Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προϋπολογισμός-Στόχοι
  • [04] Εκλογικός νόμος
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Αντιπαράθεση επιχειρηματικών ομίλων
  • [07] Εθνικά θέματα
  • [08] Τρομοκρατία - Ερευνες
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η στάση της Τουρκίας, ο χθεσινός αγώνας του Παναθηναϊκού με την Φενερμπαξέ, ο προϋπολογισμός του 2003 και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6 Ρίχτερ με πολλά ερωτηματικά. Καθησυχαστικές δηλώσεις 4 κορυφαίων σεισμολόγων στον ''ΑΤ''. Αντιδράσεις για τις προγνώσεις που μιλούν για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο ΙΚΑ όλοι! Εντάσσονται τα ελλειμματικά ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΑΤΕ και άλλα 5 Ταμεία. Ποιοί ασφαλισμένοι επηρεάζονται δυσμενώς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διμέτωπος Καραμανλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε το τοπίο.

    Η ΑΥΓΗ: Το ''πλεόνασμα'' χάθηκε στα ελλείμματα. Η Γιουροστάτ αναγκάζει την κυβέρνηση να συντάξει ειλικρινέστερο προϋπολογισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε πόλεμος για την διαπλοκή. Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει ο Εμφιετζόγλου καταγγέλλοντας τον Μπόμπολα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζούμε σε θάλαμο αερίων. Πρωτεύουσα του νέφους η Αθήνα. Είναι η πόλη της Ευρώπης με την υψηλότερη ρύπανση. Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Εσπασαν τα κοντέρ στον τζόγο οι Ελληνες. 4 δις. ευρώ το 2001 ο τζίρος στα τυχερά παιχνίδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κοπίδι και... σελοτέιπ στον Προϋπολογισμό. Αναθεωρεί, καθημερινά, τις οικονομικές προβλέψεις της η Κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεψυχάει το καθεστώς και θα δώσει τα ρέστα του. Για να κρατηθεί στην εξουσία με τη συμπαράσταση των οικονομικών συμφερόντων. Ο Κ. Καραμανλής προειδοποίησε τους βουλευτές για τη δύσκολη πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο του αίσχους για το Κυπριακό. Αποκάλυψη: Στα μέτρα του ''Αττίλα'' οι προτάσεις του ΟΗΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προϋπολογισμός: Μετά το μήνυμα των εκλογών. Ανατροπή και 4 νέα μέτρα.

    ΕΣΤΙΑ: Απροκάλυπτος εμπαιγμός. Κύπρος, ένταξις και ευρωστρατός.

    Espresso: Οι κόκκινες περιοχές. Που περιμένουν το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τι δείχνει η αποκρυπτογράφηση των ρηγμάτων της Αττικής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το τέλος του μύθου. Υπερχρεωμένη η οικονομία. Αποδεχθήκαμε καλυμμένα χρέη 3,5 τρις. που εντόπισε η Eurostat.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμφαση στην κοινωνική πολιτική. Κ. Σημίτης: Ο προϋπολογισμός διέπεται από ανάγκη σταθερότητας και ανάπτυξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε... δίαιτα οι μισθοί το 2003. Οι αναλυτικοί πίνακες.

    ΝΙΚΗ: Ελπίδες και φόβοι για το ''σχέδιο Ανάν''. Αμοιβαίες υποχωρήσεις συνιστούν οι ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκό ΟΧΙ στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    Traffic news: Ερχονται σεισμοί 6 Ρίχτερ στα κοσμοπολίτικα νησιά. Τραγωδία στην Ιταλία. Πληθαίνουν τα θύματα από τις δονήσεις που δεν σταματούν. Σχολείο-τάφος για δεκάδες νήπια.

    Η ΧΩΡΑ: Σκληρή γλώσσα για τα λάθη της ΝΔ. Ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ρηγίλλης έκαναν αυστηρή αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των εκλογών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα 2 σενάρια του εκλογικού νόμου. Κίνηση ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γκρίνια στελεχών στο ΠΑΣΟΚ. Ζητούν επιστροφή στο ''Κοινωνικό πρόσωπο''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Β. Ελλάδα στο στόχαστρο του Εγκέλαδου. Οι επιστήμονες περιμένουν μεγάλο σεισμό. Εκφράζονται φόβοι για χτύπημα πάνω από 6 Ρίχτερ την προσεχή διετία.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Προϋπολογισμός-Στόχοι

