Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/2002
  • [02] Τουρκία-ΕΕ
  • [03] 17Ν
  • [04] Κυπριακό- εξελίξεις
  • [10] Αποζημίωση - Γλύξμπουργκ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] ΣΕΒ-Πληθωρισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/2002

    Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη λεγόμενη "βασιλική περιουσία" , οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κοινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κένυα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Τίτλοι Εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Πώς θα πάρετε επιδότηση για την επιχείρησή σας. Μικρομεσαίοι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):''Καποδίστριας'' και στο Δημόσιο. Θα καταργηθούν πολλές Υπηρεσίες. Ακολουθεί κύμα μετατάξεως χιλιάδων υπαλλήλων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πικρά λόγια. Αιφνιδιάστηκε ο τέως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Η ΑΥΓΗ: Φθηνά πληρώσαμε τα λάθη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το Ευρωδικαστήριο επιδίκασε 4,6 δις δρχ στον τέως.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διέσυραν τον τέως οι σωστοί χειρισμοί του Βενιζέλου.Τα κατάφερε πάλι ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 13.700.000 εις εξόφλησιν οριστικήν της μοναρχίας... Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε για την αποζημίωση του Τέως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομιμοποιήσεις εξπρές για αυθαίρετα. Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

    ΕΘΝΟΣ: 4,6 δις και ...αντε γεια. Η τελευταία προίκα στους Γλιξμπουργκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ευρωπαϊκή εκτίμηση της Περιουσίας του Κωνσταντίνου πάει.... Φθηνότερα και από την πολυκατοικία που μένει ο Σημίτης!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου. Δεν ζήτησα ποτέ χρήματα, αλλά το σπίτι μου και την περιουσία μου, τόνισε σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κωνσταντίνος: Εγώ ήθελα να πάρω μόνο το σπίτι μου. Βασιλική περιουσία: Θα πληρώσουμε 4,6 δις τον ''αντιμοναρχικό αγώνα'' της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε 5 παρά κάτι. Ο τέως έμεινε στο ψιλι-κοκό. Το ''παίζει'' τώρα αδικημένος.

    ΕΣΤΙΑ: Ασύλληπτη μικρότης . Η επίθεσις κατά Κωνσταντίνου.

    Espresso: Θα έπαιρνα πιστόλι και θα καθάριζα τους γιατρούς! Ιατρικό λάθος με θύμα τον άνδρα της καταγγέλλει η Ελένη Δήμου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρόμος εναντίον όλων. Στην Κένυα το νέο πεδίο φρίκης. Οι τρομοκράτες επιδιώκουν εμπλοκή Ισραήλ στο ''ασύμμετρο σκηνικό''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οριστικά τέλος στις διεκδικήσεις του τέως...Μας χρωστάει δεν του χρωστάμε. Το ποσό 4,6 δις δρχ επιδίκασε το ΕΔΑΔ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξευτελισ-τέως και με δικαστική απόφαση. Ηθελε 168 δις, του έδωσαν 4,6 δις.

    ΝΙΚΗ: Ολοι μαζί για λύση του Κυπριακού. Κλίμα ομοψυχίας σε ΚΕ-ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομολογούν τεράστιες ευθύνες για το Κυπριακό. Κυβέρνηση- ΚΕ ΠΑΣΟΚ.

    Traffic News: Αποχαιρέτισαν Τατόι-Μον Ρεπό με 13,2 εκατ. ευρώ. Κωνσταντίνος:''Εγώ δεν θέλω χρήματα, θέλω το σπίτι μου. Σχεδιάζω να εγκατασταθώ στην Ελλάδα''.

    Η ΧΩΡΑ: ''Θα εγκατασταθώ στην Ελλάδα με την οικογένειά μου''. Ενώ η κυβέρνηση που ήξερε την απόφαση πανηγυρίζει για τη μικρή αποζημίωση, ο Κωνσταντίνος μιλά για τα σχέδιά του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ράβε, ξήλωνε με 2.500 τρύπες το χρόνο. Θεσσαλονίκη: Ο δήμος στρώνει, ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΑΘ ''ξεστρώνουν''.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιδότηση σωσίβιο στους βαμβακοπαραγωγούς. Απόφαση χθες στις Βρυξέλλες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παιχνίδι πολιτικο-κοινωνικού αποπροσανατολισμού.

