εισέρχεται και αυτή με τη σειρά της στην... κύρια φάση της: ελλείψει συμφωνίας σε όλα τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκαν να διαπιστώσουν ομοφώνως τη διαφωνία τους, υιοθετώντας μια κοινή δήλωση που αφορά τη ''νέα κατάσταση πραγμάτων'' που δημιουργείται με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ''.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''σωσίβιο στην... ''επόμενη μέρα'' του πολέμου επιχειρεί να βρει η ελληνική προεδρία προκειμένου να διασώσει τα προσχήματα στη ''Διχασμένη-Ενωμένη Ευρώπη'' που με την έναρξη των ανηλεών βομβαρδισμών στο Ιράκ δοκιμάζει τη σοβαρότερη κρίση την τελευταία δεκαετία''.

    Η Traffic news εκτιμά οτι ''επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαιτίας και της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας προέβλεψε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερής Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι ''οι αγορές απομακρύνονται από το σενάριο του γρήγορου πολέμου το οποίο προεξόφλησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι προσδοκίες μιας σύντομης και αποτελεσματικής επίθεσης που θα συνέτεινε στην εξάλειψη της αβεβαιότητας, διαψεύδονται, επιβαρύνοντας το ήδη κακό κλίμα, σε σημείο που οι τραπεζίτες του Λονδίνου να λένε οτι ''οι αγορές των μετοχών προς το παρόν έχουν πεθάνει'', ενώ οι επενδυτικές τράπεζες προεξοφλούν ήδη άλλη μία χαμένη χρονιά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει οτι ''τη στιγμή που οι ΗΠΑ με τη συγκατάθεση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη των πολεμικών τους σχεδίων εναντίον του Ιράκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την ΕΕ να εγκρίνει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα του πολέμου του Ιράκ''.

    [04] Ιράκ-ΗΠΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''ο πυρηνικός εφιάλτης της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι απειλεί να ζωντανέψει στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Υπάρχουν φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθούν μικρά πυρηνικά όπλα, που θα σκορπίσουν τον τρόμο και την καταστροφή''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι '''πράσινο φως' για δυνατά χτυπήματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα άναψαν οι στρατηγοί στην Ουάσινγκτον. Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ πυκνώνουν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και χερσαίες επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα''.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ ''με το βλέμμα παγωμένο παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Η κοινή γνώμη αντιδρά με πορείες, με κάθε τύπου διαμαρτυρία και η απάντηση έρχεται με 'κρουζ' και 'τομαχοκ'''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''όπως ακριβώς ανεμένετο, έτσι και συνέβη!... Τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο για τον ρόλο των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, έχει η απαράδεκτη, όσο και προκλητική επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ. Διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων σε όλες τις συντεταγμένες του πλανήτη, κραυγές αγανάκτησης από κάθε κοινωνική τάξη, από μικρούς και μεγάλους''.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ''Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιβεβαιώνει με τις ίδιες τις πράξεις της υπερδύναμης, τον χαρακτηρισμό του 'εγκληματία πολέμου' που αποδόθηκε σε αυτόν και στα 'γεράκια' της Ουάσιγκτον αμέσως μόλις κήρυξαν τον παράνομο αυτόν πόλεμο''.

    [05] Ελλάδα-Αντιδράσεις-Πόλεμος Ιράκ

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''η Κυβέρνησις εμπαίζει τον ελληνικό λαό κατά τον πλέον χονδροειδή τρόπο. Ενώ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάς δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται στον πόλεμο, σιωπηρώς παρέχει διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Και το πράττει παρακάμπτοντας πλήρως την Βουλή''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "'μαύρα μαντάτα' για την εθνική ασφάλεια της χώρας, μακροχρόνια, προμηνύει ο πόλεμος στο Ιράκ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, χθες, στη Βουλή. Ο κ. Παπαντωνίου αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν μετέχει με κανέναν άμεσο ή έμμεσο τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, εξέφρασε φόβους ότι η επέμβαση των ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στην εκ των έσω ανατροπή του Σαντάμ στηρίζουν τις ελπίδες τους οι Αμερικανοί, όταν ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι θέμα μερικών ημερών ή ελάχιστον εβδομάδων".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ΜΑΤ στην Τουρκία από την Κύπρο. Δόθηκε άδεια στα μαχητικά των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το έδαφός της".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "χτες ήταν μόνον η αρχή. Συνεχίζουμε σήμερα και πάλι στους δρόμους. Μ΄ ένα ανώτερο όπλο: Την Απεργία! Ενάντια στη βαρβαρότητα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξεκίνησε χτες με το βομβαρδισμό του Ιράκ, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν"