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι ''τη μεγάλη ανατροπή στον προϋπολογισμό του 2003 φέρνουν τα ολυμπιακά έργα, η Γιουροστάτ, που άλλαξε το πλεόνασμα σε έλλειμμα, και οι εκλογές. Με 4 νέα μέτρα ο Ν. Χριστοδουλάκης σφίγγει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, αφήνοντας ανέγγιχτες τις κοινωνικές και επενδυτικές. Σφίγγει ο κλοιός στις ΔΕΚΟ (περιορισμένες αυξήσεις τιμολογίων) και στις δαπάνες των νοσοκομείων για προμήθειες, των δημοσίων υπαλλήλων για περίθαλψη, καθώς και στις δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μέτρα θα προβλεφθούν για την ύπαιθρο, την περιφέρεια και τους μικρομεσαίους''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''έπειτα από μακρά περίοδο ψευδούς ευφορίας στην οικονομία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες, υπό την πίεση της Eurostat, να αποδεχθεί επισήμως τα βάρη της ''δημιουργικής λογικής'' και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των λογαριασμών του κράτους, ομολογώντας εμπράκτως οτι η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη''.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι ''η συζήτηση, ωστόσο, για το Σχέδιο του Προϋπολογισμού υπήρξε έντονη, καθώς τρία τουλάχιστον μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κυρία Παπανδρέου, ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Ρέππας, έθεσαν θέμα ιεράρχησης των κονδυλίων, έστω και αν αυτά είναι δεδομένα, όπως είπαν χαρακτηριστικά, θέτοντας εμμέσως και θέμα αλλαγής πλεύσης πολιτικής σε τομείς που φάνηκε στις εκλογές οτι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει προβλήματα (αγρότες, μικρομεσαίους κλπ)''.

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι ''χωρίς τη συνήθη μαγική εικόνα, που μετέτρεπε τα ελλείμματα σε πλεόνασμα με τη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής, συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2003, καθώς η Γιουροστάτ επέβαλε νέο, ειλικρινέστερο τρόπο υπολογισμού του δημόσιου χρέους. Χθες η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε τα οριστικά μεγέθη. Ο προϋπολογισμός του 2003 θα έχει έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ αντί πλεονάσματα 0,5%, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση''.

    [04] Εκλογικός νόμος

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι ''αναλογικότερο εκλογικό σύστημα σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, ώστε να διασφαλίζεται ''αποτελεσματική διακυβέρνηση''. Τα σχετικά σενάρια, που θα συζητηθούν στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα, είναι δύο και προβλέπουν ακόμη και σύμπραξη-συνεργασία κομμάτων (λχ ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού) σε επίπεδο προσώπων, παράλληλα με την αυτόνομη κομματική εκλογική κάθοδο. Επίσης: διπλές κάλπες, μία για τις προτιμήσεις σε άτομα (υποστηριζόμενα από ένα, δύο ή περισσότερα κόμματα) και άλλη μία για τις αμιγώς ιδεολογικές επιλογές (κόμμα)''.

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι ''μερίδιο στη λεηλασία των αριστερών ψηφοφόρων διεκδικεί (και) η ηγεσία της ΝΔ, η οποία σπεύδει ''να πάρει θέση'' παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα ''όπλα'' της: Ενταση δημαγωγίας πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, παιδεία, υγεία), αντικυβερνητικές κορόνες για να δείξει οτι ασκεί αντιπολίτευση και φραστικά ανοίγματα προς την αριστερά''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''παρά τη θεαματική νίκη στις εκλογές, τα στελέχη της ΝΔ δεν μασάνε τα λόγια τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Καραμανλής και πολλοί βουλευτές έκαναν αυστηρή αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν και το αποτέλεσμα, που θα ήταν διαφορετικό''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε ακροατής ή αναγνώστης της ομιλίας Καραμανλή είναι: Σωστή στρατηγική, λάθος επιλογή. Και φυσικά, αυτονόητο, ότι παρά το ότι κανείς δεν είναι αλάθητος, εσφαλμένες επιλογές στο μέλλον δεν είναι νοητές''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι ''παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή του κ. Γιάννη Τζαννετάκου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, χθες το πρωί στην Βουλή. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε οτι η ΝΔ θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς την Αριστερά και τις... προσωπικότητές της''.

    Η Traffic news υπογραμμίζει οτι ''φαίνεται οτι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έκρυβε μηνύματα μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις έντονες αντιρρήσεις και διαφωνίες που διατύπωσαν αρκετά στελέχη της Ρηγίλλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή, για την πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές''.

    [10] Αντιπαράθεση επιχειρηματικών ομίλων

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ''άγριος πόλεμος για τα περιβόητα διαπλεκόμενα ξέσπασε στο χώρο των μεγαλοεργολάβων με αφορμή την ανάθεση έργου 51 δισεκατομμυρίων στον όμιλο του κ. Μπόμπολα. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε την μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του Ακτορα και τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου της Μηχανικής, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη γιατί θεωρεί οτι η συγκεκριμένη ανάθεση έγινε κατά παράβαση ρητού όρου της διακηρύξεως ενώ για μια ακόμα φορά καταγγέλλει σχέσεις διαπλοκής των μετόχων του ομίλου Μπόμπολα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης''.

