Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία- Ερευνες
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Φορολογία
  • [06] ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ- ΚΚΕ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Γεωργία-Επιδοτήσεις
  • [09] Οικονομία-ΝΔ
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Συνέντευξη Φλωρίδη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/2002

    Οι εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού, οι έρευνες για την πάταξη της τρομοκρατίας και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10 αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις. Νέα επιδόματα και αυξήσεις από 1-1-2003. Πότε σας συμφέρει να υποβάλετε τα χαρτιά σας για συνταξιοδότηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις με 10 αλλαγές. Για όσους προγραμματίζουν έξοδο από την εργασία. Σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΤΕΒΕ και Τράπεζες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν τον ΕΛΑ Σημίτης-Χρυσοχοϊδης. Ο Μητσοτάκης αμφισβητεί την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Η ΑΥΓΗ: Κυπριακό: Επιτάχυνση αλλά και αβεβαιότητα. Με ορίζοντα τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι έκρυβε και τι πήραν από τον Κουφοντίνα. Εισβολή στα κελιά των τρομοκρατών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το καλάθι των φόρων. Ποιοί κερδίζουν, ποιοί χάνουν. Ευνοημένοι οι χαμηλόμισθοι, οι οικογένειες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικοδομικός μπούσουλας ξεκινάει από τα νησιά. Κινείται ο μηχανισμός για αυθαίρετα-οικοδομική αναρχία.

    ΕΘΝΟΣ: 10 αλλαγές στις συντάξεις. 2003: Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία. Ποιοί ασφαλισμένοι χάνουν και ποιοί κερδίζουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Αναν-δρες προτάσεις δεν θα περάσουν. Πρόεδρος και Πρωθυπουργός επιφυλακτικοί στην ''λύση'' του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2003.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Νέα όρια ηλικίας από 1ης Ιανουαρίου. Ασφαλιστικό: Ολες οι αλλαγές για τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το μη χείρον ...Βέλγιον. Κυπριακό: Φως καθώς Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος το καλοβλέπουν.

    ΕΣΤΙΑ: Νέο τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ. Για να προσελκύση αριστερούς ψηφοφόρους.

    Espresso: Το βιβλίο ντοκουμέντο: Ποιά στοιχεία φωτιά έχει η γυναίκα που γνωρίζει όλη τη 17Ν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οικιστική τάξη στα νησιά. Φραγμός στην αυθαιρεσία εντός και εκτός σχεδίου επιχειρείται με προεδρικά διατάγματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι λύση ''πακέτο'' για το Κυπριακό. Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση τόνισε ο Κ. Σημίτης στον Κ. Στεφανόπουλο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανασφάλιστοι οι... ασφαλισμένοι. Παροχές ντροπής από τα Ταμεία.

    ΝΙΚΗ: Εντιμος συμβιβασμός για το Κυπριακό. Παρέμβαση Κασουλίδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σέρνουν βελγικό χορό για το Κυπριακό. Γκρόσμαν-Σημίτης-Ερντογάν.

    Traffic news: Εισβολή στα κελιά Κουφοντίνα-Γιωτόπουλου. Κατασχέθηκαν οι σημειώσεις τους. Απεργία πείνας άρχισε ο ''Λουκάς'' - Αρνείται το συσσίτιο.

    Η ΧΩΡΑ: Παρατράπεζα μαμούθ. Δίκτυο εταιρειών ''έφαγε'' 13.5 δις. Πάνω από 1.000 οικογένειες έχασαν τα λεφτά τους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: Τι θα ισχύσει το 2003. Οι 10 αλλαγές στη ζωή μας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ''Σκιώδη κυβέρνηση'' να σχηματίσει ο Κ. Καραμανλής. Να συνεδριάζει μια φορά το μήνα στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Τρομοκρατία- Ερευνες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''κρυπτογραφημένα μηνύματα προς τους στεγανούς πυρήνες της 17Ν περιείχαν οι σημειώσεις που κατέσχεσε στο κελί του Κουφοντίνα η ομάδα των σωφρονιστικών που έκανε την έφοδο-αστραπή στην ειδικά διαμορφωμένη μονάδα κράτησης των τρομοκρατών''.

