Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προϋπολογισμός 2003
  • [04] Κυπριακό-Ντενκτάς
  • [05] Δημοσκόπηση
  • [06] Ερευνες - '17Ν'

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/12/2002

    Η υπερψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του 2003, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι όροι του Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού και οι έρευνες για τη ''17 Νοέμβρη'', είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 άξονες στην εκτός σχεδίου δόμηση. Τι αλλάζει χωροταξικό σχεδιασμό από το 2003.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου. Συγκλονιστική καταγγελία Καραμανλή χθες τη νύχτα στη Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πουλήσατε τα έσοδα του Δημοσίου στη διαπλοκή. Εκνευρισμός στην κυβέρνηση από την αποκάλυψη Καραμανλή στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ετσι άρπαξαν τα οικόπεδα από τα μοναστήρια της Πάτμου. Πόρισμα-φωτιά αποκαλύπτει την ληστεία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οδηγός χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημαντικές ευκαιρίες για χιλιάδες επιχειρηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις μέχρι 24% στα δημοτικά τέλη. Τι αποκαλύπτει έρευνα του ''Εθνους'' σε όλη την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παραπέμπει το Ευρωδικαστήριο στο Λαϊκό Δικαστήριο. Χριστόδουλος: Την απάντηση για το Θρήσκευμα την έχει δώσει ο Λαός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου): Θέλουν ''άρρωστο'' το ''Ερρίκος Ντυνάν'' οι χθεσινοί υποστηρικτές και σημερινοί που έχασαν τα κρεβάτια και βλέπουν την λαμπρή πορεία του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι δέκα αλλαγές στο ασφαλιστικό. Για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα γκάλοπ. Οικονομία, κοινωνία βυθίζουν το ΠΑΣΟΚ. Νέα Δημοκρατία: Πέρασε μπροστά και σε Α', Β' Αθηνών-Πειραιώς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ωχ! δίπλα στην ανάσα. Καλή η Κοπεγχάγη, αλλά η οικονομία πονάει.

    ΕΣΤΙΑ: Μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ. Το Κόμμα Καρατζαφέρη του αφαιρεί έδρες.

    Espresso: Ερωμένη Τούρκου πράκτορα η σύζυγος Ελληνα αξιωματούχου. Η πληροφορία της ΕΥΠ που ''κουκουλώθηκε''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στροφή σε νέες ειδικότητες. Ολοι οι πίνακες με τις προτιμήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Traffic news: Ριφιφί στον πύργο του Καρβέλα. Λήστεψαν το μουσικοσυνθέτη στο Λονδίνο. Πήραν πολλά εκατομμύρια και προσωπικά αντικείμενα. Σοκαρισμένος ο Νίκος προσπαθεί να το ξεπεράσει.

    Η ΧΩΡΑ: Φεύγετε! Αυτός είναι ο τελευταίος σας Προϋπολογισμός. Καταπέλτης ο Καραμανλής σφυροκόπησε την κυβερνητική πολιτική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις εξπρές ως και 40%. Αγορά: Πάνω η κίνηση, κάτω ο τζίρος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τόνωση της αγοράς θέλει τώρα ο Κ. Σημίτης. Αν και το Κυπριακό παραμένει πρώτο στην ατζέντα του πρωθυπουργού, η οικονομία αρχίζει να ενοχλεί.

    [03] Προϋπολογισμός 2003

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι ''ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής προσπαθώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί πλασματικού προϋπολογισμού, προβάλλοντας δικαιολογίες του τύπου οτι έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενισχύει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας μάλιστα και μια αναδρομή στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα και την ταχύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι ''ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε χθες βράδυ με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (156 υπέρ, 139 κατά ενώ 5 βουλευτές ήταν απόντες), αλλά η κυβέρνηση έμεινε έκθετη από τις καταγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή για την πώληση των εσόδων του Δημοσίου έως το 2020 σε ύποπτες εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο και για τον αλόγιστο δανεισμό''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι ''ναι'' στον προϋπολογισμό των λογιστικών αλχημειών, είπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση του επιφύλαξε ένα βροντερό ''όχι'' που συνοδεύτηκε από τους χαρακτηρισμούς ''κοινωνικά άδικος'' και ''αναξιόπιστος''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ''ευτυχώς για την ελληνική οικονομία το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ''. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απάντησε στα περί τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, που προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και δεσμεύτηκε οτι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια μεθοδικότητα για την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''η συζήτηση που διεξήχθη ήταν πάντως σε γενικές γραμμές από τις πιο υποτονικές των τελευταίων ετών με μόνη εξαίρεση τις πρώτες ημέρες, αλλά και τη χθεσινή τελευταία ημέρα η οποία έγινε παραδοσιακά ενώπιον κενών εδράνων που γέμισαν μόνο την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι ''με το δριμύ κατηγορώ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και χωρίς εκπλήξεις, η κυβερνητική πλειοψηφία έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2003. Προηγήθηκε σκληρή κόντρα Σημίτη-Καραμανλή με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τη ΝΔ για στείρα αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ οτι εξαπατά τη Βουλή και τον λαό και να αποκαλύπτει οτι η κυβέρνηση έδωσε την προείσπραξη εσόδων του Δημοσίου σε οφ σορ εταιρείες''.

