Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές
  • [04] Σύμφωνο Σταθερότητας
  • [05] Ενταξη εκτός σχεδίου περιοχών
  • [06] ΗΠΑ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Τρομοκρατία
  • [09] Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
  • [10] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Σύμφωνο Σταθερότητας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/2002

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι έρευνες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, το Κυπριακό και η απόφαση των υπουργών ευρωζώνης για το Σύμφωνο Σταθερότητος είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 12 περιοχές στο σχέδιο πόλης. Αναλυτικά τα στρέμματα ανά δήμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποσύρουν τη Φώφη από τα Κανάλια. Τον προεκλογικό αγώνα θα συνεχίσουν με λάσπη και προπαγάνδα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το πόρισμα της ντροπής για τον κ. Λαλιώτη. Τι δήλωσε-τι κατέθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και τι αποκάλυψε ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος. Πως πήγε να στήσει τη σκευωρία κατά της ΝΔ με τη ΜΑΥΟ.

    Η ΑΥΓΗ: Δύο δις. δρχ. για διαφήμιση ρίχνουν Ντόρα και Παπουτσής! Εκτραχηλισμός δαπανών και προβολής για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα χουντικών χτυπάει τη ΝΔ. Ομηρος της ακροδεξιάς ο Κ. Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μπίζνες των εκλογών. Το ''μαύρο χρήμα'' και τα κέρδη. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν προεκλογικά οι 250.000 υποψήφιοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάθηκαν συντάξεις-εφάπαξ στη Σοφοκλέους. Απώλειες 332 δις. παρουσιάζουν τα ταμεία.

    ΕΘΝΟΣ: Ερχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Εκρηξη τιμών σε φρούτα-λαχανικά-ψωμί-γαλακτοκομικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το μήνυμα της Ρηγίλλης συσπειρώνει τους οπαδούς της ΝΔ. Ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος ακολουθεί από κοντά την κ. Φώφη Γεννηματά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βλέπουν παντού φαντάσματα. Απίστευτο παραλήρημα Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Ελλάδα πρώτη σε εγκληματικότητα στα Βαλκάνια. Ερευνα: Συντριπτικά στοιχεία της Ιντερπόλ για ''εισαγωγή'' κακοποιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρωποι και σκουπίδια. Απελπισία στην Αθήνα με ουρές, στη Θεσσαλονίκη με δυσωδία.

    ΕΣΤΙΑ: Καθεύδει η Ρηγίλλης. Καμμία αντίδρασις για την καλπονοθεία.

    Espresso: Δολιοφθορά στη ''φάρμα''. Ποιός ήταν ο στόχος. Γίνονται ανακρίσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόβα εθνικών εκλογών. Με αντιδεξιά τείχη προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Σημίτης την πολιορκία Καραμανλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρόσκληση πανεθνικής συσπείρωσης. Ο Κ. Σημίτης ζήτησε ''προοδευτικές πλειοψηφίες'' σε όλη τη χώρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επικίνδυνες ακροδεξιές σχέσεις. Σκληρό κατηγορώ στη ΝΔ. Και βολές κατά Αβραμόπουλου για το δημοτολόγιο.

    ΝΙΚΗ: Ιστορικό ραντεβού της Κύπρου με την ΕΕ. ''Πράσινο φως'' από την Κομισιόν για την ένταξη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμερικανική ηγεσία: Σχεδιάζει νέες επεμβάσεις κατά λαών και χωρών.

    Traffic news: Αναψε η φάρμα. Βροχή οι άσεμνες χειρονομίες μπροστά στις κάμερες. Στα ύψη η τηλεθέαση παραμονές εκλογών.

    Η ΧΩΡΑ: Δηλώσεις-φωτιά του Αβραμόπουλου: Πάνε πάλι για νοθεία. ''Βλέπουν μεγάλη ήττα και δημιουργούν εκλογικό χάος''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προς λύση η απεργία στο δήμο. Η Βουλή έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η λύση στο δήμο από τη Βουλή! Οι εργαζόμενοι ζητούν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δικαίωση δημάρχου. Υπέδειξε τους υποκινητές της τραγωδίας των σκουπιδιών.