    Η Espresso σημειώνει ότι ''στοιχεία για τη μυστηριώδη ''Αννα'' της ''17Ν'' διαθέτει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που γνώριζε κάποια από τα μέλη της οργάνωσης πριν από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού''.

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι ''τι έκαναν άραγε επί τέσσερις μήνες στην Κύπρο πέντε στελέχη του επιχειρησιακού βραχίονα; Σχεδίαζαν χτύπημα; Ηταν Τούρκοι κατακτητές στο στόχαστρό τους ή μήπως Αγγλοι από τη βάση; Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει στα χέρια της καταθέσεις μαρτύρων που αποδεικνύουν οτι το καλοκαίρι βρίσκονταν στο νησί οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και οι αδελφοί Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός! Μαζί τους ήταν η Αλίθια Ρομέρο Κορτές και η Μαρί Τερέζ Πεϊνό''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, ''έντονη ανησυχία για τη ζωή του Λουκά εκφράζεται τα τελευταία 24ωρα. Οι φόβοι αυτοί γίνονται οξύτεροι μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Δημ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας και αντιδρά έντονα στην όποια απόφαση ''παραβίασης'' του κελιού του. Κατά τις ίδιες πηγές ο τρομοκράτης φέρεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''σε ''σαφάρι'' για την κατάρριψη των οποίων άλλοθι επικαλείται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αλλά και σε έρευνες για την αναζήτηση στοιχείων που αφορούν στις γυναίκες που συντρόφευσαν τον ίδιο σε βάθος τριάντα χρόνων κατά τις επισκέψεις του στους Λειψούς έχουν επιδοθεί οι δικαστικές αρχές. Ηδη όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν οτι κατερρίφθη το άλλοθι που προέβαλε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε κάποια φάση της δικαστικής διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης''.

    [04] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''σε έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) επισημαίνεται πως οι αλλαγές που θα ''φέρει'' το νέο έτος είναι οι ακόλουθες: Αύξηση κατά ένα εξάμηνο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη το 2003. Αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 28,17 ευρώ τον μήνα. Αύξηση των επικουρικών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Θέσπιση μιας ''έξτρα'' εισφοράς στο Δημόσιο η οποία θα φτάνει τα 11,74 ευρώ τον μήνα. Χορήγηση σύνταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά σε όσους έχουν 1.000 ένσημα τα τελευταία 13 έτη και άλλα''.

    [05] Φορολογία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''οι χαμηλόμισθοι, οι οικογένειες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ως 200 τμ ευνοούνται περισσότερο από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, κληρονομιών και κεφαλαίου, αντίθετα, επιβαρύνονται τα υψηλά εισοδήματα λόγω και του περιορισμού ή της κατάρτισης ορισμένων φοροαπαλλαγών σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου από τις μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς των εκπτώσεων το κράτος θα εισπράξει 370,13 εκατ. ευρώ. το επόμενο έτος το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων θα ενισχυθεί με 513,573 εκατ. ευρώ''.

    [06] ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ- ΚΚΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''στη σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 του μηνός θα λάβει ''σάρκα και οστά'' η πολυσυζητημένη το τελευταίο διάστημα πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού πόλου''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''το δήθεν άνοιγμα προς την Αριστερά που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ είναι εκ του πονηρού. Δεν αποβλέπει στη συνεργασία με Συνασπισμό και ΔΗΚΚΙ αλλά στην άλωσή τους. Κατά βάθος αποσκοπεί στους ψηφοφόρους των κομμάτων αυτών. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήση ρήγμα μεταξύ ηγεσίας και ψηφοφόρων του Συνασπισμού- πιθανώς και του ΔΗΚΚΙ- ώστε να διεκδικήση μερίδιο των ψήφων τους''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, ''την επόμενη της πεισματικής άρνησης της Αλ. Παπαρήγα να εξετάσει τη δυνατότητα κοινής δράσης της αριστεράς η οποία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από τους συμμάχους της (ΔΗΚΚΙ κα) ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρόταση διαλόγου. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε συνάντηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων''.

