Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κακοκαιρία-Καταστροφές
  • [04] Κυπριακό-ΕΕ-Κύπρος
  • [05] Επιδοτήσεις για νέες γυναίκες-μικρομεσαίους
  • [06] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Στεφανόπουλου
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/2002

    Η χθεσινή κακοκαιρία και τα αποτελέσματά της, η αντιπαράθεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για νέους, γυναίκες, μικρομεσαίους. Ολα τα προγράμματα που προκηρύσσονται. Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες και τις νέες δράσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βούλιαξε πάλι στον Κηφισό η κυβέρνηση. Οι πλημμύρες έπνιξαν την Ελλάδα. Χειροτερεύει η κακοκαιρία από το βράδυ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βάλτε πλάτη και τσουβάλια... Το σχέδιο της βλακείας έπνιξε 4η φορά τον Κηφισό.

    Η ΑΥΓΗ: Οπλο μικροκυμάτων εναντίον διαδηλωτών. Αποκάλυψη: Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο νέο Μεξικό των ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάζα το κράτος στα σακιά των εργολάβων. Τεράστιες ποινικές ευθύνες για τα τρωκτικά του Κηφισού. Στο έλεος της κακοκαιρίας πάλι η Αττική, αγανάκτησαν με τα μέτρα ακόμα και οι υπουργοί.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι κρύβει η σύγκρουση Στεφανόπουλου-Μητσοτάκη. Αμηχανία στη Ρηγίλλης και απαγόρευση δηλώσεων. Πολιτικά σενάρια πυροδοτούν οι διαδοχικές εκρήξεις του επιτίμου προέδρου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αίσχος. Ξεχείλισε το ποτάμι της οργής. Για τρίτη φορά έπνιξαν τον κόσμο.

    ΕΘΝΟΣ: Ολονύχτιο θρίλερ ''υπόσχεται'' η ΕΜΥ. Συναγερμός για νέα επέλαση της κακοκαιρίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ας μάθουμε τώρα ...να περιπατούμε επί των υδάτων. Ανίσχυροι οι πάντες εμπρός στην θεομηνία - Ενα θαύμα μας σώζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψεύτικα έργα έπνιξαν την Αττική. Λεηλατήθηκε το δημόσιο χρήμα για να πλουτίσουν οι ημέτεροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόκληση: Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα, οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ποτάμι οργής. 4η συμφορά σε 4 μήνες - Ξεχείλισε η υπομονή των κατοίκων.

    ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη απάντησις. Το υπουργείο Εξωτερικών για την βραχονησίδα.

    Espresso: Ερχονται χειρότερες καταστροφές. Στο έλεος της κακοκαιρίας. Αρχισε να χτυπά το Ελ Νίνιο. Τι λένε οι επιστήμονες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Κηφισός παρέσυρε τα κρατικά ημίμετρα. Αλληλοκατηγορίες αρμοδίων και σχέδια εκκένωσης περιοχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βουλιάξαμε στις υποσχέσεις. Οι πόρτες δεν άντεξαν. Στο ίδιο έργο θεατές στον Κηφισό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκρηξη οργής για τους εργολάβους. Με παρέμβαση υπουργού ελευθέρωσαν τον Κηφισό. Μεγάλη ανησυχία για το 2ο κύμα κακοκαιρίας.

    ΝΙΚΗ: Τώρα που βγήκε η Ντόρα, ο Μητσοτάκης... τραβάει το χαλί στον Καραμανλή. Εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση κατά Στεφανόπουλου. Στόχος η δημιουργία προβλήματος στη Νέα Δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον της Κύπρου. Προωθείται σχέδιο διχοτόμησης.

    Traffic news: 8 μήνες φυλακή σε γυμνασιάρχη για χάδια σε 14χρονη μαθήτρια. Σε Γυμνάσιο της Δράμας. ''Είναι φαντασιόπληκτη'' λέει ο 56χρονος.

    Η ΧΩΡΑ: Πολιτικός πυρετός. Ο Ψηλός ξεσκεπάζει κυβέρνηση και Προεδρία της Δημοκρατίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χαρακίρι για τη συντριβή. ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Γιατί ηττηθήκαμε.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τραγωδία χωρίς αιτία στο Θερμαϊκό Κόλπο. Πρωτοφανές ναυάγιο 600μ. από τη Δ. προβλήτα.