    [03] Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''σε πανεθνική συσπείρωση για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της χώρας κάλεσε ο πρωθυπουργός όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμα και αυτούς που ανήκουν στη ΝΔ, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ . Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και της ηγεσίας της με αφορμή την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν' όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''πέντε μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Χρεώνοντας στη ΝΔ παζάρια με ακροδεξιούς υποψηφίους επιχειρεί να της αφαιρέσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών με άλλες δυνάμεις στο δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα, επιδιώκει τη σύναψη συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς ώστε η συμμαχία αυτή να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους και νομαρχίες το βράδυ της δεύτερης Κυριακής''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ''πλήρης εναγκαλισμός της Νέας Δημοκρατίας με την άκρα δεξιά πιστοποιείται μέρα με τη μέρα. Οπως έγινε γνωστό χθες, η επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Ελευσίνας προέρχεται από τις τάξεις της χουντικής ΕΠΕΝ. Παράλληλα, η ηγεσία της Ρηγίλλης επιμένει στη στήριξη προσώπων και θέσεων σε κορυφαίους νομούς (Θεσσαλονίκης) και μεγάλους δήμους (Ζωγράφου) που έχουν ταυτιστεί ιδεολογικά με την 7χρονη τυραννία''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''στόχος του κ. Σημίτη είναι δια της πολώσεως να μειώση την ήττα του στις εκλογές της Κυριακής. Ο πανικός είναι τόσος που δεν αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο οξύνει την προεκλογική αντιπαράθεση τόσο, από την επομένη των εκλογών καθιστά τη θέση του επισφαλέστερη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''διαβλέποντας την επερχόμενη συντριβή της παράταξής του στις επικείμενες εκλογές ο κ. Σημίτης κατελήφθη από σύνδρομο πανικού και τρόμου και άρχισε την κινδυνολογία ελπίζοντας ότι έτσι θα παγιδεύσει ψηφοφόρους''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να συνδέσει ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα με τις περαιτέρω εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και θα τονίσει στους βουλευτές ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν την απαρχή της πορείας της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία''.

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι ''άρωμα νοθείας αναδίνεται όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή της 13ης Οκτωβρίου, ενώ σκηνές απείρου κάλλους και εικόνες τριτοκοσμικής χώρας θα παρουσιάζει ολόκληρη η Επικράτεια''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων για τη δημαρχία, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρήστος Παπουτσής, δαπανούν ο καθένας από ένα δις. δρχ. για το σύνολο της διαφημιστικής προβολής και προώθησής τους. Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τον πανελλαδικό προεκλογικό προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ''.

    [04] Σύμφωνο Σταθερότητας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η εποχή της δογματικής προσήλωσης στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελεί παρελθόν για την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπό το βάρος της ύφεσης που περιορίζει την ανάπτυξη, επιμένουν στην ανάγκη προσαρμογής του Συμφωνούν και αναζητούν τρόπους για την ελαστικότερη ερμηνεία του. Τέσσερα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, εμφανίζονται απρόθυμα να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους ενώ η Γαλλία δηλώνει επίσημα ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί ούτε έως το 2006''.

    [05] Ενταξη εκτός σχεδίου περιοχών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''οριστική λύση ευελπιστεί πως θα δώσει στο κορυφαίο θέμα των αυθαιρέτων και των δασικών εκτάσεων η κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ο,τι αφορά το θέμα της χρήσης γης και της ένταξης στο σχέδιο πόλης του 25% της ελληνικής επικρατείας. Ενα ποσοστό που μέχρι σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα''.

    [06] ΗΠΑ

    Ο πλανήτης έχει τεθεί στη χειρουργική κλίνη των πειραματικών εργαστηρίων των ΗΠΑ για ''συμμόρφωση''! Σε αυτά τα πειραματικά εργαστήρια που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Πενταγώνου και φυσικά κεκλεισμένων των θυρών οι Αμερικανοί κατασκευάζουν και προετοιμάζουν - με επιστημονικό πλέον τρόπο - τις δολοφονίες των λαών τις ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικών τρίτων χωρών, την πλύση εγκεφάλου, τον ψυχολογικό πόλεμο και τις δικτατορίες του μέλλοντος''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι ''θετική είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της παρουσίασης των εκθέσεων προόδου των δέκα υποψηφίων χωρών. Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ''σύμφωνα με όσα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες, η σημερινή ημέρα θεωρείται ''μεγάλη για την Κύπρο'' (αυτή τη διατύπωση μάλιστα χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Λευκωσίας...) αφού η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση των χωρών του πρώτου κύματος της ''διεύρυνσης αξιολογεί θετικότατα την υποψηφιότητα της Μεγαλονήσου''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος) , ''την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία παρατηρείται έντονη κινητικότητα όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου και τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα πρόκειται να γίνει επανακαθορισμός της στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς απέναντι στο Κυπριακό, αλλά μια επαναβεβαίωση της υπάρχουσας στρατηγικής και της πορείας πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης στην τελική ευθεία που απομένει''.

