Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] 17Ν
  • [04] ΝΔ
  • [05] ΗΠΑ-Σημίτης
  • [06] Λαϊκά έντοκα
  • [07] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [08] Κόκκαλης
  • [09] Ναυτιλία- Ελληνική προεδρία
  • [10] Κυβέρνηση
  • [11] Χρηματιστήριο
  • [12] Κυπριακό
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Χρηματιστηριακή αγορά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/2003

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις Ερντογάν, οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας , το ασυμβίβαστο των βουλευτών και η διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 ρυθμίσεις για χιλιάδες αυθαίρετα. Στο σχέδιο πόλης 70.000 στρέμματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πως ρυθμίζονται οι εκκρεμείς οφειλές. Μέτρα για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη στα 55 ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιέζουν τη Βουλή για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Πυγμή Ερντογάν προς Ντενκτάς. Σκληρή πίεση να δεχθεί το σχέδιο Αννάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη Χιλή αναζητεί καταφύγιο ο Κόκκαλης. Μεταφέρει κεφάλαια και δραστηριότητες των εταιριών του από την Ευρώπη στην Λατινική Αμερική και σε προσωπικές off shore.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόσο συμφέρουν τα ''λαϊκά έντοκα''. Το επιτόκιο, η διάρκεια, το ύψος των τίτλων, τα οφέλη των καταθετών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων. Ολες οι νέες διατάξεις που ισχύουν από 1/1/2003.

    ΕΘΝΟΣ: Καταθέσεις νέου τύπου κόντρα στον πληθωρισμό. Ποια επενδυτικά πακέτα ετοιμάζουν οι τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ :''Αιμοκάθαρση'' για τέσσερις δολοφονίες! Αδικα χύθηκε το αίμα των Ουέλς, Μάλλιου, Πέτρου και Σταμούλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολες οι αλλαγές στη φορολογία που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2003. Ποιες κατηγορίες πολιτών κερδίζουν και ποιες χάνουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια. Παράταση με καπέλο για 100.000 επαγγελματίες. Εφορία: Προσαύξηση 10-20% για τις δηλώσεις συνάφειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 17Ν έτος ίδρυσης 1973. Βούλευμα 600 σελίδων. Δεν ήταν πολιτικά τα εγκλήματα. Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί όσων αρνούνται.

    ΕΣΤΙΑ: Πολιτική απάτη. Αποδεικνύεται η Υπερνομαρχία.

    Espresso: Ερωτικά όργια κατέληξαν σε ωμό εκβιασμό. Σεξ και ναρκωτικά από 5 επώνυμες παντρεμένες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ερντογάν εναντίον Ντενκτάς. Πρωτοφανής αμφισβήτηση του κατοχικού ηγέτη και της τουρκικής πολιτικής 30 ετών στην Κύπρο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Λαϊκά'' έντοκα γραμμάτια. Οριστικό ''ναι'' από την κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προκήρυξη 600 σελίδων κατά 17Ν. Βούλευμα-καταπέλτης για τους 18.

    ΝΙΚΗ: Αδειασμα Ντενκτάς από τον Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση διαφωνεί με την πολιτική του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο. Εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες οι ΗΠΑ.

    Traffic News: ''Είναι κατίνες Βαρδής και Κούκα''. Επιστολή - φωτιά του Ανδρέα Μικρούτσικου στην traffic. Αυτή ήθελε να βγει στην επιφάνεια κι αυτός να πουλήσει το CD του;

    Η ΧΩΡΑ: Ταξίδια θανάτου με την ανοχή της Διεύθυνσης του Κορυδαλλού. Εξι διώξεις για τα θύματα της ηρωίνης στις φυλακές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα αζήτητα γραφεία και μαγαζιά. Θεσσαλονίκη:Πωλητήρια-ενοικιαστήρια σε 100.000 τμ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παράταση για τις ανέλεγκτες υποθέσεις. Ανακοινώνεται επισήμως την ερχόμενη Τετάρτη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο μεγαλύτερος ''μπουναμάς'' για Θεσσαλονικείς. Δημοπρατείται το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

    [03] 17Ν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''οργιάζουν οι φήμες και παράλληλα οι πληροφορίες για εξελίξεις και μάλιστα σύντομα στο θέμα της τρομοκρατίας, καθώς πλέον η δικαστική οδός για τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση και καθαρογραφή του σχετικού βουλεύματος είναι ανοιχτή. Λέγεται πως μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου, θα έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, καθώς ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να προβούν σε συλλήψεις''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''η 17 Νοέμβρη δεν ήταν μόνο μία ''επιχείρηση τρομοκρατικών ενεργειών'' αλλά είχε θεσπίσει τέτοιους συνωμοτικούς κανόνες ώστε προβλεπόταν και η εκτέλεση μελών της σε περίπτωση που αυτά αποφάσιζαν να αποχωρήσουν''.