    [03] Κακοκαιρία-Καταστροφές

    Η Traffic news αναφέρει οτι "ο χειμώνας μπήκε με άγριες διαθέσεις ύστερα από την παρατεταμένη καλοκαιρία, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Ετσι, από την Τετάρτη το μεσημέρι ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται από την Τετάρτη το μεσημέρι".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "η χθεσινή πλημμύρα οδήγησε σε έκρηξη οργής για τους εργολάβους του Κηφισού, που σπεύδουν τώρα να θωρακίσουν το ποτάμι, εν όψει δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται σήμερα το απόγευμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "ποινικές ευθύνες και αποζημιώσεις από τους εργολάβους του Κηφισού θα πρέπει να αναζητήσουν οι δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς των πέριξ του ποταμού περιοχών, αφού ο κρατικός μηχανισμός προτίμησε να καταχωνιάσει τις ευθύνες του στα σακιά των "αφεντικών" του έργου, εν πλήρη γνώση του μεγέθους του σκανδάλου που σε κάθε βροχόπτωση της μιας ώρας απειλεί ζωές και προκαλεί νευρικό κλονισμό σε ολόκληρη την πρωτεύουσα".

    Η Espresso γράφει οτι "το "Ελ Νίνιο" χτυπάει την πόρτα μας, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας ακόμη. Και μάλιστα με τον πιο εφιαλτικό τρόπο, καθώς το χθεσινό καιρικό πανδαιμόνιο δεν ήταν παρά μια επιβεβαίωση αυτών που εδώ και δυο μήνες είχε γράψει η "Espresso" και είχαν διατυπωθεί δια στόματος του καθηγητή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου της Θράκης Σπύρου Ραψομανίκη. Οτι δηλαδή "τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τον τελευταίο καιρό σε όλο τον πλανήτη οφείλονται στην ανάπτυξη του "Ελ Νίνιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "για τρίτη φορά ξεχείλισε ο Κηφισός. Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης δεν απέδωσαν. Ετσι, για άλλη μια φορά, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι μετετράπησαν σε λίμνες και ανυπολόγιστες ήταν οι ζημιές. Φόβοι εκφράζονταν για το τι θα γινόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τα επόμενα 24ωρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η λέξη αίσχος δεν αποδίδει την τραγωδία του κράτους και την ανυπαρξία της κυβέρνησης των εργολάβων. Η δήθεν προετοιμασία για την αντιμετώπιση πλημμυρών στον Κηφισό ήταν επικοινωνιακό τρικ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "για 4η φορά ο Κηφισός έπνιξε το πολύπαθο Μοσχάτο και η κρατική μηχανή έμεινε να παρακολουθεί παρά τις δηλώσεις οτι "το σύστημα λειτούργησε".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "η νέα δραματική επιδείνωση του καιρού που η ΕΜΥ αναμένει από απόψε, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές. Στην πρωτεύουσα ο Κηφισός έγινε πάλι εφιάλτης.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "κατέρρευσαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από ενδεχόμενη υπερχείλιση του Κηφισού, ενώ η Αττική μετατράπηκε στην κυριολεξία σε λίμνη, με τα ρέματα να πλημμυρίζουν σε διάφορες περιοχές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "ούτε οι σιδερένιες πόρτες, ούτε τα τσουβάλια με άμμο που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του Κηφισού στο ύψος της Πειραιώς κατάφεραν να σταματήσουν την... "οργή" της φύσης".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "ούτε τα εκατοντάδες σακιά άμμου αλλά ούτε και τα ειδικά φράγματα, κατάφεραν για μια ακόμα φορά να συγκρατήσουν την ορμή των νερών του Κηφισού ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες υπόγεια σπίτια και καταστήματα στις περιοχές του Ρέντη, του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ανίσχυροι οι πάντες εμπρός στην θεομηνία - Ενα θαύμα μας σώζει. Και απαιτούνται καλά μαθήματα διότι καταφθάνει και νέο κύμα κακοκαιρίας".