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "μία από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις όπου πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο χθες ήταν εκείνη της Αθήνας. Οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι η συμμετοχή ξεπερνούσε τις 150.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000, εκτίμηση με την οποία συμφώνησαν και τα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ας μην κάνει κανείς το λάθος να τις υποτιμήσεις. Γιατί οι διαδηλώσεις αυτές είναι το παράθυρο στο αύριο... Είναι η απαίτηση της νέας γενιάς των Ευρωπαίων πολιτών... Για την οριστική εγκατάλειψη των συνδρόμων του Ψυχρού Πολέμου... Για τη χειραφέτηση της Ευρώπης από το άρμα της νέας αμερικανικής αποικιοκρατίας".

    [06] Καραμανλής-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται οτι ''μεγάλη διπλωματική νίκη υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την απόρριψη της πρότασης ψηφίσματος επιδοκιμασίας της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ πέτυχε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι ''σε προκλητικές παρεμβάσεις προχώρησαν χθες κατά τη 13η ημέρα της δίκης οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Χριστόδουλος Ξηρός, που αμφισβήτησαν ευθέως το μάρτυρα της διπλής δολοφονίας Μομφεράτου-Ρουσσέτη, Κώστα Μπακατσέλο''.

    Η Post επισημαίνει οτι ''η κόντρα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Χριστόδουλου Ξηρού στη δίκη της ''17Ν'' με τον μάρτυρα δημοσιογράφο Κώστα Μπακατσέλο, τον πρώτο άνθρωπο που αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων μέλη -εκτελεστές της οργάνωσης, ήταν ενδεικτική του κλίματος που θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των περισσοτέρων από 300 μαρτύρων κατηγορίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι ''την κλήτευση πέντε αυτόπτων μαρτύρων στη διπλή δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης και Κώστας Χρυσικόπουλος''.

    [08] Σημίτης-Γ. Παπανδρέου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι ''σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και αυτού του υπουργού Εξωτερικών έκαναν τις τελευταίες ώρες την επανεμφάνισή τους, μετά την αιφνίδια απόφαση στενού συνεργάτη του κ. Σημίτη, να ζητήσει την επιστροφή από τις Βρυξέλλες στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα, χωρίς καν να ερωτηθεί''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ''δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν οτι με το τέλος της ελληνικής προεδρίας τον Ιούνιο και στο πλαίσιο της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Σημίτης θα επιδιώξει να αφαιρέσει από τον επικρατέστερο ''διάδοχό'' του τη δυναμική που αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν οτι προσδίδει στο ''προφίλ'' του το υπουργείο Εξωτερικών''.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Αναγγελία σταυροφορίας! Οι δηλώσεις Μπους-Ράμσφελντ τρόμαξαν τον κόσμο περισσότερο από τις βόμβες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Η Βαγδάτη στις φλόγες. Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε όλο τον κόσμο".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Η Βαγδάτη φλέγεται. Ατελείωτη νύχτα τρόμου στο Ιράκ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Λυδία λίθος ο πόλεμος για την... πετρελαιοκίνητη οικονομία. Ετοιμα στα "συρτάρια" τα μέτρα έκτακτης ανάγκης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Ετοιμοπόλεμη η ΕΚΤ θωρακίζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε περίπτωση παράτασης της σύρραξης στο Ιράκ. Αποφασισμένη να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια".

    [10] Πόλεμος Ιράκ-Επιπτώσεις.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "επιπτώσεις σε πολλούς τομείς έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Τα πλήγματα αφορούν κυρίως τον πληθωρισμό, τις εξαγωγές και τον τουρισμό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 March 2003 - 16:30:05 UTC