    Η Traffic News γράφει ότι ''τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση του διατακτικού, που προηγείται του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή και των 18 ειδικών κρατουμένων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17Ν και οι ...διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται στο σκεπτικό του βουλεύματος για τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης, σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο εισαγγελέας Κυριάκος Καούτσος είναι πολύ σημαντικές και επικεντρώνονται κυρίως στην περίπτωση του Γιάννη Σερίφη, της Αγγελικής Σωτηροπούλου, του Θωμά Σερίφη και του Θεολόγου Ψαραδέλλη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τουλάχιστον 1.962 είναι το σύνολο των πράξεων (ποινικές διώξεις) για τις οποίες κατηγορούνται οι 18 με αφορμή τη συμμετοχή τους και σε συγκεκριμένα χτυπήματα. Οι μοναδικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν μόνο τα τρία αδικήματα-καρμπόν που αφορούν ένταξη στην οργάνωση είναι οι Γιάννης και Παύλος Σερίφης".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου χαρακτηρίζονται οι κατηγορούμενοι της 17Ν με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ενώ την ίδια στιγμή η σύζυγος του Κουφοντίνα Αγγελική Σωτηροπούλου μετά τη συνάντησή της με τον εισαγγελέα των Φυλακών κ. Φραγκιαδάκη σταμάτησε την πολυήμερη απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει αμέσως μετά το γάμο της με τον ''Λουκά'' της 17 Νοέμβρη''.

    [04] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι είναι ήδη ''έτοιμος για όλα'' ο κ. Κ. Καραμανλής με την έναρξη της νέας χρονιάς. Οπου το ''όλα'' βεβαίως αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης (όσο μπορεί να θεωρηθεί πρόωρη η διεξαγωγή τους έξι μήνες πριν την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης) αλλά και το ενδεχόμενον ακόμα ριζικής αναδιάρθρωσης του εσωκομματικού ''στάτους κβό'' της αξιωματικής αντιπολίτευσης''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''χείρα βοηθείας'' αλλά και άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών δίνει ο Κ. Μητσοτάκης. Για το σκοπό αυτό ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε άλλη μια φορά τη δοκιμασμένη μέθοδο της κινδυνολογίας και των ζοφερών προβλέψεων για το ''μέλλον της οικονομίας''.

    [05] ΗΠΑ-Σημίτης

    Σύμφωνα με την Espresso, ''πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν αρχίσει οι διπλωματικές υπηρεσίες σε Αθήνα και Ουάσιγκτον προκειμένου να ετοιμαστεί κατά τον ιδανικότερο τρόπο το ταξίδι του Κ. Σημίτη στο Λευκό Οίκο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει λάβει την πρόσκληση από τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ακόμη να επισκεφθεί το οβάλ γραφείο πριν από το Πάσχα και την έχει αποδεχθεί κατ΄αρχάς''.

    [06] Λαϊκά έντοκα

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''προς γενικότερο όφελος των καταθετών φαίνεται ότι θα λειτουργήσει η έκδοση ''λαϊκών εντόκων γραμματίων'' που εν μέσω τεχνικών δυσχερειών προγραμματίζει η κυβέρνηση. Το επιτόκιο των λαϊκών εντόκων θα είναι υψηλότερο του προβλεπόμενου για εφέτος πληθωρισμού και για επένδυση 10.000ευρώ θα σημάνει επιπλέον ετήσιο όφελος περί τα 250 ευρώ''.

    [07] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι ''χωρίς ''κραδασμούς'' φαίνεται ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των βουλευτών που αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής μετά τις 14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, η ανταπόκριση για την κατάθεση αίτησης αναστολής του επαγγέλματος τους από τους βουλευτές είναι καθολική''.

    [08] Κόκκαλης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''καταφύγιο στη Λατινική Αμερική αναζητεί ο υπόδικος επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος το τελευταίο διάστημα μεταφέρει κεφάλαια και σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ευρώπης. Η αρχή έγινε με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ που είναι προσωπική του οφ σορ εταιρία με έδρα έναν από τους φορολογικούς παράδεισους''.

