Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Ανατιμήσεις
  • [05] ΝΔ
  • [06] Οικονομία
  • [07] Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Αγροτικό
  • [10] Δημοτικές εκλογές
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Υπερτιμήσεις - Ελεγχοι

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2002

    Τα μέτρα και αντιδράσεις για υψηλές ανατιμήσεις προϊόντων, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι έρευνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και οι δημοτικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα πάρετε αυξημένη επιδότηση ενοικίου. ''Δυό ταχυτήτων'' το πρόγραμμα για το 2002.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κερδοσκοπία η νέα πληγή ... Μαύρη λίστα ετοιμάζει το ΣΔΟΕ για επιχειρήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα κρυφά σχολεία της ''17 Νοέμβρη''. Βρήκαμε τα πεδία βολής των τρομοκρατών.

    Η ΑΥΓΗ: Ανατιμήσεις: Αλλα ο Ακης, άλλα ο Χριστοδουλάκης! Κυβερνητική απραξία με πολλές δηλώσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η κόκκινη ατζέντα Οτσαλάν συνδέει την 17Ν με την ΚΥΠ. Σε μόνιμη καραντίνα το επιτελείο της ''Κατεχάκη''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κάντε μποϊκοτάζ στους κερδοσκόπους. Ο υπουργός προτρέπει ανοιχτά τους καταναλωτές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες δασικές εκτάσεις. Τώρα είδαν το μπάχαλο με τα δασαρχεία.

    ΕΘΝΟΣ: Μποϋκοτάζ απάντηση στους κερδοσκόπους. Πρωτοφανής έκκληση δύο υπουργών στους καταναλωτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Οχι σε όλα'' πάλι από τον ... Καπετάν - Λάμπρο! Απρακτος έφυγε ο ανακριτής από τον Κορυδαλλό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ακρίβεια τρώει τον ... παρά. Εκρηξη τιμών αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φιάσκο με τις φορο-ελαφρύνσεις. Υπ. Οικονομικών: Το δημοσιονομικό αδιέξοδο ακυρώνει τα σχέδια για παροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ''πόκερ'' με τον Σάββα. 9 μέρες από το ''πάσο'' μέχρι τα ''ρέστα'' του.

    ΕΣΤΙΑ: Ελάφρυνσις 55 ευρώ! Νέος εμπαιγμός με τους φόρους.

    Espresso: Τους έπιασαν στο καράβι φορτωμένους με ναρκωτικά! Εντολή για επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δύσκολος ανήφορος για τα διαρθρωτικά. Προσκόμματα στις ιδιωτικοποιήσεις - Κλίμα παροχών στα υπουργεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το ''πακέτο'' στον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Σημίτης συναντάται με τον Ν. Χριστοδουλάκη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μποϊκοτάρετε τις αυξήσεις τιμών. Χριστοδουλάκης προς καταναλωτές.

    ΝΙΚΗ: Μέτωπο κατά ακρίβειας. Κυβέρνηση και καταναλωτές αντιδρούν στις ανατιμήσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεινοπαθεί ο λαός από τις συνεχείς ανατιμήσεις. Μεγάλη η ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

    Traffic News: Τους πέταξε ζωντανούς στη χαράδρα. Ο πατέρας του δολοφόνου ξεσπά: Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια.

    Η ΧΩΡΑ: Δυναμίτης η στάση Γιωτόπουλου για τη δικογραφία! Ο ''Λάμπρος'' αρνήθηκε και πάλι να μιλήσει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μποϊκοτάζ σε προϊόντα. Κυβέρνηση και ΙΝΚΑ καλούν τους καταναλωτές σε μέτωπο κατά των ανατιμήσεων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μποϊκοτάζ κατά των ανατιμήσεων. Τρία μέτρα ελέγχων των τιμών προωθεί η κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς λύσεις τα μεγάλα προβλήματα. Δεν ακούει ο Σημίτης - Είπε τα παράπονά του στον Καραμανλή.

    [03] Τρομοκρατία

    Η Espresso γράφει ότι ''αρνητική στάση κράτησε για μία ακόμη φορά ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής του απολογίας στον εφέτη - ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Η εξέτασή του, μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα από 6.10 έως τις 6.30 το απόγευμα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ειδικός εφέτης - ανακριτής εν ευθέτω χρόνω θα καλέσει και πάλι τον Γιωτόπουλο σε απολογία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θελήσει να τον εξετάσει κατ΄ αντιπαράσταση με τρεις ακόμη συγκατηγορούμενούς του σε διαδοχική σειρά''.