    [02] Τουρκία-ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''πολύ κοντά στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ βρίσκεται η Τουρκία, ύστερα από έντονες αμερικανικές πείσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ένα διπλωματικό μαραθώνιο του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος κ. Ερντογάν''.

    [03] 17Ν

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''την παραπομπή σε δίκη όλων και για όλα προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας των ανακρίσεων στην υπόθεση για τη 17 Νοέμβρη, κ. Κυριάκος Καρούτσος. Μετά από αυτό η Δικαιοσύνη μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή της σημαντικότερης δίκη των τελευταίων δεκαετιών, η οποία σε βαρύτητα θεωρείται ισάξια με αυτή των πρωταιτίων της χούντας''.

    [04] Κυπριακό- εξελίξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''διπλό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και την Αγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές οτι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά από την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Κώστας Σημίτης υπογράμμισε οτι ''η διεύρυνση ξεκινά από την Κύπρο'' και δήλωσε αποφασισμένος να επιτευχθεί ''καθαρή λύση της ένταξης''. Απευθυνόμενος δε στην Τουρκία προειδοποίησε οτι ''η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες''.

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''έκκληση για ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρα αναφορικά με το Κυπριακό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χθες πρώτη μέρα της διήμερης κοινής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Καβούρι στην οποία κυρίαρχο θέμα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''απ΄ότι φαίνεται η μονοπώληση του ενδιαφέροντος-κατά τις τοποθετήσεις- από το Κυπριακό εξυπηρέτησε τους σκοπούς του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του Κινήματος. Φαίνεται οτι αρχικά τουλάχιστον κατάφεραν να περάσουν ένα κλίμα ''εσωκομματικής ομοψυχίας''.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''στο κενό έπεσε η νέα έκκληση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ομοψυχία και ενότητα στα εθνικά θέματα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ καθώς οι βουλευτές και τα στελέχη που διαφωνούν με το σχέδιο Αννάν άφησαν σαφέστατες αιχμές κατά του γγ του ΟΗΕ αλά και κατά των κυβερνητικών χειρισμών''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι ''η χτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κάτι περισσότερο από ομολογία για τις ευθύνες της κυβέρνησης, όσον αφορά στις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές καθορίζονται με το τελεσίγραφο του ''σχεδίου Αννάν''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''είναι ίσως τώρα η ύστατη ώρα για να επικρατήση ''εθνική ηρεμία'' και να εστιάσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην δύσκολη μάχη που έχει να δώση ο ελληνισμός για το Κυπριακό''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος) γράφει ότι ''το ''πράσινο φως'' στον πρόεδρο Κληρίδη να χειρισθεί το θέμα αναφορικά με την επιστολή Αννάν και τα νέα χρονοδιαγράμματα που έθεσε προς τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές έδωσαν χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη συνεδρίαση κατά την οποία συζητήθηκαν οι απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν στον Κόφι Αννάν όσον αφορά στα θέματα τα οποία η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει διευκρινίσεις αλλά και σε εκείνα που είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''οι προτεραιότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς διαφοροποιούνται καθώς διαπιστώνεται οτι στενεύουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση και λύση πριν από την Κοπεγχάγη. Ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες οτι τώρα η Κύπρος προχωρεί προς την ένταξη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''μειωμένες εμφανίζονται οι πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και όπως όλα δείχνουν στην περίπτωση αυτή πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να προχωρήσουν ανεξάρτητα από την έκβαση του σχεδίου Αννάν. Πάντως χθες ο Ραούφ Ντενκτάς από τη Ν. Υόρκη δήλωσε οτι πρέπει ''να υπάρχει κουράγιο να δεχθούμε συμβιβασμούς'' προκαλώντας έκπληξη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει στην παράταξη Ντενκτάς και τους άλλους κρατούντες στα κατεχόμενα το προχθεσινό ογκώδες και μαχητικό συλλαλητήριο που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία με στόχο να διακηρυχθεί κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η θέληση των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού το συντομότερο και για ένταξη στην ΕΕ''.

