Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δίκη 17Ν
  • [04] Ιράκ-Ελληνική οικονομία-Χρηματιστήρια
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Δολοφονία Τζίντζιτς-Ελλάδα-Ανησυχία
  • [09] Ιράκ-Ελληνική προεδρία
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/03/2003

    Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές από το διαγραφόμενη πόλεμο κατά του Ιράκ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ανησυχία για αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας και η δίκη της 17 Νοέμβρη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι 22 περιοχές που μπαίνουν άμεσα στο σχέδιο. Περιμετρικά της Αττικής. Ακολουθούν άλλες 121 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εμφύλιος υπουργών. ''Τα ρίχνουν'' στα οικονομικά στελέχη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μονά-ζυγά σε όλη τη χώρα και δελτίο στα καύσιμα. Σενάρια απελπισίας για πόλεμο διαρκείας.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νοέμβριο οι εκλογές. Επαληθεύονται τα σενάρια του Λονδίνου.

    Η ΑΥΓΗ: Σε κρίση η Σερβία μετά τον φόνο του πρωθυπουργού. Νεκρός ο Ζ. Τζίντζιτς από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κραχ σε οικονομία, χρηματιστήριο και τουρισμό. Μαύρες μέρες σε Ελλάδα και Ευρώπη φέρνει ο πόλεμος των Αμερικανών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς έκτακτα μέτρα για τα καύσιμα εν όψει του πολέμου. Τρία εναλλακτικά σχέδια από την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βενζίνη με κουπόνια. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλή κατάσχεσης για 40.000 οικογένειες. 10.000 κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και 30.000 τα ΙΧ τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καταξευτέλισε τον Κόφι Αννάν και τις προτάσεις του. Μοναδική ευκαιρία σε Αθήνα και Λευκωσία να ξεμπροστιάσουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς σε ΟΗΕ και ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόκκινο πανί ο ''Τσάρος''. Για υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χαντάκωσε την οικονομία, απογοήτευσε τους επενδυτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο σφυρί 10.000 σπίτια και 30.000 αυτοκίνητα. Κρίση: Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Φοβάμαι''-Δραματική δήλωση Κοστούνιτσα. Σερβία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη δολοφονία Τζίντζιτς.

    ΕΣΤΙΑ: Στο πλευρό των τρομοκρατών. Μέλη του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή Σημίτη.

    Espresso: Σεξ με οκτώ παντρεμένες στη βίλα των οργίων. Τις βιντεοσκοπούσαν και έβγαλαν τις κασέτες στο εμπόριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η υφήλιος σε παροξυσμό. Απειλές και διπλωματικός πυρετός εντός και εκτός ΟΗΕ, λίγο πριν από τον πόλεμο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 4 μέτρα για απορρόφηση των κονδυλίων. Χριστοδουλάκης: Μεγαλύτερες απορροφήσεις πόρων πολύ σύντομα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύο σφαίρες ξύπνησαν τον εφιάλτη. Μαφία, παρακράτος δολοφόνησαν τον Τζίντζιτς.

    ΝΙΚΗ: Αντιπολεμικά μέτρα για την οικονομία. Αποφασίζονται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    POST: Επιδρομή στις τσέπες του λαού. Επώδυνοι περιορισμοί επιδεινώνουν τα οικονομικά μας χάλια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνεται η λαϊκή δράση ενάντια στον πόλεμο. Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή.

    Traffic News: Η Δρούζα με έσωσε από την πορνεία. Πως γλίτωσε το πεζοδρόμιο μια 25χρονη κούκλα. Τη στήριξε με ψυχολόγους και της βρήκε δουλειά. Μια συγκλονιστική ιστορία.

    Η ΧΩΡΑ: Φωτιά ο Πέτσος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ''Χώρα'': Αν με είχαν σκοτώσει το '89 δεν θα γινόταν το ειδικό δικαστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βενζίνη με κουπόνια! Το τρίτο και πιο εφιαλτικό σενάριο για τον πόλεμο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σφαίρες στην καρδιά της Σερβίας. Ποιοί και γιατί σκότωσαν τον Τζίντζιτς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα τραγωδία στα Βαλκάνια η δολοφονία Τζίντζιτς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σερβία.

