Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 10/01/2003
  • [02] Τρομοκρατία
  • [03] Συνέντευξη Σημίτη
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελλάδα - Μέση Ανατολή
  • [06] ΕΕ-Ελληνική Προεδρία
  • [07] Οικονομία
  • [08] Σημίτης - Επισημάνσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 10/01/2003

    Η σύλληψη ακόμη ενός υπόπτου για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι πληροφορίες και για άλλες συλλήψεις , η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 9.398 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Ανοίγουν οι πόρτες για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κύμα μετατάξεων. Εργαζόμενοι του Δημοσίου θα μεταφερθούν σε Καποδιστριακούς Δήμους. 20.000 υπάλληλοι η πρώτη ''φουρνιά''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνό σόου στην TV. Κομπάρσοι: ο Ανέστης, η ''Αννα'' και ο Εκβιαστής... Από τις σαγιονάρες στις γραβάτες.

    Η ΑΥΓΗ: Οι επιθεωρητές δεν προσφέρουν τη δικαιολογία για τον πόλεμο. Δεν έχουν προκύψει στοιχεία εις βάρος του Ιράκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιάνουν άλλους 15 από 17Ν, ΕΛΑ και 1η Μάη. Στο φως όλα τα ονόματα. Σε κλοιό ο ψυχίατρος που έδωσε τρελόχαρτο στον Σάββα Ξηρό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλυσίδα νέων συλλήψεων. Στο δίχτυ και ο ''εκβιαστής της 17Ν''. ''Δεν είμαι εγώ'' λέει ακροδεξιός εκδότης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολο το σχέδιο για τις συνενώσεις των οικοπέδων. Οριστική λύση για χιλιάδες αυθαίρετα.

    ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος με θύματα δανειολήπτες-Σοφοκλέους. Αυστηρά μέτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα επισφαλή δάνεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα...τρομοκράτης και ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Με το άνοιγμα του νέου κύκλου συλλήψεων για την 17 Νοέμβρη ξαφνικά χθες το βράδυ, τα κανάλια τον ανακάλυψαν...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόσο χάνουν από το εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δρόμος ταχείας αφαίμαξης η Αττικής Οδός! Διόδια: Αυξάνονται στα 2 ευρώ από τέλος Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τον έκαψε το αρχείο της 17Ν. Αποτύπωμα σε σχεδιάγραμμα στρατοπέδου.

    ΕΣΤΙΑ: Σύλληψις μέλους της 17Ν και εμπλοκή εκδότου εφημερίδος.

    Espresso: Γρηγόρης Μιχαλόπουλος: Ας έρθουν να με πιάσουν! Δεν έχω σχέση, πάνε να με μπλέξουν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο 19ος της ''17 Νοέμβρη'' ανακρίνεται στην Αθήνα. Ο Ανέστης Παπαναστασίου από τη Θεσσαλονίκη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Ξεδοντιάζουν'' την 17Ν. Ξεκίνησε νέος κύκλος συλλήψεων. Συνελήφθη ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποτυπώματα και για 5 του ΕΛΑ. Νέα στοιχεία οδηγούν σε συλλήψεις, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