    [05] Αποζημίωση - Γλύξμπουργκ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "τα όρια του εξευτελισμού για τους Γλύξμπουργκ αγγίζει το ποσό της αποζημίωσης (13,7 εκατ. ευρώ ή 4,6 δις. δραχμές) για τα 75.828 στρέμματα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο συνδέει ευθέως το ποσό με το 'τέλος της μοναρχίας' στη χώρα μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ούτε μία πολυκατοικία στην οδό Αναγνωστοπούλου του Κολωνακίου όπου διαμένει ο κ. Κώστας Σημίτης δεν θα μπορέσει να αγοράσει ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος με τα χρήματα που του επεδίκασε χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαλλοτρίωση της Περιουσίας του από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσόν που τελικά επεδικάσθη ως αποζημίωση στην τέως Ελληνική Βασιλική Οικογένεια ανέρχεται στο ... εξευτελιστικό 4,66 δις. δρχ. (13,7 εκατ. ευρώ), από το οποίο ο Κωνσταντίνος θα λάβει 12 εκατ. ευρώ, η αδελφή του Ειρήνη 900 χιλιάδες, η θεία του Αικατερίνη 300 χιλιάδες ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ θα κατατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων".

    Η ΑΥΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι σωστοί χειρισμοί της Κυβέρνησης έφεραν τον αλαζόνα έκπτωτο μονάρχη με τις ... εξωγήινες απαιτήσεις να μην παίρνει τελικά, ούτε δεκάρα τσακιστή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "με πίκρα αντέδρασε ο τ. βασιλεύς Κωνσταντίνος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο τους επεδίκασε ως αποζημίωση ποσό 4,6 δις. δρχ.".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "καθυστερημένο υστερόγραφο μιας εποχής που έχει οριστικά κλείσει μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "σημασία έχει ότι μετά από τόσα χρόνια μπήκε οριστικό τέλος στο θέμα της βασιλικής περιουσίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "ο τέως είχε πολλά σχέδια κατά νου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κέρδιζε το αμύθητο ποσό το οποίο προσδοκούσε: από την απόκτηση μιας βίλας στο Ψυχικό και ενός μεγάλου κτήματος με έπαυλη στην ακτή απέναντι από τις Σπέτσες ως την ενεργοποίησή του στον τομέα των ΜΜΕ. Ενα μικρό τμήμα της αποζημίωσης προοριζόταν επίσης για δωρεά σε κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα".

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "έτοιμος 'να επιστρέψει στην Ελλάδα πολύ σύντομα' δηλώνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη βασιλική περιουσία, κάνοντας γνωστές ανοιχτά τις προσθέσεις του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει "τα πανηγύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι (για ... ευνόητους προφανώς λόγους) έχουν χάσει την αίσθηση της αξίας του χρήματος, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν τα 4,6 δισεκατομμύρια δραχμές αμελητέο ποσό".

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Δημοσιονομική ανασφάλεια. Ανησυχία σε ΣΕΒ και ΙΟΒΕ για την πορεία της οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Πτώση του πληθωρισμού βλέπει ο ΣΕΒ. Η οικονομία κινδυνεύει από τη διεθνή αβεβαιότητα και την κρίση στο Ιράκ".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Νότα αισιοδοξίας από τα 9μηνα των εταιριών. Βελτιωμένες οι επιδόσεις σε σχέση με το 6μηνο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν ανησυχούν τον ΣΕΒ. Κατηγορεί το εμπόριο για τις ανατιμήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Στο επίκεντρο οι μετοχές της Περιφέρειας. Συνεχίζεται το καλό κλίμα στη Σοφοκλέους".

    [07] ΣΕΒ-Πληθωρισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "ο ΣΕΒ δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό. Πρόβλημα όμως θα δημιουργηθεί αν διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα τα ποσοστά αυτά, αναγνωρίζει η ηγεσία της ελληνικής βιομηχανίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 November 2002 - 17:13:24 UTC