    [03] Δίκη 17Ν

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που απέρριψαν τις αιτιάσεις της υπεράσπισης περί πολιτικών εγκλημάτων της 17Ν, συνεχίστηκε και χθες η συζήτηση για την ένσταση αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, η οποία καθυστερεί επί μακρόν την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δικαστήριο δεν αναμένεται να αποφασίσει επί της ένστασης σήμερα αλλά αύριο!''

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''αίρεση '' Ζορό που υπέγραφε με ματωμένο αστέρι'', ''Ψυχοπαθολογικές καταστάσεις'' είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν χθες οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, στη δίκη της 17Νοέμβρη για να περιγράψουν τη δράση της οργάνωσης. Μάλιστα κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων τους περί αρμοδιότητας ή μη του δικαστηρίου, έκαναν λόγο για χτυπήματα κακέκτυπα της δολοφονίας Μόρο για οικονομικά κίνητρα, για ανθρώπους που θέλουν δίκαιη δίκη ενώ έχουν σκοτώσει εισαγγελείς που ''ήθελαν να μπουν σαν νικητές στην Αβάνα''.

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''ρεσιτάλ προκλήσεων πασχίζει να δίνει κάθε μέρα στο δικαστήριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσπαθώντας να παίξει με αξιώσεις το ρόλο του αρχηγού των κατηγορουμένων στη δίκη της 17 Νοέμβρη και στρέφοντας πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''υπάρχει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο τον κ. Σημίτη. Πως είναι δυνατόν από τη μία να στηλιτεύει τον κ. Ροκόφυλλο επειδή συναντήθηκε με τον Π. Σφηνιά και από την άλλη να μην αντιδρά για την παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη δίκη της 17 Νοέμβρη''.

    Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Πέτσος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΧΩΡΑ δηλώνει κατηγορηματικά:''η απόπειρα δολοφονίας εναντίον μου εξυπηρετούσε πολιτική σκοπιμότητα. Η 17Ν ξεκάθαρα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να μη γίνει ειδικό δικαστήριο. Θα φόρτωναν στην πλάτη του Πέτσου το σύνολο των κατηγορικών γιατί ήμουν υπουργός Μεταφορών εκείνη την εποχή και δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει ειδικό δικαστήριο''. Ο κ. Πέτσος ένας από τους ελάχιστους ''στόχους '' της 17Ν που γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο, σήμερα παρίσταται στο δικαστήριο ως θύμα, μάρτυρας και συνήγορος πολιτικής αγωγής και όσα λεει στη ΧΩΡΑ είναι φωτιά''.

    [04] Ιράκ-Ελληνική οικονομία-Χρηματιστήρια

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''με μια δέσμη αντιπολεμικών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελληνική οικονομία απέναντι στην αναμενόμενη διεύρυνση των συνεπειών από την επικείμενη πολεμική αναμέτρηση στο Ιράκ, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα, όπως προβλέπει το πλέον δυσοίωνο και απευκταίο, από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, σενάριο''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''η βαριά σκιά της επικείμενης πολεμικής αναμέτρησης υποχρεώνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων Μεταξύ αυτών το δελτίο στη βενζίνη, η επέκταση του δακτυλίου και πολλά άλλα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή . Γιατί αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τότε τα μέτρα αυτά θα ''εμπλουτισθούν'' και με άλλα ακόμα σκληρότερα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση''.

    Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''τη λήψη τεσσάρων μέτρων προκείμενου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων του Γ ΚΠΣ αποφάσισε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με υπουργούς για την πορεία του Κοινοτικού πλαισίου στήριξης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''κοκτέιλ που τίναξε για μια ακόμη φορά τα χρηματιστήρια στον αέρα, χωρίς ορατό φως στο βάθος του τούνελ. Οι απώλειες στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης προσέγγισαν το 5% με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996097. Και όλα αυτά παρ΄όλο που την ώρα που έκλειναν οι ευρωπαϊκές αγορές, η Γουόλ Στριτ παρουσίαζε συγκριτικά πολύ μικρότερες απώλειες''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''εικόνα...καμένης γης εμφανίζει η χρηματιστηριακή αγορά όπου ύστερα από 60 μήνες ο Γενικός Δείκτης ξαναβρέθηκε κάτω από τις 1.500 μονάδες. Ιστορικά ρεκόρ πτώσης κατέγραψαν χθες οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων καθώς οι αγορές αποδεικνύονται άκρως ευάλωτες απέναντι στην επικρατούσα γεωπολιτική αστάθεια με αποτέλεσμα τη νέα θεαματική υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια εξαετία''.

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και οι εκτιμήσεις τους αυτές συμπίπτουν με ανάλογες προβλέψεις Αμερικανών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Σημίτη αμέσως μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, θα μεθοδεύσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πιθανότερο μήνα διεξαγωγής τους τον Νοέμβριο. Σημειωτέον οτι ανάλογες προβλέψεις κάνει και το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνο το οποίο έχει στενές διασυνδέσεις με ελληνικούς και ξένους πολιτικούς παράγοντες''.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της POST, ορισμένα ιστορικά στελέχη του Κινήματος όπως οι κκ Βασίλης Κεδίκογλου, Θόδωρος Κατσανέβας και Στέλιος Παπαθεμελής διερευνούν τις προθέσεις του κ. Καραμανλή σχετικά με το αν μπορεί να δει θετικά είτε τη μεταπήδησή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είτε το ενδεχόμενο μιας ιδιότυπης πολιτικής ''μυστικής συνεργασίας '' μαζί τους''.

    [06] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''τη διαβεβαίωση οτι θα διατεθεί στους Ολυμπιακούς δήμους το ποσό των 100 δις δρχ όπως έχει συμφωνηθεί έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χορηγηθούν 10ήμερες άδειες μετ΄αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εργασθούν εθελοντικά ενώ προανήγγειλε την αναβάθμιση του σχεδίου Ξενοκράτη και τη σύσταση ειδικής ομάδας αντιμετώπισης βιολογικών και χημικών καταστροφών''.

    [07] Κυπριακό

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η Αθήνα δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά εξαιτίας του ναυαγίου της Χάγης, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως οτι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ "περνούν, έτσι και αλλιώς, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού". Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θα κάνει μια διεξοδική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά οτι οι προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας αλλά και της Τουρκίας. Με αυτά τα δεδομένα, η 1η Μαϊου του 2004 προβάλλεται ήδη -ευθέως από την πλευρά των Βρυξελλών και περισσότερο συγκεκαλυμμένα από την πλευρά της Αθήνας- ως η επόμενη ημερομηνία-στόχος για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ θα επίκειται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "μετά τις 16 Απριλίου θα επιχειρήσει η Αθήνα να φέρει ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό. Εως τότε, το βάρος της ελληνικής διπλωματίας θα πέσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή των συμφωνιών προσχώρησης στην ΕΕ. Η στροφή αυτή της Αθήνας σχετίζεται άμεσα με μια σειρά από διεργασίες που συντελούνται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οποίες είναι πιθανόν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς που έχει κάνει εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ένταξης των δέκα νέων μελών της ΕΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "εθελοτυφλεί η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζοντας για την ένταξη της "νότιας Κύπρου" στην ΕΕ. Οι πανηγυρισμοί της Αθήνας γίνονται μάλιστα θορυβώδεις, προκειμένου να συσκοτιστεί η πορεία που έχει χαραχτεί και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές "ομοβροντίες" εναντίον της Τουρκίας, μετά το ναυάγιο το οποίο προκάλεσε η Αγκυρα και ο κ. Ντενκτάς στην πρωτοβουλία Αννάν για την επίλυση του Κυπριακού. Οι προειδοποιήσεις που απευθύνονται προς την Αγκυρα, την επαύριον του ναυαγίου της Χάγης, είναι ενδεικτικές του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία πλέον θα έχει να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου τον Δεκέμβριο του 2004 να εξασφαλίσει σαφή ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "είναι διάχυτη η ανησυχία στην Τουρκία για τον απόηχο του ναυαγίου" στο Κυπριακό και "η Αγκυρα θα καταβάλει στο ταμείο της ΕΕ το αντίτιμο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "χείρα φιλίας στη Λευκωσία υπό το βάρος των αντιδράσεων που ηγέρθησαν τείνει τώρα ο Ντενκτάς, προτείνοντας στον Κύπριο πρόεδρο να συνεχίσουν τις συνομιλίες εκτός του πλαισίου που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη".