    Η Espresso προσθέτει οτι ''σε ηλεκτρισμένο κλίμα και αντεγκλήσεις, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των άλλων πολιτικών αρχηγών, υπερψήφισε η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία τον προϋπολογισμό του 2003''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου) επισημαίνει οτι ''οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν στις κατηγορίες για αναξιοπιστία και δημιουργική λογιστική, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς, τόνισαν οτι η πραγματικότητα διαψεύδει τις αιτιάσεις της ΝΔ''.

    [054 Κυπριακό-Ντενκτάς

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι ''με ενισχυμένη την αδιαλλαξία του από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει τώρα νέους όρους για την επίλυση του Κυπριακού και αξιώνει να αλλάξουν οι χάρτες σύμφωνα με τις υποδείξεις του, να υπάρξει μόνιμη από κοινού άσκηση των προεδρικών καθηκόντων (συμπροεδρία), να συσταθεί Προεδρικό Συμβούλιο, να τηρηθεί αυστηρή διζωνικότητα και να μην υπάρξει επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα Κατεχόμενα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι ''ο ευφυέστατος και άσσος τόσο στη διπλωματία των καθυστερήσεων όσο και στην δημιουργία αρνητικών εκπλήξεων και ανατροπών Ραούφ Ντενκτάς δεν ''βγήκε'' απλώς και ''πάλι στον αφρό'' αλλά ανέλαβε με τη στήριξη και τις πλάτες των Στρατηγών της Αγκυρας τις πρωτοβουλίες στο Κυπριακό''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ''αδειάζει'' την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν για το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καθώς επαναφέρει τις σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις του στο τραπέζι των διαβουλεύσεων''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι ''οι τρεις όροι που έθεσε χθες ο Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού αποδεικνύουν οτι ούτε ο ίδιος ούτε -και κυρίως- η Αγκυρα έχουν αντιληφθή τι συνέβη στην Κοπεγχάγη προ δεκαημέρου''.

    [05] Δημοσκόπηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σαφώς κερδισμένος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ο Κώστας Σημίτης μετά την επιτυχία της Κοπεγχάγης. Νέα μικρή μείωση παρουσιάζει και η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία προηγείται αυτή τη φορά με 5,6%. Ομως, το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η οικονομία, καθώς μεγάλο ποσοστό Ελλήνων διαμαρτύρεται για την ακρίβεια και τη μείωση του εισοδήματός του. Επιπλέον, αρνητικές είναι και οι προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο και αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "αποκρυσταλλώνεται το προβάδισμα του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η υστέρηση της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research, που δημοσιεύεται στο 'Βήμα της Κυπριακής', ο κ. Σημίτης προηγείται με 38,9%, έναντι 36,8% του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis, που φιλοξενεί η 'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία', δίνει στον κ. Σημίτη (44,4%) προβάδισμα 8,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κ. Καραμανλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "οι πολίτες εμφανίζονται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις να έχουν εναποθέσει στη ΝΔ τις ελπίδες τους για τη βελτίωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να βελτιώσει την εικόνα του. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα με μεγάλη διαφορά, ακόμα και στις Α' και Β' Αθηνών-Πειραιώς, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά προηγείτο".

    [06] Ερευνες - '17Ν'

    H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "η 'μοιραία' Αννα της '17Ν' και η επικείμενη σύλληψή της είναι το βασικό θέμα κλειστών συσκέψεων που πραγματοποιούνται όλο αυτό το χρονικό διάστημα και που σχετίζονται άμεσα και με τις επιταγές - πιέσεις - μπηχτές - παραινέσεις των ξένων κέντρων που το βράδυ του Σαββάτου έβγαλαν από τα ρούχα του τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 23 December 2002 - 16:02:13 UTC