    ΝΙΚΗ: Νέος γύρος συλλήψεων για την τρομοκρατία. Πρόσωπα ''υπεράνω υποψίας''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη. Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Traffic News: Μου έστειλαν το ΣΔΟΕ για να κλείσω το ιατρείο ή να παραιτηθώ από τη Βουλή. Συγκλονιστικές καταγγελίες από το σεξολόγο-βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΧΩΡΑ: Μικρά ψάρια και αυτή τη φορά στα δίχτυα της Αντιτρομοκρατικής. Αρχισε ο 2ος γύρος συλλήψεων με συγγενείς και φίλους της ομάδας Κορυδαλλού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα ίχνη του ''γιατρού''. Δύο νέες συλλήψεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 10 εντολές για κάθαρση στο δημόσιο. Τι απαιτεί η Εισαγγελία του Α.Π. από την κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνελήφθη μέλος της 17Ν στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''ο εκδότης μας κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, μας προέκυψε και ...τρομοκράτης και μεσολαβητής μεγαλοβιομηχάνων με την ''17 Νοέμβρη''! Εντέχνως, άρχισε να διαρρέει από χθες το μεσημέρι, ότι μεγαλοδημοσιογράφος βρίσκεται πίσω από εκβιασμούς που αφορούν ανθρώπους που η τρομοκρατική οργάνωση ''17Ν'' είχε επιλέξει για στόχους. Το βράδυ ο κ. Μιχαλόπουλος βγήκε ''ζωντανά'' στον αέρα και διέψευσε κάθε κακόβουλη και κακοηθέστατη συκοφαντία''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''γνωστός παράγοντας των ΜΜΕ που έχει διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά τη μεταπολίτευση, φέρεται οτι είναι ο ''εκβιαστής'' που στο όνομα της 17 Νοέμβρη αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες. Το άτομο αυτό ''καίνε'' οι καταθέσεις οκτώ γνωστών επιχειρηματιών, αλλά και μια προσωπική ατζέντα του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου, που δολοφονήθηκε από τη 17Ν στις 8/4/1986 στο Κολωνάκι''.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ''οι εκβιασμοί γίνονταν από άτομο του δημοσιογραφικού εκδοτικού χώρου, που κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς. Ο άνθρωπος αυτός πλησίαζε επιχειρηματίες και τους έλεγε ότι είχε συγκεκριμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αποτελούσαν στόχο της 17 Νοέμβρη. Ισχυριζόταν επίσης ότι έναντι ευλόγου αντιτίμου μπορούσε να μεσολαβήσει για να σταματήσουν να αποτελούν στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό είχε καταφέρει να αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά. Μέλη της οικογένειας Αγγελοπούλου παρουσίασαν ιδιόχειρο σημείωμα του δολοφονηθέντος από τη 17 Νοέμβρη Δημήτρη Αγγελόπουλου. Στο σημείωμα αυτό ο εκλιπών κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη που είχε δεχθεί στο γραφείο του από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο - εκδότη''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''ο 42χρονος τραπεζικός Αναστάσιος Παπαναστασίου συνελήφθη χτες στη Θεσσαλονίκη. Εντονη φημολογία ότι επίκειται σύλληψη γνωστού δημοσιογράφου - εκδότη και καναλάρχη, που εκβίασε μεγαλοεπιχειρηματίες για να μην αποτελέσουν στόχο. Ο εκδότης της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ Γρηγόρης Μιχαλόπουλος εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων του ΣΤΑΡ και του ΑΛΤΕΡ και διέψευσε ότι πρόκειται γι αυτόν, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των Αρχών''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''περιφερειακό στέλεχος, του οποίου όμως ο ρόλος δεν είναι ασήμαντος, καθώς γνωρίζει άριστα τον ''πυρήνα'' της 17Ν στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζεται ο 19ος που προσάγεται στις Αρχές κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τον 40χρονο υψηλόβαθμο τραπεζικό υπάλληλο, ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ανέστη Παπαναστασίου''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, εκτός από το στενό συγγενή και συγχωριανό του Νίκο Παπαναστασίου (Νικήτης της 17Ν) φέρεται οτι γνωριζόταν με τα ''πρωτοκλασάτα'' στελέχη του εκτελεστικού πυρήνα Δημ. Κουφοντίνα (Λουκάς) και Σάββα Ξηρό (Μιχάλης) τους οποίους πιθανότατα γνώρισε μέσω του Βασίλη Ξηρού γείτονά του στη Θεσσαλονίκη''.