    [08] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι ''το μυστήριο προμήθειας εκρηκτικών υλών προς τη 17 Νοέμβρη φαίνεται να συνδέεται με ένα άγνωστο πρόσωπο που σχετίζεται με την οργάνωση-φάντασμα και οι αρχές ασφαλείας το αναζητούν στην αμυντική βιομηχανία ΠΥΡΚΑΛ. Πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φέρουν ενα περιφερειακό μέλος της 17Ν να εργάζεται (;) στο κρατικό Πυριτιδοποιείο''.

    Η Espresso υποστηρίζει οτι ''μετά τις εκλογές θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος για την τρομοκρατία. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θεωρεί οτι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στη ''17Ν'', στον ''ΕΛΑ'', αλλά και στις ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν με την επίθεση εναντίον της ''Απογευματινής'' και εμφανίστηκαν στη διαδήλωση υπέρ των κρατουμένων στον Κορυδαλλό, με προσβλητικά συνθήματα για τη μνήμη των θυμάτων της ''17Ν''.

    Η Traffic news εκτιμά οτι ''περισσεύουν οι δικαιολογίες που πάνε και έρχονται τον τελευταίο καιρό στον Κορυδαλλό από τα μέλη της ''17 Νοέμβρη'', που τώρα αξιώνουν και αποφυλάκιση και είναι οι εξής δύο: Αγγελική Σωτηροπούλου και Κώστας Τέλλιος''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''η συνέντευξη Γιωτόπουλου εντάσσεται στις μεθοδεύσεις -με ή χωρίς τους δικηγόρους τους- των φερομένων ως τρομοκρατών, οι οποίες όλες έχουν έναν στόχο: την εξάρθρωση του κατηγορητηρίου''.

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι ''το αποτύπωμα ατόμου που έχει καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα το οποίο εντοπίστηκε σε μια εφημερίδα σε γιάφκα της 17Ν αποτελεί τον νέο ''γρίφο'' των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας''.

    [09] Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι ''το υπουργείο Παιδείας ''σπάει'' το μονοπώλιο των ξένων φορέων με την καθιέρωση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2003 οι πρώτες εξετάσεις''.

    [10] Συνέντευξη Παπαρήγα

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον δεύτερο γύρο, τονίζει στα ΝΕΑ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Προσθέτει ωστόσο ότι ''είμαστε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στα της Αυτοδιοίκησης''. Η κ. Παπαρήγα στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ εξηγεί την εκλογική τακτική του ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια του ΠΑΣΟΚ όσα διαδίδονται ότι στον β΄γύρο θα υποστηρίξει ψηφοδέλτια της ΝΔ μιλάει για τα μεγάλα και μικρά κόμματα, και επισημαίνει τι είναι τρομοκρατία στον σύγχρονο κόσμο''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Εκπτώσεις" στο Σύμφωνο. Τα κράτη της ευρωζώνης "χαλαρώνουν" τους δημοσιονομικούς στόχους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Αύξηση 27% στις εισφορές του ΤΕΒΕ. Επιβαρύνονται 180.000 επαγγελματίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Ευρωπαϊκός πυρετός για τις μετοχές. Οι αγορές υπακούουν μόνο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Σοφοκλέους:στις 1.737 μονάδες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Πρόσθετα βάρη από τόκους 772 εκ.ευρώ στον Προϋπολογισμό. Μετά την αναθεώρηση του δημόσιου χρέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Οι κρουνοί της Γ' ΚΠΣ αντίδοτο στην ύφεση. Χαλαρώνουν οι κανονισμοί εκταμίευσης κοινοτικών πόρων".

    [12] Σύμφωνο Σταθερότητας

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "η μερική χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας με την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στην οικονομική ύφεση, αποφασίστηκε χθες τα ξημερώματα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Το Συμβούλιο αποφάσισε τη χρονική μετάθεση στο 2006 αντί του 2004 της προθεσμίας ισοσκέλισης του δημοσιονομικού ισοζυγίου των κρατών -μελών της ευρωζώνης, τα οποία δεσμεύτηκαν στην ετήσια μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ του διαρθρωτικού ελλείμματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 October 2002 - 17:04:00 UTC