    [08] Δολοφονία Τζίντζιτς-Ελλάδα-Ανησυχία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η δολοφονία χθες, λίγο μετά το μεσημέρι στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, πιθανότατα από το χέρι ελεύθερου σκοπευτή, ήλθε να βυθίσει σε ακόμη βαθύτερη κρίση την κλονισμένη γειτονική χώρα και να μεταφέρει ξανά την ανησυχία στην ασταθή Βαλκανική, σε μια περίοδο που ο κόσμος δοκιμάζεται από την ιρακινή κρίση".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "η δολοφονία Τζίντζιτς εκτιμάται οτι αποτελεί την πλέον ορατή απόπειρα αποσταθεροποίησης -εκ νέου- στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε επιφυλακή η Αθήνα, η Ενωση, αλλά και οι γειτονικές με τη Σερβία χώρες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι οτι η ελληνική πλευρά προτίθεται να φέρει προς συζήτηση το ζήτημα στα ανώτατα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Θα θέσω το θέμα κατ' αρχήν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και εν συνεχεία ο κ. Σημίτης θα το βάλει στη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε αργά χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: "Κρίση δεν έχουμε μόνο στο Ιράκ, κρίση έχουμε στα Βαλκάνια, κάτι που ορισμένοι είχαν ξεχάσει". Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα έλεγαν χθες οτι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εδώ και μήνες την αυξανόμενη ένταση στη γενικότερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων".

    [09] Ιράκ-Ελληνική προεδρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "προβληματισμένη η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράκ, καθώς το ενδεχόμενο εκδήλωσης του πολέμου μέσα στο προσεχές δεκαήμερο απειλεί να τινάξει στον αέρα την ατζέντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τη "στρατηγική της Λισσαβόνας", που άπτεται της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "προειδοποιητικό καμπανάκι στον Σαντάμ Χουσείν έκρουσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην άποψη οτι η διεθνής κοινότητα αναμένει την πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής πλευράς με τις υποχρεώσεις της περί αφοπλισμού και κάλεσε το ιρακινό καθεστώς να προχωρήσει άμεσα και χωρίς όρους στις ενέργειες και απαντήσεις που ζητούνται στην τελευταία έκθεση των επιθεωρητών, διότι, όπως τόνισε, "τα χρονικά περιθώρια βρίσκονται κοντά στην πλήρη εξάντλησή τους".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κοκτέιλ ύφεσης-πολέμου. Συνθήκες "κράχ" στις διεθνείς αγορές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Η αγορά παραγώγων υπό επιτήρηση".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Δάνεια "θηλιά" για τα νοικοκυριά. Στο "σφυρί" χιλιάδες ΙΧ και ακίνητα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Φόβοι για πληθωρισμό πάνω από 5% το Μάρτιο. Από οπωροκηπευτικά και πετρέλαιο λόγω πολέμου"

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Η πολεμική αβεβαιότητα κλυδωνίζει τα χρηματιστήρια. Στα χαμηλά 8ετίας οι ευρωπαϊκές αγορές".

    [11] Χρηματιστήρια

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ υποστηρίζει ότι "μπαράζ πωλήσεων υπό θεσμικούς και traders οδήγησε τις ευρωπαϊκές αγορές σε χαμηλά οκταετίας, καθώς η εντεινόμενη φημολογία περί του πολέμου και η έλλειψη θετικών ειδήσεων από τον επιχειρηματικό τομέα άφησαν τα χρηματιστήρια χωρίς πυξίδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 13 March 2003 - 18:01:03 UTC