    [07] Κυπριακό

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν οτι "οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τους Αμερικανούς να ζητούν από τον γενικό γραμματέα Κόφι Ανάν να καταθέσει ακόμα και αύριο το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος Κληρίδης εμφανίζεται να ανησυχεί για συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου και ενδεικτικό είναι το γεγονός οτι απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί κακή λύση χάριν της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "την Παρασκευή κοινοποιείται το σχέδιο Ανάν. Η Αθήνα πάντως ξεκαθάρισε τις θέσεις της και οροθέτησε τη διαπραγματευτική τακτική της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "την ώρα που η Αθήνα από τα πλέον επίσημα χείλη, του Κ. Στεφανόπουλου και του Κ. Σημίτη, εξέφρασε μία συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογκάν για τη λύση του βελγικού μοντέλου στο Κυπριακό από τον νέο ισχυρό άνδρα της Τουρκίας έφτανε στην ελληνική πρωτεύουσα ακόμη ένα νέο ενθαρρυντικό μήνυμα το οποίο αφορά την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου. Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να μη γίνεται διάκριση μεταξύ βορείου και νοτίου Κύπρου σε σχέση με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά να αναφέρεται οτι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ο κ. Ερντογάν έδειξε να απομακρύνεται από την επίσημη τουρκική θέση περί ύπαρξης δύο εθνών και δύο κρατών στην Κύπρο, με δικαίωμα αυτοδιάθεσης".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "με παρέμβασή του στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης κατέστησε σαφές, λίγες ημέρες πριν τη γνωστοποίηση του προτεινόμενου από τον γγ του ΟΗΕ, σχεδίου λύσης για το Κυπριακό, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για "έντιμο συμβιβασμό" και τόνισε πως εάν υπάρξει "αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την Τουρκία, τότε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης". Πάντως ο Κ. Σημίτης προειδοποίησε από την πλευρά του οτι δεν θα γίνει δεκτός κανένας συμψηφισμός για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι οι χθεσινές ξεκάθαρες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (όσο και του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου) για τα κυοφορούμενα σχέδια στο Κυπριακό και τη σαφώς διακηρυχθείσα θέση οτι δεν πρόκειται Αθήνα και Λευκωσία να αποδεχτούν οποιοδήποτε σχέδιο απλώς και μόνο για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, προκάλεσαν ανακούφιση σε πολλούς στη Λευκωσία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "η ελληνική κυβέρνηση μια μέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, Μ. Γκρόσμαν, εναρμονίζεται με τις δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών, Τ. Ερντογάν, περί επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του βελγικού συνταγματικού μοντέλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "στηρίγματα από τους δύο βασικούς πόλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει να βρει ο Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που επιχειρεί ενώπιον των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, τα προβλήματα υγείας του Ντενκτάς θα μετατοπίσουν το βάρος των διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα, η οποία θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε νέες απευθείας συνομιλίες για την τελική επίλυση του Κυπριακού, αποκαλύπτοντας πλέον άμεσα, και όχι παρασκηνιακά, τις προθέσεις και διαθέσεις επί του θέματος".

    [08] Γεωργία-Επιδοτήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "την επιστροφή 36,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ αξιώνει η Κομισιόν από την Ελλάδα. Αλλα οκτώ κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιστρέψουν χρήματα στα κοινοτικά ταμεία".

    [09] Οικονομία-ΝΔ

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ανέβασε χθες τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε οτι "είναι πολιτικό θέμα και χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Το έλλειμμα ξεπερνά το 4%". Κ. Καραμανλής: Μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό θέμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Υπάρχουν λεφτά, αλλά όχι για πέταμα". Ο Γιώργος Φλωρίδης μιλά στην "Η".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Προβλέπει βελτίωση στο Χρηματιστήριο. Θ. Καρατζάς: Ανεπίτρεπτη η δημοσιότητα των εκθέσεων των ξένων οίκων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Εκρηξη των στεγαστικών λόγω τέλους φοροαπαλλαγών. Παρά την επιβάρυνση στην καταναλωτική πίστη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Καρατζάς:Ερχονται καλύτερες ημέρες στη Σοφοκλέους. Αισιόδοξος ο διοικητής της Εθνικής για την πορεία του ΧΑΑ.

    [11] Συνέντευξη Φλωρίδη

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "το τέλος της φημολογίας για την "καθαρότητα" των προϋπολογισμών έφερε την αναβάθμιση της χώρας από τη Moody's. Η Eurostat διέψευσε τη ΝΔ τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 November 2002 - 21:23:50 UTC