    Σύμφωνα με την Espresso, ''η χθεσινή σύλληψη του Ανέστη Παπαναστασίου δίνει άλλες διαστάσεις, δείχνοντας ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί για την τελική επίθεση της Αστυνομίας και έχει δοθεί το ''πράσινο φως''. Ο δεύτερος κύκλος των ερευνών για την τρομοκρατία θα ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, με επίκεντρο την ''Επαναστατική Οργάνωση 1η Μάη'' που θεωρείται ''συγγενής'' με τη 17Ν αλλά και με τον ''Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα'' (ΕΛΑ). Ηδη έχουν βρεθεί ατράνταχτα στοιχεία για τρεις άνδρες οι οποίοι πήραν μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου και στη δολοφονία του εισαγγελέα Αναστάσιου Βενάρδου''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''δίμηνη καταιγίδα προσαγωγών και συλλήψεων ακολουθεί το άνοιγμα του νέου κύκλου εξάρθρωσης των πλεγμάτων της εγχώριας τρομοκρατίας με το ''βραχιόλιασμα'' του 20ου (''περιφερειακού'') της 17Ν Ανέστη Παπαναστασίου. Ανοιχτοί παραμένουν δεκαπέντε φάκελοι της Αντιτρομοκρατικης που αφορούν σε ''σκόπευση'' κατά ισάριθμων τρομοκρατών και συνεργατών τους, από ολόκληρο τον ''μπαξέ'' των τρομοσυμμοριών της χώρας''.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι ''νέο γύρο συλλήψεων προσώπων ''υπεράνω υποψίας'' τα οποία κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με τη 17Ν εγκαινίασε χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία συνέλαβε στη Θεσσαλονίκη τον 40χρονο τραπεζικό υπάλληλο Ανέστη Παπαναστασίου, ο οποίος είναι δεύτερος ξάδελφος του ήδη προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό Νίκου Παπαναστασίου ο οποίος κατηγορίετια οτι έχει ηγετικό ρόλο στης 17Ν χωρίς όμως να έχει ομολογήσει οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτήν''.

    Η Traffic News σημειώνει ότι ''βρίσκονται σε ..''περίποπτη'' θέση δύο ηχηρά ονόματα που ο καθένας από το πόστο και με τη δράση του έχουν διακριθεί στην ελληνική κοινωνία. Ο πρώτος ανήκει στην ελίτ της ελληνικής διανόησης και του πνεύματος και ο δεύτερος υπήρξε παράγοντας νησιού των Κυκλάδων με εντονότατη ενασχόληση με τα κοινά. Ο ίδιος μάλιστα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει χαρακτηριστεί ως μέλος με περιφερειακή μεν εκτελεστική ωστοσο δράση στον ενιαίο χώρο του τρόμου''.

    ''Τουλάχιστον άλλα τρία κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται στις τελευταίες ημέρες διάσπαρτα σε διαφορετικά το καθένα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας υπό στενή και διαρκή επιτήρηση αντίστοιχο αριθμό ατόμων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.

    [03] Συνέντευξη Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και γράφει ότι ''ο πρωθυπουργός βλέπει την ελληνική προεδρία ως ''ένα σημαντικό λιθάρι'' για την ενίσχυση του κύρους της χώρας. Αποφεύγει να τη συνδέσει με την εσωτερική πολιτική, αλλά είναι κοινό μυστικό οτι ''ποντάρει'' πολύ σ΄αυτην και για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, για την οποία φαίνεται ότι η συνταγή του είναι μια και σταθερή. Ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης και ''θα κριθούμε γι αυτό στο τέλος της τετραετίας''. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς και στους τέσσερις βασικούς στόχους της προεδρίας που είναι: Πλοκλήρωση της διεύρυνσης με την υπογραφή στην Αθήνα των πράξεων προσχώρησης. Συμβολή στην καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντιμετώπιση προβλημάτων από τα κύματα των μετανστών με έλεγχο των συνόρων και Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης απέναντι στην πιθανή πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι ''ο διχασμός απετέλεσε, για τον νεώτερο Ελληνισμό, τον κακό δαίμονα στην πορεία της εθνικής του αποκαταστάσεως, όπως είχε συμβή και παλαιότερα, στην προσπάθεια της εθνικής ενότητός του. Η Κυπριακή πολιτική ηγεσία οφείλει να αρθή στο ύψος των περιστάσεων και να παραμερίση πικρίες και κομματικά σύνδρομα. Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό δεξιοί και αριστεροί αντίπαλοι του ισορροπιστή Γλαύκου Κληρίδη και ας ρυθμίσουν τη στάση τους με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου. Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, όμως η σωτηρία της Κύπρου μας επιβάλλεται αντί οιουδήποτε προσωπικού τιμήματος!''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι '''Λάδι στη φωτιά' έριξαν οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Χιλμί Οζκιόκ, εναντίον των χειρισμών της νέας κυβέρνησης τόσο στο θέμα του Κυπριακού, όσο και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Η αντίδραση του στρατιωτικοπολικού κατεστημένου της Αγκυρας στις τελευταίες εξαγγελίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, υπήρξε άμεση''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ ''ακόμη πιο αδιάλλακτος εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά την υποστήριξη των Τούρκων στρατηγών και του αρχηγού του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος επέκρινε την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''έντονη πλέον κάνει την παρουσία της και η εθνικιστική πτέρυγα που στηρίζει τον Ντενκτάς και αντιτάσσεται στην υπογραφή της συμφωνίας. Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία''.