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''η στάση του Γιωτόπουλου και τα μεγάλα κενά στην υπόθεση της ''17Ν'' μπορεί να αποδειχθούν δυναμίτης για τη δικογραφία και να υπονομεύσουν τη διαδικασία στο ακροατήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ληφθούν συμπληρωματικές απολογίες από τα άλλα μέλη της ''17Ν''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''επιχείρηση ''σκούπα'' σε ''θυγατρικές'' οργανώσεις του ΕΛΑ, πιθανόν και σε τμήμα της ίδιας της οργάνωσης, προετοιμάζει αργά και μεθοδικά η ΕΛ.ΑΣ. Οι έρευνες έχουν προχωρήσει σημαντικά και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ''δείχνουν'' περίπου 60 άτομα εκ των οποίων πέντε ή έξι ανήκουν στο λεγόμενο ''Επαναστατικό Συμβούλιο'' του ΕΛΑ. Ο χρόνος των συλλήψεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί για προφανείς λόγους, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος του Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου''.

    Η Traffic News τονίζει ότι ''ως μοναδικό και αδιαφιλονίκητο αρχηγό της 17Ν κατονομάζει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο για μία ακόμη φορά ο Σάββας Ξηρός. Ο Λεωνίδας Ζερβομπεάκος δεν πρόλαβε να βγει από τον Κορυδαλλό μετά το άκαρπο ραντεβού του με τον Γιωτόπουλο και πήγε κατευθείαν στον Ευαγγελισμό προκειμένου να πάρει συμπληρωματική απολογία από τον άνθρωπο που με σιγουριά από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο πρόσωπο του ''Λάμπρου'' τον καθοδηγητή της οργάνωσης''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''το καυτό περιεχόμενο της κόκκινης ατζέντας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται στα χέρια των διωκτικών αρχών συνδέει την ΕΥΠ με την 17 Νοέμβρη. Στην κόκκινη ατζέντα που περιελάμβανε ελάχιστα τηλέφωνα ενός δικτύου κάλυψης στην Ελλάδα το οποίο ο ηγέτης του ΡΚΚ θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης, εμφανίζονται δύο πράκτορες της ΕΥΠ ένας απόστρατος αξιωματικός που συνδέεται με την ''Κατεχάκη'' και ένα ακόμα πρόσωπο που συνδέεται φιλικά και ιδεολογικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), ''ο φάκελος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) μπορεί να άνοιξε εκ νέου από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, όμως οι επικείμενες συλλήψεις μελών του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης αναβλήθηκαν για τις αρχές του επόμενου μήνα''.

    [04] Ανατιμήσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''φρένο στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια επιχειρούν να βάλουν με μποϋκοτάζ δύο υπουργοί και καταναλωτικές οργανώσεις. Οι κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και Ακης Τσοχατζόπουλος κάλεσαν χθες τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα ακριβά και υπερτιμημένα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''μετά από 27 ολόκληρα χρόνια οι καταναλωτές αναγκάζονται να ''κατέβουν στο δρόμο'' και να μποϊκοτάρουν αγορές προϊόντων για να προασπίσουν το εισόδημά τους. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η κινητοποίηση της 3ης Σεπτεμβρίου θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις, αν η κατάσταση δε διορθωθεί''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''υπό το πρόσχημα της ανόδους του τιμαρίθμου - που πράγματι ανέρχεται επικινδύνως - ο υπουργός Οικονομίας φέρεται αποφασισμένος να περιορίση τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε προαναγγείλει. Ετσι, το έτος 2003 οι φορολογούμενοι θα υποστούν διπλή επιβάρυνση: Και υψηλότερες τιμές, και υψηλή φορολογία''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''σε ασφυκτικούς ελέγχους στην αγορά προχωρούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ως απάντηση στις ανοδικές τάσεις των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στις οποίες προχωρούν παράγοντες της αγοράς''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι ''οι υπουργοί καλούν τους πολίτες να αυτοπροστατευθούν, διότι αυτοί απλώς προεδρεύουν και απολαμβάνουν τα υπουργικά προνόμια. Λαίλαπα η ακρίβεια για συνταξιούχους, εργαζόμενους, μισθωτούς, μικρο-μεσαία εισοδήματα, αλλά και για το εμπόριο. Αναβρασμός στις καταναλωτικές οργανώσεις''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της πολύμορφης ακρίβειας που σαρώνει την αγορά δημοσιοποίησαν, χτες, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης''.