    [11] Εθνικά θέματα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ύστερα από πολλά χρόνια στο ράφι της Ιστορίας, το κυπριακό ζήτημα έρχεται στο κέντρο της επικαιρότητας χάρη στη δυναμική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος που δημιουργεί η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου. Η αποδοχή του αναμενόμενου σχεδίου του ΟΗΕ αποτελεί για τη Λευκωσία το τίμημα της ένταξης στην ΕΕ. Το πλαίσιο συνολικής συμφωνίας που αναμένεται να κατατεθεί μετά τις τουρκικές εθνικές εκλογές από τα Ηνωμένα Εθνη, εφόσον γίνει αποδεκτό προς συζήτηση από τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, θα τεθεί προς έγκριση από τις δύο κοινότητες σε χωριστά δημοψηφίσματα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ¨"τον κίνδυνο να βρεθεί προ τετελεσμένων, με ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που να δημιουργεί πρόβλημα στην εφαρμογή του 'κοινωνικού κεκτημένου', θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επεσήμανε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής πως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν το νέο 'σχέδιο Ανάν' έγκαιρα και πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "ισχυρότατες είναι οι πιέσεις που δέχονται πλέον Αθήνα και Λευκωσία για όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο του γγ των Ηνωμένων Εθνών περί Συνομοσπονδίας, με εναλλασσόμενη Προεδρία και ενιαία διεθνή εκπροσώπηση".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "η Αγκυρα επιχειρεί να φρενάρει την κατάθεση σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται να αναμένουν προτάσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουρέλ δήλωσε με αφορμή τις επαφές του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πως η Τουρκία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί επί κανενός εγγράφου που θα θέσει ο ΟΗΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "ανεξάρτητα από την επίθεση φιλίας που έχει εξαπολύσει η ελληνική διπλωματία προς την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, με αποκορύφωμα την χθεσινή φιέστα στην Κωσταντινούπολη, η Αγκυρα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αλλά αντίθετα φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει με σθένος τις θέσεις της μέχρι και την τελευταία στιγμή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύχθηκε στη γειτονική χώρα με αφορμή την αναμέτρηση της ελληνικής ομάδας με την τουρκική Φενερμπαχτσέ και την κοινή υποψηφιότητα που έχουν καταθέσει οι δύο χώρες για τη συνδιοργάνωση του Euro-2008 εξελίχθηκε σε μία σκληρή κόντρα με 'αντιαθλητικά' χτυπήματα για τα εθνικά θέματα".

    [12] Τρομοκρατία - Ερευνες

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή βρίσκεται η κλήση σε κατάθεση του υπόπτου που ανήκει στο περιβάλλον των Ξηρών, καθώς η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του έχει παραδώσει την έκθεση δακτυλοσκόπησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "τέσσερις κρατουμένους στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη -τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Σωτήρη Κονδύλη και Δημήτρη Κουφοντίνα- αναγνωρίζουν μάρτυρες των υποθέσεων της συμπλοκής των Σεπολίων (1991) και της δολοφονίας του βιομηχάνου Αλέξανδρου Αθανασιάδη (1988). Για την υπόθεση Αθανασιάδη, μάρτυρας βλέπει στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα εκείνον που πυροβόλησε τον επιχειρηματία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναρωτιέται "ποιος ήταν ο γιατρός που γνώρισε την αιμοσταγή δράση της '17 Νοέμβρη', αλλά και τους δολοφόνους; Στην ύπαρξή του αναφέρεται στη συμπληρωματική του απολογία ο Κώστας Τέλιος".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Λογιστικά τρικ, τέλος! Επανέρχεται στα ελλείμματα η ελληνική οικονομία έως το 2004''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Είστε στον σωστό δρόμο'' λέει η Moody's. Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ύψος χρέους και ελλείμματος''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Δυστυχώς... πέσαμε έξω''! Ο Ν. Χριστοδουλάκης δέχθηκε την οδυνηρή πραγματικότητα της Eurostat. VIRTUAL REALITY οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Το έλλειμμα ξανάρχεται και επισήμως στον Προϋπολογισμό. Αύξηση δημόσιου χρέους - Φρένο στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [14] Προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι ''στον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης και στην καταπολέμηση της σπατάλης του ευρύτερου δημόσιου τομέα στρέφεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επιστροφή της οικονομίας στον ελλειμματικό κύκλο, του υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά και της διεθνούς ύφεσης, η οποία αγγίζει και την ελληνική οικονομία''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 1 November 2002 - 16:09:31 UTC