    [05] Ελλάδα - Μέση Ανατολή

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ένα από τα ταχύτερα και βαριά εξοπλισμένα με πυραύλους "Τομαχόουκ" υποβρύχια κρούσης των ΗΠΑ εξορμά από τη βάση της Σούδας, την οποία συνεχίζουν να ενισχύουν παντοιοτρόπως οι Αμερικανοί,εν όψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ. Πρόκειται για το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "San Jean" το οποίο εναλλάσσεται στη Σούδα με το καταδρομικό "A. W. Radford" και το αεροπλανοφόρο "Harry S. Truman" που βρίσκονται σε αποστολές άμεσης πολεμικής ετοιμότητας στην Αν. Μεσόγειο. Ταυτόχρονα και η αεροπορική βάση στη Σούδα συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό αμερικανικών αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ενώ χθες ξεφορτώθηκαν νέες εξαιρετικά ευαίσθητες κεραίες επικοινωνιών για ενίσχυση της εμβέλειας των αντίστοιχων συστημάτων πληροφοριών".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''σε εκκρεμότητα παραμένει η ανεπισήμως εξαγγελθείσα για τις αρχές Φεβρουαρίου επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σε επτά αραβικές χώρες''.

    [06] ΕΕ-Ελληνική Προεδρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι ''τα επίσημα καθήκοντά της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλαμβάνει σήμερα η χώρα μας, σε μία εντυπωσιακή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο. Η καρδιά της Ευρώπης θα χτυπά σε ρυθμούς ελληνικούς τους προσεχείς έξι μήνες, καθώς η χώρα υποδέχεται τους ηγέτες της Κοινότητας με στόχο την υλοποίηση του μεγάλου οράματος της διεύρυνσης, για την Ευρώπη των '25'''.

    [07] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''πρωταθλήτρια στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ αναδείχτηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2002 η Ελλάδα, καθώς το ποσοστό 3,6%, που κατεγράφη στη χώρα μας, είναι το υψηλότερο, τόσο μεταξύ των 12 της ευρωζώνης, όσο και συνολικά ανάμεσα στα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ενωσης''.

    [08] Σημίτης - Επισημάνσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "απογοητευμένος από τα ανακλαστικά των υπουργών του είναι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και γι΄ αυτό χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τους ζήτησε ευθέως να δίνουν περισσότερες μάχες για τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και να μην αφήνουν να δημιουργούνται εντυπώσεις σε βάρος της. Από την 'τρύπα' του Μετρό ως τις πλημμύρες και τις ιστορίες τρέλας με το ΙΚΑ και τα νοσοκομεία ο κ. Σημίτης έχει καταγράψει την αδράνεια ως και την επιτηδευμένη απουσία των υπουργών του από τη δημόσια αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να σφυροκοπείται η κυβέρνηση και να μην υπάρχει αντίλογος για όσα συμβαίνουν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 January 2003 - 22:27:55 UTC