    [05] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''την επικέντρωση του πολιτικού διαλόγου στα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες, επιχειρεί η ΝΔ, τα κορυφαία στελέχη της οποίας συνεδρίασαν χθες υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, με διευρυμένη ατζέντα. Τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, η τρομοκρατία, η πορεία του κόμματος προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και οι πιθανές παρενέργειες των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων της Τουρκίας στα εθνικά μας ζητήματα ήταν αυτά που απασχόλησαν τα στελέχη της ομάδας πολιτικής ανάλυσης της ΝΔ''.

    [06] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''δεν πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα παροχών''. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα της πρώτης, μετά τις διακοπές, σύσκεψης που είχε με στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, εμφανώς ανήσυχος από το κλίμα προσδοκιών που επικρατεί εν όψει της ΔΕΘ αλλα και των δυσκολιών που διαρκώς ανακύπτουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''αντί για παροχές ο κ. Σημίτης στη ΔΕΘ θα μιλήσει για το τρίπτυχο ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα- προσπάθεια, παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του ως εγγυήτρια της ανάπτυξης και της δημιουργίας απασχόλησης. Επ΄ αυτού του τελευταίου στοιχείου θα προβληθεί δεόντως και η πρόσφατη μείωση της ανεργίας, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό''.

    [07] Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''οι τελικές προτάσεις των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για τον προϋπολογισμό, την εισοδηματική πολιτική και την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα παρουσιαστούν σήμερα στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη''.

    [08] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ότι ''στη Μεγαλόνησο σπεύδουν οι διαμεσολαβητές Αμερικής και Βρετανίας Τόμας Γουέστον και Ντέιβιντ Χάνεϊ εν όψει της συνάντησης που θα έχουν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου ο Κύπριος Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ρ. Ντεντκάς''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ''σε έντονες παραστάσεις προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό έχει προβεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορικά με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή του μικτού χωριού Πύλα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ταγματάρχη Ντέζιου Κις''.

    [09] Αγροτικό

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι ''στους αγρότες 'πετάει το μπαλάκι' η κυβέρνηση για το θέμα των επικείμενων κινητοποιήσεων τόσο για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις στις αρχές Σεπτέμβρη, όσο και για πιθανή επανάληψη των περσινών φαινομένων και στη νέα σοδειά''.

    [10] Δημοτικές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''η Φώφη Γεννηματά βουλευτής Αθηνών και κόρη του αείμνηστου ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά, είναι το όνομα-έκπληξη που επέλεξε ο Κώστας Σημίτης για τη θέση του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς. Το ψηφοδέλτιο θα συμπληρώνουν ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός (υποψήφιος νομάρχης Αθηνών) και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γιάννης Μίχας (υποψήφιος νομάρχης Πειραιώς)''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Δραματικοί τόνοι!.. Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Οχι στη λογική των παροχών είπε ο κ. Σημίτης''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Σύγκρουση για το ... ''καλάθι της νοικοκυράς''. Ο Ν. Χριστοδουλάκης καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ-αντιδρούν οι επιχειρηματίες στις ''μαύρες λίστες''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Οψιμα πυροσβεστικά μέτρα για τις τιμές. Αυστηροί έλεγχοι και ... διαπόμπευση επιχειρήσεων''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. Συγκρατημένες οι φοροελαφρύνσεις".

    [12] Υπερτιμήσεις - Ελεγχοι

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι ''μετά το κύμα των υπερτιμολογήσεων από πολλές επιχειρήσεις οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης εξήγγειλαν τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στην αγορά και κάλεσαν τους καταναλωτές μποϊκοτάζ υπερβολικά ανατιμημένα προϊόντων. Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το κύμα των υπερτιμολογήσεων στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσεις επιβαρύνοντας τον τιμάριθμο''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 21 August 2002 - 15:50:37 UTC