    [04] Κυπριακό-ΕΕ-Κύπρος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαχωρίσει και μάλλον όψιμα το ζήτημα του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''αρχίζει να βαραίνει το κλίμα για το Κυπριακό, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το σχέδιο που προωθείται οδηγεί στην ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου. Μέσα σ΄αυτό το αρνητικό κλίμα το ΚΚΕ υψώνει στεντόρεια τη φωνή του για μια ακόμα φορά, διεκδικώντας τα δίκαια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα γι τη σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ,''να αναβληθεί η κατάθεση του σχεδίου Ανάν για μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ζητεί ο πρόεδρος Κληρίδης, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς παρά την ασθένειά του επιστρέφει στα κατεχόμενα. Η Αθήνα εμφανίζεται ψύχραιμη και να μη βιάζεται να υιοθετήσει εκτιμήσεις ότι θα είναι αρνητικό το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ και παραπέμπει την ενημέρωση των κομμάτων μετά την υποβολή του σχεδίου''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι ''στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου λύσεως για το Κυπριακό από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο οποίος εργαζόμενος συστηματικά επιχειρεί να αποτρέψει την υπονόμευση της πρωτοβουλίας του''.

    [05] Επιδοτήσεις για νέες γυναίκες-μικρομεσαίους

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''στο ποσό του 1 δις ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού , της τεχνολογίας και της ενέργειας μέσω είτε των προγραμμάτων που ''τρέχουν'' ή νέων προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν άμεσα μέσω του Γ ΚΠΣ''.

    [06] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Στεφανόπουλου

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε χθες δριμύτερος και ξεσκεπάζει την κυβέρνηση και την προεδρία της Δημοκρατίας που αγνοούν την αντιπολίτευση. Ο Ψηλός μίλησε για οπισθοδρόμηση του δημόσιου βίου γιατί ο κ. Στεφανόπουλος δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτικοί παρατηρητές θέτουν το ερώτημα κατά πόσον οδηγούμεθα σε πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην τακτική υπονόμευσης της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ την οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα με την εμμονή του στη συνέχιση και κλιμάκωση χθες της αήθους επίθεσης εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Η θριαμβευτική όπως εξελίχθηκε στον β΄γύρο νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων αναζωπυρώνει τις φιλοδοξίες του πρώην πρωθυπουργού να δει την κόρη του στην ηγεσία της ΝΔ και δεδομένου ότι η προοπτική αυτή περνά μέσα από ήττα του Κώστα Καραμανλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άρχισε ήδη να βάζει....πονηρές τρικλοποδιές στη Ρηγίλλης''.

    Η ΕΣΤΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''κυβέρνησις, Αξιωματική Αντιπολίτευσις, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξαν την πιο ακατάλληλη χρονική περίοδο για να εμπλακούν σε μια πραγματικά απίστευτη αντιπαράθεση που και τους θεσμούς επικινδύνως φθείρει αλλά και το χείριστο στους πολίτες παράδειγμα δίδει''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η ΝΔ περιήλθε σε δύσκολη θέση και σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή απεφασίσθη να απόσχουν τα στελέχη από την αντιπαράθεση που θα έφερνε την αξιωματική αντιπολίτευσης ευθέως αντιμέτωπη είτε με τον επίτιμο πρόεδρο είτε με τον ανώτατο άρχοντα. Ανεπισήμως όμως εξεφράσθη από στελέχη δυσφορία τόσο για τις ''εκρήξεις'' του κ Μητσοτάκη εναντίον του κ. Στεφανόπουλου όσο και για την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας ενώ ορισμένοι βουλευτές ετάχθησαν υπέρ του πρώην πρωθυπουργού''.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ιδια πιστωτική πολιτική. Δεν μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:Γιατί δεν μειώθηκαν τα επιτόκια''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Οι αγορές ''διαφώνησαν'' με την απόφαση της ΕΚΤ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Η Ευρώπη είπε όχι στη μείωση επιτοκίων. Ενώ στην Ελλάδα έγιναν ...ασφάλιστρα των καταθέσεων''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Ισχνή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προβλέπει η Κομισιόν. Μόλις 0,2% έως 0,5% η αύξηση του ΑΕΠ το β΄εξάμηνο''.

    [08] Επιτόκια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "η Ευρώπη ενωμένη αγνόησε επιδεικτικά την κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει σημαντικά τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ την Τετάρτη, στέλνοντας μήνυμα ανεξαρτησίας και παράλληλα προσφέροντας στήριγμα στο ευρώ και στους τίτλους σε ευρώ (ομόλογα και μετοχές)".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 9 November 2002 - 17:27:28 UTC