    [09] Ναυτιλία- Ελληνική προεδρία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''υιοθέτηση δράσεων και πρωτοβουλιών που θα προβάλλουν την ποιοτική ναυτιλία και θα αποβλέπουν στην προσέλκυση ποιοτικών πλοίων στα κοινοτικά νηολόγια αλλά και η αναβάθμιση της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος όπως και το θέμα της ναυτικής ασφάλειας και η λήψη μέτρων για τη θωράκιση των θαλάσσιων μεταφορών αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ (τομέας ναυτιλίας-μεταφορών)''.

    [10] Κυβέρνηση

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "επιστροφή στην καθημερινότητα για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος, συμβολικά εάν κρίνει κανείς από την έμφαση που δίνουν συνεργάτες του στην πρωτοβουλία αυτή, ξεκινά τη νέα χρονιά με συσκέψεις που έχουν ως θέμα όχι την ελληνική προεδρία στην ΕΕ που ήδη ξεκίνησε, αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η ενόχληση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή για το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες φήμες περί παραίτησής του. Η σχετική φημολογία διαψεύσθηκε χθες από τον υπουργό Τύπου".

    [11] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "ευχάριστο ποδαρικό έκανε το 2003 στη Σοφοκλέους. Η ισχυρή άνοδος του Γενικού Δείκτη σε ποσοστό 1,64% και η μεγάλη κινητικότητα που παρουσίασαν η περιφέρεια και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, άνοιξαν με ελπίδες και χαμόγελα τη σκηνή μιας δύσκολης χρηματιστηριακής χρονιάς".

    [12] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς αντιμετωπίζει τώρα την ανοιχτή πίεση του Ερντογάν, αλλά και κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου, προκειμένου να απομακρυνθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "ο νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία έκανε ένα ακόμα βήμα, ζητώντας αλλαγή της πάγιας πολιτικής της Αγκυρας στο Κυπριακό και εξαπολύοντας ευθεία επίθεση κατά του Ραούφ Ντενκτάς και, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "δεν είναι τυχαία η δήλωσις του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν δεν βρεθή λύσις στο Κυπριακό μέχρι 28ης Φεβρουαρίου, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν. Φαίνεται ότι είναι ο μόνος που έχει αντιληφθεί στην Τουρκία ότι ο χρόνος πλέον δεν τρέχει υπέρ, αλλά κατά των παρανόμως κατεχόντων τμήμα της Κύπρου, το οποίο είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Και φυσικά ο Ερντογάν δεν αναφέρεται στον Ντενκτάς, αλλά στο τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "συζήτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό και το Ιράκ αποφάσισε να προτείνει ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μπουλέντ Αρίντς. Η συζήτηση για το Κυπριακό πρόκειται να διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 15 και 26 Ιανουαρίου και θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Οπως τονίστηκε, έτσι θα γίνει δυνατόν να ακουστούν όλες οι φωνές και οι απόψεις γύρω από ένα θέμα που μέχρι σήμερα έχει καπηλευτεί από τους εθνικιστικούς κύκλους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "τον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου επεσήμανε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν. Αναλυτικά, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι η 'μη λύση' περιέχει πάντα τον κίνδυνο της ενίσχυσης εκείνων που θέλουν τη διχοτόμηση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Μόρφου μετά την εισβολή, δείχνει ότι το 59% είναι έτοιμο για τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα, εγκρίνει την "παραχώρηση" της περιοχής στους Ελληνοκυπρίους, αρκεί αν υπάρξει λύση".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Οσοι πάνε κι όσοι έρθουν! Κακόγουστο σίριαλ με τις ανέλεγκτες φοροϋποθέσεις''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Με άνοδο στα χρηματιστήρια άνοιξε το 2003. Αισιόδοξο μήνυμα μετά την παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση των τελευταίων ετών''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Μποναμάς'' στην περιφέρεια. Με το ''δεξί'' μπήκε η Σοφοκλέους στο 2003''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Παράταση με πρόστιμο για τις εκκρεμείς της εξαετίας. Εως 31 Μαρτίου η δυνατότητα ρύθμισης''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Χαμόγελα και αισιοδοξία για τη νέα χρονιά. Ποδαρικό με άνοδο 1,64% στη Σοφοκλέους''.

    [14] Χρηματιστηριακή αγορά

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "αντίθετα με ο,τι γινόταν στις αρχές του 2001 και του 2002, όπου οι απόψεις για σίγουρο "πάτο" της αγοράς και για εκκίνηση της νέας πορείας της Σοφοκλέους ήταν οι πλέον δημοφιλείς, τώρα, υπάρχει οικονομία και σύνεση στις προβλέψεις. Αυτό πιθανότατα είναι και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 4 January 2003 - 0:34:11 UTC